Τετάρτη, 01 Νοεμβρίου 2017 11:21

Αυξάνονται οι απεργοί πείνας στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο

Κατηγορία Ειδήσεις

Συντονισμός Λέσβου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

Αυξάνονται οι απεργοί πείνας στην πλατεία Σαπφούς

Δελτίο τύπου

Κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι πρόσφυγες που συμπληρώνουν 10 ημέρες στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Χθες Κυριακή στους τέσσερις πρώτους απεργούς πείνας προστέθηκαν άλλοι δύο, ο ένας εξ αυτών ξεκίνησε και απεργία δίψας. Οι πρώτοι απεργοί πείνας είναι οι Reza Haidari, Armin Henareh, Shirzad Ahmadian, Hsam Shaerihsari. Οι νέοι απεργοί πείνας είναι οι Eskenderi Ardishir και Mazid Poursharif, ο τελευταίος μαζί με την απεργία πείνας ξεκίνησε και απεργία δίψας. Σε ανακοίνωση τους οι πρόσφυγες έχουν δώσει προθεσμία τεσσάρων ημέρων στην κρατικές αρχές να ικανοποιήσουν τα αιτήματα τους. Αν αυτό δεν συμβεί θα ξεκινήσουν απεργία πείνας και οι γυναίκες που βρίσκονται στην πλατεία Σαπφούς.

Ο αγώνας τους που διεξάγεται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες δείχνει την απόγνωση τους, για τις συνθήκες διαβιωσης στην Μόρια αλλά και την αποφασιστικότητα τους να συνεχίσουν τον αγώνα για ζωή και ελευθερία ως την πλήρη δικαίωση τους.

Ο αγώνας των προσφύγων της πλατείας Σαπφούς, που διεκδικούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους για την ηπειρωτική Ευρώπη και να τους αναγνωριστεί το καθεστώτος του πρόσφυγα, συναντά το αίτημα των κατοίκων της Λέσβου να κλείσει το κολαστήριο της Μόριας, να πάψει η Λέσβος να είναι μια τεράστια φυλακή, να καταργηθεί η απάνθρωπη συμφωνία Ευρωπαικής Ένωσης – Τουρκίας και να ανατραπούν οι αντιμεταναστευτικές πολιτικές που εφαρμόζουν η Ε.Ε. και η Ελληνικές κυβερνήσεις.

Μυτιλήνη 30 Οκτωβρίου 2017

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/10/blog-post_76.html

Coordination for the Refugee and Immigrant Support Movement of Lesvos

Numbers of hunger strikers in Sapfo square increasing

Press Release

The number of the hunger strikers increases as we speak at Sappho Square The refugees who have been residing in protest on Sappho Square are escalating their fight, as the 10th day of their protest is coming to a close. Yesterday, on Sunday, 2 more protesters joined the initial 4 in their hunger strike, one of them even refusing to drink. The names of the initial hunger strikers are Reza Haidari, Armin Henareh, Shirzad Ahmadian, Hsam Shaerihsari while the ones who recently joined are Eskenderi Ardishir and Mazid Poursharif the latter being the one who refuses to drink as well. In their statement the refugees have demanded that a 4 day deadline is the latest date that the authorities are allowed to strive to meet their demands. If that is not met, the women on the square are determined to join the hunger strike. Their fight which is taking place under worsening weather conditions only demonstrates their despair in regard to the living conditions in Moria detention center but also their dedication to continue this fight for life and freedom until final vindication. The struggle of the refugees of Sappho Square that demand to be allowed to continue their journey to the continental Europe and to be deemed worthy of refugee status, is in agreement with the demand of the local people of Lesvos that wish to see the hellish detention of Moria shut, so that Lesvos is no longer a vast prison while they also wish to see the cancelling of the inhumane EE-Turkey agreement and ultimately to see all anti-refugee policies presently implemented by the EU and the Greek government annulled and upturned.

Mytilini, October 30th 2017

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/10/numbers-of-hunger-strikers-in-sapfo.html

Ο Συντονισμός Λέσβου για την απεργία πείνας που ξεκίνησαν οι πρόσφυγες

Σε νέα φάση ο αγώνας των Αφγανών προσφύγων της πλατείας Σαπφούς.

