Τρίτη, 21 Αυγούστου 2018 16:55

Αστυνομικοί και στρατιωτικός επιτέθηκαν φραστικά και απείλησαν δημοσιογράφο της Μυτιλήνης

Κατηγορία Ειδήσεις

Ομάδα ατόμων εξύβρισαν τη μητέρα του που έχει φύγει από τη ζωή, τον απείλησαν ακόμη και κατά τη διάρκεια της εργασίας του, ενώ προέβησαν και σε απειλές διαδικτυακά για άρθρο του

Τρεις Αστυνομικοί εκ των οποίων οι δυο συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου και ένας στρατιωτικός συγκαταλέγονται στην ομάδα που τις τελευταίες μέρες εξαπέλυσε διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου, ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο βόρειο Αιγαίο, Στρατή Μπαλάσκα.

Στις 16 Αυγούστου με αφορμή χρονογράφημα του δημοσιογράφου το 2015 στην εφημερίδα της Μυτιλήνης «ΕΜΠΡΟΣ» που αναδημοσιεύθηκε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, ο Στρατής Μπαλάσκας δέχθηκε μια πρωτοφανή διαδικτυακή επίθεση. Το χρονογράφημα αναφερόταν σε ένα μικρό υπόγειο παρεκκλήσι της Παναγιάς που βρισκόταν ανάμεσα στους οίκους ανοχής της Μυτιλήνης του μεσοπολέμου και το οποίο χρησιμοποιούσαν για τις λατρευτικές τους ανάγκες οι γυναίκες, Μικρασιάτισες πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους, που δεν τους επιτρέπονταν να πάνε στις άλλες «εκτός των τειχών και «καθώς πρέπει» εκκλησίες. Το χρονογράφημα στηρίζονταν σε ιστορικές πηγές και σε έρευνα του ίδιου του δημοσιογράφου που ενεργά ασχολείται με θέματα τοπικής ιστορίας και ιδιαίτερα με την ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων στη Λέσβο.

Ακολούθησε συντονισμένη δράση με τη οποία άρχισε να διαδίδεται διαδικτυακά ο τίτλος του άρθρου και μόνο αυτός συνοδευόμενος από σχόλια που προσέβαλαν επαγγελματικά, συκοφαντούσαν και εξύβριζαν. Καλούσαν μάλιστα και στην ηθική και φυσική εξόντωση του δημοσιογράφου. Προσέβαλαν ακόμα και τη μνήμη της νεκρής μητέρας του δημοσιογράφου.

Των παραπάνω είχαν προηγηθεί και άλλα επεισόδια. Το απόγευμα της Κυριακής 12 Αυγούστου στην προκυμαία της Μυτιλήνης ενώ περπατούσε δέχθηκε επίθεση με ύβρεις και απειλές από τρεις αγνώστους που συμμετείχαν στην υποστολή της σημαίας στο λιμάνι της. Το γεγονός το κατήγγειλε μάλιστα στην τοπική ηγεσία της αστυνομίας. Ανήμερα της 15ης Αυγούστου καλύπτοντας δημοσιογραφικά την πυρκαγιά στο άλσος Τσαμάκια της πόλης δέχθηκε φραστική επίθεση από έτερο άτομο το οποίο την επομένη μέσω της προσωπικής σελίδας του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης του επιτέθηκε ξανά λεκτικά.

Πάντως δεν είναι η μόνη φορά που οι δημοσιογράφοι της Λέσβου έχουν δεχθεί επιθέσεις ενώ έκαναν τη δουλειά τους. Μάλιστα η δράση τους, καταγγέλλεται ως ανεξέλεγκτη αφού οι μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος τους αλλά και η γενικότερη δραστηριότητα τους ελέγχονται από τη δικαιοσύνη με χαρακτηριστική βραδύτητα. Ας σημειωθεί ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ομάδα ελέγχονται για πολύ σοβαρές πράξεις σε σχέση με τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών τον περασμένο Απρίλιο πλην όμως η όλη υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της προανάκρισης.

Τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε αναφορά από το τμήμα βορείου Αιγαίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ) μαζί με το σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν την καταγγελλόμενη δράση, πλην όμως δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.

Ας σημειωθεί ότι συνελήφθη αστυνομικός στο πλαίσιο του αυτοφώρου το βράδυ του Σαββάτου μετά από μήνυση του Στρατή Μπαλάσκα, ο οποίος απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, όμως λίγες ώρες μετά επανήλθε συνεχίζοντας τη εξύβριση, τη συκοφαντία και τις απειλές. Σήμερα Δευτέρα υπεβλήθη σε βάρος του συμπληρωματική μήνυση οπότε ο Αστυνομικός συνελήφθη για δεύτερη φορά και απολογήθηκε.

Συνολικά κατηγορούμενοι για την υπόθεση, γεγονός που αναδεικνύει το μέγεθος του προβλήματος, είναι τρεις Αστυνομικοί και ένας υπαξιωματικός του Στρατού. Εναντίον των τριών Αστυνομικών διατάχθηκε και διοικητική έρευνα προκειμένου να εξετασθούν τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει.

