Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 23:02

Aυστρία: Στους δρόμους ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες

Κατηγορία Ειδήσεις

Στις 26 Νοέμβρη -λίγες μέρες πριν από την επανάληψη των προεδρικών εκλογών στην Αυστρία- χιλιάδες αντιρατσιστές-στριες κατέβηκαν στους δρόμους της Βιέννης για να υπερασπιστούν τους πρόσφυγες ενάντια στις απελάσεις. Οι εκλογές, που ορίστηκαν μετά την ακύρωση του προηγούμενου αποτελέσματος στο οποίο ο φασίστας Nόρμπερτ Χόφερ είχε ηττηθεί με μικρή διαφορά, είναι στις 4 Δεκέμβρη. Το κείμενο που ακολουθεί μας έστειλε ο David Albrich, ηγετικό μέλος της επαναστατικής σοσιαλιστικής οργάνωσης Linkswende, («Aριστερή Στροφή») αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στην Αυστρία.

Μια βδομάδα πριν από τις προεδρικές εκλογές, το αντιρατσιστικό κίνημα στην Αυστρία έστειλε ένα φανταστικό μήνυμα αλληλεγγύης. Στις 26 Νοεμβρίου πάνω από 5.000 πρόσφυγες και συμπαραστάτες κατέβηκαν στους δρόμους της Βιέννης για να διαδηλώσουν ενάντια στις απελάσεις και να απαιτήσουν το δικαίωμά τους να μπορούν να επιστρέψουν στην Αυστρία.

«#Let them stay» απάντησαν οι διαδηλωτές εξοργισμένοι με την κυβέρνηση που έχει απελάσει εκατοντάδες πρόσφυγες στην Κροατία και άλλες χώρες τις τελευταίες βδομάδες. Η αστυνομία βγάζει με τη βία παιδιά και έφηβους πρόσφυγες από τα σχολεία, βαριά άρρωστους πρόσφυγες μέσα από τα νοσοκομεία και τους βάζει μέσα σε αεροπλάνα για απέλαση. Το συλλαλητήριο οργανώθηκε από την «Πλατφόρμα για μια πολιτική ανθρωπιστικού ασύλου», ένα μέτωπο από 150 πρωτοβουλίες βοήθειας στους πρόσφυγες, ΜΚΟ και πολιτικές οργανώσεις όπως το Κόμμα των Πρασίνων και άλλες.

Πρόσφυγες που έχουν απελαθεί στο Ζάγκρεμπ συνδέθηκαν ζωντανά με το συλλαλητήριο και δηλώνοντας ότι τους έδωσε ελπίδα. Πολλές μικρές κοινότητες και πόλεις κινητοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα για να συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες τις βδομάδες που προηγήθηκαν του συλλαλητηρίου. Οργανώθηκαν Μέρες Δράσης ενάντια στις απελάσεις σε 15 διαφορετικά μέρη στην Αυστρία. Πάρα πολλοί ακτιβιστές πήραν το λόγο για να μιλήσουν ενάντια στην άθλια ρατσιστική καμπάνια της οποίας ηγείται η κυβέρνηση και άδραξαν την ευκαιρία να επιτεθούν στο φασιστικό Κόμμα Ελευθερίας. Κάτω από τη συνεχή πίεση των φασιστών ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών (SPO) και των Συντηρητικών τους τελευταίους μήνες στρέφεται όλο και πιο δεξιά.

Με τη νίκη του Τραμπ στις ΗΠΑ να τον ευνοεί, ο φασίστας υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας, Νόρμπερτ Χόφερ θα μπορούσε να κερδίσει τις επαναληπτικές εκλογές, πατώντας πάνω στην ίδια βάση, την πλατιά απόρριψη του πολιτικού κατεστημένου. Όπως φαίνεται, ο Καγκελάριος της Αυστρίας που ανήκει στο SPO έχει ήδη προεξοφλήσει τη νίκη του Χόφερ. Λίγες μόλις μέρες πριν την κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη, έκανε ειρήνη με τον αρχηγό των φασιστών Heinz-Christian Strache ζωντανά στην τηλεόραση, δηλώνοντας ότι θα σταματήσει τον αποκλεισμό και θα έχει ανοιχτές σχέσεις με το Κόμμα Ελευθερίας. Πρόκειται για μια δραστική αλλαγή- ακόμα και για τα δεδομένα της Αυστρίας που έχει μακρόχρονη παράδοση υποτίμησης του φασισμού.

