Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 15:50

Κινητοποίηση προσφύγων στη Μυτιλήνη - Αντιδράσεις από συμμορίες επιχειρηματιών

Κατηγορία Ειδήσεις

Κινητοποίηση προσφύγων στη Μυτιλήνη - Αντιδράσεις από συμμορίες επιχειρηματιών

Οι συνθήκες ζωής των περίπου 3.000 προσφύγων στη Μυτιλήνη γίνονται συνεχώς χειρότερες. Αναγκασμένοι να περάσουν έναν χειμώνα, από τους πιο κρύους των τελευταίων χρόνων, μέσα στα άθλια στρατόπεδα όπου τους έχουν στοιβάξει και με τους θανάτους στους καταυλισμούς να φτάνουν τους 12, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν διαρκώς τον κίνδυνο της απέλασής τους στην Τουρκία. Η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και του ρατσιστική υπουργού Μουζάλα, τους κρατά εγκλωβισμένους στο νησί απορρίπτοντας συνεχώς αιτήσεις ασύλου, ακόμα και σε ανθρώπους που έχουν διαφύγει από περιοχές στις οποίες ο πόλεμος συνεχίζεται (Συρία).

Δεν είναι όμως μόνο οι απελάσεις και ο κίνδυνος της απέλασης. Μέσα στο κέντρο κράτησης στη Μόρια οργιάζει η αστυνομική, κατασταλτική βία: συνεχείς έφοδοι της αστυνομίας, έλεγχοι και συλλήψεις προσφύγων των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί (σε πρώτο και δεύτερο βαθμό) και τους οποίους στη συνέχεια φυλακίζουν στον κλειστό τομέα του στρατοπέδου, μέχρι την απέλασή τους. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στο αστυνομικό τμήμα της Μυτιλήνης, όπου άνθρωποι κρατούνται για μήνες κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, περιμένοντας την απέλασή τους και όπου φυσικά, η συμπεριφορά της αστυνομίας δεν υπόκειται σε κανένα δημόσιο έλεγχο.

Είναι ενδεικτική η ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου, ύστερα από επίσκεψη κλιμακίου της στις 18 Απριλίου στον Σύριο πρόσφυγα Μοχάμεντ Ντ. (D.M.), ο οποίος είναι φυλακισμένος στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου:

«Ο D.M. είναι 21 χρόνων και ο μεγαλύτερος αδερφός μιας οικογένειας με 8 παιδιά. Έφυγε από τη Συρία λόγω του πολέμου και έφτασε στην Ελλάδα στις 28 Ιουλίου 2016. Υπέβαλε αίτηση ασύλου και ενημερώθηκε για το αρνητικό αποτέλεσμα της προσφυγής του στις 9 Σεπτεμβρίου. Έκτοτε κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λέσβου. Οι δικηγόροι του έχουν αμφισβητήσει πολλές φορές τη νομιμότητα της κράτησής του ενώπιον των τοπικών δικαστηρίων. Στις 10 Μαρτίου, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας κλήθηκε να αποφασίσει εάν η Τουρκία αποτελεί «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους αιτούντες, καθώς και για τη συνταγματικότητα της σύνθεσης των νέων Επιτροπών Προσφυγών. Ένα αρνητικό για τους πρόσφυγες αποτέλεσμα θα σημαίνει ότι ο D.M. θα βρεθεί σε άμεσο κίνδυνο επιστροφής στην Τουρκία και ταυτόχρονα θα δημιουργηθεί προηγούμενο, για μαζικές επιστροφές Σύρων προσφύγων στην Τουρκία.

Όπως διαπιστώσαμε κρατείται σε απαράδεκτες συνθήκες, σε ένα χώρο χωρίς επαρκή φωτισμό, που δεν καθαρίζεται επαρκώς. Δεν έχει τα δικαιώματα ενός τυπικού κρατουμένου, καθώς δεν έχει δικαίωμα προαυλισμού, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί προσωπικά αντικείμενα. Δεν έχει επαρκή δυνατότητα επικοινωνίας με την οικογένειά του. Κρατείται σε κοινό χώρο με ποινικούς κρατουμένους, που εναλλάσσονται σχεδόν καθημερινά, με τους οποίους δεν μπορεί να επικοινωνήσει λόγω γλώσσας. Έχει κολλήσει ψώρα ως αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών κράτησης. Πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού άγχους εξαιτίας των αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία. Η κατάσταση της ψυχικής υγείας του έχει επιδεινωθεί παρά τη φαρμακευτική αγωγή, λόγω των απαράδεκτων συνθηκών κράτησης. Το τελευταίο διάστημα εκφράζει σκέψεις αυτοκαταστροφής. Η συνέχιση της κράτησης του, επιδεινώνει την ψυχική και τη σωματική του υγεία και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Κυβέρνηση και δικαστική εξουσία αναλαμβάνουν μεγάλη ευθύνη συνεχίζοντας την κράτηση του.»