Συνολικά για τη διαδικτυακή επίθεση κατά του δημοσιογράφου έχει ζητηθεί με μηνυτήρια αναφορά η άσκηση δίωξης σε 15 άτομα.

Δήλωση Στρατή Μπαλάσκα

«Την περασμένη Κυριακή 12 Αυγούστου στο λιμάνι της Μυτιλήνης δέχθηκα επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που επέστρεφαν από τη γνωστή φιέστα της υποστολής της σημαίας και οι οποίοι εν μέση οδώ με καθύβρισαν και με απείλησαν. Ακόμα και στη διάρκεια της φωτιάς στο άλσος Τσαμάκια ανήμερα της Παναγιάς, άλλος ακροδεξιός ο οποίος όλως τυχαίως βρέθηκε εκεί, με έβριζε την ώρα της δουλειάς μου φωνάζοντας ότι καλύπτω τους "λαθροπιθήκους" και "τα πιάνω από τις ΜΚΟ". Ανάλογη ήταν και η ανάρτηση του στο Facebook λίγες ώρες μετά στην οποία με αποκαλούσε «χοντρομα...» και «τομάρι».

Θεωρώ ότι κάποια στιγμή οι μέχρι τώρα λεκτικές φυσικές ή διαδικτυακές επιθέσεις θα περάσουν σε επίπεδο απόπειρας φυσικής εξόντωσης κάποιου από όλους εμάς. Στη Μυτιλήνη λειτουργεί οργανωμένο τάγμα εφόδου, συμμορία που μέρα με τη μέρα η δράση της αναβαθμίζεται τα δε μέλη της αποθρασύνονται κυρίως λόγω της ατιμωρησίας. Από τους πρώτους στόχους τους εμείς ΟΛΟΙ οι άνθρωποι της ενημέρωσης.

Οι όποιες μας παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη σε επίπεδο Λέσβου αποδεικνύονται σε αντίθεση με τη γειτονική μας Χίο αργές ενώ έχω την αίσθηση ότι το προχώρημα τους εμποδίζεται από ένα αόρατο πέπλο προστασίας της συμμορίας αυτής. Τρεις και τέσσερις σχεδόν μήνες μετά τις αναφορές μας στον Εισαγγελέα μετά την παράσταση που πραγματοποιήσαμε, και ουσιαστικά τίποτα δεν έχει γίνει ακόμα.

Να περιμένουμε η όλη κατάσταση να οπλίσει το χέρι κάποιου φανατικού; Να περιμένουμε να πέσει θύμα κάποιος από εμάς ή κάποιος από αυτούς που ο φανατικός θεωρεί εχθρούς για να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ η Δικαιοσύνη; Τι άλλο πρέπει να γίνει στο νησί για να γίνει αντιληπτό ότι εξόν από την ψήφο των ακραίων υπάρχει και η υπόθεση της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των θεσμών της;»

ΑΠΕ-ΜΠΕ

AlfaVita, 20 Αυγούστου 2018 

 

Στο Αυτόφωρο τρεις αστυνομικοί, στρατιωτικός και χρυσαυγίτες

Συντάκτης: Γιώργος Παγούδης

Στο Α.Τ. Λέσβου πέρασαν το βράδυ δύο αστυνομικοί και γνωστός χρυσαυγίτης του νησιού, ηγετικό στέλεχος της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης», οι οποίοι συνελήφθησαν μετά τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο δημοσιογράφος Στρατής Μπαλάσκας για επιθέσεις που δέχτηκε. Η διερεύνηση της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσε ο δημοσιογράφος και ανταποκριτής του ΑΠΕ/ΜΠΕ στη Λέσβο επιφύλαξε εκπλήξεις.

Μετά την ταχύτατη αντίδραση των δικαστικών και των αστυνομικών αρχών του νησιού, ταυτοποιήθηκαν ήδη αρκετά άτομα που κρύβονται πίσω από τις σελίδες-προφίλ των κοινωνικών δικτύων και ένας ένας παίρνουν την άγουσα για τον εισαγγελέα, δίνοντας ανωμοτί καταθέσεις.

Ήδη, στο πλαίσιο του Αυτόφωρου, συνελήφθησαν αρκετοί από τους 18 των οποίων ζητείται η δίωξη. Ανάμεσά τους, τρεις αστυνομικοί και ένας εν ενεργεία στρατιωτικός, ενώ δεν λείπουν και γνωστά μέλη της Χρυσής Αυγής.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του αστυνομικού Π.Φ., ο οποίος, σύμφωνα και με τη μηνυτήρια αναφορά, φέρεται ως ο άνθρωπος που έδωσε το έναυσμα για τον διαδικτυακό οχετό ύβρεων και απειλών σε βάρος του Στρατή Μπαλάσκα.

