Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 16:37

3ο Pride Κρήτης: Ηράκλειο, πάρκο Γεωργιάδη, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου

Κατηγορία Ειδήσεις

Στο πάρκο Γεωργιάδη, 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το 3ο «Pride Κρήτης - Φεστιβάλ ορατότητας και διεκδικήσεων για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας».

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου, θα περιλαμβάνουν ομιλίες, ενημερωτικά περίπτερα, συναυλίες και το Σαββάτο, πορεία στους δρόμους της πόλης.

Η ανακοίνωση των διοργανωτών:

Εδώ και δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να πραγματοποιήσουμε το LGBTQI+ Pride Κρήτης - Φεστιβάλ Ορατότητας και Διεκδικήσεων για την Απελευθέρωση Φύλου, Σώματος και Σεξουαλικότητας, μετά τις συγκρούσεις μας με τις δημοτικές αρχές, οι οποίες αφενός στο Ηράκλειο κωλυσιέργησαν τη διαδικασία της αδειοδότησης, αφετέρου στο Ρέθυμνο ήταν ξεκάθαρα απέναντί μας στη διεκδίκηση της ύπαρξης μας στον δημόσιο χώρο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά αγωνιζόμαστε για την διεξαγωγή του φεστιβάλ, το οποίο θα λάβει χώρα στην πόλη του Ηρακλείου, στο Πάρκο Γεωργιάδη, στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου.

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει ομιλίες από μέλη LGBTQI+ οργανώσεων, ενημερωτικά περίπτερα και άλλες δράσεις.

Θα πραγματοποιηθούν συναυλίες και το Σάββατο 1/7 θα γίνει πορεία στους δρόμους της πόλης.

Απέναντι σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η πατριαρχία και η έμφυλη βία, μαχόμαστε και διεκδικούμε ισότητα και ορατότητα για κάθε καταπιεσμενη ταυτοτητα που ασφυκτιά στα στενά πλαίσια της κανονικότητας.

Μαχόμαστε ενάντια σε πατριαρχία, ομοφοβία, τρανσοφοβία, αμφιφοβία, αναπηροφοβία, ηλικιοφοβία, χοντροφοβία, σεξισμό, ρατσισμό, καπιταλισμό και φασισμό, για έναν κόσμο χωρίς διακρίσεις.

Ως συντονιστικό του 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης διαλέγουμε τον δρόμο της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, μακριά από χορηγίες ή αιγίδες, που μόνο σκοπό έχουν να χρησιμοποιήσουν την κοινότητα, κερδίζοντας πολιτική υπεραξία, είτε οικονομικά οφέλη, αποδυναμώνοντας έτσι τους αγώνες του LGBTQI+ κινήματος.

Ως καταπιεσμένες/να/νοι τασσόμαστε απέναντι στην κανονικότητα, που συγκροτείται από ιεραρχίες, εφόσον αντιλαμβανόμαστε πως από αυτές προκύπτουν διαιρέσεις και διακρίσεις, διανέμονται προνόμια, δημιουργούνται ανισότητες, ελέγχονται οι επιθυμίες και τα σώματα, φυσικοποιούνται και διαχωρίζονται σε κανονικά και μη.

Για αυτό, επιλέγουμε να οργανωνόμαστε με οριζόντιες διαδικασίες για να διεκδικήσουμε την ελευθερία και τα δικαιώματά μας.

Δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο, ανάγκη που προκύπτει από την καθημερινότητα και τα βιώματά μας, διεκδικούμε την ορατότητα και την ισότιμη συνύπαρξή μας στον δημόσιο χώρο.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ενάντια σε κανονικότητες και εξουσίες που προσπαθούν να κυριαρχήσουν επάνω στα σώματα και στις επιθυμίες μας. Σας περιμένουμε όλες, όλα και όλους!

lgbtgreece.blogspot

Πρόγραμμα 3ου Lgbtqi+ Pride Κρήτης

-----Scroll down for english-----

Παρασκευή 30/6

Ομιλίες:

17:00 Το πάχος ως πολιτική ταυτότητα, ομάδα Πολιτικά Χοντρέλες

Ας μιλήσουμε επιτέλους για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: το πάχος ΔΕΝ είναι αστείο, ΔΕΝ είναι σημάδι αποτυχίας, ΔΕΝ είναι σιχαμένο.

