Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 12:05

Ρατσιστικές, δολοφονικές επιθέσεις φασιστών στον Ασπρόπυργο

Κατηγορία Ειδήσεις

Το τελευταίο διάστημα, από τα τέλη Μαρτίου και μετά, φασιστικά τάγματα εφόδου έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον μεταναστών εργατών στον Ασπρόπυργο, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο της Εργατικής Αλληλεγγύης που αναδημοσιεύουμε. Η Χρυσή Αυγή τέσσερα χρόνια μετά τις δολοφονίες του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα και μετά το αντιφασιστικό κίνημα που ανάγκασε τα τάγματα εφόδου να αναστείλουν τη δράση τους, σήμερα βρίσκει ξανά το θράσος να επιχειρεί δολοφονικές επιθέσεις εναντίον ντόπιων και μεταναστών. Η δολοφονική επίθεση εναντίον του σπουδαστή Αλέξιου Λαζάρη έξω απ’ τα γραφεία της εγκληματικής οργάνωσης, οι ίδιου τύπου επιθέσεις στον Ασπρόπυργο εναντίον των Πακιστανών Αμπντούλ Λατίφ, Ζία Ουλ Χλακ και Αντνάν Αβζέλ (οι οποίοι είχαν το θάρρος να καταγγείλουν τις επιθέσεις που δέχτηκαν), δείχνει καθαρά ότι η Χρυσή Αυγή εκμεταλλεύεται την ασυλία που της προσφέρουν οι μηχανισμοί του κράτους και το πολιτικό σύστημα για να ξαναρχίσει τη δράση της από κει ακριβώς που την ανάγκασε να σταματήσει το αντιφασιστικό κίνημα: από τις δολοφονίες του Λουκμάν και του Φύσσα. Στις επιθέσεις αυτές (η σοβαρότητα και η έκταση των οποίων είναι ανησυχητική) έχει ασχοληθεί και ο αστικός τύπος (βλ το άρθρο του Έθνους που αναδημοσιεύουμε)

Aσπρόπυργος: Στοπ στις ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις

Από τις 29 Μάρτη, ομάδα φασιστών προχώρησε σε οργανωμένες επιθέσεις κατά εργατών γης στη περιοχή Γκοριτσά Ασπροπύργου. Πρόκειται για σειρά ρατσιστικών επιθέσεων που ξεκίνησαν από το περασμένο Αύγουστο και ξεπερνάνε τις σαράντα.

Τον Αύγουστο, τέσσερα από τα τουλάχιστον 15 πρώτα θύματα των επιθέσεων, οι οποίες ξεκίνησαν στην περίοδο που η δίκη των νεοναζί είχε σταματήσει λόγω διακοπών, είχαν προχωρήσει σε καταγγελία για την οποία δέχτηκαν κι άλλη επίθεση ως αντίποινα. Στη συνέχεια έδωσαν συνέντευξη τύπου μαζί με την Πακιστανική Κοινότητα, στην οποία οι περιγραφές των επιθέσεων φωτογράφιζαν μια συγκροτημένη, οπλισμένη ομάδα των ίδιων πάντα ατόμων και με το ίδιο σχέδιο δράσης. Οι επιθέσεις του τελευταίου διαστήματος δείχνουν ξανά μια προσπάθεια επανεμφάνισης και κλιμάκωσης του τρόμου, ενώ αποκαλύπτουν το ρόλο της αστυνομίας απέναντι στους φασίστες. Η ανακοίνωση της ΚΕΕΡΦΑ αναφέρει τα περιστατικά:

«Στις 29 Μάρτη την ώρα της δουλειάς στα χωράφια, ομάδα τριών ατόμων επιτέθηκε τραυματίζοντας ένα εργάτη. Παρενέβη το αφεντικό του και υπήρξε συμπλοκή. Έφτασε περιπολικό της Αστυνομίας το οποίο “κράτησε” τους τρεις φασίστες στο χωράφι, στο τόπο της επίθεσης, αλλά τους άφησε ελεύθερους αφού παρενέβησαν συγγενείς τους.

