Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:32

Μαρξισμός 2016: “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο;” - Μπορούμε!

Κατηγορία Ειδήσεις

Στο κεντρικό σύνθημα του φετινού Μαρξισμού “Μπορούμε να αλλάξουμε τον κόσμο” είναι αφιερωμένη η συζήτηση που θα κλείσει το τετραήμερο την Κυριακή 22 Μάη, στις 7μμ και θα συμπυκνώσει όλη την πολιτική συζήτηση του φεστιβάλ. Ομιλητές, μαζί με τη Brid Smith, τη Μαρία Στύλλου, τον Θανάση Διαβολάκη και τη Ζανέτα Λυσικάτου, θα είναι ο Χαμαγιούν Χαϊνταρί από το Αφγανιστάν και ο Αμτζάτ αλ Φαχούρι από τη Συρία.

“Σύνορα ανοιχτά για την προσφυγιά” είναι ο τίτλος της κεντρικής συζήτησης του Μαρξισμού το βράδυ της Παρασκευής 20 Μάη, στις 7μμ. Ο Πέτρος Κωνσταντίνου, ο Γιώργος Τσιάκαλος, ο Δημήτρης Αγγελίδης, η Έφη Λατσούδη και ο Βασίλης Κουκαλάνι ανοίγουν την κουβέντα σε ένα από τα πιο κρίσιμα μέτωπα της περιόδου.


Μη χάσετε αυτές τις συζητήσεις!

Η Αριστερά μετά τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο Γιάννης Μηλιός, ο Χρήστος Λάσκος και ο Πάνος Γκαργκάνας συζητάνε για το εάν Υπάρχει εναλλακτική.

Ο Κέβιν Όβεντεν, συγγραφέας του βιβλίου «ΣΥΡΙΖΑ, μέσα στο λαβύρινθο» παίρνει μέρος στη συζήτηση Η αριστερά μετά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Ελένη Πορτάλιου, τον Δημήτρη Μπελαντή και τον Πέτρο Κωνσταντίνου.

Ο Κώστας Βλασσόπουλος απαντάει στο ερώτημα Τι έφερε ο ευρωκομμουνισμός; .

Στη συζήτηση Η “Κυβέρνηση της Αριστεράς” και το εργατικό κίνημα η Μαρία Στύλλου δίνει την εικόνα από τις μάχες αλλά και την προοπτική.

Ο Αντώνης Νταλακογιώργος, ο Αντώνης Δραγανίγος και ο Γιάννης Σηφακάκης συζητάνε για την Ιστορία και την τακτική του ενιαίου μετώπου.

Καπιταλισμός και οικονομική κρίση

Ο Άλεξ Καλλίνικος παρουσιάζει το καινούργιο του βιβλίο Η αποκωδικοποίηση του Κεφάλαιου.

Ο Μωϋσής Λίτσης και ο Κώστας Σαρρής αναλύουν Πώς (δεν) δουλεύει ο καπιταλισμός.

Εργατικό κίνημα

Ο Γιάννης Αγγελόπουλος μαζί με τους Σεραφείμ Ρίζο, Χρίστο Αργύρη, Ντίνα Γκαρανέ και Βασίλη Συλαϊδή συζητάνε γιατί Τα συνδικάτα ανήκουν στους εργάτες

Ο Πάνος Γκαργκάνας απαντάει στο ερώτημα εάν Υπάρχει σήμερα ο “ιστορικός νεκροθάφτης”

και ο Θανάσης Καμπαγιάννης μιλάει για την Τάξη και ταξική συνείδηση (Λένιν, Λούκατς, Γκράμσι)

Ο αιώνας των επαναστάσεων

Ο Σωτήρης Κοντογιάννης ανοίγει τον αιώνα των επαναστάσεων με τη συζήτηση Ιρλανδία 1916, η εξέγερση του Πάσχα.

Ο Τάσος Αναστασιάδης συνεχίζει με τον Κόκκινο Οκτώβρη του ‘17.

Ο Δημήτρης Μαριόλης, συγγραφέας του βιβλίου «Η αδύνατη ταξική ανακωχή», συμμετέχει μαζί με τον Λέανδρο Μπόλαρη στη συζήτηση Αντίσταση, η επανάσταση που χάθηκε.

Ο Μιχάλης Λυμπεράτος, συγγραφέας του βιβλίου «Μετά τον εμφύλιο», κάνει μαζί με τον Μπάμπη Κουρουνδή τη μεγάλη διαδρομή Από τον εμφύλιο στα Ιουλιανά.

