Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 16:30

Απεργία φυλακισμένων στη φυλακή LCI των ΗΠΑ

Κατηγορία Ειδήσεις

21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – 9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Με ποια αφορμή γίνεται η απεργία

Στην φυλακή LCI (Lee Correctional Institution) στη Ν. Καρολίνα των ΗΠΑ, στις 15/4/18 ξεκινάει συμπλοκή διάρκειας 7 ωρών, με αυτοσχέδια μαχαίρια μεταξύ κρατουμένων, που είχε σαν αποτέλεσμα θανάσιμο τραυματισμό για 7 άτομα και πολύ σοβαρά τραύματα για άλλα 17.

Η LCL ειναι φυλακή υψίστης ασφαλείας και έχει πάνω απο 1.500 κρατούμενους.

Ο διευθυντής των πολειτειακών φυλακών Bryan Stirling είπε οτι «μαζεύτηκαν όσοι περισσότεροι γινόταν , όσο πιο γρήγορα γινόταν και παρενέβησαν όταν έκριναν οτι θα ειναι η ασφαλέστερη στιγμή για το προσωπικό της φυλακής.»

Σύμφωνα με άλλους κρατούμενους/ες, οι σωφρονιστικοί είχαν επίτηδες επιλέξει να βάλουν αντίπαλες συμμορίες στη συγκεκριμένη πτέρυγα και γενικά είχαν εντείνει σε μεγάλο βαθμό τις πειθαρχικές ποινές και τις τιμωρίες.

Μάρτυρας του περιστατικού και συγκρατουμενος τους δήλωσε οτι οι κρατούμενοι πέθαναν απο ακατάσχετη αιμορραγία και ώρες μετά την αιματηρή συμπλοκή τα σώματα τους ήταν στοιβαγμένα στο πάτωμα της φυλακής σε λίμνη αίματος, χωρίς να εμφανιστεί ασθενοφόρο ή κάποιο ίχνος παρουσίας σωφρονιστικών υπαλλήλων.

Τα ονόματα όσων δολοφονήθηκαν απο το ρατσιστικό και τιμωρητικό κράτος των ΗΠΑ είναι: Corey Scott, Eddie Casey Gaskins, Raymond Angelo Scott, Damonte Rivera, Michael Milledge, Cornelius McClary and Joshua Jenkins

Ενας στους 10 κρατούμενους στη Ν. Καρολίνα εκτίει ισόβια, και όσοι/ες έχουν μακροχρόνιες ποινές είναι υποχρεωμένοι να εκτίσουν το 85% της ποινής τους, άσχετα με την εντός φυλακής συμπεριφορά τους.

Προκειται για εξοντωτικούς νομους που αυστηροποιουν το θεσμικο πλαισιο οδηγώντας έτσι σε κατακόρυφη αύξηση του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Οι συγκεκριμένοι νόμοι είναι μέρος νόμων που πέρασαν μετά απο πιέσεις του λόμπι των ιδιωτικών φυλακών κατά τη διαρκεια των δεκαετιών του ’80 και του ’90 με ζητούμενο ακριβώς αυτό: να γεμίσουν οι φυλακές έτσι ώστε να αυξηθούν τα κέρδη τους.

ΑΙΤΗΜΑΤΑ της απεργίας

Αυτά ειναι τα αιτήματα των ανδρών και γυναικών κρατούμενων σε ομοσπονδιακές φυλακές, πολιτειακές φυλακές και φυλακές μεταναστών.

1. Άμεση βελτίωση των συνθηκών κράτησης και της σωφρονιστικής πολιτικής, οι οποίες θα αναγνωρίζουν την ανθρώπινη υπόσταση των κρατούμενων, ανδρών και γυναικών.

2. Άμεσος τερματισμός της δουλείας στις φυλακές. Όλοι οι κρατούμενοι σε φυλακές που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Πολιτειών να αμοίβονται για την εργασία τους με τον μισθό που επικρατεί στην πολιτείαή την επικράτεια που βρίσκεται η φυλακή.

3. Ο νόμος για την δικαστική επίλυση των διαφορών των κρατουμένων (Prison Litigation Reform Act1)* πρέπει να καταργηθεί, προκειμένου να παρασχεθεί μια κατάλληλη δίοδος στους έγκλειστους ανθρώπους να υποβάλλουν τα παράπονά τους και να καταγγέλλουν παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους.

4. Ο νόμος περί αληθούς καταδίκης (Truth in Sentencing Act2) και ο νόμος περί μετατροπής της καταδίκης (Sentencing Reform Act3) πρέπει να καταργηθούν έτσι ώστε οι έγκλειστοι να έχουν μια πιθανότητα να αναμορφωθούν και να λάβουν αναστολή. Κανένας κρατούμενος δεν πρέπει να καταδικάζεται στο να πεθάνει έγκλειστος ή να εκτίει ποινή χωρίς τη δυνατότητα αναστολής.

