Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 12:30

«Η Οκτωβριανή Επανάσταση στην Τέχνη» - 25, 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου

Κατηγορία Ειδήσεις

Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ 25, 26 Μαρτίου και 2 Απριλίου

Σειρά εκδηλώσεων στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας με θέμα: «Η ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ».

Ρωσία 1917: οι εργάτες, οι στρατιώτες και οι αγρότες ανατρέπουν μια αυτοκρατορία διάρκειας πολλών αιώνων, δημιουργούν τις δικές τους μορφές αυτοοργάνωσης, καταλαμβάνουν την εξουσία. Είναι μια επανάσταση, αλλά μαζί και μια τεράστια γιορτή απελευθέρωσης όλων των καταπιεσμένων. Εκατομμύρια φτωχών και καταπιεσμένων συμμετέχουν στην οικοδόμηση του δικού τους μέλλοντος και να το απαλλάξουν από κάθε ίχνος δυστυχίας και καταπίεσης. Προσπαθούν να «ξελασπώσουν το μέλλον», όπως έγραψε τότε ο Μαγιακόβσκι, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της Ρωσίας, η ζωή και το έργο του οποίου συνδέθηκε άρρηκτα με την ίδια την επανάσταση. Και δεν ήταν ο μόνος. Πολλές εκατοντάδες ποιητές και συγγραφείς, ζωγράφοι, γλύπτες, μουσικοί και σκηνοθέτες βίωσαν τη ρωσική επανάσταση ως μια τεράστια έκρηξη ελευθερίας της καλλιτεχνικής και ποιητικής έκφρασης, η οποία απελευθέρωνε τις καλλιτεχνικές αντιλήψεις από συντηρητικά εκφραστικά δόγματα και έθετε στους καλλιτέχνες το καθήκον να αναζητήσουν και να επεξεργαστούν νέες μορφές δημιουργίας, με τις οποίες οι λαϊκές μάζες θα μπορούσαν να εισβάλουν και στο πεδίο της τέχνης και να το διαμορφώσουν.

Η καλλιτεχνική και συγγραφική παραγωγή ήταν τεράστια. Ρεύματα και σχολές, κολεκτίβες καλλιτεχνών και άτομα, κρατικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και σχολεία συναγωνίζονταν μεταξύ τους για την διαμόρφωση νέων καλλιτεχνικών αξιών και θεωριών με τις οποίες να μπορούν να εκφραστούν τα οράματα μιας επαναστατημένης κοινωνίας. Από τους πειραματισμούς τους προέκυψαν κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, με παγκόσμια ακτινοβολία και επιρροή.

Στην Εργατική Λέσχη Καλλιθέας θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε αυτές τις επαναστατικές καλλιτεχνικές και ποιητικές αναζητήσεις, να συζητήσουμε για τη σημασία τους και να απολαύσουμε κάποιες από τις δημιουργίες τους.

Το Σάββατο 25 Μαρτίου στις 7:30 μ.μ., συζητάμε: «Ρωσική πρωτοπορία: καλλιτεχνικά ρεύματα και επανάσταση». Τα καλλιτεχνικά ρεύμα στο χώρο των εικαστικών τεχνών, οι στόχοι τους και τα εκφραστικά τους μέσα.

Κυριακή 26 Μαρτίου στις 8 μ.μ., Ταινιοπροβολή: «Η απεργία» [Stachka / Стачка] [1925] του Σεργκέι Αϊζενστάιν. Η πρώτη ταινία του σημαντικότερου σοβιετικού σκηνοθέτη, στην οποία ο δημιουργός προσπαθεί να συνδυάσει την δύναμη των εκφραστικών μέσων της ρωσικής πρωτοπορίας, με τη δυναμική του πολιτικού μηνύματος της ταξικής σύγκρουσης και της μαζικής δράσης της εργατικής τάξης.

Κυριακή 2 Απριλίου στις 7:30 μ.μ.: «Η ποίηση στη Ρωσική Επανάσταση. Βλαντιμίρ Μαγιακόβσκι». Συζήτηση για την ποίηση στη ρωσική επανάσταση, το έργο του σημαντικότερου ποιητή της και την επιρροή του. Ανάγνωση ποιημάτων του Μαγιακόβσκι από τη θεατρική ομάδα της Εργατικής Λέσχης.

Εργατική Λέσχη Καλλιθέας

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017 12:40
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.