Στις 2 Απρίλη οι ίδιοι εισέβαλαν στο σπίτι του Αμπντούλ Λατίφ και τον ξυλοκόπησαν άγρια. Φώναζαν: “Φύγετε από τη χώρα μας. Αν σας ξαναδούμε εδώ θα σας κάψουμε ζωντανούς.” Το βράδυ το θύμα πήγε στο Τζάνειο νοσοκομείο και το πρωί η Αστυνομία του Ασπρόπυργου τον κράταγε σε ένα κελί βρόμικο, με τον ίδιο να κάνει εμετό. Τον κρατάνε ακόμη ενώ έχει καταθέσει χαρτιά για να πάρει άδεια παραμονής για εξαιρετικούς λόγους.

Στις 3 Απρίλη ομάδα περίπου 15 φασιστοειδών εισέβαλαν στο σπίτι όπου διέμεναν τέσσερις εργάτες γης. Τους χτύπησαν άγρια με ξύλα στο κεφάλι και το πρόσωπο ενώ κάποιοι φώναζαν: “Αν δεν φύγετε για τη χώρα σας θα σας κάψουμε ζωντανούς. Θα έρθουμε ξανά”. Η Αστυνομία κράτησε τον Μοχάμεντ Αβζέλ, θύμα της επίθεσης.

Οι Αντνάν Αβζέλ, Ζία Ουλ Χλακ και Μοχάμεντ Αβζέλ κατέθεσαν μήνυση. Όμως, η Αστυνομία σε μια περιοχή όπου έχουν αναφερθεί δεκάδες ρατσιστικές επιθέσεις μιας συγκεκριμένης ομάδας, δεν αναζητά το ρατσιστικό κίνητρο, ακόμη και όταν τα ίδια τα θύματα το καταγγέλλουν. Είναι πλέον αδιανόητο, η Αστυνομία να μην γνωρίζει αυτή την ομάδα, κι όμως τους αφήνει να επιτίθενται ξανά και ξανά, ενώ συλλαμβάνει τα θύματα, για την απελευθέρωση των οποίων έχουν παρέμβει η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα.»

Η ανακοίνωση κλείνει: «Στη πραγματικότητα εξελίσσεται οργανωμένο προγκρόμ κατά των εργατών γης στην περιοχή. Οι φασίστες μάλιστα έχουν απειλήσει εργοδότες με κάψιμο των σπιτιών αν δεν διώξουν τους εργάτες γης. Ανάλογες επιθέσεις είχαν γίνει στη περιοχή το 2012, με δεκάδες τραυματίες και σπίτια που είχαν καταστραφεί σε να πογκρόμ που οργάνωσε τότε η Χρυσή Αυγή. Φαίνεται ότι ενεργοποιούνται ξανά. Απαιτούμε να διαλυθεί το τάγμα εφόδου των φασιστοειδών στη Γκορτιτσά Ασπροπύργου και να πάνε φυλακή. Να αναγνωριστεί το ρατσιστικό κίνητρο στις επιθέσεις. Να αφεθούν ελεύθεροι οι Αμπντούλ Λατίφ και Μοχάμεντ Αφζάαλ.»

Αυτά συμβαίνουν την ίδια περίοδο που δεν κρίνεται απαραίτητο από το Υπουργείο Προ.Πο να κλείσουν άμεσα τα «γραφεία»-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων, που οργάνωσαν και έκαναν τη δολοφονική επίθεση σε βάρος του Αλέξη Λάζαρη, και που η ΕΛΑΣ τα προστατεύει και στρέφεται ενάντια στο αντιφασιστικό κίνημα. Οι ομάδες του Ασπρόπυργου αποθρασύνονται και απολαμβάνουν από την αστυνομία ασυλία, ακόμα και επιβράβευση, αφού τα θύματα καταλήγουν κατηγορούμενοι.

