Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016 15:38

Ρατσιστική διαδήλωση ενάντια στους πρόσφυγες στη Σάμο

Μετά το πογκρόμ που οργάνωσαν οι φασίστες της Χίου ενάντια στους πρόσφυγες, λίγες ώρες μετά την επίσκεψη των φασιστών βουλευτών Κασιδιάρη Λαγού, η σκυτάλη του ρατσισμού μεταφέρθηκε στη Σάμο. Όχι όμως με τη μορφή των επιθέσεων στους πρόσφυγες από τάγματα εφόδου, αλλά με τη μορφή της καθώς πρέπει  «συγκέντρωσης με αιτήματα την αντιμετώπιση του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος». Βέβαια, θα πρέπει να αναφερθεί, ότι οι επιθέσεις ταγμάτων εφόδου στη Σάμο προηγήθηκαν απλώς λίγες μέρες από την καθώς πρέπει ρατσιστική πορεία. Το βράδυ της Τρίτης 8 Νοεμβρίου ομάδες φασιστών (με μηχανές, κράνη, λοστούς) επιτέθηκε σε πρόσφυγες στον Δημοτικό Κήπο Σάμου και στη συνέχεια επιτέθηκαν με πέτρες στο χοτ σποτ.

Ύστερα από αυτά τα επεισόδια, οι αρχές της Σάμου διοργάνωσαν μία ρατσιστική συγκέντρωση, στην οποία προσπάθησαν να δώσουν τον χαρακτήρα της «ειρηνικής διαμαρτυρίας των κατοίκων» και γι’ αυτό την ονόμασαν «πανσαμιακή». Την πρωτοβουλία της διοργάνωσης πήρε ο (υποστηριζόμενος από τη ΝΔ) δήμαρχος του νησιού με τη στήριξη της (ελεγχόμενης από τη ΝΔ) τοπικής αντιπεριφέρειας. Η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή της ΝΔ έβγαλε κι αυτή ανακοίνωση με την οποία καλούσε σε συμμετοχή.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα (21/11) αλλά, παρά την κινητοποίηση του μηχανισμού του δήμου, τον «πανσαμιακό» της χαρακτήρα δεν κατάφερε να τον εξασφαλίσει η συμμετοχή μερικών δεκάδων κατοίκων, αλλά η υποστήριξη από το σύνολο της οικονομικής, πολιτικής και θεσμικής ηγεσίας του νησιού.

Αυτοί που στήριξαν τη διοργάνωση αυτής της συγκέντρωσης, παραβρέθηκαν και μίλησαν:

Ο δήμαρχος Σάμου, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Κώστας Αμυρσώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου, κ. Νίκος Κατρακάζος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Γιώργος Κυριαζής, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, κ. Γιώργος Κολλάρας, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, κ. Κώστας Κυριαζής· στη συγκέντρωση διαβάστηκε μάλιστα και επιστολή του μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου.

Ταυτόχρονα βέβαια στη συγκέντρωση καλούσε και συμμετείχε και η ρατσιστική οργάνωση Σάμος SOS, η οποία έχει καταγγελθεί από το Εργατικό Κέντρο Σάμου και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Σάμου ως φορέας: «μιας ρατσιστικής, ξενοφοβικής και φασιστικής αντίληψης». Επιπλέον, η συγκέντρωση της Δευτέρας προβλήθηκε και από την ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής.

