Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:45

Δύο νεκροί ναυτεργάτες μέσα σε δύο μέρες

Κατηγορία Ειδήσεις

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα, «πρόκειται για τον επίκουρο θαλαμηπόλο του πλοίου CRUISE OLYMPIA, ο οποίος, μαζί με δύο άλλους συναδέλφους του, με την ειδικότητα και αυτοί των γενικών υπηρεσιών δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν αδιαθεσία το βράδυ της Δευτέρας [30 Ιουλίου] ενώ το πλοίο ήταν εν πλω, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να καταλήξει λίγο μετά τα μεσάνυχτα.»

Το πρωί της Κυριακής, 29 Ιουλίου, 52χρονος ναυτεργάτης, μέλος του πληρώματος του Ε/Γ-Ο/Γ «Πρέβελης», παρουσίασε πρόβλημα υγείας και πέθανε λίγο πριν το πλοίο καταπλεύσει στο λιμάνι της Ρόδου.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα σωματεία ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ κατγγέλλουν ότι: 

«εφοπλιστές και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με την πολιτική τους συνεχίζουν να υπονομεύουν την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου που επιβεβαιώνεται και με τους δυο πρόσφατους θανάτους ναυτεργατών. [...] Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται ο αντιναυτεργατικός ν.4150/2014, υπουργικές αποφάσεις κ.α. που μειώνουν διαρκώς τις οργανικές συνθέσεις των πλοίων, σε συνδυασμό με τα αυξημένα δρομολόγια των πλοίων [...] Εφαρμόζονται εξαντλητικά ωράρια παραβιάζοντας ακόμα και τις διεθνείς συμβάσεις που καθορίζουν τα ελάχιστα για τις ώρες εργασίας και ανάπαυσης των ναυτεργατών».

Συνολικά, 6 εργαζόμενοι/ες έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα στον Ιούλιο, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων που πέθαναν κατά τη διάρκεια της εργασίας τους από τις αρχές του 2018 ανέρχεται στους/στις 30. Όπως επανειλημμένα έχει καταγγελθεί από εργατικές οργανώσεις αλλά και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι θάνατοι αυτοί, όταν δεν προέρχονται άμεσα από εργατικά «ατυχήματα» (εξαιτίας της μη τήρησης κανόνων ασφαλείας από τους εργοδότες), είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης και της αύξησης των ωρών εργασίας. 

Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι από τις 30 Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, άλλοι/ες 30 εργαζόμενοι/ες είχαν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Πρόσφατα άρθρα για τα εργατικά «ατυχήματα»:

«Τρία θανατηφόρα εργατικά “ατυχήματα” μέσα σε μια βδομάδα», 29 Ιουλίου 2018 

«Νεκρός 37χρονος εργάτης σε “ατύχημα” στην SOFIDEL GREECE S.A. στην Κατερίνη» 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2018 13:58
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.