Εργατική Αλληλεγγύη, φ. 1269, 11 Απριλίου 2017.

«Αν δεν πάτε στη χώρα σας, θα σας κάψουμε ζωντανούς»

Στις 31 Μαρτίου, μέρα μεσημέρι, χρυσαυγίτες ξυλοφόρτωσαν έναν 24χρονο φοιτητή, λίγες ώρες μετά την επίθεση αγνώστων με βαριοπούλες και μπογιές στα κεντρικά γραφεία της ναζιστικής οργάνωσης επί της λεωφόρου Μεσογείων.

Κατηγορούμενος ως ένας από τους δράστες της δολοφονικής ενέργειας ο Χρήστος Ζέρβας. Την περασμένη Τετάρτη το υψηλόβαθμο στέλεχος της Χρυσής Αυγής, που διατηρεί στενότατες σχέσεις με την ηγεσία του μορφώματος, προφυλακίστηκε, ενώ οι έρευνες για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των συνεργών του συνεχίζονται.

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, ωστόσο, εδώ και μερικούς μήνες νέοι θύλακες ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων έχουν κάνει την επανεμφάνισή τους, σπέρνοντας τον τρόμο σε Ελληνες και αλλοδαπούς που ζουν στον Ασπρόπυργο. Ενας από τους κύριους στόχους τους είναι να «καθαρίσει» η περιοχή της Γκοριτσάς από ξένους εργάτες, που -κατά το αιτιολογικό τους- «ήρθαν στη χώρα μας και τρώνε τη δουλειά από τους Ελληνες». Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τις μαρτυρίες εκείνων που ξυλοκοπήθηκαν άγρια μέσα στο σπίτι τους με μοναδική αιτία τη διαφορετική τους καταγωγή.

Τη νύχτα της 3ης Απριλίου ομάδα αποτελούμενη από περίπου 15 φασίστες επιδόθηκε για ακόμη μία φορά στο «κυνήγι Πακιστανών», που με βάση επώνυμες καταγγελίες ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Θύματά τους αυτή τη φορά ήταν τέσσερις αλλοδαποί εργάτες.

Προηγούμενες επιθέσεις

Είχαν προηγηθεί, άλλωστε, άλλες δύο επιθέσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα από την τελευταία. Μία στις 29 Μαρτίου, όπου χτύπησαν έναν εργάτη και ξυλοφόρτωσαν τον Ελληνα εργοδότη του, που τον υπερασπίστηκε. Κατά την επίθεση, τρεις εκ των δραστών προσήχθησαν, αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Η άλλη σημειώθηκε στις 2 Απριλίου με στόχο τον Αμπντούλ Λατίφ, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση μέσα στο σπίτι του. Στο τρίτο χτύπημα οι δράστες για να πλησιάσουν ένα χαμόσπιτο στο τέλος ενός αχανούς και περιφραγμένου χωραφιού γεμάτο από φιστικιές έκοψαν τμήμα του συρμάτινου φράχτη και έπιασαν κυριολεκτικά στον ύπνο τους ενοίκους του.

Ο 44χρονος Ζία Ουλ Χλακ και ο 27χρονος Αντνάν Αβζέλ, δύο από τα τελευταία θύματα, κατήγγειλαν το περιστατικό στην Αστυνομία και μίλησαν στο «Εθνος της Κυριακής» για τα όσα φρικιαστικά βίωσαν. «Κοιμόμασταν και γύρω στις έντεκα το βράδυ ξυπνήσαμε από γαβγίσματα. Λίγα δευτερόλεπτα μετά κάποιοι μας χτύπησαν την πόρτα και άρχισαν να πετούν πέτρες στο σπίτι μας. Πλησίασα και ρώτησα ποιος είναι. Δεν έλαβα καμία απάντηση. Εκείνη τη στιγμή μία πέτρα διαπέρασε την πόρτα και σφηνώθηκε στο ξύλο. Στη συνέχεια δέκα με δεκαπέντε άτομα, αφού έσπασαν με κλωτσιές την πόρτα, μπήκαν μέσα και άρχισαν να μας χτυπούν με ό,τι έβρισκαν. Μας χτυπούσαν με ξύλα, με πέτρες, με σίδερα, ακόμα και με μία μπουκάλα υγραερίου. Ενας, μάλιστα, φώναζε “ρίξε του με το πιστόλι”. Φοβήθηκα ότι θα με σκοτώσουν. Εφυγαν μόνο όταν όλοι πέσαμε αιμόφυρτοι στο πάτωμα», μας λέει ο Ζία Ουλ Χλακ, που ζει νόμιμα εδώ και 22 χρόνια στην Ελλάδα.