Μερικοί μέσα στη ριζοσπαστική αριστερά κάνουν ακριβώς το ίδιο θανάσιμο λάθος να πιστεύουν ότι οι αντιφασιστικές κινητοποιήσεις και η σύγκρουση θα σφραγίσουν την επιτυχία του Χόφερ. Αυτό είναι γελοίο. Η οργάνωση Linkswende, στην οποία ανήκω, απαντάει σε αυτό το καταστροφικό λάθος με μια επίθεση ενάντια στους φασίστες. Οργανώνουμε την κινητοποίηση «F*ck Hofer” (“Γ…μήστε τον Χόφερ»), μια μέρα πριν από τις εκλογές, στις 3 Δεκεμβρίου. Και επίσης προετοιμαζόμαστε για μια άμεση απάντηση στους δρόμους στην περίπτωση που ο Χόφερ εκλεγεί.

Ο Χόφερ ήδη κλαίγεται μιλώντας για την πιθανή αντίσταση που θα συναντήσει στην προεδρία του. Μιλώντας στην καλωδιακή τηλεόραση διαμαρτυρήθηκε ενάντια στην προγραμματισμένη «F*ck Hofer» κινητοποίηση και επέδειξε στις κάμερες πλακάτ της οργάνωσής μας που γράφουν «Οι πρόσφυγες να μείνουν! Κυνηγήστε τον Χόφερ!». Ένα σάιτ που υποστηρίζει το Κόμμα Ελευθερίας στο ίντερνετ παραπονέθηκε γιατί οι αφίσες “F*ck Ηοfer” έφτασαν από ακτιβιστές ακόμα και μέσα στη γενέτειρα πόλη του Χόφερ.

Η αντίσταση είναι απίστευτα σημαντική όπως και το να δώσουμε μια αριστερή εναλλακτική λύση που να μπορεί να οδηγήσει την οργή των καθημερινών ανθρώπων μακριά από το ρατσισμό και την ακροδεξιά. Όμως είναι σημαντικό να απαντήσουμε καθαρά στο άμεσο ερώτημα: Αν εκλεγεί ο Χόφερ, ο φασισμός θα βρεθεί στην εξουσία;

Όχι. Θα πρέπει να είμαστε ακριβείς σχετικά με αυτό. Δεν θα είχαμε φασισμό, ακόμα και αν το Κόμμα Ελευθερίας κερδίσει τις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές και μπει στην κυβέρνηση (ο Πρόεδρος από μόνος του έχει περιορισμένες εξουσίες. Το ίδιο θα μπορούσε να λεχθεί για το Εθνικό Μέτωπο στη Γαλλία ή το AFD στη Γερμανία.

Δεν βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του 1933 όταν οι γερμανικοί καπιταλιστές και στρατοκράτες ήταν τόσο απελπισμένοι και δεν είχαν άλλη λύση από το να παραδώσουν στον Χίτλερ τα χαλινάρια της εξουσίας. Η ολική καταστροφή της δημοκρατίας, είναι προς το παρόν, ενάντια στα συμφέροντα της οικονομικής και στρατιωτικής ελίτ. Ακόμη περισσότερο, σε αντίθεση με τις δεκαετίες του ’20 και του ’30 , δεν υπάρχει πλατιά αποδοχή των φασιστικών συμμοριών στους δρόμους.

Από την άλλη πλευρά υπάρχει ο κίνδυνος να υποτιμήσει κανείς τον κίνδυνο με τον οποίο βρισκόμαστε αντιμέτωποι. Τα φασιστικά κόμματα δεν είναι ακριβώς το ίδιο με τα άλλα νεοφιλελεύθερα συντηρητικά ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα που διαχειρίζονται την κρίση κάνοντας ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές στους μισθούς και χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα.

Παίρνοντας την κυβέρνηση ή την προεδρία, οι φασίστες μπορεί να μην ιδρύσουν ένα φασιστικό καθεστώς, αλλά μπορούν να ψηφίσουν ρατσιστικούς νόμους, να παρεισφρήσουν ακόμα περισσότερο στην κρατική μηχανή αυξάνοντας την επιρροή τους στην αστυνομία και να δημιουργήσουν ένα κλίμα μίσους και φόβου μέσα στο οποίο θα μπορέσουν να πλαστογραφήσουν ένα πολιτικό μαζικό κίνημα (εκλογικό και στους δρόμους) το οποίο θα μπορέσει να σπείρει τον τρόμο στην εργατική τάξη, στους Μουσουλμάνους, στους πρόσφυγες και στους μετανάστες – το είδος της δύναμης που εγγυήθηκε την επιτυχία του Χίτλερ.

Οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να πάρουν πολύ σοβαρά υπόψη αυτήν την εξέλιξη αλλά την ίδια στιγμή να αρπάξουν την ευκαιρία για να χτίσουν την αντίσταση και την αντικαπιταλιστική εναλλακτική. Σήμερα αυτό είναι πιο επείγον από ποτέ.

Εργατική Αλληλεγγύη, φ. 1251, 29 Νοεμβρίου 2016

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 00:05
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.