Ο συγκεκριμένος, ο οποίος πέρασε τη νύχτα στο κρατητήριο μαζί με συνάδελφό του, δεν διστάζει να γράφει με τα πραγματικά του στοιχεία. Έχει στο παρελθόν κατηγορηθεί για άγριο ξυλοδαρμό Αλβανών μεταναστών, ενώ, μεταξύ των φωτογραφιών που προβάλλει στο προφίλ του, είναι και μία που τον δείχνει να κάνει σούζες με τη μοτοσικλέτα της αστυνομίας.

Ο ίδιος μάλιστα, αφού απολογήθηκε και αφέθηκε ελεύθερος, συνέχισε τις υβριστικές αναρτήσεις σε βάρος του δημοσιογράφου, με αποτέλεσμα να δεχτεί και δεύτερη μήνυση και να οδηγηθεί εκ νέου στον εισαγγελέα.

Στις αναρτήσεις αυτές ξεχωρίζουν ακόμα δύο αστυνομικοί που εμφανίζονται με ονόματα G.D. και J.T. Εναντίον των τριών αστυνομικών διατάχθηκε και διοικητική έρευνα, προκειμένου να εξεταστούν τα παραπτώματα στα οποία έχουν υποπέσει.

Στρατιωτικός με... δράση

Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτή του στρατιωτικού εν ενεργεία Σ.Γ., που φθάνει σε σημείο να βρίζει τη νεκρή μητέρα του μηνυτή.

Ο συγκεκριμένος έχει εμπλοκή ακόμα και στη δολοφονική επίθεση εναντίον των Αφγανών μεταναστών στην πλατεία Σαπφούς, γεγονός που αποδεικνύεται με βίντεο και φωτογραφίες που έχουν στη διάθεσή τους οι Αρχές, οι οποίες συνεχίζουν την ταυτοποίηση των δραστών από τον περασμένο Απρίλιο.

Ο ίδιος στο παρελθόν έχει επιτεθεί φραστικά και στη δημοσιογράφο Ανθή Παζιάνου, ενώ η δράση του έχει καταγγελθεί επανειλημμένως στη στρατιωτική διοίκηση του νησιού, χωρίς όμως κάποια γνωστή τουλάχιστον συνέπεια που θα τον έκανε να αναθεωρήσει τις πρακτικές του.

Γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον ρόλο του ίδιου, όπως και του επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος φέρεται να έχει απόλυτη γνώση της δράσης του Σ.Γ.

Από μια τέτοια... σύναξη δεν θα ήταν δυνατό να λείπουν και τα γνωστά στελέχη της Χ.Α. Πρώτος ανάμεσά τους, γνωστός βιοτέχνης της Μυτιλήνης και ηγετικό στέλεχος της λεγόμενης «Πατριωτικής Κίνησης», ο οποίος παρεμβαίνει με τα κανονικά του στοιχεία για άλλη μία φορά. Βρίσκεται κι αυτός ανάμεσα σε όσους πέρασαν τη νύχτα στο κρατητήριο.

Άλλο ένα γνωστό στέλεχος της Χ.Α. και μέλος του τάγματος εφόδου στο νησί, ο Στρ. Κ., φέρεται να κρύβεται πίσω από το ψεύτικο προφίλ με την ονομασία Makhs Papadopoulos.

Τόσο οι συγκεκριμένοι χρυσαυγίτες όσο και πολλοί από τους συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη ομάδα των 18 που επιτέθηκαν με κάθε τρόπο στον Στρατή Μπαλάσκα ελέγχονται για πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα από τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών τον περασμένο Απρίλιο. Ωστόσο, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης.

Η δράση τους, με επιθέσεις σε δημοσιογράφους και πολίτες, συκοφαντικές αναρτήσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με απειλές και ύβρεις, έχει γίνει αντικείμενο πολλών μηνύσεων.

Τον περασμένο Μάιο κατατέθηκε αναφορά από το τμήμα Βορείου Αιγαίου της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), μαζί με το σύνολο των στοιχείων που αποδεικνύουν την καταγγελλόμενη δράση, πλην όμως δεν έχει ξεκινήσει καν η διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης.

Δήλωση Μπαλάσκα

Ο ίδιος ο Στρατής Μπαλάσκας υπογραμμίζει σε γραπτή του δήλωση όπου περιγράφει τις επιθέσεις:

«Να περιμένουμε η όλη κατάσταση να οπλίσει το χέρι κάποιου φανατικού; Να περιμένουμε να πέσει θύμα κάποιος από εμάς ή κάποιος από αυτούς που ο φανατικός θεωρεί εχθρούς για να λειτουργήσει ΑΜΕΣΑ η Δικαιοσύνη; Τι άλλο πρέπει να γίνει στο νησί για να γίνει αντιληπτό ότι εκτός από την ψήφο των ακραίων υπάρχει και η υπόθεση της Δημοκρατίας και της υπεράσπισης των θεσμών της;».

 

efsyn.gr

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Αυγούστου 2018 12:44
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.