Στο κεφάλι του οι πληγές από τα χτυπήματα είναι ακόμη ορατές. Εχει κάνει πάνω από δέκα ράμματα. Το μάτι του είναι μαυρισμένο και το χέρι του μπαταρισμένο. Οι δράστες του έσπασαν ένα δάχτυλο και τώρα θα μείνει εκτός εργασίας για αρκετές ημέρες. Εχει πέντε παιδιά και από αυτό το φτωχικό μεροκάματο συντηρεί εκείνον και την οικογένειά του τόσα χρόνια χωρίς ποτέ άλλοτε να έχει αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της καταγωγής του.

«Μας φώναζαν: “Φύγετε! Να πάτε στη χώρα σας! Αν δεν φύγετε θα σας κάψουμε ζωντανούς!” Τρόμαξα πολύ. Με το που μπήκαν, με χτύπησαν στο κεφάλι με μια μπουκάλα υγραερίου. Δεν είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Νέα παιδιά ήταν όλοι. Δεν τους είχα ξαναδεί. Ανάμεσά τους, όμως, ήταν και μία γυναίκα. Αν τη δω, θα την αναγνωρίσω», τονίζει ο 27χρονος Αντνάν Αβζέλ. Στη χώρα μας ζει εδώ και οκτώ χρόνια. Εργάζεται νόμιμα και κατέχει όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την παραμονή του. Η οικογένειά του βρίσκεται στο Πακιστάν, όπου και εκείνος συνδράμει όπως μπορεί για την επιβίωση των μελών της. «Μόλις με χτύπησαν, έπεσα στο πάτωμα. Εκεί άρχισαν να με χτυπούν με δυνατές κλωτσιές. Δεν ήξερα πώς να αντιδράσω. Θυμάμαι μόνο ότι έφυγαν όταν άρχισα να φωνάζω “Αστυνομία - Αστυνομία”», προσθέτει. Και οι δύο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το σπίτι τους και τώρα έχουν βρει αλλού προσωρινό καταφύγιο. Οταν είναι μόνοι τους κλειδώνουν με λουκέτο την εξωτερική πόρτα υπό τον φόβο εκείνοι που τους ξυλοφόρτωσαν να επιστρέψουν, όπως τους προειδοποίησαν ότι θα κάνουν, εάν δεν γυρίσουν πίσω στη χώρα τους.

Στήριξη

Κοντά τους από την πρώτη στιγμή είναι ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδος, Τζαβέντ Ασλάμ. Στη θέση αυτή βρίσκεται από το 2005 και αποτελεί τον φύλακα-άγγελο όσων ομοεθνών του έχουν κινδυνεύσει από ρατσιστικές δολοφονικές επιθέσεις σε βάρος τους.