Η Διονυσία Πυλαρινού και ο Κώστας Πίττας μιλάνε για την Έκρηξη της Μεταπολίτευσης 1973-76.

Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες

Στη φυλακή η Χρυσή Αυγή

Η Κατερίνα Θωίδου και ο Γιώργος Πίττας, συγγραφείς του βιβλίου «Γκρεμίστε τον φράχτη – Ανοίξτε τα σύνορα», παρουσιάζουν την Προσφυγιά από το 1922 στο σήμερα με τη συμμετοχή του Ορέστη Ηλία, δημοτικού σύμβουλου στα Βριλήσσια.

Η Νίκη Αργύρη, ο Κώστας Τορπουζίδης και ο Τζαβέντ Ασλάμ επιχειρηματολογούν γιατί η Ισλαμοφοβία είναι ο σύγχρονος ρατσισμός.

Ο Γιάννης Κούτρας μιλάει για το Ολοκαύτωμα, τα μεσάνυχτα του αιώνα.

Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής, Δημήτρης Ζώτος, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης στη συζήτηση Δίκη-καταδίκη της Χρυσής Αυγής, επιμένουν γιατί αυτή η μάχη χρειάζεται να κερδηθεί.


Νέοι ομιλητές και συζητήσεις

Το πρόγραμμα του Μαρξισμού εμπλουτίζεται με νέους ομιλητές και συζητήσεις.

Μαζί μας θα είναι και ο Gael Braibant, φοιτητής στη Σορβόνη και μέλος του Νέου Αντικαπιταλιστικού Κόμματος - ΝPA της Γαλλίας.

Ο Gael θα συμμετέχει στην κεντρική εκδήλωση του Σαββάτου 21 Μάη με θέμα “Διεθνιστικό ΟΧΙ στην ΕΕ” μαζί με τον Άλεξ Καλλίνικος, το Νίκο Στραβελάκη και τον Πάνο Γκαργκάνα. Θα μιλήσει για το κίνημα που εξελίσσεται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία.

Κοντά μας θα είναι και η Brid Smith, νεοεκλεγμένη βουλευτής με το κίνημα “People Before Profit” (“Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη”) στην Ιρλανδία. Εκτός από την κεντρική εκδήλωση της Κυριακής 22 Μάη, η Brid θα είναι ομιλήτρια και το Σάββατο 21 Μάη, στις 2.30μμ, στη συζήτηση “Η Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Ιρλανδία”.


Αρχίζει την Πέμπτη 19/5

το τετραήμερο

Με δύο παράλληλες συζητήσεις ξεκινάει αυτή την Πέμπτη 19 Μάη στις 5μμ στην ΑΣΟΕΕ το τετραήμερο φεστιβάλ επαναστατικών ιδεών Μαρξισμός 2016.

Η μία είναι αφιερωμένη στο 1936 και την εργατική αντεπίθεση στη Θεσσαλονίκη, τη Γαλλία και την Ισπανία με ομιλητές τους ιστορικούς του εργατικού κινήματος Δημήτρη Λιβιεράτο και Λέανδρο Μπόλαρη. Η δεύτερη είναι αφιερωμένη στην Μέση Ανατολή και στο ερώτημα αν μπορεί να επιστρέψει η Αραβική Άνοιξη με ομιλήτρια τη Δήμητρα Κυρίλλου, συγγραφέα του βιβλίου “Μέση Ανατολή: Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις”.

Είναι η καλύτερη εισαγωγή για τις πενήντα συνολικά συζητήσεις του φετινού φεστιβάλ καθώς και για την κεντρική εκδήλωση της πρώτης μέρας που ακολουθεί και έχει θέμα “Η εργατική αντίσταση στα μνημόνια”. Οι ομιλητές, Λένα Βερδέ, Στέλιος Μιχαηλίδης, Σαράντος Αλεξανδρής, Κώστας Καταραχιάς και Τάσος Αναστασιάδης, θα μιλήσουν για τους εργατικούς αγώνες της τελευταίας εξαετίας και την προοπτική τους.

Μη χάσετε το φετινό φεστιβάλ!

