Δευτέρα, 02 Νοεμβρίου 2015 23:51

2/11/15: Μαζικές μαθητικές κινητοποιήσεις και σε άλλες πόλεις: Χανιά, Βέροια, Καλαμάτα, Χαλκίδα

Κατηγορία Ειδήσεις

ΧΑΝΙΑ: “Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά”: Διαδήλωση των μαθητών στα Χανιά με δυναμισμό – 51 σχολεία στην Κρήτη υπό κατάληψη | Φωτός

Ακόμα μια φορά οι μαθητές των Χανίων βρήκαν στους δρόμους. Και μπορεί αυτή να μην ήταν η πιο μεγάλη διαδήλωσή τους όμως ο δυναμισμός δεν έλειπε. Με τους μαθητές να φωνάζουν καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας τους συνθήματα και να ζητούν την εκπλήρωση των αιτημάτων.

Αιτήματα που σχετίζονται με τις μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, στα νέα βάρη που πέφτουν στους μαθητές, με την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, με τα κόστη για βιβλία και υλικά να αυξάνονται, τα κτιριακά.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν περίπου στις 11.30 στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Σύντομα, ξεκίνησαν την πορεία του, στη συνηθισμένη διαδρομή που περνά από την πλατεία 1866 για να στρίψει προς το Δημαρχείο Χανίων. Τελικός προορισμός η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Χανίων.

1DSCF2323

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας η ενέργεια των μαθητών πλημμύριζε τους δρόμους. Οι περιστατικοί σταματούσαν για να δουν και τα συνθήματα ακουγόταν δυνατά:

2DSCF2337

“Ακόμα και στον Άρη βρήκανε νερό και δεν υπάρχει σάλιο μας λέν’ για το σχολειό”, “Στο δρόμο του αγώνα και της ανατροπής μαζί με τον λαό και κάθε μαθητής”, “Στο σάπιο σύστημά σας σάπια και η παιδεία εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία”.

3DSCF2325

Τη θέση του Λοβέρδου “που δεν κάνει ούτε για τσοπάνης”, πήραν πλέον ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης που τους προειδοποιούν: “Τσίπρα και Φίλη ακούστε το καλά, οι μαθητές στο δρόμο ακόμα μια φορά”

“Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα για ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα”

4DSCF2326

Μιλήσαμε με τον Βασίλη. Ο Βασίλης είναι μαθητής του 2ου Γ.Λ.Χ., λίγο πριν την αποφοίτησή του. Είπε:

Σήμερα οι μαθητές κατέβηκαν στους δρόμους σε όλη την Ελλάδα, σε όλες τις πόλεις. Αγωνίζονται για το δικαίωμά τους για ένα σωστό εκπαιδευτικό σύστημα που δε θα αφήνει κανέναν στο περιθώριο και όλοι θα είναι ίσοι.

5DSCF2328

Αγωνιζόμαστε για δωρεάν βιβλία, οι μαθητές να μη δίνουν ούτε ένα ευρώ για βιβλία και υλικά, για σωστές υποδομές και καθηγητές και ειδικό προσωπικά για τα ειδικά μαθήματα, τα κενά στους καθηγητές να καλύπτονται εγκαίρως και ειδικά στα πιο κρίσιμα μαθήματα που τα δίνουμε πανελλήνιες”

6DSCF2329

O Βασίλης, ως μαθητής που δίνει πανελλαδικές έδωσε έμφαση σε κάποια ειδικά προβλήματα: “Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με το μάθημα της Χημείας θετικής κατεύθυνσης και τα Λατινικά της Ανθρωπιστικής κατεύθυνσης. Πρέπει να γίνονται και στη δευτέρα λυκείου γιατί με το υπάρχον σύστημα γίνονται μόνο για 9 μήνες και οι μαθητές καλούνται να δώσουν πανελλήνιες σε αυτά τα μαθήματα δίχως να έχουν βαθιά γνώση”

7DSCF2330

Όπως είπε, “εδώ είναι μαθητές όλων των γυμνασίων και των λυκείων των Χανίων. Θέλουν να αλλάξουν την κοινωνία σε αυτή την Ελλάδα και να αλλάξουν την πραγματικότητα στην Παιδεία. Θα συζητήσουμε, θα δούμε τι θα κάνουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα και θα αποφασίσουμε αν θα προχωρήσουμε σε άλλες κινητοποιήσεις”.

