Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2019 09:53

Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Ανακοινώσεις σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων (συνεχής ενημέρωση)

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗ ΣΎΓΚΛΗΤΟ ΤΟΥ ΕΚΠΑ

1/8/2019

Σήμερα, Πέμπτη, 1/8/2019, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας από φοιτητές και εργαζόμενους στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, με αίτημα να πάρει θέση η Σύγκλητος για την κατάργηση του Ασύλου που δρομολογεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις αποφάσεις σειράς Φοιτητικών Συλλόγων, καθώς και του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του ΕΚΠΑ.

Παρά τη μαζική και δυναμική παρουσία φοιτητών και εργαζομένων, η Σύγκλητος, για μια ακόμη φορά, αρνήθηκε να πάρει δημόσια θέση για το ζήτημα του Ασύλου.

Η ιστορία θα καταγράψει τη στάση των Διοικήσεων και των οργάνων των ΑΕΙ, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν. Και η ιστορία έχει και μαύρες σελίδες. Στις οποίες θα καταγραφούν όσοι σήμερα τηρούν στάση σιωπής, συναινώντας επί της ουσίας στην κατάργηση του Ασύλου, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση για να προχωρήσει ανεμπόδιστα στην πλήρη ισοπέδωση του δημόσιου χαρακτήρα του Πανεπιστημίου, στο τσάκισμα του εργατικού και φοιτητικού συνδικαλισμού και στην καταστολή κάθε ιδέας με την οποία δε συμφωνεί.

Ο αγώνας για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, για κατακτήσεις που πληρώθηκαν με φόρο αίματος, δεν καταργείται με νόμους, ούτε τελειώνει με διατάγματα.

Συνεχίζουμε.

Παραμένει αναγκαίο, το ζήτημα του ασύλου το επόμενο διάστημα να ανοίξει πιο πλατιά στους Φοιτητικούς Συλλόγους, τους Συλλόγους εργαζομένων και συνολικά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έτσι ώστε να δοθεί συνέχεια στον αγώνα μας.

Κάτω τα χέρια από Άσυλο. Το Άσυλο ανήκει σε όλο το Λαό.

 

Φοιτητές/Φοιτήτριες – Εργαζόμενοι/ες.

 

Κάτω τα χέρια από το Άσυλο! Ανακοινώσεις σωματείων, συλλογικοτήτων, φοιτητικών συλλόγων

 

Δελτίο Τύπου Φοιτητικών Συλλόγων από την κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου

Σήμερα, 23 Ιούλη χιλιάδες φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι βρεθήκαμε μαζικά στο δρόμο, για να δηλώσουμε την εναντίωση μας απέναντι στα σχέδια της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να καταργήσει το άσυλο και να προχωρήσει στη «μουσειοποίηση» του ιστορικού χώρου του κάτω Πολυτεχνείου.

Χαιρετίζουμε, λοιπόν τη σημερινή κινητοποίηση, η οποία με τη μαζικότητα και τον παλμό που είχε ακόμα και στα μέσα του καλοκαιριού, έδειξε συγκεκριμένα πράγματα για την απάντηση που μπορούμε και πρέπει να δώσουμε απέναντι στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μέσω των εξαγγελιών της για κατάργηση του ασύλου, ιδιωτικά Πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, βάση εισαγωγής, μείωση εισακτέων κλπ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ έρχεται να πατήσει πάνω στο στρωμένο δρόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των αντιλαϊκών πολιτικών της.

Επίθεση στο άσυλο σημαίνει επίθεση στους φοιτητές και στις συλλογικές τους διεκδικήσεις. Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο σαν ιστορική ρεβάνς απέναντι στον κόσμο που τόσα χρόνια αγωνίζεται εντός και εκτός πανεπιστημίων ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές τους.

Εμείς από τη μεριά μας θα πρέπει να αγωνιστούμε με ξεκάθαρο στίγμα ενάντια στην καταστολή της γενιάς μας που τη θέλουν με σκυμμένο κεφάλι. Στον αγώνα αυτό υπερασπιζόμαστε το άσυλο των κοινωνικών αγώνων και των λαϊκών διεκδικήσεων, που προστατεύει τον κόσμο του κινήματος από την κρατική βία.

Γι’ αυτό καλούμε όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους μαζικούς φορείς του κινήματος (εργατικά σωματεία, μαθητικούς συντονισμούς κλπ), να δώσουμε από κοινού τη μάχη για την υπεράσπιση του ασύλου το οποίο έχει κατοχυρωθεί μέσα από τους αγώνες και το αίμα λαού και νεολαίας!

Το πρώτο βήμα έγινε σήμερα, όπου υπερασπιστήκαμε στην πράξη τον ιστορικό χώρο του κάτω Πολυτεχνείου με την είσοδο της πορείας και το μαζικό συντονισμό για τα επόμενα κινηματικά βήματα (από την ψήφιση του νομοσχεδίου μέχρι και τον κόμβο της ΔΕΘ κλπ) κάνοντας ξεκάθαρο πως δεν θα χαρίσουμε την υπόθεση του ασύλου σε κανέναν!

Έτσι ενόψει λοιπόν και της κατάθεσης-ψήφισης του νομοσχεδίου απαιτούμε τα όργανα διοίκησης των Πανεπιστημίων να συνεδριάσουν και να πάρουν ξεκάθαρη απόφαση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου και την «μουσειοποίηση» του ιστορικού χώρου του κάτω Πολυτεχνείου.

Στο πλαίσιο αυτό καλούμε σε:

Κινητοποίηση στη Σύγκλητο του ΕΚΠΑ την Πέμπτη 25/7 στις 9:00 πμ.
• Κινητοποίηση στην πρυτανεία του ΕΜΠ την Παρασκευή 26/7 στις 12μμ.
• Κινητοποίηση τη μέρα της ψήφισης του Νομοσχεδίου.

Φ.Σ.: Φυσικό Αθήνας, Χημ. Μηχανικοί ΕΜΠ, Μεταλλειολόγοι Μεταλλουργοί ΕΜΠ, Ναυπηγοί ΕΜΠ, Πάντειος, ΣΕΥΠ ΠΑΔΑ, Βιολογικό Πάτρας, Ιστορικό Αρχαιολογικό ΑΠΘ, Αρχιτεκτονική ΑΠΘ, ΦΠ ΑΠΘ, Γαλλικό ΑΠΘ, Μουσικό ΑΠΘ, Ιατρική Ηρακλείου, Φιλολογικό ΑΠΘ

 

ΠΕΝΕΝ: Όχι στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού άσυλου

 

Δελτίο Τύπου

 

Η κυβέρνηση της Ν.Δ με διαδικασίες εξπρές μέσα από την Βουλή μεθοδεύει την κατάργηση του Πανεπιστημιακού άσυλου στα πλαίσια της διακηρυγμένης πολιτικής της για την επιβολή "του νόμου και της τάξης".

Οι μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις φοιτητών - σπουδαστών στο κέντρο της Αθήνας στις 24 Ιούλη 2019 αποτελούν ένα πρώτο δείγμα αγωνιστικής γραφής ότι ο αυταρχισμός, η καταστολή και η συντριβή των δημοκρατικών δικαιωμάτων της νεολαίας και του λαού δεν θα περάσουν και ο όποιος αντιδραστικός νόμος για το άσυλο θα μείνει στα χαρτιά.

Κεντρική στόχευση της κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων και των ΜΜΕ που συντάσσονται μαζί τους, με τον θόρυβο που έχουν ξεσηκώσει περί εγκληματικότητας και διακίνησης ναρκωτικών αποσκοπούν να υπηρετήσουν και να υλοποιήσουν τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης, την υπονόμευση των δημοκρατικών δικαιωμάτων των φοιτητών, το χτύπημα των αγώνων τους, την μετατροπή της εκπαίδευσης σε όργανο υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων.

Η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου αποτελεί βήμα κλιμάκωσης για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων.

Η εργατική τάξη και το αγωνιστικό ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να συμπορευτούν στον αγώνα ενάντια το κεφάλαιο "να βάλει χέρι και πόδι" στην ανώτατη εκπαίδευση και να την εντάξει στα επιχειρηματικά του σχέδια για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του.

 

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Όχι στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου

03 Αυγούστου 2019

 

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα» (https://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=f31f14e0-2a45-4999-b6b2-aa9d01836f05), που πρόκειται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, στο οποίο μεταξύ άλλων περιέχεται ρύθμιση για το πανεπιστημιακό άσυλο με τίτλο «Ακαδημαϊκές ελευθερίες – Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος». Πρόκειται για την κατάργηση του θεσμού, την οποία η νέα κυβέρνηση της ΝΔ είχε κάνει ήδη γνωστή προεκλογικά και αποτελούσε πρώτη προτεραιότητά της.

 

Το αφήγημα της ΝΔ ότι το άσυλο συνδέεται με την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα - το ονομάζει μάλιστα «άσυλο ανομίας» ή και «άσυλο εγκληματιών» - δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οι όποιες εικόνες ανομίας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών), που προβάλλονται καθημερινά από τα ΜΜΕ προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη, δεν πρόκειται να εκλείψουν στην κοινωνία με την κατάργηση του ασύλου. Αυτά είναι βαθειά κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν παντού και όχι μόνο στα πανεπιστήμια και δεν αποτελούν απλά ένα θέμα αστυνόμευσης. Η εγκληματικότητα και η ανομία δεν γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο. Στη δυσφήμιση του ασύλου είχε προχωρήσει και η πρώην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» που τσουβάλιαζε στην κυριολεξία τις καταλήψεις των φοιτητών με περιστατικά εγκληματικότητας, όπως τη διακίνηση ναρκωτικών, μικροκλοπές κ.ά.

