Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 22:12

Διαμαρτυρία Αφγανών για τον συνεχόμενο εγκλωβισμό τους στη Λέσβο

Κατηγορία Ειδήσεις

Από χτες (Δευτέρα 28-08-2017) πραγματοποιείτε διαμαρτυρία Αφγανών μεταναστών στη Μυτιλήνη. Η διαμαρτυρία ξεκίνησε από το κέντρο κράτησης της Μόριας όπου και ξεκίνησαν πορεία προς την πόλη της Μυτιλήνης γύρω στα 100 άτομα. Η πορεία κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης, στην οποία και δήλωσαν ότι θα παραμείνουν μέχρι οι αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους. Βασικά αιτήματα είναι, η επιτάχυνση των διαδικασιών των αιτημάτων ασύλου τους και ο απεγκλωβισμό τους από το νησί, καθώς και ο τερματισμός των απελάσεων προς το Αφγανιστάν. Η χτεσινή δήλωσή τους ήταν η εξής:

«Σήμερα οι πρόσφυγες του Αφγανιστάν διαμαρτυρόμαστε για τη φυλάκισή μας στη Λέσβο. Πολλοί από μας βρισκόμαστε εδώ περισσότερο από ένα χρόνο παγιδευμένοι σε αυτό το νησί και ακόμα περιμένουμε αποφάσεις. Στηρίζουμε τον αγώνα αυτών που διαμαρτύρονταν στις 17 και 18 Ιουλίου και διεκδικούσαν να παραχωρηθεί το δικαίωμα στην ελεύθερη κυκλοφορία στους αιτούντες άσυλο που βρίσκονται εδώ από το 2016. Στηρίζουμε επίσης το αίτημα των Αφγανών προσφύγων που διαδήλωσαν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και καλούν την Ελλάδα να σταματήσει όλες τις απελάσεις Αφγανών. Από τις πρόσφατες δολοφονίες άοπλων πολιτών στο Μιρζαολάνγκ στο βόρειο Αφγανιστάν, όπου παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι δολοφονήθηκαν αδίστακτα, μέχρι τις καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας σε ολόκληρη τη χώρα και τις αλόγιστες αεροπορικές επιθέσεις των ΗΠΑ στο Νανγκαρχάρ, οι Αφγανοί που ζητάνε άσυλο στην Ελλάδα λένε: Το Αφγανιστάν δεν ασφαλής χώρα και όλες οι απελάσεις θα πρέπει να σταματήσουν.»

Κατά την παραμονή και διανυκτέρευσή τους στην πλατεία Σαπφούς δέχτηκαν την ενόχληση της αστυνομίας όπου και τους απείλησε με συλλήψεις. Παράλληλα υπήρξε η προσαγωγή ενός αλληλέγγυου.

Να σημειωθεί ότι αποτελεί την πρώτη δημόσια μαζική διαμαρτυρία μεταναστών μετά και τα γεγονότα του Ιουλίου.

Πηγή: Athens Indymedia, 29 Αυγούστου 2017.

83fc873cc65bc23d68a870d4cd15d2fd533162 85c307dba2 a868d2b94a5dddd5DIU08xsWsAAQS5dDIV16PzXkAA KJPDIVZRi XkAAIITxDIVZRi8XcAIkchSDIVZRi W4AACC4p


Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017 22:27
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.