Άρης Ρέττος, πρόεδρος ΕΛΜΕ Χανίων: Τα αιτήματα καθηγητών και μαθητών είναι κοινά

8DSCF2331

Στο τέλος της πορείας, σε ένδειξη συμπαράστασης υπήρχαν λίγοι καθηγητής, μεταξύ αυτών και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Άρης Ρέττος.

Μας είπε:

9DSCF2332

“Σήμερα συμπαραστεκόμαστε στους μαθητές μας. Είναι μια πανελλαδική κινητοποίηση των μαθητών την οποία στηρίξαμε ως εκπαιδευτικοί. Η ΟΛΜΕ έχει πάρει θέση και κάλεσε και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ να κάνουν το ίδιο και να συμπαραταχθούν στον αγώνα των μαθητών. Τα αιτήματα εν πολλοίς είναι κοινά, κι εμείς τα έχουμε προβάλλει. Αφορούνε κυρίως την κατάσταση αποδιοργάνωσης και διάλυσης που παρουσιάζουν τα σχολεία με τις ελλείψεις σε καθηγητές.

10DSCF2333

Έχουν και επιμέρους ζητήματα κτιριακά ή και γενικότερα όπως η κακή ποιότητα των βιβλίων. Το κεντρικότερο όμως είναι το θέμα των ελλείψεων καθηγητών και κάποια θέματα για τις πανελλαδικές”.

O κ. Ρέττος είπε πως θα συνεχίσουν να συμπαραστέκονται στον αγώνα, σεβόμενοι την αυτοτέλειά τους:

11DSCF2334

Εμείς είμαστε μαζί τους. Η στάση μας είναι δεδομένη. Πάντα είμαστε στο πλευρό τους. Δεν παρεμβαίνουμε όμως στον αγώνα τους με την έννοια των υποδείξεων, σεβόμαστε την αυτοτέλειά τους. Ως εκπαιδευτικοί είμαστε δίπλα τους, πόσο μάλλον όταν τα αιτήματα που διατυπώνουν μας βρίσκουν 100% σύμφωνους”.

51 σχολεία υπό κατάληψη

12DSCF2338

Να σημειώσουμε τέλος ότι μέχρι σήμερα 51 σχολεία στην Κρήτη βρίσκονται υπό κατάληψη με αιτήματα που εκφράστηκαν και μέσω των διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, στα Χανιά υπό κατάληψη βρίσκονται 9 σχολεία, 32 στο Ηράκλειο, 7 στο Λασήθι και 3 στο Ρέθυμνο.

Αγώνας της Κρήτης, 2 Νοεμβρίου 2015

 

 

Βέροια: Πλήθος μαθητών διαδήλωσαν και απαίτησαν την κανονική λειτουργία των σχολείων τους!

 

MATH.VERROIA1

Εκατοντάδες μαθητές, κυρίως των Γυμνασίων της Βέροιας, συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Πλατεία Δημαρχείου, για να απαιτήσουν τα σχολεία τους να λειτουργήσουν κανονικά με διορισμούς μονίμων καθηγητών. Ήδη, λόγω της έλλειψης καθηγητών έχουν χαθεί πάμπολλες ώρες διδασκαλίας μέχρι στιγμής.