«Η πρώτη φορά που ακούσαμε για τέτοια περιστατικά ήταν το 2009. Το 2010 αυτοί που χτύπαγαν άρχισαν να φορούν ειδικά ρούχα και το 2011 έλεγαν ανοιχτά ότι ανήκουν στη Χρυσή Αυγή. Μόνο μέσα σε μία ημέρα του Σεπτεμβρίου του 2012 σε αυτήν την περιοχή μπήκαν μέσα σε σπίτια και έσπασαν χέρια, πόδια και κεφάλια περίπου 35 ατόμων. Το έκαναν αυτό και την επόμενη ημέρα, τραυματίζοντας μέσα σε δύο 24ωρα πάνω από 60 άτομα. Σταμάτησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν. Τα πράγματα άρχισαν να είναι πιο ήρεμα. Από τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο, και μέχρι σήμερα ξέρουμε για περίπου 40 επιθέσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες έχουν γίνει σε Ασπρόπυργο και Αχαρνές. Οι επιθέσεις αυτές είναι χωρίς καμία αμφιβολία ρατσιστικές και φασιστικές. Κυρίως, όμως, είναι ισλαμοφοβικές», δηλώνει στο «Εθνος».

Την υπόθεση της επίθεσης κατά των Ζία Ουλ Χλακ και Αντνάν Αβζέλ έχει αναλάβει ο δικηγόρος Δημήτρης Ζώτος, που είναι συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής. «Θεωρώ ότι είμαστε μάρτυρες μίας νέας περιόδου ρατσιστικών επιθέσεων στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για επιθέσεις εναντίον μεταναστών με ρατσιστικό κίνητρο και εναντίον των Ελλήνων εργοδοτών τους οποίους απειλούν για να απολύσουν τους αλλοδαπούς εργάτες. Νομίζω ότι αυτό είναι σε συντονισμό με τη συνολικότερη προσπάθεια που βλέπουμε από τη μεριά της Χρυσής Αυγής να ξαναεμφανιστεί σε διάφορες περιοχές της Αθήνας και όχι μόνο. Είναι σαν μία προσπάθεια επανενεργοποίησης των ταγμάτων εφόδου», επισημαίνει, αφήνοντας αιχμές για τον ρόλο του Τ.Α. Ασπροπύργου ως προς τη διαχείριση των συγκεκριμένων περιστατικών.

Οπως τονίζει «η Αστυνομία, όταν έχουμε τέτοιες επιθέσεις, είναι υποχρεωμένη να διερευνά από μόνη της το ρατσιστικό κίνητρο. Αυτό δεν γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση. Γίνεται μόνον όταν οι μετανάστες βρίσκουν το θάρρος να το καταγγείλουν και ξέρουν ελληνικά για να το κάνουν. Μετανάστες χωρίς χαρτιά που έκαναν καταγγελία βρέθηκαν κρατούμενοι, αν και ο αντιρατσιστικός νόμος ήρθε για να θεραπεύσει αυτήν ακριβώς την παθογένεια. Οι δράστες, όμως, είναι έξω και αν και είναι γνωστοί στις Αρχές, ακόμη δεν έχουν κληθεί να καταθέσουν».

Στα σπίτια τους στον Ασπρόπυργο δεν κλειδαμπαρώνονται μόνο οι αλλοδαποί εργάτες, αλλά και οι Ελληνες εργοδότες τους. Ο κύριος Παναγιώτης Π. -τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας μας- είναι ένας από τους πολλούς Ελληνες της περιοχής που δίνουν δουλειά σε μετανάστες. «Η κατάσταση εδώ είναι τραγική και μοιάζει με ζούγκλα. Χτυπάνε σαν ύαινες άτομα που ποτέ δεν έχουν δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, τους παίρνουν και ό,τι λεφτά έχουν επάνω τους», σημειώνει. «Οι άνθρωποι αυτοί έχουν έρθει στη χώρα μας και βγάζουν τίμια το ψωμί τους. Εχω πει και σε Ελληνες να τους δώσω δουλειά, αλλά οι Ελληνες δεν καταδέχονται να εργαστούν στα χωράφια», καταλήγει, ελπίζοντας ότι οι αρμόδιοι θα δώσουν άμεσα ένα τέλος στο μαρτύριο και των μεν και των δε.

Ευλαμπία Ρέβη

Έθνος, 10 Απριλίου 2017. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017 12:36
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.