Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 22:49

Οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο καταγγέλλουν: την ημέρα της Γενικής Απεργίας η εργοδοσία απαιτεί μειώσεις μισθών!

Κατηγορία Ειδήσεις

Οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο καταγγέλλουν: την ημέρα της Γενικής Απεργίας η εργοδοσία απαιτεί μειώσεις μισθών!

Σήμερα, 14 Νοέμβρη, ημέρα Γενικής Απεργίας, οι εργαζόμενοι στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» έλαβαν ένα κυνικό mail που τους καλεί αύριο να περάσουν να υπογράψουν "ατομική σύμβαση" που μειώνει τους μισθούς τους κατά 20%, απαιτεί την συναίνεσή τους για παρακράτηση δύο οφειλόμενων μισθών κλπ. εν μέσω διαπραγματεύσεων με το σωματείο και χωρίς εγγυήσεις για το μέλλον του σταθμού..Οι εργαζόμενοι, έχουν αντιδράσει με επανειλημμένες κινητοποιήσεις στις προσπάθειες και τις απειλές τις εργοδοσίας. Παραθέτουμε την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης της 15ης Νοεμβρίου

«Η συνέλευση των δημοσιογράφων του ρ/σ «105,5 στο Κόκκινο» που έγινε παρουσία και μελών της ΕΠΗΕΑ και της ΕΤΕΡ αποφάσισε ομόφωνα να επιστρέψει ως απαράδεκτο το εκβιαστικό τελεσίγραφο που μας παρουσιάστηκε προφορικά ως απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας από τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Ρήγα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Νίκο Φίλη, την εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Δημήτρη Στούμπο, παρόντος και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Left Media Α.Ε. Κώστα Νικόλτσιου.

Η πρόταση που έχει ανακοινωθεί και στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ περιλαμβάνει τα εξής:
- Μείωση μισθών 20% για όλους όσοι αμείβονται με μισθό άνω των
750 Ευρώ (καθαρές αποδοχές)
- Παρακράτηση δύο οφειλόμενων δεδουλευμένων μισθών
(Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου) έως την ημέρα της αποχώρησης ή απόλυσης από τον Ρ/Σ.

Το λεγόμενο σχέδιο βιωσιμότητας εξαντλήθηκε σε γενικόλογες αναφορές περί επικείμενης ενοποίησης των ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χρονοδιάγραμμα και αποσαφήνιση εργασιακών συνθηκών. Παρά τις ερωτήσεις των εργαζομένων, το εν λόγω «σχέδιο» παραμένει άγνωστο και το μόνο που ζητήθηκε επίμονα είναι η «πολιτική συναίνεσή» τους εντός 3 ημερών στις μειώσεις και την παρακράτηση των δεδουλευμένων. Με την σαφή απειλή μάλιστα, ότι αν δεν υπάρξει αυτού του είδους η «πολιτική συναίνεση» είναι αβέβαιη η καταβολή της μισθοδοσίας στο εξής, αλλά και το μέλλον του Ρ/Σ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μισθοί στην πλειονότητά τους δεν φθάνουν τα 1.000 Ευρώ (καθαρές αποδοχές) και καταβάλλονται με καθυστέρηση τουλάχιστον δύο μηνών. Ζητάμε σταθερή και έγκαιρη καταβολή της μισθοδοσίας και εξόφληση των δεδουλευμένων που οφείλονται αλλά και γραπτή πρόταση του ιδιοκτήτη για το σχέδιο βιωσιμότητας και ανάπτυξης του Ρ/Σ.

Ξεκαθαρίζουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την εύρυθμη λειτουργία του «105.5 Στο Κόκκινο» με τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις.

Γενική Συνέλευση Δημοσιογράφων του Ρ/Σ 105.5 στο Κόκκινο»

Παραθέτουμε την εξαιρετικά ενημερωτική καταγγελία της Ειρήνης Προμπονά:

Στις 6/11/2017 στο ραδιόφωνο «105,5 στο Κόκκινο» ενημερωθήκαμε οι εργαζόμενοι για την πολιτική απόφαση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία έπρεπε να συναινέσουμε. Διαφορετικά όποιος δεν συναινούσε θα έβλεπε «την πόρτα της εξόδου», «θα αποχωρούσε» όπως πολύ κομψά ειπώθηκε.

Η απόφαση, που σημειωτέον, δεν περιλαμβάνεται στο σημείο «6» της δημοσιευμένης απόφασης της Π.Γ. (30/10) περιελάμβανε 20% μείωση μισθού και παρακράτηση 2 οφειλόμενων μισθών. Πολιτική απόφαση, για εργασιακό ζήτημα, που παρουσιάστηκε από τον Δ. Στούμπο, παρουσία των Παναγιώτη Ρήγα, Ρ. Σβίγκου και Ν. Φίλη στους εργαζόμενους. Παρών και ο διευθύνοντας σύμβουλος Κώστας Νικόλτσιος. Αφήνω αυτό το οξύμωρο για την ώρα και πάω παρακάτω.