Οι μαθητές είπαν ότι δεν πάει άλλο, δεν μπορούν οι γονείς να πληρώνουν φροντιστήρια, δεν μπορούν να πληρώνουν για να λειτουργήσει το Δημόσιο Σχολείο. Και μάλιστα τη στιγμή που οι ίδιοι πρέπει από το πρωί μέχρι το βράδυ να είναι με ένα βιβλίο στο χέρι, έχοντας να αντιμετωπίσουν έναν κυκεώνα εξετάσεων με αβέβαιο το μέλλον τους.

MATH.VERROIA2

 

Οι μαθητές απαίτησαν από το Υπουργείο Παιδείας, εκτός από την κάλυψη των κενών σε καθηγητές, να εξασφαλίσει άμεσα χρηματοδότηση για αναλώσιμα και υποδομές και ό,τι άλλο χρειάζεται, για να λειτουργήσουν όπως πρέπει τα σχολεία.

Να δοθούν όλα τα βιβλία που λείπουν. Ούτε ένα ευρώ απο την τσέπη των γονιών για τη μόρφωσή μας. Να δοθεί δωρεάν το βιβλίο των αγγλικών.

Να μη μας στοιβάζουν στις τάξεις, να σταματήσει η κατάργηση-συγχώνευση σχολείων αλλά και τμημάτων. Κάθε τμήμα να έχει 20 μαθητές, για να μπορεί να γίνεται μάθημα.

Δωρεάν και ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της ημέρας, καθώς και ένα γεύμα για όλους τους μαθητές.

Να επιταχυνθεί η διαδικασία μεταφοράς στο καινούργιο κτήριο λυκείου.

MATH.VERROIA3

Στα τσακίδια τα μνημόνιά τους. Στα τσακίδια οι νόμοι τους για το «Νέο Λύκειο» και το «Νέο επαγγελματικό Λύκειο».

Να μπορούμε να δίνουμε εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές θέλουμε, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούμε και οι εξετάσεις να γίνονται μετά το τέλος του Λυκείου.

Η πρακτική άσκηση στα ΕΠΑΛ να είναι ενταγμένη στην μάθηση. Πτυχίο στα 3 χρόνια και κατάργηση κάθε εμποδίου στην άσκηση επαγγέλματος. Να καταργηθεί το έτος μαθητείας.

Να διοριστούν μόνιμοι καθηγητές για να καλυφτούν οι ανάγκες των σχολείων μας"

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ:

MATH.VERROIA4

Οι μαθητές έκαναν στη συνέχεια πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Βέροιας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του δημόσιου σχολείου και της σωστής λειτουργίας του, συνθήματα που έφεραν στην επιφάνεια, σχεδόν πενήντα χρόνια μετά, εκείνα του Πολυτεχνείου, αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα τους, μιας και τα προβλήματα της Παιδείας όχι μόνο παραμένουν άλυτα αλλά πολλαπλασιάζονται.

Η πορεία κατέληξε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, όπου αντιπροσωπία των μαθητών συναντήθηκε με τη Διευθύντρια κ. Μαυρίδου Αναστασία με την οποία συζήτησαν και της επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.

MATH.VERROIA.5MATH.VERROIA6MATH.VERROIA.7

 

xristosbellos.blogspot.gr

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Πάρα πολλοί μαθητές στο μαθητικό συλλαλητήριο της Καλαμάτας

"ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ"

Έκπληξη αποτέλεσε για πολλούς η μαζική συμμετοχή μαθητών της Καλαμάτας στο σημερινό συλλαλητήριο. Ήταν εκατοντάδες οι μαθητές από πολλά σχολεία της πόλης, που φώναξαν πολλές φορές ρυθμικά το σύνθημα «στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία»…

