Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 14:09

Απεργία πείνας των προσφύγων για το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση, στο Σύνταγμα

Κατηγορία Ειδήσεις

Ανακοίνωση για την απεργία πείνας που ξεκίνησαν πρόσφυγες στην πλατεία Συντάγματος για το δικαίωμα στην επανένωση

Απεργία πείνας των προσφύγων για το δικαίωμα στην οικογενειακή επανένωση, στο Σύνταγμα

Αθήνα, 1η Νοεμβρίου 2017

Έντεκα πρόσφυγες, πέντε γυναίκες και έξι άντρες ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας διεκδικώντας το δικαίωμα επανένωσης με τις οικογένειές τους στη Γερμανία.

Χιλιάδες πρόσφυγες παραμένουν μακριά από τις οικογένειές τους, εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, δέσμιοι της αντιπροσφυγικής πολιτικής της ΕΕ και θύματα πολιτικών συμφωνιών "κάτω από το τραπέζι" της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης για την επιβολή πλαφόν στις οικογενειακές επανενώσεις και για “ελεγχόμενες εισροές”.

Πρόκειται για πρόσφυγες πολέμου, από χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, που έχουν διαβεί τα σύνορα με κίνδυνο της ζωής τους και της ζωής των παιδιών τους,που έχουν περάσει μήνες σε πρόχειρους καταυλισμούς στα νησιά, στην Ειδομένη, στον Πειραιά μέσα σε συνθήκες εξαθλίωσης, που έχουν υποστεί την γκετοποίηση και την απομόνωση στις επίσημες "δομές φιλοξενίας", που έχουν χάσει για χρόνια κάθε δυνατότητα για μια στοιχειωδώς αξιοπρεπή ζωή και έχουν στερηθεί και συνεχίζουν να στερούνται οι ίδιοι κάθε δικαίωμα στην εργασία και τα παιδιά τους το δικαίωμα στην εκπαίδευση και την ένταξη.

Οι απεργοί πείνας εδώ και έξι μήνες έχουν οργανώσει κινητοποιήσεις διεκδικώντας να καταργηθεί ο παράνομος περιορισμός στις επανενώσεις, να επιταχυνθεί η διαδικασία, να υπάρχει στοιχειώδης διαφάνεια στο διοικητικό χειρισμό, και η μοναδική απάντηση που λαμβάνουν είναι ο διοικητικός εμπαιγμός, η υποτίμηση για τη ζωή και τις ανάγκες τους και η απαίτηση να πειθαρχούν σε καθετί.

Η ελληνική κυβέρνηση σε σύμπνοια με τη γερμανική τιμωρεί τους πρόσφυγες εφαρμόζοντας περιορισμούς στα ελάχιστα δικαιώματα που τους αναγνωρίζονται, επινοεί διοικητικές μεθοδεύσεις και εφαρμόζει πολιτικές αποθάρρυνσης και αποτροπής σε κάθε επίπεδο: από τον πολύμηνο εγκλεισμό στα άθλια hotspot των νησιών μέχρι τις κατασταλτικές διοικητικές πρακτικές της Υπηρεσίας Ασύλου.

Οι πρόσφυγες σήμερα αποφάσισαν να φωνάξουν "Ως εδώ" κι εμείς ενώνουμε τις φωνές μας, απαιτώντας να μπει τέλος στην εξευτελιστική μεταχείριση που υπομένουν χιλιάδες πρόσφυγες εντός της ΕΕ, στον εγκλεισμό των προσφυγικών πληθυσμών σε στρατόπεδα, στις συμφωνίες επαναπροώθησης σε δήθεν "ασφαλείς τρίτες χώρες" σαν την Τουρκία και τη Λιβύη, στις αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα ασύλου, στην περιοριστική πολιτική μετεγκατάστασης, στις μαζικές απελάσεις που ετοιμάζονται.