Ξεκινούν απεργία πείνας. Σε νέα φάση περνάει ο αγώνας των προσφύγων που βρίσκονται από το προηγούμενο Σάββατο στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης. Με ανοιχτό γράμμα που έδωσαν στην δημοσιότητα ζητούν από την Ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να τους αναγνωρίσει το καθεστώς του πρόσφυγα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό από την Συνθήκη του 1951.Αν δεν τους αναγνωριστεί το καθεστώς του πρόσφυγα, ζητούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Συμπληρώνοντας μια εβδομάδα παραμονής στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης οι πρόσφυγες ανακοινώνουν ότι ένας αριθμός από αυτούς ξεκινά απεργία πείνας, μετά από μερικές μέρες το ίδιο θα κάνουν κι άλλοι πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί ράβοντας τα στόματα τους.

Ο Συντονισμός Λέσβου για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό εκφράζει την πλήρη στήριξη του στους Αφγανούς πρόσφυγες και θα αγωνιστεί μαζί τους μέχρι την πλήρη δικαίωσή τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανοιχτής επιστολής τους μεταφρασμένο στα Ελληνικά. Το πρωτότυπο παρατίθεται σε φωτογραφία.

Ανοιχτή επιστολή των Αφγανών προσφύγων από την Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης

Στο όνομα του Μοναδικού που έπλασε την Ελευθερία…

Η ΕΕ ακόμα δεν κατάφερε να παρέχει στους πρόσφυγες την πολύκροτη ΑΣΦΑΛΕΙΑ για την οποία φημίζεται.

Διανύσαμε τις πιο κακόφημες και μη ασφαλείς περιοχές για να ζητήσουμε καταφύγιο εδώ. Γυρεύαμε ένα απάνεμο λιμάνι και σεβασμό στην ανθρώπινη υπόστασή μας και ακόμα να βιώσουμε την πολυπόθητη ασφάλεια.

Είμαστε ελεύθεροι, και καμία χώρα δεν εχει δικαίωμα να μας αφαιρέσει αυτή την ιδιότητα.

Βάσει της Συνθήκης περί Προσφύγων του 1951 η Ελευθερία αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε πρόσφυγα και ως αποτέλεσμα μας δόθηκε το δικαίωμα να επιλέγουμε τη χώρα προορισμού μας σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης.

Καμία χώρα δεν έχει δικαίωμα να μας απελάσει πίσω στις χώρες από τις οποίες ξεκινήσαμε αλλά ούτε και σε καμία αναλόγως μη ασφαλή χώρα.

Καμία χώρα δεν δικαιούται να υποβάλλει σε βασανιστήρια ή σε φυλάκιση τους πρόσφυγες.

Κανένας νόμος δεν επιτρέπει την καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τον συνεχή εξευτελισμό. Όλες οι αυτο-αποκαλούμενες πολιτισμένες χώρες φαίνεται να θεωρούν εαυτούς προστάτες – υπερασπιστές και παρατηρητές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με ιδιαίτερες ευαισθησίες απέναντι στα γυναικόπαιδα.

Όμως η πραγματικότητα αφηγείται μια άλλη ιστορία. Στην πραγματικότητα από την πρώτη στιγμή της άφιξής μας στη Λέσβο ένα ελληνικό νησί που είναι μέρος της ΕΕ, έχουμε συστηματικά δεχθεί τον εξευτελισμό και βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις πιο απεχθείς φασιστικές συμπεριφορές. Όμως δεν θεωρούμε πλέον αναγκαίο να εστιάσουμε στο τι συμβαίνει στη Μόρια.

Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο στο Google ή στο Youtube θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για να έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα. Από εκεί και μόνο θα καταλάβετε σε τι αναφερόμαστε. Ανάμεσά μας υπάρχουν μόνο άντρες, γυναίκες και παιδιά που αναγκάστηκαν να δραπετεύσουν από βομβαρδισμούς και που τελικά κατέληξαν στη Μόρια όπου νιώθουμε να μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε κρατούμενοι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης των Νεο-Ναζί.

Εμείς οι πρόσφυγες που δεν έχουμε που αλλού να αποταθούμε, αποδράσαμε από την Μόρια και δεν θα επιστρέψουμε εκεί ή σε οποιοδήποτε άλλο στρατόπεδο στη Λέσβο, γιατί θέλουμε την Ελευθερία μας. Ζητάμε τον αυτονόητο σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπειά μας και ζητάμε να τηρήσετε τους δικούς σας νόμους. Ζητάμε να τηρήσετε την Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την Σύμβαση για τους Πρόσφυγες του 1951, που εσείς οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι συντάξατε.