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η πολιτική της αποτροπής έλευσης νέων προσφύγων, που είχε ως αποτέλεσμα για το πρώτο τρίμηνο του 2017 να χάσουν τη ζωή τους 12 άτομα, αλλά ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το διπλάσιο ύστερα από τον θάνατο άλλων 16 προσφύγων στα ανοιχτά της Εφταλούς της Λέσβου πριν από λίγες μέρες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δίνουν οι αρχές, το πρώτο τρίμηνο του 2017 οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά ήταν 3.319. Την ίδια περίοδο οι τουρκικές αρχές εμπόδισαν 2.324 άτομα να κινηθούν με λέμβους προς τα ελληνικά νησιά.

Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική βίας και θανάτου οι αντιδράσεις των προσφύγων στη Μυτιλήνη είναι συνεχείς. Η απεργία πείνας του Αιγύπτιου Μοχάμεντ Α. (τον οποίο η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να απελάσει ενώ κινδύνευε η ζωή του αν έπεφτε στα χέρια του δικτάτορα της Αιγύπτου και στενού συμμάχου του Έλληνα πρωθυπουργού), έγινε αρκετά γνωστή και υποστηρίχτηκε από πολλές συλλογικότητες του κινήματος. Η συμπαράσταση αυτή απέτρεψε την άμεση απέλαση του Μοχάμεντ Α., αλλά η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην του παραχωρεί άσυλο.

Κι άλλοι όμως πρόσφυγες στη Μυτιλήνη αποφάσισαν να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για άσυλο ξεκινώντας απεργία πείνας. 12 Κούρδοι από τη Συρία, οι οποίοι βρίσκονται στη Μόρια εδώ και 3 έως 8 μήνες χωρίς η κυβέρνηση να κάνει δεκτό το αίτημά τους για άσυλο, ξεκίνησαν στις 20 Απριλίου απεργία πείνας ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών παροχής ασύλου.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει με επίδειξη πυγμής κάθε προσπάθεια των ίδιων των προσφύγων να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για άσυλο και να καταστείλει κάθε μορφή αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Όπως καταγγέλλεται από την ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑ Λέσβου, στις 22 Απριλίου η αστυνομία εισέβαλε και διέλυσε με την απειλή συλλήψεων συγκέντρωση μελών του Συντονισμού Λέσβου για το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και άλλων αλληλέγγυων συλλογικοτήτων, που πραγματοποιούνταν σε δημόσιο χώρο έξω από το στρατόπεδο της Μόριας. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση: «Την ίδια ώρα στο κέντρο της Μυτιλήνης κλιμάκια της ΟΠΚΕ πραγματοποιούσαν ελέγχους και έκαναν προσαγωγές προσφύγων μόνο και μόνο επειδή βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.»

Αυτή η ρατσιστική και κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης και των μηχανισμών του κράτους πλαισιώνεται και υποστηρίζεται από έναν ολόκληρο συρφετό «ντόπιων» πολιτικών και οικονομικών παραγόντων: κομματάρχες όλων των αστικών κομμάτων, μεταξύ των οποίων φυσικά και της Χρυσής Αυγής, δημοτικές αρχές και επαγγελματικές ενώσεις των αφεντικών, οι οποίοι πιθηκίζοντας όλοι μαζί τις λειτουργίες της κοινωνίας των πολιτών που «αγανακτεί» για την «ανεξέλεγκτη» κατάσταση στα νησιά, επιδίδονται στην καλλιέργεια ενός ρατσιστικού περιβάλλοντος μέσα στο οποίο η βία εναντίον των προσφύγων και ο θάνατός τους θα δικαιολογούνται και θα γίνεται αποδεκτά, αλλά, ταυτόχρονα και όπου χρειαστεί, απειλούν να αναλάβουν και λειτουργίες οι οποίες έχουν περισσότερο τον χαρακτήρα της καταστολής εναντίον κάθε προσπάθειας των προσφύγων να αντιδράσουν και εναντίον κάθε μορφής αλληλεγγύη.

Πριν από δυο μέρες (στις 26 Απριλίου) 300 περίπου πρόσφυγες στη Μυτιλήνη αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία στο λιμάνι μπροστά στις πύλες εισόδου για δυο/τρεις ώρες περίπου, απαιτώντας να μην απελαθούν στην Τουρκία και να τους δοθεί άσυλο. Η διαμαρτυρία των προσφύγων είχε σαν συνέπεια να καθυστερήσει η αναχώρηση ενός πλοίου για... δέκα ολόκληρα λεπτά(!!!) Το πλοίο αναχώρησε στις 8:10 αντί στις 8:00, που ήταν η προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης.

Η συμβολική αυτή κινητοποίηση προκάλεσε όμως την οργισμένη αγανάκτηση της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματιών του νησιού.