Στεκόμαστε στο πλευρό των προσφύγων που εξαναγκάζονται να προσφύγουν στο ύστατο μέσο αγώνα για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα δικαιώματα: οι οικογένειες που κόπηκαν στα δύο, τα παιδιά που χωρίστηκαν από γονείς τους στο δρόμο της προσφυγιάς να ξανασμίξουν. Και οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στα νησιά να μετακινηθούν από τα κολαστήρια των hotspot, να αποκτήσουν πρόσβαση στο άσυλο και να αρθεί το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων που επέβαλλε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στην απεργία πείνας που έχουν ξεκινήσει πρόσφυγες στη Λέσβο.

Άμεση επανένωση για τις προσφυγικές οικογένειες

Όχι στα κλειστά σύνορα - Να καταργηθεί η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών ενάντια στις πολιτικές που παράγουν φτώχεια και ρατσισμό

Καμία συμμετοχή της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις

Καλούμε κάθε αλληλέγγυο/α στον αγώνα των προσφύγων σε συνέλευση στο χώρο της απεργίας την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου στις 19.00.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/11/blog-post.html

Κείμενο απεργών πείνας πλ. Συντάγματος

«Επανενώστε μας με τις οικογένειες μας τώρα!»

Είμαστε πάνω από 4.000 πρόσφυγες που περιμένουμε να μεταφερθούμε στη Γερμανία - οι περισσότεροι από εμάς είμαστε οικογένειες που τα μέλη τους χωρίστηκαν στο δρόμο της προσφυγιάς και ζούμε διαχωρισμένοι περισσότερο από ενάμιση χρόνο. Γυναίκες, άντρες και οι περισσότεροι παιδιά και έφηβοι που οι ένας ή και δύο γονείς, τα παιδιά ή ο/η σύζυγός τους βρίσκονται στη Γερμανία. Περιμένουμε ήδη εδώ και πάνω από 18 μήνες στην Ελλάδα, ζώντας σε άθλιες συνθήκες.

Δραπετεύσαμε από ρημαγμένες από τον πόλεμο χώρες, όπως η Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, για να βρούμε γαλήνη και ασφάλεια δίπλα στους αγαπημένους μας.

Πολλοί από εμάς έχουμε γίνει δεκτοί στη Γερμανία εδώ και πάνω από 6 μήνες, ξεπερνώντας τη μέγιστη προθεσμία για μετεγκατάσταση, όπως αυτή ορίζεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο, γεγονός που οφείλεται σε μια ανεπίσημη, παράνομη συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας.

Η περίοδος αναμονής αυτή τη στιγμή είναι περίπου εννέα μήνες από την ημερομηνία αποδοχής, κατά μέσο όρο, αλλά χωρίς καμία εγγύηση για τυχόν άλλες καθυστερήσεις. Ο καθένας μας καλείται να πληρώσει τα εισητήρια της οικογένειάς του/της με δικά του/της χρήματα.

• Μας έχουν υποσχεθεί πολλά

• Έχουμε ακούσει πολλές φορές τις ίδιες υποσχέσεις

• Έχουμε κουραστεί να ακούμε, να περιμένουμε, να ελπίζουμε

• Ποτέ δεν λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει πόσοι μπορούν να φύγουν κάθε μήνα και ποιος επιβάλει αριθμητικά όρια στις μεταφορές.

• Ποτέ δε λάβαμε ξεκάθαρη απάντηση για το ποιος αποφασίζει ποια άτομα θεωρούνται ευάλωτα, και άρα μπορούν να ταξιδέψουν γρηγορότερα, και με βάση ποια κριτήρια λαμβάνεται αυτή η απόφαση.

• Θέλουμε να ξέρουμε πότε θα πάμε στις οικογένειες μας. Και θέλουμε να έχουμε ίση μεταχείριση χωρίς διακρίσεις.

Γι αυτό απαιτούμε:

Από την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος.

