Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016 10:42

Εκδήλωση – συζήτηση: «Αναζητώντας τα κοινά αιτήματα ανέργων και εργαζομένων. Η οργάνωση του αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Κατηγορία Ειδήσεις

Εκδήλωση – συζήτηση:

«Αναζητώντας τα κοινά αιτήματα ανέργων και εργαζομένων. Η οργάνωση του αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Δευτέρα 24/10 6:00μμ ΕΚΑ (Μάρνης & 3ης Σεπτεμβρίου)

Για μια ακόμα χρονιά, την τελευταία εξαετία, βρισκόμαστε εν αναμονή ενός δύσκολου χειμώνα. Τα ποσοστά της ανεργίας παραμένουν στο 25% του ενεργού (εργασιακά) πληθυσμού της χώρας και το 1,5 εκ. ανέργων βλέπει, όλο και περισσότερο, της ελπίδες του για ζωή, δουλειά και αξιοπρέπεια να λιγοστεύουν. Στις απολύσεις, στα λουκέτα, στο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων έρχονται να προστεθούν το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι προτάσεις της επιτροπής «σοφών» ενόψει του νομοσχεδίου για τα εργασιακά κοκ, συμπληρώνοντας τις εικόνες μιας εφιαλτικής πραγματικότητας για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τη νεολαία, για όλο το λαό.

Είναι περισσότερο από προφανές πως σε μια τέτοια κατάσταση πρώτη προτεραιότητα, θα έπρεπε να ήταν η στήριξη των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως οι άνεργοι, που ενώ καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να βρουν δουλειά, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν φροντίζει να παρθούν μέτρα στοιχειώδους ανακούφισης τους, αλλά αντιθέτως σχεδιάζει ακόμα και την κατάργηση των ελάχιστων παροχών που υπάρχουν μέχρι τώρα. Είναι πολύ πρόσφατες οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για την πιλοτική (για αρχή) μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα προς τις επιχειρήσεις, ενώ μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων λαμβάνει το επίδομα, μη διστάζοντας να ομολογήσουν πως θα μοιράσουν τα, λίγα, (κατά δήλωση τους) χρήματα από τις εισφορές και τους φόρους των εργαζομένων και του λαού, όχι κατευθείαν στους ανέργους, αλλά στους ιδιώτες με πρόσχημα την δημιουργία θέσεων εργασίας. Επιπλέον, έχει ήδη ανακοινωθεί πως μέχρι τον Γενάρη θα έχει εγκατασταθεί σε όλα τα ΜΜΜ το νέο σύστημα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, δεν έχει απαντηθεί όμως το ερώτημα του τι θα γίνει με τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων. Μέχρι τώρα οι άνεργοι μπορούσαν να προμηθευτούν, από τον ΟΑΕΔ, βεβαίωση και με την επίδειξη της να μετακινούνται δωρεάν με τα ΜΜΜ. Με το νέο σύστημα είναι βέβαιο πως το παραπάνω δεν θα ισχύει και μέχρι ώρας δεν έχει προβλεφθεί κάποια διαδικασία, δημιουργώντας προβληματισμό σε χιλιάδες ανέργους που βλέπουν πως μπορεί να στερηθούν ακόμα και το βασικό δικαίωμα της μετακίνησης.

Η καθημερινότητα στον τομέα της αναζήτησης εργασίας είναι ακόμα πιο δύσκολη. Με βάση τα επίσημα στοιχεία (ΕΛΣΤΑΤ, ΕΡΓΑΝΗ) οι θέσεις εργασίας που δημιουργούνται και αυτών που χάνονται είναι περίπου ίσες χωρίς να υπάρχει καμία προοπτική αύξησης τους. Η κυβέρνηση επαίρεται για τα 8μηνα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που προωθεί, αποκρύπτοντας την ουσία αυτών των προγραμμάτων που είναι η ανακύκλωση και όχι η καταπολέμηση της ανεργίας. Οι σχέσεις εργασίας ελαστικοποιούνται διαρκώς και ο νέος νόμος για τα εργασιακά θα έρθει να δώσει τη χαριστική βολή.

Οι Ενεργοί Άνεργοι εδώ και τρία χρόνια, από την στιγμή της συγκρότησης μας, επιμένουμε στην ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι άνεργοι την υπόθεση στα χέρια τους. Να βρεθούν, να συζητήσουν, να οργανωθούν σε επιτροπές σε κάθε γειτονιά, να διεκδικήσουν, να αγωνιστούν για ένα πρόβλημα που δεν είναι ατομικό, αλλά η μάστιγα της εποχής μας. Παλεύουμε μαζί με τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού κινήματος για να τεθεί το θέμα της ανεργίας στην ημερήσια διάταξη. Απαιτούμε άμεσα μέτρα ανακούφισης για τους ανέργους, όπως επίδομα ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις, δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΜ, κανένα σπίτι ανέργου στο σφυρί, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προσμέτρηση του χρόνου ανεργίας στα συντάξιμα έτη, το βασικό όμως αίτημα μας είναι η μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρέπεια.

Οι Ενεργοί Άνεργοι διοργανώνουν εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Αναζητώντας τα κοινά αιτήματα ανέργων και εργαζομένων – Η οργάνωση του αγώνα για ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» την Δευτέρα 24/10 στις 18:00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνης & 3ης Σεπτεμβρίου). Καλούμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών, τις λαϊκές συνελεύσεις καθώς και όλες τις συλλογικότητες ανέργων, εργαζομένων και νεολαίας να συμμετέχουν στην συζήτηση και να καταθέσουν τον προβληματισμό τους για τα αναγκαία βήματα στην πάλη ενάντια στην ανεργία.

Ενεργοί Άνεργοι, 10 Οκτωβρίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016 10:27
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.