Ο δήμος Λέσβου με την χυδαία ανακοίνωσή του επαναλαμβάνει την ακροδεξιά και ρατσιστική επιχειρηματολογία σύμφωνα με την οποία οι διαμαρτυρίες των προσφύγων υποκινούνται από τις ΜΚΟ, αλλά διευκρινίζει ότι αυτές είναι οι ΜΚΟ που δεν είναι «σύννομες». Μ’ αυτόν τον χαρακτηρισμό ο «δήμος» Λέσβου θέλει να δηλώσει ότι προτίθεται να ποινικοποίηση τη δράση οποιουδήποτε και οποιασδήποτε υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων, παρέχοντας πιστοποιητικά νομιμότητας στη δράση των «σύννομων» ΜΚΟ (αυτών δηλαδή που συμπληρώνουν και βοηθάνε τις κατασταλτικές λειτουργίες του κρατικού μηχανισμού). Φυσικά, για τον «δήμο» Λέσβου, οι πρόσφυγες δεν έχουν κανένα λόγο για να διαμαρτύρονται από μόνοι τους, ή ίσως, ακόμα χειρότερα, δεν διαθέτουν τις ικανότητες για να σκεφτούν ότι θα πρέπει να διαμαρτυρηθούν.

Τα αφεντικά της Μυτιλήνης (Επιμελητήριο Λέσβου, Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων Λέσβου, Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, Ομοσπονδία Ενοικιαζόμενων Δωματίων Λέσβου, Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Φορτηγών Αυτοκινήτων Δημόσιας Χρήσης Νομού Λέσβου) με μια εντυπωσιακή σύμπνοια απόψεων και συναισθημάτων, συνυπέγραψαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία η συμβολική και ολιγόωρη κινητοποίηση των προσφύγων περιγράφεται, ούτε λίγο ούτε πολύ, σαν μια συνωμοσία για την ολοκληρωτική καταστροφή της οικονομίας του νησιού. Η ανακοίνωση είναι ενδεικτική του διανοητικού επιπέδου της οικονομικής ηγεσίας του νησιού. Όπως αναφέρουν, η διαμαρτυρία έγινε «από ομάδες “μεταναστών”, μελών Μ.Κ.Ο. καθώς και αγνώστων προσώπων». Λες και τα αφεντικά της Μυτιλήνης γνώριζαν έναν προς έναν τους πρόσφυγες και τους αλληλέγγυους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση και παραξενεύτηκαν που είδαν κάποια «άγνωστα» πρόσωπα ανάμεσά τους. Φυσικά η οξύνοια δεν συγκαταλέγεται στις αρετές του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά το εντυπωσιακό σ’ αυτή την ανακοίνωση είναι η απειλή που διατυπώνουν στο τέλος: «δηλώνουμε προς κάθε αποδέκτη, ότι εκ της θέσεώς μας ως φορέων της τουριστικής ανάπτυξης της Λέσβου, είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε ενωμένοι σε κάθε απαραίτητη ενέργεια και προς πάσα κατεύθυνση, προκειμένου να πατάξουμε οποιαδήποτε μεμονωμένα ή συντεταγμένα συμφέροντα υποκινούν τέτοιου είδους καταστάσεις και υπονομεύουν το μέλλον των παιδιών μας και του τόπου μας.» Αλήθεια, τι έχουν σκοπό να κάνουν; Τώρα που το αντιφασιστικό κίνημα ανάγκασε τη Χρυσή Αυγή να κλείσει τα γραφεία της στο νησί, θα αναλάβουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να αναπληρώνουν αυτό το κενό, κάθε φορά που θα κρίνουν ότι τα ΜΑΤ δεν είναι αρκούντως αποτελεσματικά;

Αλλά αν τα αφεντικά ενώνονται για να «πατάξουν» τις αντιστάσεις των προσφύγων, τότε το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στην άλλη πλευρά. Η ενότητα των αφεντικών θα πρέπει να απαντηθεί με την ενότητα όλων αυτών που πεινάνε για να χορταίνουν τ’ αφεντικά και με την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι και οι οποίες για άλλη μια φορά μας έδωσαν ένα μήνυμα αντίστασης στη βαρβαρότητα του κόσμου των αφεντικών.

Η φωτογραφία από lesvosnews.net


Νεώτερες εξελίξεις: Εκκένωση από την αστυνομία κατάληψης στέγασης προσφύγων και συλλήψεις

Τελικά, οι αγανακτισμένες διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής και των επιχειρηματιών που στοχοποιούσαν με τις ανακοινώσεις τους την αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες έφεραν άμεσα αποτελέσματα και «ευαισθητοποίησαν» την κυβέρνηση. Νωρίς το πρωί δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν σε κατάληψη της No Border Kitchen στη Λέσβο και συνέλαβαν 23 πρόσφυγες (15 Ιρανούς, 4 Αφγανούς, 3 Ιρακινούς και 1 Πακιστανό) καθώς και 12 αλληλέγγυους (6 Γερμανούς, 2 Αμερικανούς, 2 Έλληνες, 1 Αυστριακό, 1 Ισπανό και 1 Βρετανό). Η επίθεση της αστυνομίας έγινε ύστερα από υποβολή έγκλισης της τράπεζας ALPHA BANK στην οποία ανήκει το παλιό κτίριο το οποίο οι αλληλέγγυοι είχαν μετατρέψει σε κέντρο φιλοξενίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 20:25
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.