Παρασκευή, 17 Μαϊος 2019 11:22

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: «Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»: Αυτή την αλλαγή χρειάζεται ο Ποινικός Κώδικας.

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική: «Το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός»: Αυτή την αλλαγή χρειάζεται ο Ποινικός Κώδικας.

Όλες και όλοι στην πορεία το Σάββατο 18 Μάη

 

Το Σάββατο 18 Μάη, μετά από κάλεσμα της Ανοικτής Συνέλευσης "Χωρίς Συναίνεση Είναι Βιασμός", διοργανώνεται προσυγκέντρωση στις 12:00 στην Πλατεία Βικτωρίας και πορεία ενάντια στον προωθούμενο αντιδραστικό ορισμό του βιασμού στο νέο Ποινικό Κώδικα (άρθρο 336).

 

Οι υποψήφιοι/ες και τα μέλη της Αντικαπιταλιστικής Ανατροπής στην Αττική» καταγγέλλουμε την προτεινόμενη αλλαγή του ορισμού του βιασμού στον Ποινικό Κώδικα της χώρας και εκφράζουμε τη συστράτευσή μας με τις φεμινιστικές κινήσεις και στις συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται ενάντια σε κάθε μορφή έμφυλης βίας και που αγωνίζονται, την περίοδο αυτή, ενάντια στην αντιδραστική αναδιατύπωση του ορισμού του βιασμού.

 

Συγκεκριμένα, η επιτροπή, η οποία συστάθηκε από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για την αναδιαμόρφωση του Ποινικού Κώδικα, στο σχέδιο που έχει παραδώσει, προτείνει την αλλαγή του νομικού ορισμού του βιασμού, στο άρθρο 336 του Ποινικού Κώδικα, προς το χειρότερο. Ο ορισμός που προτείνεται βασίζεται αποκλειστικά στην ύπαρξη ή απειλή σωματικής βίας, περιορίζοντας δραματικά τις περιπτώσεις που θα χαρακτηρίζονται ως βιασμοί.

Και τούτο, ενώ γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τα θύματα, πρωτίστως γυναίκες, αλλά και άνδρες δεν βρίσκονται αναγκαστικά υπό τη χρήση βίας αλλά και υπό συνθήκες ψυχολογικού εκβιασμού (π.χ. απόλυση ή δημόσια γνωστοποίηση μιας βιντεοσκοπημένης σεξουαλικής συνεύρεσης) ή υπό συνθήκες απώλειας συνείδησης λόγω χορήγησης από τους δράστες χημικών ουσιών (π.χ. χάπι βιασμού).

Μια τέτοια αντιδραστική αναδιατύπωση του ορισμού θα καταστήσει τα θύματα ή τα υποψήφια θύματα περισσότερο ευάλωτα και θα τα αποθαρρύνει ακόμα περισσότερο από το να καταγγέλλουν το γεγονός. Κι αυτό, ενώ, ήδη, γνωρίζουμε ότι ο σκοτεινός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλός για τις γυναίκες, ενώ οι άντρες που βιάζονται κατά κανόνα σιωπούν…

Γνωρίζουμε, βέβαια, πως όσο συνεχίζονται και αναπαράγονται η σεξιστική και η πατριαρχική κουλτούρα ως κοινωνικά πρότυπα και όσο δεν αμφισβητούνται οι σχέσεις εξουσίας από τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, το φαινόμενο δεν πρόκειται να εκλείψει. Γνωρίζουμε, επίσης καλά, μέσα από τη συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες, πως από μόνο του ένα καλύτερο νομοθετικό πλαίσιο δεν είναι πανάκεια. Είναι καθήκον του φεμινιστικού κινήματος και των άλλων κοινωνικών κινημάτων να ενθαρρύνουν τα θύματα να καταγγέλλουν το βιασμό και να τους συμπαραστέκονται μέχρι και μέσα στις αίθουσες της αστικής δικαιοσύνης! Είναι καθήκον όλων μας στην πάλη μας ενάντια στις σχέσεις εξουσίας, μέσα στην αντικαπιταλιστική πάλη, να παλεύουμε και ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και καταπίεσης, στις έμφυλες διακρίσεις, τον σεξισμό και την πατριαρχία.

 

- Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τον ορισμό του βιασμού έτσι όπως διατυπώνεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, η οποία έχει κατακυρωθεί με το Ν. 4531/2018 και στο άρθρο 36 της οποίας γίνεται λόγος για εκούσια συγκατάθεση των ατόμων σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ή συμπεριφορά, η οποία θα πρέπει να είναι προϊόν ελεύθερης βούλησης.

 

- Να αναγνωριστεί νομικά η γυναικοκτονία καθώς και το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοάμυνα απέναντι σε κάθε μορφή έμφυλης βίας.

 

- Να λειτουργήσουν ιατροδικαστικά κέντρα σε κάθε νομό καθώς και δομές στήριξης των θυμάτων.

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης που συγκρότησε την επιτροπή σύνταξης του νέου Ποινικού Κώδικα έχει ακέραια την πολιτική ευθύνη για την επιλογή των μελών της επιτροπής αυτής.

 

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020 17:37

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.