Αυτή η ρατσιστική κινητοποίηση που έγινε στη Σάμο εντάσσεται σε μια ευρύτερη προσπάθεια του δεξιού πολιτικού κόσμου, από τη ΝΔ μέχρι τη ΧΑ, να αναδείξουν τη ρατσιστική ατζέντα σε κέντρο της αντιπολιτευτικής τους δραστηριότητας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Το διήμερο πογκρόμ εναντίον των προσφύγων στη Χίο και οι αντιπροσφυγικές συγκεντρώσεις στη Σάμο, παρόλο που μπορεί να έχουν διαφορετικούς διοργανωτές, πραγματοποιούνται παράλληλα και συμπληρωματικά: τα πογκρόμ και οι βίαιες επιθέσεις, υποτίθεται ότι αποτελούν τις ακραίες μορφές έκφρασης μια «λαϊκής δυσαρέσκειας», στην οποία έρχονται να δώσουν «ειρηνικές» μορφές έκφρασης, οι θεσμικοί φορείς (δημοτικές αρχές, εκκλησία, έμποροι και ξενοδόχοι). Εν συνεχεία, αυτές οι «ειρηνικές» συγκεντρώσεις διαμορφώνουν το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον για να οργανωθούν και να αναπτυχθούν επιθέσεις όπως αυτές στη Χίο στις 16 και 17 Νοεμβρίου και στις Σάμο στις 8 Νοεμβρίου. Ταυτόχρονα όμως και οι δύο μορφές ρατσιστικής δράσης, η «ειρηνική» και η «ακραία», διαμορφώνουν το κατάλληλο πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και ο Μουζάλας, μπορούν να δικαιολογούν τη ρατσιστική πολιτική τους, ως υποχώρηση σε υποτιθέμενες «λαϊκές» πιέσεις.

Αλλά όχι μόνο αυτό.

Η δράση των ρατσιστών και των φασιστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αναπτύχθηκε στο έδαφος της καταστολής του κινήματος των αλληλέγγυων και των ίδιων των προσφύγων σ’ αυτά τη νησιά, από τις αστυνομικές δυνάμεις με εντολή της κυβέρνησης. Η κυβερνητικές ρατσιστικές πολιτικές παράγουν πάντα ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα: η κυβέρνηση για να εφαρμόσει την πολιτική της θα πρέπει να καταστείλει το αντιρατσιστικό κίνημα και τα κινήματα των προσφύγων. Η υποχώρηση του αντιρατσιστικού κινήματος ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του ρατσισμού και η δράση των οργανωμένων ρατσιστικών δράσεων γίνεται το απαραίτητο συμπλήρωμα της κυβερνητικής πολιτικής έστω και με τη μορφή της αντιπολίτευσης. Η ανοιχτή και απροκάλυπτη ρατσιστική δράση στη Χίο και τη Σάμο («ειρηνική» ή «ακραία») δημιουργεί επιπρόσθετα εμπόδια στην ανασυγκρότηση ενός αντιρατσιστικού και αντιφασιστικού κινήματος, η δράση του οποίου θα μπορούσε να μπλοκάρει την κυβερνητική πολιτική των κέντρων κράτησης και των απελάσεων και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο αποτελεσματικής υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων αυτών των νησιών έχει δώσει εδώ και δυο χρόνια ένα απίστευτο παράδειγμα αλληλεγγύης και αντιρατσισμού. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έγιναν λιγότερο αντιρατσιστές, επειδή -όπως διακηρύσσεται από τα ΜΜΕ- δεν «αντέχουν άλλο» τους πρόσφυγες. Αυτό που έγινε είναι ότι η αλληλεγγύη τους βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκστρατεία συκοφαντίας που εξαπέλυσε εναντίον τους η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ, αλλά και με την καταστολή. Ακόμα περισσότερο, βρέθηκε αντιμέτωπη με τις προσπάθειες αναδιοργάνωσης των ρατσιστών, θεσμικών ή μη θεσμικών. Η συντριπτική πλειοψηφία λοιπόν των κατοίκων των νησιών του ανατολικού Αιγαίου που υποστήριζε τους πρόσφυγες δεν μεταστράφηκε, αλλά φιμώθηκε. Και θα συνεχίζει να φιμώνεται, εάν δεν θα υπάρξουν μαζικές και οργανωμένες απαντήσεις του αντιρατσιστικού λαϊκού κινήματος υπεράσπισης των προσφύγων, απέναντι στις προσπάθειες των ρατσιστών να αναδιοργανωθούν και να μετατρέψουν τα νησιά σε νέους Άγιους Παντελεήμονες: δηλαδή σε χώρους οργανωμένης ρατσιστικής βίας, με την οποία θα τρομοκρατείται και θα ελέγχεται ο έγκλειστος προσφυγικός πληθυσμός.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 18:44

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.