Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 11:04

Πρόσφυγες απ’ όλα τα camp της Θεσσαλονίκης διαμαρτύρονται για τις συνθήκες διαβίωσης τους

Κατηγορία Ειδήσεις

«Δεν είμαστε ευτυχισμένοι εδώ, ανοίξτε τα σύνορα» φώναξαν το πρωί της Πέμπτης δεκάδες πρόσφυγες που συγκεντρώθηκαν από όλα σχεδόν τα καμπ της Θεσσαλονίκης διαμαρτυρόμενοι για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Προηγήθηκαν συνελεύσεις σε πολλά καμπ όπου πάρθηκε η απόφαση για διαμαρτυρία στην πόλη.

Επί τρεις μήνες οι πρόσφυγες ζουν σε αποθήκες εγκαταλελλειμμένες που η χρήση τους τα προηγούμενα χρόνια ήταν βιομηχανική, σε σκηνές που βρίσκεται η μία κολλητά δίπλα στην άλλη, σε υψηλές θερμοκρασίες όλους αυτούς τους μήνες και χωρίς καμία δυνατότητα να αλλάξουν την καθημερινότητά τους.

«Είμαστε άνθρωποι, όχι ζώα» δηλώνουν οι πρόσφυγες, που με τα παιδιά τους σήμερα -πολλοί-ες εκ των οποίων με τα πόδια- κατέβηκαν στο κέντρο της πόλης αποφασισμένοι να μείνουν όσο περισσότερη ώρα αντέξουν για να ζητήσουν το αυτονότητο. Μια απάντηση για το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της μετεγκατάστασης τους στην Ευρώπη, μια απάντηση για το πόσο ακόμη θα μείνουν στην Ελλάδα.

2 0160901 124656

Αυτό που παίρνουν, όπως λένε, είναι μόνο υποσχέσεις, με τις οργανώσεις να τους λένε ότι η διαδικασία θα διαρκέσει τουλάχιστον 8-9 μήνες. Παράλληλα η δέσμευση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και της Ύπατης Αρμοστείας ότι θα μεταφερθούν σε σπίτια παραμένει υπόσχεση και οι πρόσφυγες νοιώθουν ότι τους λένε ψέμματα.

Εκτός από το πάγιο αίτημά τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Βόρεια Ευρώπη ζητούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης.

3 0160901 121318

Να σημειωθεί ότι στα περισσότερα καμπ το φαγητό δεν τρώγεται και το πετάνε, τα καμπς βρίσκονται πολλά χιλιόμετρα μακρυά από τον κοινωνικό ιστό με τους πρόσφυγες να είναι εντελώς απομονωμένοι από την κοινωνία. Έτσι η κάθε προσπάθεια να φτάσουν στην πόλη απαιτεί είτε το να πληρώσει κανείς 20-25 ευρώ για να πάρει ταξί είτε να περπατήσει αρκετή ώρα με τα πόδια. Τα κουνούπια είναι καθημερινός εχθρός σε όλες σχεδόν τις δομές με την κατάσταση να είναι ακόμη χειρότερη στα καμπ που βρίσκονται δίπλα σε έλη.

Σ.Π.

4 0160901 125735

Πηγή: alter thess, 1 Σεπτεμβρίου 2016.

 

#Φωτοσχόλιο στο alterthess

Ένα προσφυγόπουλο ποζάρει στον φακό κατά την διάρκεια διαμαρτυρίας για το κλείσιμο των συνόρων και τις συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας στο άγαλμα Βενιζέλου. Πάνω από 57.000 εκτιμάται ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, 17.000 από αυτούς φιλοξενούνται σε κέντρα στην Βόρεια Ελλάδα. Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 01 Σεπτεμβρίου 2016.

Φωτογραφία: Δημήτρης Τοσίδης

alter thess

Δημήτρης Τοσίδης diamartiria prosfigwn Alter thess

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 02 Σεπτεμβρίου 2016 17:43
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.