Με όλα αυτά δεδομένα, κάποιοι έχουμε ήδη αποφασίσει να προχωρήσουμε σε απεργία πείνας από σήμερα Παρασκευή 27/10. Οι υπόλοιποι θα δώσουν στην ελληνική κυβέρνηση και στην Ύπατη Αρμοστεία περιθώριο τεσσάρων ακόμα ημερών ώστε να μας αφήσουν ελεύθερους, πριν ακολουθήσουμε τους απεργούς πείνας. Μέσα σε αυτήν την κοιτίδα της υποτιθέμενης δημοκρατίας, μας εξαναγκάζετε να ράψουμε τα στόματά μας και να ξεκινήσουμε απεργία πείνας και ο μόνος λόγος γι αυτό είναι για να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία μας.

Λαοί της Ευρώπης, απευθυνόμαστε σε σας. Εμείς καταφτάσαμε εδώ αιτούμενοι άσυλο. Δραπετεύσαμε από χώρες που ταλαιπωρούνται και καταστρέφονται από ολοκληρωτικά καθεστώτα, εκμετάλλευση και πολέμους. Θεωρήσαμε ότι αποτελείτε το κατ’ εξοχήν παράδειγμα μιας συλλογικής αγάπης προς τον πολιτισμό και την ειρήνη.

Ωστόσο αποτροπιάζει το γεγονός ότι φιλοξενηθήκαμε απλά από τους ψυχρούς έρημους δρόμους σας και όχι από τη ζεστή αγκαλιά σας.

Διατείνεστε ότι δεν μας έχετε αντιληφθεί τις τελευταίες 9 ημέρες; Εάν όχι, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι είμαστε μια ομάδα ανδρών, γυναικών και παιδιών που κοιμόμαστε έξω εκτεθειμένοι στη βροχή και στο κρύο. Οφείλετε να μας δεχθείτε ως πρόσφυγες, ειδάλως ας μας δώσετε την ελευθερία της μετακίνησης για να πορευτούμε παρακάτω.

Θα θέλαμε να επαναλάβουμε πως ένας αριθμός προσφύγων πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα Παρασκευή απεργία πείνας και τέσσερις μέρες αργότερα ένας μεγαλύτερος αριθμός ανδρών και γυναικών θα ενωθούν με τους πρώτους, αν τα δίκαια αιτήματά μας δεν γίνουν δεκτά.

Κλείνοντας, σας αφήνουμε μόνους με τη συνείδησή σας.

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/10/blog-post_42.html

Ο Συντονισμός για το Προσφυγικό Μεταναστευτικό στη Λέσβο κάνει έκκληση για βοήθεια.

Αυτή την ώρα οι πρόσφυγες που διαμένουν στη πλατεία Σαπφούς εξαρτώνται από τη βοήθεια των οργανώσεων/συλλογικοτήτων και των απλών πολιτών που προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Υπάρχει άμεση ανάγκη για τα παρακάτω είδη:

νερά, χυμοί, ζάχαρη, τσάι σε φακελάκια, καφές, γάλα βρεφικό, γάλα μακράς διαρκείας (όχι γάλα συμπυκνωμένο), φρυγανιές, παιδικές πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτί υγείας, φρουτόκρεμες και παιδικές κρέμες, μπισκότα, χλωρίνη, σακούλες απορριμμάτων, βραστήρες, σλιπινγκ μπανγκ, κουβέρτες, σκουφιά κασκόλ και γάντια, ηλεκτρολύτες και βιταμίνες καθώς και είδη φαρμακείου πρώτης ανάγκης.

Δευτερευόντος χρειάζονται φρούτα, πλαστικά μαχαιροπίρουνα και κουτάλια, ποτήρια μίας χρήσεως και χαρτί κουζίνας. Μικρές πετσέτες, σαπούνια και σαμπουάν, οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες.

Ρουχισμός

Όσον αφορά τις ανάγκες ένδυσης - ιδιαίτερα χειμερινού τύπου - υπάρχει και θα υπάρχει ανάγκη κατά τη διάρκεια όλων των ημερών

Παρακαλούμε δώστε προτεραιότητα σε:

Ανδρικά παπούτσια 39-43

Γυναικεία παπούτσια 36-40

Γυναικεία και ανδρικά παντελόνια και εσώρουχα

Σακάκια ανδρικά (μικρά και μεσαία μεγέθη)

Παιδικά παλτά

Παντελόνια 4-17 ετών

Κάλτσες και εσώρουχα όλων των ηλικιών

Κάνουμε επίσης έκκληση σε όποιον μπορεί να βοηθήσει με τον καθαρισμό και το στέγνωμα ρουχισμού και σκεπασμάτων.

Όλα τα πράγματα θα μαζεύονται στην Εργατική Λέσχη Λέσβου (Πιττακού 15) και η επικοινωνία θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης με τα παρακάτω τηλέφωνα: 6970998829, 6996937018

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/10/blog-post_30.html

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017 14:38
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.