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο, που ψηφίστηκε στο νόμο Γιαννάκου (επί ΝΔ) και επανέφερε ο νόμος Γαβρόγλου (επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αντικαθιστώντας το νόμο Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ), επιτρέπει την αυτεπάγγελτη επέμβαση της αστυνομίας για αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Για οποιαδήποτε δε άλλα αδικήματα επιτρέπεται η επέμβαση της αστυνομίας κατόπιν άδειας των πρυτανικών αρχών. Είναι επομένως υποκριτική η όποια ανησυχία της κυβέρνησης για φαινόμενα ανομίας στους χώρους των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

 

Αντίθετα, η κατάργησή του πανεπιστημίου ασύλου συνδέεται με το δόγμα «νόμος και τάξη» που προσπαθεί να επιβάλει η νέα κυβέρνηση και μέσα στα Ανώτατα Ιδρύματα. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στο άσυλο για να χτυπήσει αλλά και να αποτρέψει την ανάπτυξη των αγώνων, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν στην πράξη τις σκληρές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται, να εμποδίσει το φοιτητικό κίνημα να συντονίζεται με τις αγωνίες και τους αγώνες της υπόλοιπης νεολαίας και του κόσμου της εργασίας, να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων, τη δυνατότητα να δημιουργούνται ρήξεις στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Ταυτόχρονα η κατάργηση του ασύλου στοχεύει στην περαιτέρω ενίσχυση και διεύρυνση της επιχειρηματικότητας και ιδιωτικοποίησης του πανεπιστημίου.

 

Το Πανεπιστημιακό Άσυλο κατακτήθηκε μετά από σκληρούς και αιματηρούς κοινωνικούς αγώνες και δεν ήταν ποτέ δεδομένο. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη ελεύθερη διακίνηση ιδεών, τη δράση του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Ως εκ τούτου, η προστασία του ασύλου, πέρα από τον ιστορικό χαρακτήρα και την συμβολική αξία, αποτελεί τη θεσμική πραγμάτωση της ελεύθερης και ανεμπόδιστης παραγωγής και διακίνησης γνώσης και ιδεών.

 

Οφείλουμε να αντισταθούμε στα σχέδια της κυβέρνησης για την κατάργησή του, τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και στην πράξη. Υπερασπιζόμαστε το άσυλο μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, τους συλλόγους των εργαζομένων στο πανεπιστήμιο, των συλλόγων ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΕΠ. Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών!

 

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΠΕΙΡΑΙΑ “Η ΠΡΟΟΔΟΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ

Η επιχειρούμενη νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δηλητηριάζει την πανεπιστημιακή ζωή, αξιοποιεί και ταυτόχρονα προωθεί μια ψευδή ανάγκη αύξησης της αστυνομικής επιτήρησης και καταστολής, που απειλεί τη δημοκρατική και κριτική σκέψη και πράξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα του 2019 είναι μία από τις λιγότερο επικίνδυνες χώρες της Ευρώπης (δηλαδή τα εγκλήματα που γίνονται εδώ είναι αναλογικά λιγότερα) και ταυτόχρονα οι πολίτες της φοβούνται περισσότερο από τους άλλους λαούς ότι θα πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας. Ο χαμηλός βαθμός ανοχής στο έγκλημα δεν αποτελεί πρόβλημα. Πρόβλημα αποτελούν οι ανερμάτιστες υστερίες περί ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας.

Οι υστερίες αυτές αυξάνουν την ανοχή στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών από τις δυνάμεις της νόμιμης βίας. Η αστυνομία και τα δικαστήρια γίνονται στην πορεία ανεξέλεγκτα και ενώ αδυνατούν μέχρι και να εμποδίσουν φόνους που πραγματοποιούνται μπροστά στα μάτια τους (η φασιστική δολοφονία του Π. Φύσσα είναι το πιο γνωστό, αλλά όχι το μοναδικό παράδειγμα) ή να κολάσουν απλές περιπτώσεις προκλητικής διασπάθισης δημόσιου χρήματος, μπορούν ταυτόχρονα να εκφοβίζουν όσους επιχειρούν να σκεφτούν και να δράσουν διαφορετικά και συλλογικά. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το δηλητήριο για το πανεπιστήμιο. Γιατί το πανεπιστήμιο μπορεί να υπάρχει ως χώρος κριτικής και ελεύθερης σκέψης μονάχα αν επιτρέπει το διαφορετικό στη σκέψη και στην πράξη. Αν για κάθε φοιτητική αντίδραση στις αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου, ο λόγος δίνεται (πρόχειρα και βιαστικά) στο νόμιμο βούρδουλα της καταστολής και στα δικαστήρια, τότε η ελευθερία και η κριτική γίνονται επικίνδυνες πρακτικές.

Δεν θέλουμε αυτή τη μόρφωση για τις νέες γενιές. Ζητάμε να ενθαρρυνθούν να σκεφτούν διαφορετικά και να επιχειρούν η σκέψη τους να γίνεται πράξη. Ειδικά στις μέρες μας που οι επιστήμες, στο βωμό του χρήματος, κινδυνεύουν να μετατραπούν σε επικίνδυνα εργαλεία διαχείρισης των ανθρώπων και των κοινωνιών τους και υπερ-εκμετάλλευσης της φύσης, τα πανεπιστήμια πρέπει να εκπαιδεύουν τους νέους στην κατεύθυνση της κριτικής σκέψης και συλλογικής δράσης.

Η επιχειρούμενη κατάργηση του ασύλου πατάει και στον ισχυρισμό περί περιορισμού της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών μέσα στα πανεπιστήμια. Αν και οπωσδήποτε υπερβολικός ο ισχυρισμός αυτός, το δημοκρατικό πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα οφείλει να τον διαψεύσει στην πράξη. Για την διάψευση αυτή δεν απαιτείται καμία αλλαγή του νόμου. Αρκεί η αξιοποίηση του σημερινού νομικού πλαισίου.

Η περιφρούρηση της νομιμότητας – μέσω της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου- από τα τελούμενα εντός ή γύρω από τους πανεπιστημιακούς χώρους ποινικά αδικήματα δεν είναι παρά το πρόσχημα για να καλυφθούν οι πραγματικές επιδιώξεις της κυβέρνησης:

 • Η πειθάρχηση του φοιτητικού κινήματος που απέτρεψε την τροποποίηση του άρθρου 16 του συντάγματος και την ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Στον πυρήνα της κατάργησης του ασύλου βρίσκεται ο ομολογημένος στόχος πολλών κυβερνήσεων, που μέχρι σήμερα δεν κατόρθωσαν να πραγματοποιήσουν, να μετατραπούν τα πανεπιστήμια σε χώρους ελεγχόμενους από την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα προσαρμόζοντας την εκπαιδευτική και ερευνητική τους δραστηριότητα στις ανάγκες και τις παραγγελίες της. Είναι τελικά η κατάργηση του άρθρου 16 και η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

 • Η απαλλαγή των πανεπιστημιακών χώρων από τις κινηματικές διαδικασίες, τις συνελεύσεις, τις εκδηλώσεις, τις αφίσες, τα συνθήματα, τη διακίνηση εντύπων και ιδεών.

 • Ο εξοβελισμός από το πανεπιστήμιο της πολιτικής και όσων δρουν πολιτικά κάτω από το βάρος και την απειλή ποινικών διώξεων.

 • Η εμπέδωση μιας γενικευμένης κουλτούρας καταστολής και συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

 Η κυβερνητική πρωτοβουλία οδηγεί σε μια ανεπιθύμητη ρύθμιση της πανεπιστημιακής ζωής και εκπαίδευσης. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου δεν γίνεται ούτε για τους «μπαχαλάκηδες», ούτε για τη διακίνηση ναρκωτικών, ούτε για την παραβατικότητα, όλα αυτά είναι προσχήματα και ελάχιστα ενοχλούν τις εξουσίες. Οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε όταν δεν υπάρχει χώρος για τους αγώνες, οι αγώνες ουσιαστικά θα τεθούν εκτός νόμου. Πριν και μετά την όποια νομοθετική αλλαγή ο αγώνας για το δημοκρατικό πανεπιστήμιο θα δημιουργήσει το αντίβαρο στις εξελίξεις αυτές. Μένει να αποδειχθεί αν θα είναι ικανό να αναιρέσει τις αρνητικές συνέπειες της νέας νομοθεσίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!Η νεοπαγής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει, μεταξύ άλλων, να καταθέσει νομοθέτημα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Ο πρωθυπουργός, η υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, έρχονται να εφαρμόσουν τις πιο αντιδραστικές προεκλογικές τους διακηρύξεις. Προηγουμένως τα ΜΜΕ προετοίμασαν το έδαφος, χειραγωγώντας τον κόσμο με πληθώρα παραπληροφόρησης, αφού ταύτιζαν το άσυλο με την «ανομία», και τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι με την ανοχή της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση τους, ακριβώς για να δυσφημιστεί το άσυλο.


Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ιστορικά ο θεσμός του πανεπιστημιακού ασύλου έλκει την καταγωγή του από την εποχή της φεουδαρχίας όταν η αστική τάξη διαμορφωνόταν ως επαναστατική τάξη και μέσω του διαφωτισμού στην αντιπαράθεσή της με την αντίδραση της εκκλησίας πρωτοστάτησε στους προοδευτικούς κοινωνικούς αγώνες.

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική – ερευνητική δραστηριότητα όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.


Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί λαϊκή κατάκτηση και σαν τέτοια χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του. Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των ταξικών κοινωνιών που υπάρχει παντού και όχι μόνο στο πανεπιστήμιο. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο. Βέβαια οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» που σκαρφίζονται τα νομοθετήματα, αν περπατούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα διαπίστωναν ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών γίνονται ελεύθερα, όλες τις ώρες της ημέρας.


Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ολόκληρη τη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση.


Με βάση τα παραπάνω οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του οικονομικού κατεστημένου είναι βαθιά αντιδραστικές και οπισθοδρομικές, γιατί «κατάργηση του άσυλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστήμιου και μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην αγορά, δηλ. με απλά λόγια, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. του Συλ. Εκπ/κών Π. Ε. Αμαρουσίου δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ και καταδικάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπροστά σε αυτές τις αντιδραστικές μεθοδεύσεις καλούμε τις/τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τον κυκεώνα των αντιλαϊκών εξελίξεων που μας περιμένει!· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
· ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος στην Αθήνατην Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 στις 18:00.

 

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Θέμα: Για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ, όλοι/όλες στη κινητοποίηση την ημέρα ψήφισης Τρίτη 23/7, Προπύλαια, 19:00

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και στους εργαζόμενους με το καλημέρα. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή θα είναι και ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, για να επιβάλλουν τις πιο βαθιά ταξικές αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα και τους φοιτητές/τριες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό γα εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους επιχειρηματικό άσυλο. Ένα άσυλο για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και να δίνουν ένα ψίχουλο στους ερευνητές. Άσυλο για τους εργολάβους που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια, έχοντας εργαζόμενους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και η κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η “ασυλία” στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Στον δικό τους επιχειρηματικό άσυλο κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί, δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι!

Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση.

Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!

Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη.

Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να χύνεις “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών από τη μια μεριά και από την άλλη να το αντιμετωπίζεις με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το πλαίσιο που υπάρχει ήδη για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με σιδερένια πυγμή τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, θέλει να διαμορφώσει το αντιλαϊκό πλαίσιο για να το πετύχουν αυτό.

Παράλληλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Έδωσαν και δίνουν έμφαση στη σχέση Εκπαίδευση – Έρευνα – κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους μέσα στα Πανεπιστήμια, στις πλάτες των φοιτητών, και των πανεπιστημιακών δασκάλων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και μέσα στα Ιδρύματα το άσυλο τους είναι ενοχλητικό.

Δηλώνουμε την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!Σύλλογος εκπαιδευτικών Π.Ε.«Δ. Γληνός»

 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!


Η νεοπαγής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει, μεταξύ άλλων, να καταθέσει νομοθέτημα, σε σύντομο χρονικό διάστημα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Ο πρωθυπουργός, η υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, έρχονται να εφαρμόσουν τις πιο αντιδραστικές προεκλογικές τους διακηρύξεις. Προηγουμένως τα ΜΜΕ προετοίμασαν το έδαφος, χειραγωγώντας τον κόσμο με πληθώρα παραπληροφόρησης, αφού ταύτιζαν το άσυλο με την «ανομία», και τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι με την ανοχή της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση τους, ακριβώς για να δυσφημιστεί το άσυλο.

 

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική – ερευνητική δραστηριότητα όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.

 

 

 

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί λαϊκή κατάκτηση και σαν τέτοια χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του. Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των ταξικών κοινωνιών που υπάρχει παντού και όχι μόνο στο πανεπιστήμιο. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο. Βέβαια οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» που σκαρφίζονται τα νομοθετήματα, αν περπατούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα διαπίστωναν ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών γίνονται ελεύθερα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ολόκληρη τη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση,για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Με βάση τα παραπάνω οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του οικονομικού κατεστημένου είναι βαθιά αντιδραστικές και οπισθοδρομικές, γιατί «κατάργηση του άσυλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστήμιου και μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην αγορά, δηλ. με απλά λόγια, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Το Δ.Σ. του Συλ. Εκπ/κώνΠ.Ε. «Δ. Γληνός» δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ και καταδικάζει τις ενέργειες της κυβέρνησης για το θέμα αυτό. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. Να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Να πάρουν άμεσα αποφάσεις ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στη ρύθμιση-έκτρωμα αλλά και να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή, σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά στο σύνολο της.

 

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
· ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, εργατικών σωματείων και φορέων του λαϊκού κινήματος στην Αθήνα την Τρίτη 23 Ιουλίου 2019 στις 18:00.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΣΥΛΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ, μια μόλις εβδομάδα μετά τις εκλογές, φέρνει για ψήφιση στο πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει, ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Με αυτό τον τρόπο καθιστά σαφή την πρόθεση που είχε και πριν τις εκλογές να κάνει επίθεση εναντίον του δημόσιου πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης, με αιχμή της πολιτικής της ατζέντας για την τριτοβάθμια την κατάργηση του ασύλου και μάλιστα με διαδικασίες express σε περίοδο που οι σχολές είναι κλειστές. Εκτός απ’ την κατάργηση του ασύλου, η υπουργός παιδείας σε δηλώσεις της αναφέρει και το χουντικής εμπνεύσεως ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος ελεγχόμενης εισόδου (facecontrol) στα πανεπιστήμια.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!

Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη. Η στοχοποίηση του ασύλου δεν αφορά ούτε «την πάταξη του ναρκεμπορίου» (που η ίδια η αστυνομία το «καναλιζάρει» προς τους χώρους των πανεπιστημίων) ούτε τα φαινόμενα «βίας και ανομίας». Η μέχρι σήμερα νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο κάθε άλλο παρά εμποδίζει τη δίωξη της όποιας εγκληματικότητας στους χώρους των πανεπιστημίων. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, ψεύδεται ανοιχτά ή απλώς δεν ξέρει να διαβάζει το νόμο. Με βάση αυτό το μη επιδεχόμενο αμφισβήτισης δεδομένο, προκαλεί ερωτηματικά η απόφαση της κυβέρνησης να το καταργήσει. Θα πρέπει επίσης να εξηγήσει πώς γίνεται και σε πανεπιστήμια χωρών όπου δεν υπάρχει το άσυλο (ΗΠΑ, Βρετανία) η εγκληματικότητα (και ιδίως τα σεξουαλικά εγκλήματα σε βάρος των γυναικών) είναι περισσότερο υψηλή σε σχέση με την Ελλάδα.

Αντίθετα, αφορά την απονομιμοποίηση του ως χώρο ανάπτυξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις στην πράξη, της δυνατότητας να δημιουργούνται ρήξεις στην αστική στρατηγική. Η επίθεση στο άσυλο είναι επίθεση στο φοιτητικό συνδικαλισμό, είναι επίθεση στους Φοιτητικούς Συλλόγους που αποτελούν την ασπίδα και το δόρυ για τις διεκδικήσεις των φοιτητών/τριών. Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με σιδερένια πυγμή τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, θέλει να διαμορφώσει το αντιλαϊκό πλαίσιο για να το πετύχουν αυτό.

Παράλληλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Έδωσαν και δίνουν έμφαση στη σχέση Εκπαίδευση – Έρευνα – κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους μέσα στα Πανεπιστήμια, στις πλάτες των φοιτητών, και των πανεπιστημιακών δασκάλων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και μέσα στα Ιδρύματα το άσυλο τους είναι περιττό. Ενδεχομένως δε η ασφάλεια των ΑΕΙ να δοθεί σε ιδιωτικές εταιρείες security.

Το ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο του ασύλου είναι μείζονος σημασίας για τον λαό την νεολαία και το φοιτητικό κίνημα καθώς αποτελούσε πάντα πεδίο πολιτικών ζυμώσεων, κινηματικών διαδικασιών και ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων και ευρύτερων κοινωνικών ανατροπών. Το άσυλο αποτελεί μια νίκη των αγώνων του λαού και της νεολαίας στην Ελλάδα. Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του λαϊκού παράγοντα με δυναμικούς όρους στο προσκήνιο. Είναι γελασμένη, λοιπόν, η Κυβέρνησή της Ν.Δ ότι θα βρει «συναίνεση».

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. Να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Να πάρουν άμεσα αποφάσεις ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στη ρύθμιση-έκτρωμα αλλά και να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή, σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά στο σύνολο της.

Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από το φοιτητικό και εργατικό κίνημα. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Την Τρίτη, 23 Ιουλίου διαδηλώνουμε στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.

 

 

Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και στους εργαζόμενους με το καλημέρα, φέρνοντας για ψήφιση στη Βουλή με τα πρώτα νομοσχέδια τις ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, για να επιβάλλουν τις πιο βαθιά ταξικές αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα και τους φοιτητές/τριες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό γα εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους επιχειρηματικό άσυλο. Ένα άσυλο για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και να δίνουν ένα ψίχουλο στους ερευνητές. Άσυλο για τους εργολάβους που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια, έχοντας εργαζόμενους σκληρά εκμεταλλευόμενους. Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και η κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η “ασυλία” στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Στον δικό τους επιχειρηματικό άσυλο κανείς δεν θα μπορεί να αντισταθεί, δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι!

Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση.

Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!

Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη.

Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να χύνεις “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών από τη μια μεριά και από την άλλη να το αντιμετωπίζεις με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το πλαίσιο που υπάρχει ήδη για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με σιδερένια πυγμή τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, θέλει να διαμορφώσει το αντιλαϊκό πλαίσιο για να το πετύχουν αυτό.

Παράλληλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Έδωσαν και δίνουν έμφαση στη σχέση Εκπαίδευση – Έρευνα – κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων. Έτσι για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους μέσα στα Πανεπιστήμια, στις πλάτες των φοιτητών, και των πανεπιστημιακών δασκάλων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και μέσα στα Ιδρύματα το άσυλο τους είναι ενοχλητικό.

Το Δ.Σ. της Β΄ΕΛΜΕ Αθήνας δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

 

ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

 • ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.

 

 • ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

 

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ, από την πρώτη κιόλας βδομάδα διακυβέρνησης, βρίσκεται το πανεπιστημιακό άσυλο. Με «εκστρατεία» δυσφήμισης και απαξίωσης του πανεπιστημιακού ασύλου και του δημόσιου πανεπιστημίου και με μια fast track διαδικασία, σε περίοδο που σχολεία και οι σχολές είναι κλειστά, προωθεί την κατάργηση του, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει όχι μόνο την κατάργηση του ασύλου αλλά και ρυθμίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές αυταρχισμού και ανελευθερίας , όπως το ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος ελεγχόμενης εισόδου (facecontrol!!) στα πανεπιστήμια, ( μυρίζει ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας-φύλαξης) καθώς και τη δυνατότητα με τηλεφώνημα πολίτη να μπαίνει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο!!

Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή ελευθερία ,τη διακίνηση ιδεών και τη δράση του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού- λαϊκού κινήματος, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που συκοφαντείται- τόνοι μελανιού έχουν χυθεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα- ούτε πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την όμως με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», που βάζει στο ίδιο κάδρο πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με μαχητικές μορφές πάλης, όπως είναι η κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ,στα πλαίσια της επιθετικής-κατασταλτικής ρητορείας περί «νόμου και τάξης», προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα.

Η δήθεν ανησυχία της για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη.

Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια.

 • Τάχα δε γνωρίζουν οι κυβερνώντες -και όχι μόνο- πως η εγκληματικότητα είναι πρόβλημα με κοινωνικές ρίζες και όχι γεωγραφικές; πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χειροτέρευση των όρων ζωής των ανθρώπων και μόνο μια κοινωνική πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας μπορεί να την περιορίσει;

 • Προς τι τα “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών όταν ομνύουν στο σύστημα που γεννά τις εξαρτήσεις και την ψυχική και σωματική εξαθλίωση; όταν αφήνουν ανενόχλητους τους ναρκέμπορους και αβοήθητους τους τοξικοεξαρτημένους;

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, η επαρκής χρηματοδότηση τους, η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Τα πανεπιστήμια για να είναι ασφαλή, πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία και την ελευθερία, να είναι ζωντανά από τους φοιτητές και τις διαδικασίες τους, ανοιχτά για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, τον πολιτισμό, τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι για εταιρίες.

 

ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!

 

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου αφορά και εξυπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας των Πανεπιστημίων, που τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Στοχεύει να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία η υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Θέλουν ο χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών να περιορίζεται όλο και περισσότερο από το χώρο ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων.

Το άσυλο των κοινωνικών αγωνιστών να συνθλίβεται από το άσυλο των επιχειρηματικών πατεντών.

Θέλουν να «φυλακίσουν» τη συνείδηση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά με βάση τη κερδοφορία, να εξαλείψουν κάθε ίχνος δημοκρατίας και αναζήτησης ανατρεπτικών δρόμων χειραφέτησης.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται λοιπόν στο άσυλο, για να χτυπήσει :

 • την ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις στην πράξη,

 • τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να έρχεται σε επαφή και να συντονίζεται με τις αγωνίες και τους αγώνες της νεολαίας αλλά και του κόσμου της εργασίας , να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων,

 • τη δυνατότητα να δημιουργούνται ρήξεις στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Με την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ολοκληρώσει «αναίμακτα» τα σχέδιά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, για προγράμματα σπουδών και πτυχία κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θα εναρμονίζουν τη νέα γενιά με τις επιταγές και της εξαγγελίες της κυβέρνησης για δουλειά 7 στα 7, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι γελασμένη, λοιπόν, η υπουργός παιδείας και η Κυβέρνησή της ότι θα βρει «συναίνεση».

Και τώρα, όπως και πάντα, θα μας βρουν απέναντι!

 

Το Δ.Σ.της ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ . Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις απειλές της, η ΕΛΜΕ θα βρεθεί δίπλα στους φορείς του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το άσυλο και θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για την προστασία του.

Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταδικάσουν την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ και να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του. Να υψώσουμε ατίθασο τείχος απέναντι τους ,ξεκινώντας από τη μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, την Τρίτη 23-7-2019 στις 18.30 στα Προπύλαια.

 

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας

στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.

 

 

Γ΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤ. ΑΘΗΝΑΣ

Ψήφισμα ενάντια στην επιχειρούμενη κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου

 

Το Δ.Σ της Γ΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αθήνας, δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

Γ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΣΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ- ΕΕ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης της ΝΔ, από την πρώτη κιόλας εβδομάδα διακυβέρνησης, βρίσκεται το πανεπιστημιακό άσυλο. Με «εκστρατεία» δυσφήμισης και απαξίωσης του πανεπιστημιακού ασύλου και του δημόσιου πανεπιστημίου και με μια fast track διαδικασία, σε περίοδο που σχολεία και οι σχολές είναι κλειστά, προωθεί την κατάργηση του, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει τις επόμενες μέρες για ψήφιση στη Βουλή.

Η κυβέρνηση εξαγγέλλει όχι μόνο την κατάργηση του ασύλου αλλά και ρυθμίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές αυταρχισμού και ανελευθερίας, όπως το ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος ελεγχόμενης εισόδου (facecontrol!!) στα πανεπιστήμια, (μυρίζει ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας-φύλαξης) καθώς και τη δυνατότητα με τηλεφώνημα πολίτη να μπαίνει η αστυνομία στο Πανεπιστήμιο!!

Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη διακίνηση ιδεών και τη δράση του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού- λαϊκού κινήματος, από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του εργατικού- λαϊκού κινήματος.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συκοφαντείται- τόνοι μελανιού έχουν χυθεί από τα καθεστωτικά ΜΜΕ και τα αστικά πολιτικά κόμματα- ούτε πρώτη φορά που επιχειρείται η κατάργηση του.

Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπονομεύοντας την όμως με το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου», που βάζει στο ίδιο κάδρο πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα με μαχητικές μορφές πάλης, όπως είναι η κατάληψη χώρων του πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση της ΝΔ ,στα πλαίσια της επιθετικής-κατασταλτικής ρητορείας περί «νόμου και τάξης», προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα.

Η δήθεν ανησυχία της για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη.

Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια.

Τάχα δε γνωρίζουν οι κυβερνώντες -και όχι μόνο- πως η εγκληματικότητα είναι πρόβλημα με κοινωνικές ρίζες και όχι γεωγραφικές; πως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χειροτέρευση των όρων ζωής των ανθρώπων και μόνο μια κοινωνική πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας μπορεί να την περιορίσει;

Προς τι τα “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών όταν ομνύουν στο σύστημα που γεννά τις εξαρτήσεις και την ψυχική και σωματική εξαθλίωση; όταν αφήνουν ανενόχλητους τους ναρκέμπορους και αβοήθητους τους τοξικοεξαρτημένους;

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, η επαρκής χρηματοδότηση τους, η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Τα πανεπιστήμια για να είναι ασφαλή, πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία και την ελευθερία, να είναι ζωντανά από τους φοιτητές και τις διαδικασίες τους, ανοιχτά για τη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, τον πολιτισμό, τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι για εταιρίες.

ΑΛΛΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΟΧΟΣ!

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου αφορά και εξυπηρετεί την ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας και δραστηριότητας των Πανεπιστημίων, που τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Στοχεύει να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία η υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του.

Θέλουν ο χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών να περιορίζεται όλο και περισσότερο από το χώρο ελεύθερης διακίνησης εμπορευμάτων.

Το άσυλο των κοινωνικών αγωνιστών να συνθλίβεται από το άσυλο των επιχειρηματικών πατεντών.

Θέλουν να «φυλακίσουν» τη συνείδηση, τη σκέψη και τη συμπεριφορά με βάση τη κερδοφορία, να εξαλείψουν κάθε ίχνος δημοκρατίας και αναζήτησης ανατρεπτικών δρόμων χειραφέτησης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται λοιπόν στο άσυλο, για να χτυπήσει:

 • την ανάπτυξη των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις στην πράξη,

 • τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να έρχεται σε επαφή και να συντονίζεται με τις αγωνίες και τους αγώνες της νεολαίας αλλά και του κόσμου της εργασίας , να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων,

 • τη δυνατότητα να δημιουργούνται ρήξεις στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Με την κατάργηση του ασύλου η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα ολοκληρώσει «αναίμακτα» τα σχέδιά της για ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, για προγράμματα σπουδών και πτυχία κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θα εναρμονίζουν τη νέα γενιά με τις επιταγές και της εξαγγελίες της κυβέρνησης για δουλειά 7 στα 7, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Είναι γελασμένη, λοιπόν, η υπουργός παιδείας και η Κυβέρνησή της ότι θα βρει «συναίνεση».

Και τώρα, όπως και πάντα, θα μας βρουν απέναντι!

Το Δ.Σ. Γ΄ΕΛΜΕ-Θ δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, την Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει στις απειλές της, η Γ’ ΕΛΜΕ΄-Θ θα βρεθεί δίπλα στους φορείς του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος, όλοι μαζί θα υπερασπιστούμε το άσυλο και θα στηρίξουμε τις κινητοποιήσεις για την προστασία του.