Σιχαμένη είναι η χοντροφοβία, και το φαινομενικά αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε ατόμου να σχολιάζει αρνητικά τα χοντρά σώματα. Σ' αυτήν την ομιλία λοιπόν, την τρίτη στη σειρά από τις Πολιτικά Χοντρέλες, δύο φαμ χοντρέλες θα μιλήσουν για το θέμα του πάχους στην Ελλάδα και στην Ολλανδία.

Μοιραζόμενες τις προσωπικές μας εμπειρίες ως χοντρές θηλυκότητες, θα εξερευνήσουμε τις πολιτικές, κοινωνικές και συναισθηματικές διαστάσεις του πάχους στην παρούσα χοντροφοβική κοινωνία.

Θα συζητήσουμε ερωτήσεις όπως:

-πώς επηρεάζει το πάχος τη σεξουαλικότητα, και πώς αλληλεπιδρά με τον σεξισμό, το ρατσισμό και τον αρτιμελισμό;

-με ποιούς τρόπους έχει στραφεί το κίνημα του body positivity ενάντια στους χοντρούς ανθρώπους;

-τι συμβαίνει με τη χοντροφοβία στον ιατρικό χώρο, και γιατί κόπτονται όλοι για την υγεία μας;

-Ποιές συγκεκριμένες διαστάσεις παίρνει η χοντροφοβία στην Ελλάδα και στην Ολλανδία;

-γιατί άκυροι άγνωστοι αισθάνονται υπόχρεοι να μας ενημερώσουν ότι “ αν έχανες πέντε κιλά θα ήσουν πολύ ωραία γυναίκα”;

-τι θα συνέβαινε αν όλες οι χοντρέλες της γης σταματούσαν να απολογούνται για την ύπαρξή τους, πιάνονταν χέρι χέρι, και υπόσχονταν να ΚΑΤΑΒΡΟΧΘΙΣΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟ τον επόμενο άνθρωπο που θα τους κάνει παρατήρηση για το βάρος τους;

19:00 BDSM: Βίωμα και πολιτική, ομάδα Spank

Αρχικά θα γίνει μια εισαγωγή σχετική με την kink κουλτουρα και ειδικότερα το bdsm,βασικά σημεία της θεωρίας του, τις δυναμικές των ρόλων,την kinkphobia,το βανίλα προνόμιο, όπως επίσης την σύνδεση τους με το queer και τον sex positive φεμινισμό.

Πιο συγκεκριμένα θα γίνει ανάλυση του bdsm ως πεδιο μαχης στη διαλεκτικη μεταξυ θεωριας και πραξης και της συναινεσης ως το μονο οριο της ηδονης ως θεωρητικο εργαλειο. Στο δεύτερο μέρος της εισήγησης θα γίνει αναφορά και ανάλυση kink βιώματων ορισμένων μελών της συλλογικότητας όπως επίσης και το πως όλα αυτά γίνονται αντιληπτά απο ένα χειραφετησιακό πολιτικό πλαίσιο.

Επίσης θα γίνει εκτενής αναφορά το φασμα της switch επιθυμιας και στην switchphophia ως υπερασπιση της ουσιοκρατικής λογικής εφαρμοσμένη στην kink σεξουαλικότητα. Στο τέλος των εισηγήσεων θα πραγματοποιηθεί συζήτηση.

(Αν κατα την διάρκεια της συζήτησης κάποιο υποκείμενο εκφραστεί σεξιστικά ή κινκφοβικά ο λόγος θα του αφαιρεθεί, καθώς ως kink ατομικότητες δε μας δίνεται συχνά χώρος να εκφραστούμε δημόσια με ελεύθερια και ασφάλεια.)

