Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 13:09

Πιθανό μυστικό σχέδιο της ΕΕ για μαζικές απελάσεις μεταναστών

Κατηγορία Ειδήσεις

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποί που απέτυχαν να εξασφαλίσουν άσυλο μπορεί να απελαθούν με μυστικό σχέδιο της ΕΕ.

 

Οι προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν τα κράτη της ΕΕ σε κράτηση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών

 

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν άσυλο μπορεί να απελαθούν από την Ευρώπη μέσα σε λίγες εβδομάδες, σύμφωνα με μυστικά σχέδια που έχουν διαρρεύσει.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι Βρυξέλλες απειλούν να αποσύρουν βοήθεια, εμπορικές συμφωνίες και ρυθμίσεις βίζας αν χώρες όπως ο Νίγηρας και η Ερυθραία αρνηθούν να πάρουν πίσω τους οικονομικούς τους μετανάστες.

Οι προτάσεις μπορούν να οδηγήσουν τα κράτη της ΕΕ σε κράτηση χιλιάδων οικονομικών μεταναστών ούτως ώστε να αποτραπεί η αποφυγή της απέλασης, σύμφωνα με τα μυστικά σχέδια που διέρρευσαν στην εφημερίδα The Times.

Σε περισσότερους από 400.000 ανθρώπους που εισήλθαν στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους αναμένεται να απορριφθεί η αίτηση ασύλου.

Η Υπουργός Εσωτερικών Theresa May αναμένεται να υποστηρίξει το σχέδιο, παρά το ότι η Βρετανία είναι μια χώρα εκτός Σένγκεν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Times, ειδικά αν αυτό σημαίνει ότι οι καταυλισμοί στο Καλαί θα εκκενωθούν.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, μια ειδική μονάδα του οργανισμού συνόρων της ΕΕ, της Frontex, θα δημιουργηθεί για να βοηθήσει με τις απελάσεις.

Οι χώρες που δεν επιβάλλουν τους διεθνείς κανόνες που ισχύουν για το προσφυγικό με την απέλαση των «παράτυπων μεταναστών» μπορεί να αντιμετωπίσουν νομικές κυρώσεις και πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τα αυξημένα ποσοστά απελάσεων θα πρέπει να λειτουργήσουν ως ανασταλτικός παράγοντας στην παράνομη μετανάστευση,» αναφέρει το έγγραφο.

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει συστηματικά να εκδίδουν αποφάσεις απέλασης, να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επιβολή τους και να παρέχουν επαρκείς πόρους οι οποίοι απαιτούνται για τον εντοπισμό και την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών».

Προσθέτει: «Ενώ τα κράτη μέλη είναι κυρίως υπεύθυνα για τη διενέργεια των απελάσεων, η άμεση δημιουργία ενός ειδικού γραφείου απελάσεων εντός της Frontex θα πρέπει να είναι σε θέση να υποστηρίξει τη διευκόλυνση, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων απέλασης.»

Χθες, η κα May έκανε έκκληση για ένα νέο σύστημα απέλασης το οποίο θα είναι σε θέση να επιστρέφει στις χώρες τους όσους έχουν αιτηθεί άσυλο και δεν έχουν τα διαβατήριά τους.

 

Πηγή: kollectinfo, 8 Οκτωβρίου 2015

(Samuel Osborne, «Hundreds of thousands of failed asylum seekers could be deported under secret EU plans», Independent, 8 Οκτωβρίου 2015)

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Οκτωβρίου 2015 13:14
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.