Καλούμε το Δ.Σ της ΟΛΜΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, την πανεπιστημιακή κοινότητα να καταδικάσουν την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ και να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση του. Να υψώσουμε ατίθασο τείχος απέναντι τους, ξεκινώντας από τη μαζική συμμετοχή στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, την Τρίτη 23/7/2019 στις 19.30 στα Προπύλαια.

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα!

Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

 

 

ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ!
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ
ΕΚΦΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ!


Η νεοπαγής κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει, μεταξύ άλλων, να καταθέσει νομοθέτημα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Ο πρωθυπουργός, η υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, έρχονται να εφαρμόσουν τις πιο αντιδραστικές προεκλογικές τους διακηρύξεις. Προηγουμένως τα ΜΜΕ προετοίμασαν το έδαφος, χειραγωγώντας τον κόσμο με πληθώρα παραπληροφόρησης, αφού ταύτιζαν το άσυλο με την «ανομία», και τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι με την ανοχή της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση τους, ακριβώς για να δυσφημιστεί το άσυλο.

 

Το πανεπιστημιακό άσυλο θεσμοθετήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική – ερευνητική δραστηριότητα όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.

 

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί λαϊκή κατάκτηση και σαν τέτοια χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του. Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των ταξικών κοινωνιών που υπάρχει παντού και όχι μόνο στο πανεπιστήμιο. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο. Βέβαια οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» που σκαρφίζονται τα νομοθετήματα, αν περπατούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα διαπίστωναν ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών γίνονται ελεύθερα, όλες τις ώρες της ημέρας.

Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

 

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ολόκληρη τη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Με βάση τα παραπάνω οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του οικονομικού κατεστημένου είναι βαθιά αντιδραστικές και οπισθοδρομικές, γιατί «κατάργηση του άσυλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστήμιου και μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην αγορά, δηλ. με απλά λόγια, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών.

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. Να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων. Να πάρουν άμεσα αποφάσεις ενάντια στην κατάργηση του ασύλου, να οργανώσουν την πάλη απέναντι στη ρύθμιση-έκτρωμα αλλά και να αντιταχθούν στην αντιλαϊκή, σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά στο σύνολο της.

 

· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ
· ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
· ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

 

Ψήφισμα του Δ.Σ.της ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ για την επιχειρούμενη προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει τα δόντια της απέναντι στους φοιτητές και στους εργαζόμενους με το καλημέρα. Στο πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει για ψήφιση στη Βουλή θα είναι και ρυθμίσεις για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο, είναι αυτή που υπήρχε και στο νόμο Γιαννάκου, τότε υπουργού Παιδείας και νυν βουλευτή επικρατείας της ΝΔ. Αυτή τη διάταξη επανέφερε σε ισχύ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αντικαθιστώντας τη σχετική διάταξη του νόμου Διαμαντοπούλου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην ουσία θέλει να καταργήσει τη δική της διάταξη!!

Προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των εργαζομένων και της νεολαίας με προσχηματικά επιχειρήματα. Η δήθεν ανησυχία της κυβέρνησης για την εγκληματικότητα στα Ανώτατα Ιδρύματα είναι υποκριτική και ψεύτικη. Δεν είναι το πανεπιστημιακό άσυλο αυτό που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας ή και σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια. Δεν μπορεί να χύνεις “κροκοδείλια δάκρυα” για το εμπόριο ναρκωτικών από τη μια μεριά και από την άλλη να το αντιμετωπίζεις με τους Χώρους Εποπτευόμενης Χρήσης. Το πλαίσιο που υπάρχει ήδη για τα Πανεπιστήμια μπορεί να αντιμετωπίσει ζητήματα εγκληματικότητας μέσα σ’ αυτά. Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση, για να λυθούν προβλήματα όπως π.χ. έλλειψη φωτισμού, συντήρησης και φύλαξης που δίνουν χώρο σε φαινόμενα εγκληματικότητας όπου αξιοποιούνται υποκριτικά μετά για το χτύπημα του ασύλου.

Η προσπάθεια για την κατάργηση του ασύλου έχει άλλες στοχεύσεις. Χρειάζεται να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία ότι όλα τα δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί τα προηγούμενα χρόνια με σκληρούς αγώνες τίθενται σε αμφισβήτηση. Η κατάργηση του ασύλου εμπεδώνει ότι η εργοδοσία και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είναι αποφασισμένοι να προασπίσουν με σιδερένια πυγμή τα συμφέροντα τους απέναντι στις διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Η ΝΔ, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε όλη τη βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, θέλει να διαμορφώσει το αντιλαϊκό πλαίσιο για να το πετύχουν αυτό. Παράλληλα τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αυτή της ΝΔ, υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Έδωσαν και δίνουν έμφαση στη σχέση Εκπαίδευση – Έρευνα – κερδοφορία μεγάλων επιχειρήσεων.

Έτσι για να μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες τους μέσα στα Πανεπιστήμια, στις πλάτες των φοιτητών, και των πανεπιστημιακών δασκάλων, να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου και μέσα στα Ιδρύματα το άσυλο τους είναι περιττό. Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ δηλώνει την αντίθεση του στην προσπάθεια κατάργησης του ασύλου από την κυβέρνηση της ΝΔ .

Καλούμε την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, τα πρωτοβάθμια σωματεία να καταδικάσουν τις προσπάθειες αυτές καθώς και τις πρακτικές του δόγματος “νόμος και τάξη”. να μπουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα των φοιτητών και των εργαζομένων.

Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους.

Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών. Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το ακαδημαϊκό άσυλο! Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα! Διεκδικούμε την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του λαού και της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!

ΠΥΡΓΟΣ 22/07/2

 

 

Περισσότεροι από 200 ακαδημαϊκοί τίθενται κατά της κατάργησης του ασύλου

Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει και επισπεύδει νομοθετικά την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο με κάθε τρόπο δυσφημεί ως «άσυλο ανομίας».

Δεν είναι η πρώτη φορά ιστορικά που το πανεπιστημιακό άσυλο, τόσο στη χώρα μας όσο και διεθνώς, πλήττεται από ιδεοληψίες, διαστρεβλώσεις, ψευδολογίες και εν τέλει από μια βαθιά εχθρική στάση της πολιτικής εξουσίας. Αυτός είναι και ο αδιάψευστος μάρτυρας της σημασίας του θεσμού του πανεπιστημιακού ασύλου, ο οποίος υπάρχει σε όλο τον κόσμο εδώ και αιώνες, ως σύμφυτος με την ίδια την έννοια του Πανεπιστημίου.

Η κυβέρνηση καλείται να δηλώσει αν έχει οποιαδήποτε στατιστική έρευνα, η οποία μπορεί να αποδείξει ότι την περίοδο 2011-2015, όταν το άσυλο δεν υφίστατο ως νομοθετικά κατοχυρωμένος θεσμός, υπήρξε μείωση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια.

Εξάλλου, όλοι οι σχετικοί μεταπολιτευτικοί νόμοι περί του ασύλου πάντοτε με σαφήνεια κατοχύρωναν δυνατότητα αστυνομικής παρέμβασης, χωρίς την άδεια των πρυτανικών αρχών, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ζητήματα παραβατικών συμπεριφορών ή και εκφυλιστικών φαινομένων βεβαίως εντοπίζονται και στα ελληνικά πανεπιστήμια – διακίνηση ναρκωτικών, επιθέσεις κλπ. Αυτά όμως δεν πρόκειται να αντιμετωπιστούν με την κατάργηση του ασύλου, όπως δεν συνέβη ούτε στο παρελθόν, όπως δεν συμβαίνει ούτε σε χώρους εκτός πανεπιστημίων, όπου δεν
υπάρχει άσυλο.

Υπάρχουν άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης, που σχετίζονται με τη ζωή και τη λειτουργία όλες τις μέρες και τις περισσότερες ώρες της μέρας των πανεπιστημιουπόλεων ως ανοιχτών, φιλόξενων, δημόσιων χώρων δραστηριοτήτων και ανταλλαγής ιδεών, με συμμετοχή πολιτών εντός και εκτός πανεπιστημίου. Ασφαλή πανεπιστήμια είναι τα ζωντανά πανεπιστήμια. Οι υπηρεσίες των πανεπιστημίων πρέπει να χρηματοδοτηθούν ώστε να διαθέτουν επαρκή και αποτελεσματική φύλαξη. Και βέβαια, χρειάζεται ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου, που αποδίδει σαφείς αρμοδιότητες και υποχρεώσεις στην Ελληνική Αστυνομία.

Είναι πρωτόγνωρη η εχθρότητα της νέας κυβέρνησης προς το πανεπιστημιακό άσυλο και προς τα δημόσια πανεπιστήμια, τα οποία συστηματικά αποπειράται να δυσφημίσει. Η επίθεση στο άσυλο αποτελεί στην πραγματικότητα επίθεση στο ίδιο το δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση του ασύλου συνιστά μέσο απαξίωσης και συρρίκνωσης του ρόλου του δημόσιου Πανεπιστημίου, σταδιακής ιδιωτικοποίησής του εκ των έσω, προκειμένου όταν κάποια στιγμή οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν να υπάρξει και επίσημη λειτουργία κερδοσκοπικών ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακό επίπεδο.

Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ακαδημαϊκός θεσμός και σύμβολο δημοκρατίας. Δεν είναι ιστορικό απολίθωμα. Το άσυλο ιδεών, λόγου, έρευνας και ανθρώπων αποτελεί και άσυλο δράσεων. Απαιτεί μια ευρεία γκάμα ζητημάτων να επιλύεται εσωτερικώς από την πανεπιστημιακή κοινότητα. Χάρη στο άσυλο, το δημόσιο Πανεπιστήμιο απολαμβάνει έναν βαθμό ελευθερίας έρευνας και διδασκαλίας, λόγου και δράσεων, ο οποίος σε κερδοσκοπικά ιδρύματα δεν υφίσταται. Το άσυλο δεν προστατεύει μόνο από κρατικούς καταναγκασμούς, αλλά και από ιδιοτελή συμφέροντα και τις επιβολές τους. Για όλους αυτούς τους λόγους, το άσυλο σημαίνει δημόσιο Πανεπιστήμιο, και η κατάργησή του σημαίνει περαιτέρω επίθεση στο δημόσιο Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση του ασύλου συγκρούεται με το Σύνταγμα και το παραβιάζει, όπως το έχει αναλύσει έξοχα ο Αριστόβουλος Μάνεσης.

Καλούμε το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, τα όργανα διοίκησης, τους συλλόγους (μελών ΔΕΠ, εργαζομένων, φοιτητικούς) να υπερασπιστούν το πανεπιστημιακό άσυλο, να αντιταχθούν σθεναρά στην προσπάθεια κατάργησής του και να αποτρέψουν την επίθεση που δέχεται το δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Υπογραφές (στις 1/8/2019)