Συναυλία 21:00

Basement Generation

Mellow Lizard

Alcalica

Σάββατο 1/7

12:00 Προσυγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας

13:00 Πορεία στην πόλη του Ηρακλείου

Ομιλίες

17:00 Non Binary: Οι έμφυλες ταυτότητες πέρα από την δυιστική κανονικότητα, ομιλητ@ μέλος της Queer Ντεκαπάζ, μέλος της Πρωτοβουλίας για ένα Αυτοοργανωμένο Pride των Αναγκών και των Επιθυμιών μας

Εδώ και ένα χρόνο έχει παραχθεί λόγος από non binary υποκείμενα για τις ταυτότητές τους, παρόλα αυτά αυτές εξακολουθούν να αορατοποιούνται και να γελοιοποιούνται.Με τον όρο non binary εκφράζονται οι έμφυλες ταυτότητες πέρα απο την δυιστική κανονικότητα, δηλαδή την αποκλειστικά γυναικεία ή την αποκλειστικά ανδρική ταυτότητα. Σε αυτή την κουβέντα θέλουμε να δώσουμε τον χώρο να εκφραστεί λόγος για τις ταυτότητες αυτές θεωρητικά και βιωματικά.

Συγκεκριμένα θα προσπαθήσουμε να επεξεργαστούμε τα εξής ερωτήματα:

Είναι η non binary ταυτότητες μία “μόδα”; Πέσαν από τον ουρανό τα τελευταία χρόνια ή μπορούμε να τις εντοπίσουμε ιστορικά;

Ποιά η διαφορά μεταξύ των binary και των non binary ταυτοτήτων;

Ποιά είναι τα cis προνόμια και ποιές οι non binary καταπιέσεις;

Ποιά η θέση των non binary υποκειμένων μέσα στην trans κοινότητα και είναι εν τέλει μία “λιγότερο καταπιεσμένη” ταυτότητα;

Είναι όλα τα non binary υποκείμενα trans; Πως χρησιμοποιείται και για ποιούς λόγους ο όρος non cis;

Πως βιώνουμε και πως παλεύουμε για τις ταυτότητες μας εντός και εκτός του φεμινιστικού και queer χώρου;

19:00 Μια φεμινιστική και λοατκι ανάλυση στο ροζ ξέπλυμα των κυρίαρχων θεσμών, Συντονιστικό 3ου LGBTQI+ Pride Κρήτης

Workshop

20:00 Contact Improvisation

Στο CI επίτηδες δεν έχει αποδοθεί κάποιος ορισμός, προκειμένου να μην τεθούν όρια στην εξέλιξή του.

Είναι ένας σωματικός διάλογος που προκύπτει από τον αυτοσχεδιαστικό χορό δύο ή και περισσότερων ατόμων σε επαφή.

Προσφέρει την ευκαιρία να ανακαλύψει κανείς δυνατότητες επικοινωνίας εάν εμπιστευτεί ένα άλλο σώμα ,παραμένοντας σε εγρήγορση, αλλά διατηρώντας παράλληλα την χαλαρότητα που χρειάζεται για να συναισθάνεται το/-α ζευγάρι/-α του.

Με την εξάσκηση το σώμα δρα συνειδητά, μαθαίνει να αφουγκράζεται, το ίδιο και τους άλλους, δημιουργεί ένα παιχνίδι ανταλλαγής βάρους, πτώσεων, αιωρήσεων...

Για όλα αυτά (και πολλά ακόμη που προτιμότερο είναι να αισθανθούμε, παρά να αποτυπώσουμε γραπτά εδώ) χρειάζονται μόνο μαλακά , άνετα ρούχα και κύρια η επιθυμία για επικοινωνία.

Συναυλία 21:00

Impedance

Moneygayo κ.α.