O Άλεξ Καλλίνικος και το Κεφάλαιο του Μαρξ

Το βιβλίο του “Η αποκρυπτογράφηση του Κεφάλαιου” που μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο, θα παρουσιάσει στο φετινό Μαρξισμό ο Άλεξ Καλλίνικος. Πρόκειται για μια εμπεριστατωμένη οικονομική και φιλοσοφική ανάλυση πάνω στο Κεφάλαιο του Μαρξ, για την οποία ο μαρξιστής διανοούμενος και ηγετικό στέλεχος του Socialist Workers Party, του αδελφού κόμματος του ΣΕΚ στη Βρετανία, θα μιλήσει την τελευταία ημέρα του τετραήμερου, Κυριακή 22 Μάη, στις 4.30μμ.

“Είναι όντως ο «μάγος» καπιταλισμός ανήμπορος να κυβερνήσει τις παραγωγικές δυνάμεις που απελευθέρωσε; Είναι μήπως λογοτεχνικό σχήμα ότι «πνίγεται στην υπερπαραγωγή του»; Και πόσο εξακολουθεί σήμερα να «ξεγεννάει» προλετάριους που θα γίνουν «νεκροθάφτες» του;”, διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου που έχει γράψει ο Πάνος Γκαργκάνας, “Ο Μαρξ, όπως είναι γνωστό, έκανε έργο ζωής τόσο την επαναστατική δράση για τη στήριξη των προσπαθειών του «ιστορικού νεκροθάφτη» να φτάσει στην ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, όσο και την επιστημονική θεμελίωση των απαντήσεων σε αυτά τα καίρια ερωτήματα. Από τότε, η συζήτηση για την εγκυρότητα των απαντήσεων μαίνεται. Σε περιόδους καπιταλιστικής ανάκαμψης και αγωνιστικής ύφεσης, το μοτίβο ότι «η ζωή διέψευσε τον Μαρξ» έρχεται και ξανάρχεται. Αντίθετα, σε περιόδους οικονομικής κρίσης ή/και αγωνιστικής ανάτασης της εργατικής τάξης, η επικαιρότητα της ανάλυσης του Μαρξ βγαίνει στο προσκήνιο...

Ο Άλεξ Καλλίνικος παρεμβαίνει δυναμικά σε αυτή την πορεία βουτώντας στα βαθιά με τα κεφάλαια του βιβλίου του που ερευνούν τη σχέση της μεθόδου του Μαρξ με τον Ρικάρντο και τον Χέγκελ και προχωρώντας στα θεμελιακά ζητήματα της Αξίας, της Εργασίας και των Κρίσεων. Αυτή η «βουτιά στα βαθιά» μπορεί να κάνει το διάβασμα του βιβλίου δύσκολο ακόμη και για αναγνώστες που έχουν μια εξοικείωση με το θέμα. Ωστόσο, επιτρέπει στον συγγραφέα να αναδείξει καίρια ζητήματα για την κατανόηση της λειτουργίας του σύγχρονου καπιταλισμού ως ενός συστήματος τυφλής ανταγωνιστικής συσσώρευσης που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και οδηγείται σε κρίσεις. Ο Καλλίνικος μπαίνει σε αυτή την προσπάθεια εξοπλισμένος με τα διπλά εφόδια της δικής του διαδρομής, τόσο ως διανοούμενος όσο και ως αγωνιστής της επαναστατικής αριστεράς...

Επαναστάτες μαρξιστές

Παράλληλα, ο Καλλίνικος ως ηγετικό στέλεχος του βρετανικού Socialist Workers Party συνδέεται άμεσα με την παράδοση και το έργο μιας οργάνωσης επαναστατών μαρξιστών. Στο τελευταίο κεφάλαιο αυτού του βιβλίου, όπου μιλάει για τη σημασία της ανάλυσης του Μαρξ στο σημερινό κόσμο, αναφέρεται στο έργο του Τόνι Κλιφ και του Κρις Χάρμαν που είναι αναπόσπαστα δεμένο με το δικό του.

Όπως γράφει ο ίδιος στην τελευταία παράγραφο του βιβλίου, ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μαρξ έγραψε Το Κεφάλαιο από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και με στόχο να βοηθήσει τον αγώνα της να εκδικηθεί για τα όσα έχει υποφέρει και να απελευθερωθεί από την τυραννία της κοινωνικής σχέσης που είναι το κεφάλαιο”.


