Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 14:49

Σε απεργία πείνας από την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες στη Χίο

Κατηγορία Ειδήσεις

Σε απεργία πείνας βρίσκονται από την περασμένη Τρίτη 50 πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, οι οποίοι καταλύουν στον ανοικτό δημοτικό καταυλισμό στη Σούδα της Χίου. Σε δύο από τους απεργούς πείνας έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες.

Οι απεργοί πείνας ζητούν ενημέρωση για την τύχη τους μετά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας, εφαρμογή των κανόνων διεθνούς προστασίας και του προγράμματος μετεγκατάστασης στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Παράλληλα, ζητούν την επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Χίου, με ψήφισμά του, δηλώνει πως «κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο νησί, στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους».

Στο ψήφισμα σημειώνεται πως «παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους» και πως «οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς».

Πηγή: naftemporiki.gr, 23 Μαΐου 2016

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΧΙΟΥ

Για την απεργία των προσφύγων

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Χίου κατανοεί απόλυτα τους λόγους που ώθησαν δεκάδες από τους πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο νησί μας στο έσχατο μέσο της απεργίας πείνας για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Παρά τις προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους, αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφεθεί κυριολεκτικά στην τύχη τους.

Οι διαδικασίες ασύλου κινούνται με απελπιστικά αργούς ρυθμούς, δεν τους παρέχεται καμιά νομική ενημέρωση, δεν έχουν καμιά πληροφόρηση για την τύχη τους.

Ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από τις χώρες της Ευρώπης να επισπεύσουν το ταχύτερο δυνατό τις διαδικασίες εξέτασης των αιτημάτων των προσφύγων σε όλα τα νησιά.

Ζητάμε ακόμα να αντιμετωπίσουν με υψηλό αίσθημα ευθύνης και σύμφωνα με την ουσία της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, τα αιτήματα των ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο και τη φτώχεια.

Πηγή: left.gr, Χίος, 20 Μαΐου 2016


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Μαΐου 2016 14:53
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.