Drag Show

Quiver C

Και τις 2 ημέρες θα υπάρχει πάγκος με ποτά καθώς και φαλάφελ και χορτοφαγική συλλογική κουζίνα

English*

Friday 30/6

Speeches

17:00 Fatness as a political identity, Political Fatties

It’s time to address the elephant in the room: Fatness is NEITHER funny, NOR a sign of failure, and it is definitely NOT disgusting. Fatphobia is what is disgusting, and everyone’s apparent to negatively comment on fat bodies. This panel is a conversation between two feminine-presenting fat people about the politics of fatness in Greece and the Netherlands and is the third in a series of public conversations on fatness and fat phobia organised since 2016 in Greece by us, the Political Fatties! Through sharing personal experiences, we will explore the political, social and emotional consequences of being fat in a fat phobic world. We will discuss questions like:

- how does fatness impact sexuality and how does it intersect with sexism, ableism and racism?

-How has bodypositivity been turned against fat people? What does fat phobia in the medical establishment look like and why is everyone so concerned with our health?

-What is particular about fat phobia in Greece or the Netherlands?

- Why do perfect strangers feel they have the right to tell us that we would be really beautiful if we would just lose 5 kilos?

-What if fatties stopped apologising for their existence and linked arms in a fatty chain, promising to DEVOUR fatphobes alive?

19:00 BDSM: Experience and Politics, Spank

Firstly, there'll be an introduction concerning kink culture and especially bdsm, its basic theoretical points, role dynamics, kink-phobia, vanilla priviledge, as well as its connection with queer and sex-positive feminism. Specifically, bdsm will be analysed as a battlefield considering the dialectic of theory and action, and consent as the only limit of hedonism as a theoretical tool. Secondly, we will refer to and analyse kink experiences of some members of the Spank collectivity, as well as how these are perceived by a political analysis of emancipation. In addition, there will be an extensive reference to the spectrum of switch desire and switch-phobia as an advocacy against essential's logics applied to kink sexuality. At last there will be discussion.

(If during this conversation a subject talks in a sexist or kink-phobic way, they will be interrupted, because as kink people we rarely have the safe space to express ourselves in public).

Concert 21:00

Basement Generation

Mellow Lizard

Alcalica

Saturday 1/7

12:00 Concentration in Eleftheria's Square

13:00 Demonstration in Heraklion

Speeches

17:00 Non Binary: Gender identities beyond dual normality, member of Queer Decapage, member of the Initiative for a Self-organised Pride of our Needs and Desires

Recently, non binary subjects have been talking about their identities, but these continue to be ignored and ridiculed. The term non-binary expresses gender identities beyond dual normality, that is exclusively female or male identity. In this talk we want to give space for the expression of these identities in theory and experience. Specifically we will try to elaborate on the following questions:

Are non-binary identities a "trend"? Are they contemporary or do they have a historical precedent?

What's the difference between binary and non binary identities?

Which are the cis priviledges and which are the non binary oppressions?

Which is the position of non binary subjects in the trans community, is it, after all, a "less oppressed" identity?

Are all non binary subjects trans? How is the term non cis used and why?

How do we experience our identities and how do we fight in and out of the feminist and queer space?

19:00 A feminist and lgbtqi+ analysis to pinkwashing, Coordination for the 3rd LGBTQI+ Crete Pride

Workshop

20:00 Contact Improvisation

There is not a specific definition for CI, to not restrict its evolution. It is a body dialogue that is a result of improvisational dance of two or more people in contact. It gives the chance to discover possibilities of interaction, if a person trusts another body, while staying aware, maintaining the calmness that is necessary to become aware of their partner. In practice, the body acts consciously , learns to listen -itself and others-, creates a game of exchange of weight, fall, swing... For all this reasons (and many more that would be better for us to feel, rather than write down), the only necessity is soft, comfy clothes and mostly, the desire for communication.

Concerts 21:00

Impedance

Moneygayo etc.

Drag Show

Quiver C

Both days there will be a bar as well as vegetarian food

*any comments considering inclusive language and translation are welcome, as we are not completely aware of the english terminology

cretepride.blogspot.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2017 16:47
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.