Κατόπιν εξωδίκου πρόσκλησης-διαμαρτυρίας δεκατεσσάρων συναδέλφων που επιδόθηκε στην διοίκηση και κοινοποιήθηκε στην Π.Γ. της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος όπως αυτή εκπροσωπείται από τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Παναγιώτη Ρήγα, κινητοποιήθηκε η ΕΣΗΕΑ και ζήτησε συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Α.Ε. και την εκπροσωπό μας. Μαζί με την εκπροσωπό μας παρακολουθήσαμε την συζήτηση ακόμα 5 συνάδελφοι. Η ΕΣΗΕΑ έλαβε κατόπιν πιέσεων ένα επεξηγηματικό υπόμνημα από την διοίκηση, ενώ εμείς ως εργαζόμενοι είχαμε ενημερώσει ήδη για την απόφαση μας και διοίκηση και Σωματείο. «Όχι»

Απάντηση στο εξώδικο δεν λάβαμε, αν και ενημερώσαμε με τον πιο επίσημο τρόπο τους υπεύθυνους για την απόφαση της συνέλευσης των δημοσιογράφων και για ποιους λόγους η πρόταση είναι άθλια και μη αποδεκτή από εμάς, αξιώνοντας απάντηση και τα δεδουλευμένα μας.

Όμως δεν μπορώ ν’ αγνοήσω ένα πράγμα, πολύ σημαντικό, που δεν θα έπρεπε να απασχολεί τόσο εμένα, όσο τον ειδικό γραμματέα του Σ. ΕΠΕ. Νάσο Ηλιόπουλο.

Πέρασε μόλις μια εβδομάδα που πανηγυρίζαμε το κλείσιμο υποκαταστημάτων τραπέζης, κατόπιν ελέγχου επιθεωρητών του ΣΕΠΕ για υποδηλωμένους εργαζόμενους και άλλα τινά. Πριν από μήνες σε άλλη τράπεζα πάλι πανηγύρια για υπερωρίες που έκαναν και δεν αμείβονταν οι εργαζόμενοι, πήγε ο ΣΕΠΕ και καθάρισε, έλεγχος σε αλυσίδα καταστημάτων, κι άλλοι πανηγυρισμοί.
Ναι, έτσι πρέπει να γίνεται, για να σταματήσουν οι εργοδότες να παρανομούν και ο εργαζόμενος να πάρει αυτά που του αναλογούν και δικαιούται. Να τους ταράξουν στην νομιμότητα.

Να ελέγχονται όλοι οι εργοδότες.

Μισό λεπτό όμως, κάτι δεν πάει καλά.

Ελέγχονται όλοι οι εργοδότες;

Μέλος της Π.Γ. της οποίας απόφαση είναι να παρανομήσει παρακρατώντας δεδουλευμένα εργαζομένων είναι ο ειδικός γραμματέας του ΣΕΠΕ Νάσος Ηλιόπουλος.

-Είναι δυνατόν μέλος της Π.Γ. να συμμετέχει σε αντεργατική απόφαση που επιπλέον είναι παράνομη;

-Είναι δυνατόν να έχω κάνει 8 προσφυγές από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο, να έχω ζητήσει έλεγχο από ειδικό επιθεωρητή και έλεγχος να μην έχει γίνει; Την Δευτέρα μια ακόμα εργατική διαφορά μετατράπηκε σε ποινικό, γιατί ο εργοδότης απαξίωσε τόσο τον εργαζόμενο, όσο και τον ΣΕΠΕ, ως θεσμό και δεν προσήλθε στην συζήτηση. Την προηγούμενη φορά απαξίωσε μόνο τον εργαζόμενο χωρίς να του αποπληρώσει τα δεδουλευμένα.

-Είναι δυνατόν μέλος της Π.Γ. του κόμματος να δέχεται το εξωφρενικό «να γίνει προσπάθεια ώστε οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν την αναγκαστική (!) απόφαση ότι τα δεδουλευμένα 2 μηνών που δεν έχουν καταβληθεί να παγώσουν για ένα χρονικό διάστημα, δηλαδή να μην είναι απαιτητά άμεσα από τους εργαζόμενους» και να το δουν μετά από την συγχώνευση που και αυτή είναι άνευ σχεδίου και πρόβλεψης εργασιακών συνθηκών;

-Είναι δυνατόν το συγκεκριμένο μέλος της Π.Γ. με την συγκεκριμένη ιδιότητα, να συναινεί στα παραπάνω και να του φαίνεται φυσιολογικό κάτι τέτοιο, αντί να ουρλιάζει πως κάτι τέτοιο είναι παράνομο και δεν το επιτρέπει;

-Είναι δυνατόν το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ που αποδέχεται τέτοια απόφαση και δεν προχωρά σε έλεγχο που ζητώ ως εργαζόμενη επανειλημμένα, να είναι εργοδότης, αφού ο μοναδικός μέτοχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και αποφασίζει πολιτικά για εργατικά θέματα στο μέσο που εργάζομαι και ταυτόχρονα να είναι και ειδικός γραμματέας του Σ.ΕΠΕ που αγνοεί τον έλεγχο στην περίπτωσή μου; Αγνοεί και τον φάκελο μου; Ή μήπως όχι;

Εκ του αποτελέσματος προκύπτει πως είναι δυνατόν. Κι αφού από τον Ιούλιο μέχρι τώρα είναι δυνατόν να μην γίνεται έλεγχος κι αφού είναι δυνατόν να μην τον ξενίζει η παρανομία της παρακράτησης δεδουλευμένων των εργαζομένων και η μονομερής μείωση μισθών κατά 20%, αργίες που δεν δίνονται ποτέ, υπερωρίες και άλλα χειρότερα, τότε είναι αδύνατον να κρίνει άνευ συμφέροντος την υπόθεση μου και έτσι εξηγείται και η αντιμετώπιση μου.

Γιατί άλλη εξήγηση δεν υπάρχει.

Κε Ηλιόπουλε, σας καλώ να υπερασπιστείτε τη θέση σας, όπως υπερασπίζομαι εγώ την δική μου απέναντι σας.

Εμείς δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω.

Κι είμαστε μόνο στην αρχή.

www.facebook Ειρήνη Προμπονά

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου 2017 23:07
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.