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία 23ης Μάρτη. Εκεί άνοιξαν τα πανό τους, φώναξαν τα συνθήματά τους, ενώ σύντομες ομιλίες έκαναν οι μαθητές Γιώργος Σπυρόπουλος, Άλκης Κατσάς και Νίκος Κουφαλάκος. Ήταν ομιλίες που δεν περιείχαν απλά τα αιτήματα των μαθητών αλλά στο επίκεντρό τους ήταν το κάλεσμα για πάλη προκειμένου η κοινωνία να γίνει δίκαιη και όλες οι οικογένειες να μπορούν να ζουν με αξιοπρέπεια και να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Ακολούθησε η μεγάλη μαθητική πορεία στο κέντρο της πόλης (οδοί 23ης Μαρτίου, Αριστομένους, Φραντζή, Σιδηροδρομικού Σταθμού, Αριστομένους). Οι μαθητές επέστρεψαν στην πλατεία 23ης Μαρτίου, όπου τόνισαν ότι οι κινητοποιήσεις τους θα έχουν συνέχεια.

Μεταξύ των συνθημάτων που είχαν οι μαθητές ήταν «Η μόρφωση δεν είναι κονσέρβα να πουλιέται, δικαίωμά μας είναι, μ’ αγώνες κατακτιέται», «Έρχονται Χριστούγεννα και η υπόσχεση του Φίλη, καθηγητές θα έρθουνε με τον Άη Βασίλη», «Ακόμα και στον Άρη βρήκανε νερό και δεν υπάρχει σάλια, μας λεν για το σχολειό», «Ρεαλισμός δεν είναι να κάτσουμε στ’ αυγά μας, είναι να παλέψουμε τα δικαιώματά μας», «Εδώ, εδώ, μ’ αγώνα ταξικό, γιατί εμείς δεν ζούμε με 400 ευρώ».

Στ.Μ.

Kalamata Journal, 2 Νοεμβρίου 2015

Kalamata1c67ed801b5076abc880caab22611cd3 XLKalamata2MATHITES SYLLALHTHRIO PENTE 02 11 15Kalamata3MATHITES SYALLHLTHRIO DYO 02 11 15Kalamata4MATHITES SYLLALHTHRIO 02 11 15Kalamata5MATHITES SYLLALHTHRIO EXI 02 11 15Kalamata6MATHITES DHMARXEIO 02 11 15

 

ΧΑΛΚΙΔΑ: Τεράστια πορεία διαμαρτυρίας μαθητών

Ταρακούνησε τη Χαλκίδα σήμερα το πρωί το πρώτο μαθητικό συλλαλητήριο της χρονιάς. Τεράστια ήταν η συμμετοχή μαθητών λυκείων της πόλης που κατέβηκαν στους δρόμους για να διεκδικήσουν χρηματοδοτήσεις για την Παιδεία.

Διαμαρτυρήθηκαν για τις ελλείψεις καθηγητών και βιβλίων και κυρίως για το σχεδιασμό του Υπουργείου Παιδείας να γίνονται πρώτα οι ενδοσχολικές εξετάσεις και έπειτα οι πανελλαδικές. Ο ξεσηκωμός των μαθητών έγινε μέσω facebook.

Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στην παραλία της Χαλκίδας, έκαναν πορεία διαμαρτυρίας στην Αβάντων και κατέληξαν έξω από το διοικητήριο της λεωφόρου Χαϊνά, κλείνοντας το δρόμο ως τις 12 το μεσημέρι.

Φωτορεπορτάζ με τα πιο εντυπωσιακά στιγμιότυπα και δηλώσεις μαθητών στην "Γνώμη" της Παρασκευής

Δείτε πιο κάτω, άλλες φωτογραφίες από τη μαθητική κινητοποίηση...

 

Ευβοϊκή Γνώμη, 2 Νοεμβρίου

Halkida1POREIA MATHITWN660XLK2

Halkida2POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK3Halkida3POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK4Halkida4POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK5Halkida5POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK6Halkida6POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK7Halkida7POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK8Halkida8POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK9Halkida9POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK10Halkida10POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK11Halkida11POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK12Halkida12POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK13Halkida13POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK14Halkida14POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK15Halkida15POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK16Halkida15POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK16Halkida16POREIA MATHITWN NOEMB15 XLK17

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 00:23
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.