Βραδιές με σινεμά και μουσική

Δύο πολιτιστικά γεγονότα θα πλαισιώσουν το φεστιβάλ Μαρξισμός 2016. Την Παρασκευή 20 Μάη, στις 9.30μμ, θα γίνει προβολή της ταινίας του Λεωνίδα Βαρδάρου, “Ludlow - Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα στις ΗΠΑ” και θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές της. Ενώ μια βραδιά με ζωντανή μουσική, φαγητό και ποτό θα μας περιμένει το Σάββατο 21 Μάη αμέσως μετά τις συζητήσεις στην αυλή της ΑΣΟΕΕ.

Το ντοκιμαντέρ “Ludlow - Οι Έλληνες στους πολέμους του άνθρακα στις ΗΠΑ” είναι ένας φόρος τιμής στους εργάτες που αγωνίστηκαν στη μεγάλη απεργία του 1913-14 στα ανθρακωρυχεία του Κολοράντο, που κορυφώθηκε με τη σφαγή στο Ludlow.

“Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία των Ελλήνων μεταναστών στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, που κατέληξαν να δουλεύουν κάτω από άθλιες συνθήκες στα ανθρακωρυχεία του Ροκφέλλερ και των άλλων ιδιοκτητών ανθρακωρυχείων στο μακρινό Κολοράντο, και που μαζί με μετανάστες εργάτες από 22 ακόμα χώρες έγραψαν μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία του αμερικανικού εργατικού κινήματος, γνωστή ως Colorado Coal War”, διαβάζουμε στην ιστοσελίδα της ταινίας ludlow.gr.

Στην παρουσίασή της στην Εργατική Αλληλεγγύη (Νο 1219), η Δήμητρα Κυρίλλου έγραφε: “Στις 23/9/1913 ξεκίνησε η μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων. Καθώς ήταν υποχρεωμένοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια της εταιρίας, έστησαν εννιά καταυλισμούς δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές. Ήταν απόλυτα οργανωμένοι σαν μικρές πόλεις, με ενδιάμεσους δρόμους και κοινόχρηστους χώρους, χωρίς εθνικούς-φυλετικούς διαχωρισμούς, με τις γυναίκες σε σημαντικό οργανωτικό – συντονιστικό ρόλο, με περιφρούρηση στα βαγόνια που έφερναν τους απεργοσπάστες.

Συγκλονιστική μάχη

Ήταν μια συγκλονιστική μάχη που κράτησε μέχρι τον Απρίλη του 1914, όταν με αφορμή την εκτέλεση ενός τραμπούκου της εταιρίας, οι πληρωμένοι πολιτοφύλακες έπνιξαν την εξέγερση στο αίμα πολυβολώντας τα πλήθη από τη δεξαμενή ύδρευσης και βάζοντας φωτιά σε όλους τους καταυλισμούς, με αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών άμαχων από ασφυξία. Ο ανταρτοπόλεμος συνεχίστηκε για μέρες στη γειτονική πόλη του Τρίνιταντ, όπου κατέφυγαν οι εργάτες. Εφοδιασμένοι με 20.000 καραμπίνες που τους έστειλε το συνδικάτο, ξεκίνησαν ένα αντάρτικο που κράτησε μέχρι την επέμβαση του ομοσπονδιακού στρατού και τη χορήγηση γενικής αμνηστίας. Οι εργάτες έχασαν τη μάχη, αλλά κέρδισαν την αξιοπρέπειά τους και το 1935 κατάκτησαν την αναγνώριση του δικαιώματος στην απεργία”.


Ξεκινάμε για το Μαρξισμό

Η παρουσία από το Βόλο στο φεστιβάλ του Μαρξισμού φέτος θα είναι η μεγαλύτερη από κάθε άλλη χρονιά. Φοιτητές, μαθητές και εργαζόμενοι από διάφορους χώρους όπως την εκπαίδευση και τον ιδιωτικό τομέα, μετανάστες από την πακιστανική κοινότητα, έχουμε κλείσει τη συμμετοχή μας και ετοιμαζόμαστε με ενθουσιασμό να παρακολουθήσουμε τις συζητήσεις του φεστιβάλ.