1 Αβδελά Έφη Καθηγήτρια Κρήτης
2 Αγγελίδου Αλίκη Επικ. Καθηγήτρια Πάντειο
3 Αγγελόπουλος Γιώργος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
4 Αδάμου Χριστίνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
5 Αθανασιάδης Χάρης Καθηγητής Ιωαννίνων
6 Αθανασίου Αθηνά Καθηγήτρια Πάντειο
7 Ακριβούλης Δημήτριος Επικ. Καθηγητής Μακεδονίας
8 Αναστόπουλος Τάσος Αφυπηρ. Καθηγητής ΑΠΘ
9 Αντωνίου Λίλιαν Επικ. Καθηγήτρια Δυτ. Αττικής
10 Αραβαντινός Δημήτρης Καθηγητής ΑΠΘ
11 Αρανίτου Βάλια Αναπλ. Καθηγήτρια Κρήτης
12 Αργυρόπουλος Νικόλαος Αφυπηρ. Αν. Καθηγητής ΑΠΘ
13 Ασλανίδης Παρασκευάς Καθηγητής ΑΠΘ
14 Αστρινάκη Ράνια Επικ. Καθηγήτρια Πάντειο
15 Αυγητίδου Αγγελική Επικ. Καθηγήτρια Δυτ. Μακεδονίας
16 Αυγητίδου Σοφία Καθηγήτρια Δυτ. Μακεδονίας
17 Αχείμαστος Μύρων Καθηγητής Κρήτης
18 Βαΐου Ντίνα Ομότ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
19 Βάκη Φωτεινή Επικ. Καθηγήτρια Ιόνιο
20 Βαλίρης Γιώργος Καθηγητής Αιγαίου
21 Βαφέας Νίκος Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
22 Βέντζας Δημήτρης Καθηγητής Θεσσαλίας
23 Βεντούρας Ερρίκος Καθηγητής Δυτ. Αττικής
24 Βιδάλη Σοφία Καθηγήτρια Πάντειο
25 Βογιατζάκη Χρύσα Λέκτορας Δυτ. Αττικής
26 Βόγλης Πολυμέρης Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλίας
27 Βουλβούλη Αιμιλία Δρ. Διδάσκουσα / Ερευνήτρια ΑΠΘ / ΕΑΠ
28 Βραχνάκης Μιχάλης Καθηγητής Θεσσαλίας
29 Γαβαλάς Δαμιανός Αναπλ. Καθηγητής Αιγαίου
30 Γαλανοπούλου Ντία Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
31 Γαρύφαλλος Αλέξανδρος Καθηγητής ΑΠΘ
32 Γαρύφαλλος Γιώργος Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
33 Γεωργαντάς Ηλίας Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
34 Γεωργούλας Στράτος Καθηγητής Αιγαίου
35 Γκασούκα Μαρία Καθηγήτρια Αιγαίου
36 Γκικόπουλος Φοίβος Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
37 Γκούνης Κώστας Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
38 Γλυτζουρής Αντώνης Καθηγητής ΑΠΘ
39 Γρόλλιος Γιώργος Καθηγητής ΑΠΘ
40 Γυιόκα Λία Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
41 Γώγου Λέλα Καθηγήτρια Δυτ. Αττικής
42 Δαγδιλέλης Βασίλης Καθηγητής Μακεδονίας
43 Δαλακούρα Κατερίνα Αναπλ. Καθηγήτρια Κρήτης
44 Δαμίγος Δημήτρης Καθηγητής ΕΜΠ
45 Δημάκης Αριστοφάνης Καθηγητής Αιγαίου
46 Δημητρίου Στέφανος Αναπλ. Καθηγητής Πάντειο
47 Διάλλα Άντα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΣΚΤ
48 Δοξιάδης Κύρκος Καθηγητής ΕΚΠΑ
49 Δουβίτσα Ιφιγένεια Δρ. Διδάσκων / Ερευνητής ΔΠΘ / ΕΑΠ
50 Δουράκης Γιώργος Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
51 Δρόσος Διονύσης Καθηγητής ΑΠΘ
52 Δώδος Δημοσθένης Αφυπηρ. Αν. Καθηγητής ΑΠΘ
53 Ευαγγέλου Κωνσταντίνα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
54 Ζαρωτιάδης Γρηγόρης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
55 Ζαφειροπούλου-Καρατζόγλου Φιλαρέτη Επικ. Καθηγήτρια Πατρών
56 Ζιάκα Αγγελική Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
57 Ζώρας Κώστας Ομότ. Καθηγητής Αιγαίου
58 Θεοδοσίου Ιωάννης Καθηγητής Πανεπιστήμιο Aberdeen
59 Θεοτοκάς Ιωάννης Καθηγητής Πειραιώς
60 Ιωαννίδου Αλεξάνδρα Αναπλ. Καθηγήτρια Μακεδονίας
61 Καβάλα Μαρία Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
62 Καβουλάκος Κάρολος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
63 Καζάκος Άρις Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
64 Καϊτατζή-Γουίτλοκ Σοφία Καθηγήτρια ΑΠΘ
65 Καλαβάσης Φραγκίσκος Καθηγητής Αιγαίου
66 Καλαφάτη Ελένη Δρ. Διδάσκουσα / Ερευνήτρια ΕΜΠ
67 Καλλέργης Δημήτρης Λέκτορας Εφαρμογών Δυτ. Αττικής
68 Καλομενίδης Γιάννης Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
69 Καλτσώνης Δημήτρης Αναπλ. Καθηγητής Πάντειο
70 Καλφακάκου Ρία Καθηγήτρια ΑΠΘ
71 Καμτσίδου Ιφιγένεια Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
72 Κανελλόπουλος Παναγιώτης Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλίας
73 Καπλάνης Τάσος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
74 Καραβάς Σπύρος Αναπλ. Καθηγητής Αιγαίου
75 Καρακώστα Λίλα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
76 Καρασαββόγλου Τάσος Καθηγητής Διεθνές Πανεπιστήμιο
77 Κεσσόπουλος Αλέξανδρος Επικ. Καθηγητής Κρήτης
78 Κιουπκιολής Αλέξανδρος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
79 Κλωνάρη Αικατερίνη Καθηγήτρια Αιγαίου
80 Κοιλιάρη Αγγελική Καθηγήτρια ΑΠΘ
81 Κονδύλη Μαριάννα Καθηγήτρια Πατρών
82 Κοντελετζίδου Δωροθέα Δρ. Διδάσκουσα / Ερευνήτρια ΑΠΘ
83 Κορκοτσίδης Αναστάσιος Αφυπηρ. Επ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
84 Κορωναίου Αλεξάνδρα Καθηγήτρια Πάντειο
85 Κούγκολος Αθανάσιος Καθηγητής ΑΠΘ
86 Κουζέλης Γεράσιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ
87 Κούκκου Άννα Αναπλ. Καθηγήτρια Ιωαννίνων
88 Κουτσονίκος Γιάννης Αναπλ. Καθηγητής Πατρών
89 Κουτσούρης Αλέκος Καθηγητής Γεωπονικό Π.Α.
90 Κρεστενίτης Γιάννης Καθηγητής ΑΠΘ
91 Κυπάρος Αντώνης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
92 Κωστοπούλου Στέλλα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
93 Λαβράνου Αλίκη Καθηγήτρια Κρήτης
94 Λαδά Σάσα Ομότ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
95 Λαζαρίδης Θεμιστοκλής Αναπλ. Καθηγητής Θεσσαλίας
96 Λάζου Βασιλική ΕΔΙΠ ΑΠΘ
97 Λαμπροπούλου Δήμητρα Λέκτορας ΕΚΠΑ
98 Μακρής Παντελής Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
99 Μαργαρίτης Γιώργος Καθηγητής ΑΠΘ
100 Μαρκέτος Σπύρος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
101 Μάρκου Μαρία Επικ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
102 Μασούρα Ελβίρα Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
103 Ματθαίου Άννα Αναπλ. Καθηγήτρια Θεσσαλίας
104 Μαυρίκας Ευθύμιος Δρ. Διδάσκων / Ερευνητής ΑΠΘ
105 Μιχαλάκης Ανδρέας Επικ. Καθηγητής Πατρών
106 Μπαρτσίδης Μιχάλης Δρ. Διδάσκων / Ερευνητής ΕΑΠ
107 Μπενβενίστε Ρίκα Καθηγήτρια Θεσσαλίας
108 Μπένος Αλέξης Καθηγητής ΑΠΘ
109 Μπίμπου Άννα Καθηγήτρια ΑΠΘ
110 Μπόγρης Αντώνης Αναπλ. Καθηγητής Δυτ. Αττικής
111 Μποζατζής Νίκος Επικ. Καθηγητής Ιωαννίνων
112 Μυλόπουλος Γιάννης Καθηγητής ΑΠΘ
113 Μυλόπουλος Νικήτας Καθηγητής Θεσσαλίας
114 Μυρίδης Μύρων Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
115 Νάκος Βύρωνας Καθηγητής ΕΜΠ
116 Ναούμ Ιωάννα Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
117 Νικολαΐδης Ευάγγελος Επικ. Καθηγητής Κρήτης
118 Νικολαΐδης Μιχάλης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
119 Νικολάου Κώστας Δρ. Διδάσκων / Ερευνητής ΑΠΘ
120 Νουτσόπουλος Θωμάς Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
121 Ντάβου Μπετίνα Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
122 Ντινόπουλος Θανάσης Καθηγητής ΑΠΘ
123 Οζούνη Ειρήνη Δρ. Διδάσκουσα / Ερευνήτρια Διεθνές Πανεπιστήμιο
124 Οικονόμου Ανδρέας Επικ. Καθηγητής ΑΣΠΑΙΤΕ
125 Παναγιωτόπουλος Κυριάκος Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
126 Παναγόπουλος Αλκιβιάδης Καθηγητής Πατρών
127 Παπαδοπούλου Έλενα Καθηγήτρια Πολυτεχνείο Κρήτης
128 Παπαδούλης Γιώργος Καθηγητής Γεωπονικό Π.Α.
129 Παπαθεοδώρου Έφη Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
130 Παπαϊωάννου Σκεύος Ομότ. Καθηγητής Κρήτης
131 Παπαϊωάννου Σταύρος Επικ. Καθηγητής Διεθνές Πανεπιστήμιο
132 Παπακωνσταντίνου Γιώργος Καθηγητής Θεσσαλίας
133 Παπαμιχαήλ Εμμανουήλ Ομότ. Καθηγητής Ιωαννίνων
134 Παπαστάθης Κώστας Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
135 Παπαχαραλάμπους Χάρης Αναπλ. Καθηγητής Κύπρου
136 Παραδείση Μαρία Αναπλ. Καθηγήτρια Πάντειο
137 Παρασκευά Μαρία Υποψ. Διδάκτωρ ΑΠΘ
138 Παυλίδου Ελένη Καθηγήτρια ΑΠΘ
139 Περδικούρη Ελένη Επικ. Καθηγήτρια Πατρών
140 Πετράκη Γεωργία Αναπλ. Καθηγήτρια Πάντειο
141 Πιπινιά Ιουλία Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
142 Πλέρος Νίκος Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
143 Πλουμπίδης Δημήτρης Ομότ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
144 Πολυμένη Ρόζα-Μαρία Επικ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
145 Πορτάλιου Ελένη Ομότ. Καθηγήτρια ΕΜΠ
146 Πρίνος Παναγιώτης Καθηγητής ΑΠΘ
147 Ράγκου Πολυξένη Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
148 Ρεντετζή Μαρία Καθηγήτρια ΕΜΠ
149 Ρίζος Σπύρος ΕΔΙΠ Γεωπονικό Π.Α.
150 Ριτσάτου Κωνσταντίνα Επικ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
151 Ρουσόπουλος Βασίλης Αφυπηρ. Καθηγητής Θεσσαλίας
152 Σαγιάς Γιώργος Λέκτορας ΕΚΠΑ
153 Σακαλή Χριστίνα Δρ. Διδάσκουσα / Ερευνήτρια Κρήτης
154 Σαμαρά-Κωνσταντίνου Κωνσταντινή Καθηγήτρια ΑΠΘ
155 Σαντουρίδης Ηλίας Καθηγητής Θεσσαλίας
156 Σαριδάκης Γιάννης Καθηγητής Πολυτεχνείο Κρήτης
157 Σαχίνης Ξενής Καθηγητής ΑΠΘ
158 Σγαρδέλης Στέφανος Καθηγητής ΑΠΘ
159 Σεργκελίδης Δανιήλ Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
160 Σερεμέτης Δημήτρης Αναπλ. Καθηγητής Αιγαίου
161 Σερντεδάκις Νίκος Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
Σελίδα 5 από 5
162 Σέρρης Μιχαήλ Λέκτορας Δυτ. Αττικής
163 Σιγάλας Μιχάλης Καθηγητής ΑΠΘ
164 Σιδηρόπουλος Επαμεινώνδας Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
165 Σκουφάς Δημήτρης Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
166 Σπουρδαλάκης Μιχάλης Καθηγητής ΕΚΠΑ
167 Σπύρτου Άννα Καθηγήτρια Δυτ. Μακεδονίας
168 Σταμάτης Δημοσθένης Καθηγητής Διεθνές
169 Σταμάτης Κώστας Καθηγητής ΑΠΘ
170 Σταματόπουλος Δημήτρης Καθηγητής Μακεδονίας
171 Στάμου Αναστασία Αναπλ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
172 Στάμου Γιώργος Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
173 Σταμπουλής Γιώργος Επικ. Καθηγητής Θεσσαλίας
174 Στυλιανού Άρης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
175 Σωτηρόπουλος Σωτήρης Καθηγητής ΑΠΘ
176 Ταξιλτάρης Χρίστος Καθηγητής ΑΠΘ
177 Τζάκης Διονύσης Επικ. Καθηγητής Ιόνιο
178 Τζελέπη Έλενα Επικ. Καθηγήτρια Θεσσαλίας
179 Τζήκας Χρήστος Καθηγητής ΑΠΘ
180 Τζήμας Θέμης Δρ. Διδάσκων / Ερευνητής Μακεδονίας, ΑΠΘ
181 Τουλούμη Γιώτα Καθηγήτρια ΕΚΠΑ
182 Τουρτούρας Χρήστος Επικ. Καθηγητής ΑΠΘ
183 Τράκας Νίκος Καθηγητής ΕΜΠ
184 Τσεκένης Αιμίλιος Επικ. Καθηγητής Αιγαίου
185 Τσικάρης Βασίλειος Καθηγητής Ιωαννίνων
186 Τσιώλης Γιώργος Αναπλ. Καθηγητής Κρήτης
187 Τσολομύτης Αντώνης Καθηγητής Αιγαίου
188 Τσόπογλου Σταύρος Καθηγητής Μακεδονίας
189 Τσουκαλά Κυριακή Καθηγήτρια ΑΠΘ
190 Τσούλου Ναταλία Υποψ. Διδάκτωρ Θεσσαλίας
191 Τυφλόπουλος Τάσος Υποψ. Διδάκκτωρ ΑΠΘ
192 Φασουλιώτης Δημήτριος Αναπλ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
193 Φουρναράκη Ελένη Αναπλ. Καθηγήτρια Κρήτης
194 Φουρτούνης Γιώργος Επικ. Καθηγητής Πάντειο
195 Φουσέκης Παναγιώτης Καθηγητής ΑΠΘ
196 Φραγκόπουλος Γιάννης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
197 Φτερνιάτη Άννα Αναπλ. Καθηγήτρια Πατρών
198 Χαΐτογλου Κώστας Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
199 Χαντζαρούλα Ποθητή Επικ. Καθηγήτρια Θεσσαλίας
200 Χαραλαμπάκης Νίκος Ομότ. Καθηγητής ΑΠΘ
201 Χατζηαθανασίου Βασίλης Αναπλ. Καθηγητής ΑΠΘ
202 Χατζηλουκάς Στάθης Αναπλ. Καθηγητής Ιωαννίνων
203 Χατζημιχάλης Κωστής Ομότ. Καθηγητής Χαροκόπειο
204 Χατζηστυλιανού Μαρία Ομότ. Καθηγήτρια ΑΠΘ
205 Χόλη-Παπαδοπούλου Δώρα Καθηγήτρια ΑΠΘ
206 Ψημίτης Μιχάλης Καθηγητής Αιγαίου

 

503 μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες και ερευνητές ενάντια στην κατάργηση του ασύλου

503 μεταπτυχιακοί φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδακτορικοί ερευνητές, καλούν την Τρίτη 23/07 μαζί με τους Φοιτητικούς Συλλόγους στην πορεία υπεράσπισης του πανεπιστημιακού ασύλου στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια.

Το κάλεσμά τους αναφέρει:

Δεν χάνει λεπτό η Νέα Δημοκρατία και πανηγυρίζει τη νίκη της με ρύθμιση για την κατάργηση του ασύλου στο πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει, όπως ακριβώς το είχε προγραμματίσει προεκλογικά. Η βιασύνη είναι επίδειξη προθέσεων αλλά και ισχύος, συμβολική αλλά και ουσιαστική. Η κατάργηση του ασύλου θα είναι για τη Νέα Δημοκρατία ιδεολογική νίκη, μία απόδειξη της πυγμής της νέας κυβέρνησης και κυρίως ένα πλήγμα στο φοιτητικό κίνημα και τους αγώνες του. Κι αυτή η επίθεση στο φοιτητικό κίνημα είναι αναγκαία για να προχωρήσουν όλα τα μεγαλεπήβολα σχέδια της υπουργού Παιδείας για διαγραφές φοιτητ(ρι)ών, ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και περιορισμός/μείωση των εισακτέων.