Από τις γερμανικές και ελληνικές αρχές να προγραμματίσουν πτήσεις για όλους τους πρόσφυγες που περιμένουν ήδη εδώ και πάνω από έξι μήνες.

Από τις ελληνικές αρχές να πληρώσουν τα εισιτήρια μας με κρατική δαπάνη, όπως προβλέπει ο νόμος. Τα εισιτήρια είναι άλλο ένα εμπόδιο στις οικογενειακές επανενώσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ο αγώνας μας θα συνεχιστεί την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου 2017 στην πλατεία Συντάγματος. Ενώστε τις φωνές σας με τις δικές μας!

Εδώ και τέσσερις μήνες, διαμαρτυρόμαστε ενάντια στην επιβολή ορίου για τις οικογενειακές επανενώσεις προς Γερμανία. Θέλουμε να υψώσουμε τις φωνές μας ενάντια στην πολιτική αποτροπής που η Ευρώπη επιβάλλει σε εμάς και τις οικογένειες μας. Ενάντια σε ένα σύστημα που στόχο έχει να μας εξοργίσει και να μας κάνει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια.

Αλλά θα σταθούμε όρθιοι. Θέλουμε να κατεδαφίσουμε τα τείχη που μας εμποδίζουν να είμαστε μαζί με τους γονείς και τα παιδιά μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι να πετύχουμε.

Όχι άλλες διακρίσεις! Διεκδικούμε το δικαίωμα μας για οικογενειακή ενότητα και αξιοπρεπή ειρηνική ζωή τώρα! Δικαίωμα παραμονής και ελευθερία μετακίνησης για όλους!

Πρόσφυγες από διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/11/blog-post_72.html

Announcment for hunger strike in Syntagma square

Reunite us with our families now!”

We are more than 4,000 refugees awaiting our transfer to Germany - most of which are families who are waiting already more than 18 months in Greece under deplorable conditions. We are women, men and mostly children separated from one or both of our parents, our husbands, our wives.

We escaped from war-torn countries like Syria, Iraq and Afghanistan to find security and peace near our beloved.

Many of us have received the acceptance from Germany since more than 6 months, passing the maximum deadline for the transfer defined by European law due an unofficial and illegal deal between Germany and Greece.

Our waiting period has reached now in average nine months from the date of acceptance. Everybody has to still pay his/her ticket by him/herself.

We have been promised many things.

We have heard these promises many times.

We are tired to listen, tired to wait, tired to hope.

We have not received at any point of time a clear answer on who is deciding how many people can leave in one month or who is putting numeral limits on transfers.

We have not received at any point a clear answer on who is deciding which persons are considered vulnerable and can travel faster and based on which criteria this is decided.

We just want to know now when we will go to our families. And we want to be treated all equally without any discrimination.

Read more below

We therefore demand:

• from the Greek and the German government to respect the legal limit of six months to reunify our families from the date of acceptance.

• from the German and Greek authorities to immediately charter flights for all the refugees that have already been waiting more than six months.

• from the Greek authorities that the money for our tickets will be paid by the state as provided by law. The tickets are one more obstacle for our family reunifications.

For all these reasons, our struggle goes on Wednesday 1st November 2017 at 11am at Syndagma Square. Join us and raise your voices with ours!

We are protesting since four months against the limitation of transfers to Germany for family reunifications. We want to shout out against the cruel migration policy of deterrence that Europe imposes on us and our families; a system that is aimed to unnerve us and let us give up. But we will stand upright. We want to tear down the walls that stop us from being with our fathers, mothers and children. We will continue our struggle until we succeed.

No more discrimination!

We demand our right on family unity and a dignified life in peace now!

The right to stay and freedom of movement for all.

Refugees from different camps and places in Greece

Πηγή: http://syprome.blogspot.gr/2017/11/announcment-for-hunder-strike-in.html

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Νοεμβρίου 2017 14:45
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.