Η οργάνωση του Μαρξισμού ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Βγήκαμε σε μεγάλες εξορμήσεις, περιοδείες στους χώρους, σε αφισοκολλήσεις. Μιλήσαμε με πολύ κόσμο, ενώ αυτή τη στιγμή παντού, όλη η πόλη, έχει αφίσες. Είχε και τις δυσκολίες του λόγω της απόστασης του Βόλου από την Αθήνα ταυτόχρονα με το οικονομικό κόστος που έχει ένα τέτοιο ταξίδι. Παρόλα αυτά, αντιμετωπίσαμε και αυτό το σκέλος με διάφορους τρόπους, όπως το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης που οργανώσαμε την περασμένη Παρασκευή στο χώρο του Πανεπιστημίου για να καλύψουμε μέρος των εξόδων.

Συνεχίζουμε μέχρι την τελευταία μέρα να καλούμε τον κόσμο να έρθει στο Μαρξισμό. Το ραντεβού αναχώρησής μας είναι την Πέμπτη 19/5 στο σταθμό των ΚΤΕΛ στις 10πμ. Θα αξιοποιήσουμε και την ημέρα των φοιτητικών εκλογών για τον ίδιο λόγο, καλώντας τον κόσμο να στηρίξει τα ΕΑΑΚ και να έρθει μαζί μας να συζητήσουμε για την συνέχεια των αγώνων και την αντικαπιταλιστική προοπτική.

Αναστασία Παμπουροπούλου, τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Βόλου

Φέτος η συμμετοχή από τη Θεσσαλονίκη στο Μαρξισμό είναι κατά πλειοψηφία φοιτητική. Αυτό έχει προκύψει και λόγω της μεγάλης αναζήτησης για τις επαναστατικές ιδέες μέσα στη νεολαία και λόγω της αναβαθμισμένης πια παρουσίας μας στις σχολές τους.

Μαζί μας θα είναι και εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με τους οποίους έχουμε δώσει τις απεργιακές μάχες ενάντια στις επιθέσεις των μνημονίων, αλλά και τους αντιρατσιστικούς-αντιφασιστικούς αγώνες μέσα από την ΚΕΕΡΦΑ.

Το ενδιαφέρον για το τετραήμερο είναι μεγάλο, υπάρχει πολύς κόσμος που αναγνωρίζει τη σημασία που έχουν οι συζητήσεις του φεστιβάλ και θα ήθελε να έρθει μαζί μας αλλά για προσωπικούς καθημερινούς λόγους δεν μπορεί. Θα πρέπει αμέσως μετά να μεταφέρουμε σε όλους το κλίμα και την πολιτική συζήτηση.

Τις τελευταίες μέρες κλιμακώνουμε τη δράση μας και καλούμε τους πάντες να κάνουν αυτό το ταξίδι μαζί μας. Οι φοιτητικές εκλογές είναι μια καλή ευκαιρία για να ανοίξουμε το Μαρξισμό σε ακόμα περισσότερο κόσμο και ήδη ετοιμάζουμε παρέμβαση στο Αγγλικό και το Χημικό με μεγάλα τραπέζια προβολής του.

Η αναχώρησή μας είναι την Πέμπτη 19/5 στο σταθμό του ΟΣΕ στις 9.30πμ και την Παρασκευή 20/5 στο ίδιο μέρος στις 10μμ.

Ιωάννα Κατλαμούση, Αγγλική φιλολογία Θεσσαλονίκης


Αν είστε από άλλη πόλη, το ταξίδι για το φεστιβάλ του Μαρξισμού στην Αθήνα δεν είναι πρόβλημα. Οργανωμένες αναχωρήσεις πραγματοποιούνται από τα παρακάτω σημεία:

ΞΑΝΘΗ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΟΣΕ 4πμ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΟΣΕ 9.30πμ

Παρασκευή 20/5, σταθμός ΟΣΕ 10μμ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΚΤΕΛ 8.30πμ

ΒΟΛΟΣ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΚΤΕΛ 10πμ

ΠΑΤΡΑ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΚΤΕΛ 1μμ

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Τετάρτη 18/5, αναχώρηση από λιμάνι, 8μμ

Πέμπτη 19/5, αναχώρηση από λιμάνι, 8μμ

ΧΑΝΙΑ

Τετάρτη 18/5, αναχώρηση από λιμάνι, 8.30μμ

Πέμπτη 19/5, αναχώρηση από λιμάνι, 8.30μμ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Πέμπτη 19/5, σταθμός ΚΤΕΛ, 7μμ προς λιμάνι Χανίων

Εργατική Αλληλεγγύη, νο 1223, 18 Μαΐου 2016

Γράφτηκε από 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19 Μαΐου 2016 09:44
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.