Τα μεγάλα ΜΜΕ και η νέα κυβέρνηση μιλάνε διαρκώς για τα «μεγάλα προβλήματα» των πανεπιστημίων και δημιουργούν μία εικόνα καταστροφής και πανικού, για να κερδίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης με το μέρος τους. Πρόκειται για γνωστό και δοκιμασμένο κόλπο. Την ίδια στιγμή, βέβαια, κουβέντα δεν τολμάνε να πουν για τα πραγματικά μεγάλα προβλήματα όσων σπουδάζουν και δουλεύουν μέσα στο πανεπιστήμιο. Δεν είδαμε κανένα ρεπορτάζ σε κάποιο κανάλι να μιλάει για την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις προσωπικού, τα απαρχαιωμένα κτίρια, συγγράμματα και εργαστηριακές υποδομές. Δεν είδαμε μονόστηλα για την απαξίωση των πτυχίων των φοιτητ(ρι)ών, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσες και όσοι πρέπει να δουλέψουν ταυτόχρονα με τις σπουδές τους.

Προφανώς, επίσης, δεν είδαμε τίποτα για τα δικά μας προβλήματα, για την απλήρωτη εργασία πολλών μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων, για την υπο-αμειβόμενη εργασία δεκάδων ωρών την εβδομάδα σε εργαστήρια, για τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, για τη μετάθεση εργασιακών δικαιωμάτων μας από το πτυχίο στα μεταπτυχιακά, για την απουσία προοπτικής για όσους και όσες θέλουμε να εργαστούμε στην έρευνα και τη διδασκαλία, για τη σχεδόν πλήρη ανυπαρξία υλικοτεχνικής υποδομής (πρόσβαση σε έντυπες και ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες, επιστημονικά περιοδικά, κ.λπ.).

Το ουσιαστικό πρόβλημα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων δεν είναι η εγκληματικότητα – εξάλλου σε περιπτώσεις παραβάσεων, η εγκληματικότητα θα καταπολεμηθεί με άλλα μέσα και όχι με την αστυνομία μέσα τις σχολές, η οποία τις περισσότερες φορές αποτελεί κομμάτι του προβλήματος. Το πρόβλημα του πανεπιστημίου, ως ερευνητές και ερευνήτριες, το βλέπουμε στην απειλή της ανεξαρτησίας του, στην κλιμακούμενη υποταγή της έρευνας αλλά και των προγραμμάτων σπουδών στις ανάγκες της αγοράς, στην όλο και βαθύτερη επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, στη συνεχή υποβάθμιση μέχρι του βαθμού πλήρους εξαφάνισης των ανθρωπιστικών/κοινωνικών σπουδών, και την αντίστοιχη όξυνση των αποκλεισμών στην εκπαίδευση συνολικά.

Με τη διαχρονική επιδίωξη της κατάργησης του ασύλου, και τώρα με την επιθετική πολιτική που ετοιμάζεται να ακολουθήσει η νέα κυβέρνηση το ζητούμενο ήταν και είναι η καταστολή των αγώνων της νεολαίας και του συνόλου του εργαζόμενου δυναμικού μέσα στους χώρους του πανεπιστημίου. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να μετατρέψουν εξ ολοκλήρου τους χώρους σπουδών σε χώρους απρόσκοπτης επιχειρηματικής δραστηριότητας, ελεγχόμενης έρευνας, κοινωνικών διακρίσεων. Μόνο έτσι θα καταφέρουν να μετατρέψουν τις σχολές σε πεδία κερδοφορίας, «υγιών επενδύσεων» ιδιωτών και φυσικά σε χώρους πειθάρχησης και υποταγής της νεολαίας.

Υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη και ανεμπόδιστη διακίνηση των ιδεών, την δυνατότητα των φοιτητ(ρι)ών, των εργαζομένων των σχολών, της πανεπιστημιακής κοινότητας να οργανώνονται, να διεκδικούν, να αμφισβητούν. Υπερασπιζόμαστε την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και τις διεκδικήσεις για δημόσια και δωρεάν παιδεία, δημοκρατία και ελευθερία, αξιοπρεπή εργασία, την οργανωμένη μαζική και μαχητική δράση των φοιτητικών συλλόγων, των σωματείων εργαζομένων, των συλλόγων διδακτικού προσωπικού.

Ως ερευνητές και ερευνήτριες, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές και φοιτήτριες, δεν αντιλαμβανόμαστε ως εμπόδιο στη δραστηριότητά μας τους αγώνες του φοιτητικού κινήματος. Δεν υποστηρίζουμε και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης αστυνομοκρατούμενων χώρων σπουδών και έρευνας, όπου θα καταστέλλονται οι κοινωνικές δραστηριότητες και οι αγώνες. Πολύ περισσότερο δεν κατανοούμε σαν «εκσυγχρονισμό» και «πρόοδο» τη διεξαγωγή της έρευνας σε ένα αποστειρωμένο από τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις περιβάλλον. Η ιστορία των επιστημών και του φοιτητικού κινήματος έχει αποδείξει ότι η αλληλεπίδραση με την κοινωνία αλλά και η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, η άσκηση κριτικής στο περιεχόμενο των επιστημών, αλλά και του ίδιου του κοινωνικού και πολιτικού γίγνεσθαι είναι όρος για να προχωρά η επιστημονική σκέψη, η έρευνα και η επιστήμη να διεξάγεται προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και όχι να καθοδηγείται από επιχειρηματικά, κρατικά ή ιδιοτελή συμφέροντα για τις ανάγκες των λίγων.

Ως ερευνητές και ερευνήτριες, ως εργαζόμενες, άνεργοι, επισφαλώς απασχολούμενες, θα αγωνιστούμε ενάντια σε όλα αυτά που σχεδιάζουν. Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο το πανεπιστημιακό άσυλο και τη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Πάνω απ’ όλα θα αγωνιστούμε για πανεπιστημιακά ιδρύματα ζωντανά και ανοιχτά στην κοινωνία, ικανά να αποτελούν χώρους έρευνας, γνώσης και αγώνων για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού.

Την Τρίτη, 23 Ιουλίου διαδηλώνουμε στις 6 μ.μ. στα Προπύλαια, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους ενάντια στην κατάργηση του ασύλου.

Το κείμενο στήριξης του πανεπιστημιακού ασύλου και συμμετοχής στην πορεία της Τρίτης, υπογράφουν οι μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί:

1. Aντώνης Νάσσης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Κρήτης
2. Αγγέλα Δημητρόπουλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
3. Αγγελική Δεμερτζή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
4. Αγγελόπουλος Αθανάσιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογία, Πανεπιστήμιο Κρήτης
5. Άγγελος Κωνσταντινίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα eLearning, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Καταλονίας (UOC)
6. Άγγελος Παπαδόπουλος Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων
7. Άγγελος Σπηλιώτης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φυσικό ΕΚΠΑ
8. Αδαμαντία Ζαμπέλη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο του Καρόλου, Πράγα
9. Αδαμίδης Ιωάννης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αγρονόμων τοπογράφων ΑΠΘ
10. Αθανάσιος Αναστασίου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φυσικής ΕΚΠΑ
11. Αθανάσιος Βασιλάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
12. Αθανάσιος Λιάπας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Europa Universtität Viadrina, Germany
13. Αθανάσιος Μακρής Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
14. Αθανάσιος Σταματόπουλος Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ
15. Αθηνά Αραμπατζή Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης
16. Αθηνά Βασιλακάκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Βιολογία, ΕΚΠΑ
17. Αθηνά Μαρκοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Φιλολογία, ΕΚΠΑ
18. Αικατερίνη Κοντού Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΑΠ ΜΑ – LRM
19. Αιμιλία Βήλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
20. Αιμιλία Σαλβάνου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο Ουτρέχτης
21. Αϊσέ Γιλμάζ Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
22. Άκης Παλαιολόγος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
23. Αλβέρτη Χλόη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
24. Αλεξάνδρα Καραμούτσιου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
25. Αλεξανδρα Μακρη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ
26. Αλεξάνδρα Μούργου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
27. Αλεξανδρόπουλος Σταμάτιος-Άγγελος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Μαθηματικών/Πατρών
28. Αλέξανδρος Γλέντης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Paris Diderot
29. Αλέξανδρος Μεσάρης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
30. Αλέξανδρος Μινωτάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
31. Αλέξανδρος Ράπτης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικών Επιστημών, Α.Π.Θ
32. Αλέξανδρος Ρήγας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΗΜΜΥ – ΕΜΠ
33. Αλεξάντερ – Κρίστιαν Κάντζιας – Ρόντε Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
34. Αλέξης Ιωάννου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
35. Αλινα Εκταμι Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια CNRS Paris
36. Άλκης Καποκάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
37. Άλκηστις Πρέπη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
38. Αναστασία Σταντσίδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΔΠΘ
39. Αναστάσιος Αλαντζάς Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Βιοτεχνολογίας ΓΠΑ
40. Ανδρέας Γουδέλης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Laboratoire de Physique Theorique et Hautes Energies, CNRS/Sorbonne Universite
41. Ανδρέας Δημόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΠΕΔΔ ΕΚΠΑ
42. Ανδρεας Ελματζογλου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αιων δραματοθεραπεια
43. Ανδρέας Ζούπας Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
44. Ανδρέας Κυριακόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Οικονομικών Επίστημών ΕΚΠΑ
45. Ανδρέας Φανδρίδης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
46. Ανδριανόπουλος Ιωάννης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Θεατρικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
47. