Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 09:33

Με απελάσεις προσφύγων γιόρτασε τη μέρα Αστυνομίας η ΕΛ.ΑΣ.

Κατηγορία Ειδήσεις

Τους απελαύνουν πριν προλάβουν να ενημερωθούν ή να κάνουν αίτηση ασύλου

Συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των απελάσεων προσφύγων και μεταναστών προς την Τουρκία, με πρωτοφανείς μεθόδους και μεθοδεύσεις από την ΕΛ.ΑΣ. Το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι πιέσεις αξιωματούχων τη Ε.Ε. προς την Ελλάδα να επιταχυνθούν οι απελάσεις προσφύγων προς την Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, οδηγώντας μάλλον την αστυνομία σε παραβιάσεις του προσφυγικού δίκαιου μηενημερώνοντας σωστά τους πρόσφυγες για τη διαδικασία και τις προοπτικές του ασύλου, είτε σαμποτάροντας την διαδικασία αίτησης ασύλου.

Μάλιστα τηνέντονη ανησυχία της εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, αναφορικά με την παράνομη επιστροφή υπηκόων της Συρίας από την Ελλάδα στην Τουρκία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλάβε η Ύπατη Αρμοστεία, ομάδα 91 ανθρώπων έφτασε στο νησί της Μήλου στις 14 Οκτωβρίου και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (hot spot) της Λέρου, όπου εξέφρασαν προς τις αρμόδιες αρχές τη βούλησή τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.

Ανάμεσά τους ήταν 10 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Κω και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επανεισδοχή τους με αεροπλάνο τα Άδανα της Τουρκίας χωρίς να προχωρήσει η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καταγγέλλει η Ύπατη Αρμοστεία, η οποία έχει ήδη ζητήσει διευκρινίσεις από τις ελληνικές αρχές για το περιστατικό.Η Ύπατη Αρμοστεία επιπλέον διευκρινίζει ότι ανησυχεί για ακόμα ένα περιστατικό που σχετίζεται με μια ομάδα 131 ανθρώπων που έφτασαν στην Πελοπόννησο στις 8 Οκτωβρίου. Επιπλέον αναζητά πληροφορίες σχετικά με το πού και υπό ποιο νομικό καθεστώς έχουν μεταφερθεί οι 27 εξ αυτών, διευκρινίζοντας ότι ούτε η οργάνωση δεν έχει πρόσβαση στα συγκεκριμένα άτομα.

Σύμφωνα με την ΕΦΣΥΝ, στιςπεριπτώσεις συλλήψεων προσφύγων σε Καλαμάτα και Λέρο,η Αστυνομία φέρεται να αρνήθηκε να δεχτεί την εκδήλωση επιθυμίας τουςγια αίτηση ασύλου, ή την αγνόησε, παραβιάζοντας το προσφυγικό δίκαιο.

Αλληλέγγυες από τη Μεσσηνία καταγγέλλουν ότι χτές το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας επιβίβασε σε κλούβα Ιρακινούς πρόσφυγες που είχαν συλληφθεί πριν από μια εβδομάδα στην Πύλο και κρατούνταν στην Καλαμάτα, αλλά και έξι γυναίκες συζύγους των Ιρακινών, οι οποίες κρατούνταν μέχρι τότε χωριστά στο Α.Τ. Μεσσήνης.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι αστυνομικοί απαγόρευσαν κάθε πρόσβαση τόσο στον δικηγόρο και τις αλληλέγγυες όσο και στους εκπροσώπους της Υπατης Αρμοστείας, ενώ αρνήθηκαν να παραλάβουν από τον δικηγόρο τις υπογεγραμμένες υπεύθυνες δηλώσεις των έξι γυναικών που δήλωναν ότι θέλουν να ζητήσουν διεθνή προστασία, με το επιχείρημα ότι υπολειτουργεί η Αστυνομική Διεύθυνση λόγω της χτεσινής γιορτής του Αγίου Αρτεμίου, προστάτη αγίου της Αστυνομίας. Χαρακτηριστική είναι η επιλεκτική ευαισθησία της ΕΛΑΣ σχετικά με την απουσία διερμηνέα.

Οι κρατούμενες, οι οποίες ήταν σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση, μας έδειξαν έγγραφο στα ελληνικά το οποίο τους είχε δοθεί και έλεγε ότι εντός 48 ωρών θα έπρεπε να κάνουν αίτηση ασύλου.

Να σημειωθεί ότι μόνον η μία εκ των έξι γυναικών μιλούσε λίγα αγγλικά. Οι γυναίκες παρέμειναν στο Α.Τ. για μία εβδομάδα, χωρίς να έχουν καμία ενημέρωση στη γλώσσα τους και καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τους οικείους τους, καθώς τα τηλέφωνά τους είχαν κρατηθεί από την Αστυνομία
Οι γυναίκες κλαίγοντας μας είπαν ότι το πρωί τούς επισκέφθηκε γυναίκα αστυνομικός από το Τμήμα Αλλοδαπών Καλαμάτας και τους είπε να μη ζητήσουν άσυλο, διότι μπορεί να εγκλωβιστούν στη χώρα μας, αντιθέτως θα αφεθούν ελεύθερες σε 1-2 ημέρες.

Στην καταγγελία αναφέρονται διάφορες λεκτικές προειδοποιήσεις και απειλές της Αστυνομίας προς τους πρόσφυγες ώστε να μην κάνουν αίτηση για άσυλο, ενώ αστυνομικές πηγές του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. αρνούνταν πως υπήρξε παρόμοιο περιστατικό ή πως επιβιβάστηκαν σε κλούβα πρόσφυγες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους πρόσφυγες, είτε οι πρόσφυγες δεν είχαν ενημερωθεί σωστά για τη διαδικασία και τις προοπτικές που ανοίγονταν μπροστά τους είτε εκδήλωσαν επιθυμία για άσυλο αλλά αυτό αποσιωπήθηκε από την Αστυνομία.

Υπενθυμίζουμε ότιη ΕΕυπέγραψε άλλη μια συμφωνία για την απέλαση προσφύγων αυτή τη φορά με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν.Η συμφωνία αυτήθα επιτρέπει στις χώρες-μέλη να απελαύνουν απεριόριστο αριθμό Αφγανών αιτούντων άσυλο και θα υποχρεώνει την Καμπούλ να τους δεχθεί πίσω.

Luben, 21.10.2016· Από: THE NEWSROOM

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016 10:50
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.