5. Να δοθεί άμεσα τέλος στις ρατσιστικές πρακτικές των διογκωμένων κατηγοριών, των υπερβολικών ποινών και της άρνησης χορήγησης αναστολής σε Μαύρους και έγχρωμους ανθρώπους. Το δικαίωμα για τη χορήγηση αναστολής δεν πρέπει να στερείται από μαύρους έγκλειστους, με την αιτιολογία ότι το θύμα του αδικήματος ήταν λευκός, γεγονός που αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στις πολιτείες του Νότου.

6. Να δοθεί άμεσα τέλος στους ρατσιστικούς νόμους περί εγκληματικής οργάνωσης που στοχοποιούν Μαύρους και έγχρωμους ανθρώπους.

7. Σε κανέναν έγκλειστο/η δεν πρέπει να στερείται το δικαίωμα πρόσβασης σε προγράμματα επανένταξης στον τόπο όπου κρατείται λόγω του χαρακτηρισμού του ως βίαιου παραβάτη.

8. Οι πολιτειακές φυλακές πρέπει να χρηματοδοτούνται περισσότερο έτσι ώστε να προσφέρουν περισσότερες υπηρεσίες επανένταξης

9. Οι επιδοτήσεις σπουδών πρέπει να επανέλθουν σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και την επικράτεια τους.

10. Τα εκλογικά δικαιώματα όλων των έγκλειστων, των υπόδικων και των λεγόμενων πρώην κατάδικων πρέπει να αναγνωρίζονται. Απαιτούμε να αντιπροσωπευόμαστε.

Όλες οι φωνές έχουν σημασία!

Απο 21 Αυγούστου ως 9 Σεπτεμβρίου άνδρες και γυναίκες στις φυλακές της αμερικής απεργούν με τις παρακάτω ενέργειες:

1. Αποχη απο τους χώρους δουλειάς: Οι φυλακισμένοι δεν θα εμφανιστούν για δουλειά. Το κάθε κέντρο κράτησης θα αποφασίζει αυτόνομα απο τα άλλα τη διάρκεια της απεργίας του. Κάποιες από αυτές τις απεργίες μπορεί να περιέχουν και λίστα με επιμέρους αιτήματα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησεις στη συγκεκριμένη φυλακή.

2. Καθιστικές διαμαρτυρίες: Σε συγκεκριμένες φυλακές κρατούμενοι και κρατούμενες θα προχωρήσουν σε ειρηνικές καθιστικές διαμαρτυρίες.

3. Μπουκοτάζ: Όλα οι δαπάνες θα σταματήσουν. Ζητάμε από τους εκτός των τειχών να μην κάνουν κρίσεις οικομικής φύσης για τους εντός των τειχών. Οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες θα σας ενημερώσουν αν συμμετέχουν σε αυτό το μπουκοτάζ.

4. Απεργίες πείνας: Άνδρες και γυναίκες θα προχωρήσουν σε απεργίες πείνας.

Πηγή: kar από fb Ραδιοφράγματα

Σημειώσεις

1 Ο νόμος για τη δικαστική επίλυση των διαφορών των κρατουμένων είναι ένας ομοσπονδιακός νόμος των ΗΠΑ που τέθηκε σε ισχύ το 1996. Ο νόμος αυτός εκπονήθηκε προκειμένου να μειώσει τον μεγάλο αριθμό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι κρατούμενοι για την δικαστική διευθέτηση περιστατικών παραβίασης θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους – κυρίως από πράξεις των σωφρονιστικών υπαλλήλων- αιτήσεις οι οποίες αν ευδοκιμούσαν, επιδίκαζαν και χρηματική ικανοποίηση στους παθόντες κρατούμενους.

* Οι ΗΠΑ εχουν το 5% του παγκοσμιου πληθυσμου και το 25% των κρατουμενων σε φυλακές παγκοσμίως. Εξι απο τους εφτά κρατούμενους που σκοτώθηκαν στην LCL ήταν μαύροι.

2 Πρόκειται για μια συλλογή διαφορετικών αλλά συναφών μεταξύ τους θέσεων δημόσιας πολιτικής σχετικά με την επιμέτρηση της ποινής. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αναφέρεται σε πολιτικές και νομοθετικές πράξεις που στοχεύουν στην κατάργηση ή τον περιορισμό της χορήγησης αναστολής, έτσι ώστε οι καταδικασθέντες να εκτίουν συνολικά και πραγματικά την ποινή που τους επιβλήθηκε.

3 Ο νόμος περί μετατροπής της καταδίκης, που αποτελεί μέρος του νόμου για την οργανωμένη καταπολέμηση του εγκλήματος του 1984, είναι ένα ομοσπονδιακό καταστατικό των Η.Π.Α που μεταξύ άλλων κατήργησε τη δυνατότητα χορήγησης αναστολής με εξαίρεση μεμονωμένες κατηγορίες αδικημάτων (στρατιωτικά κ.λ.π)

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 17:34
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.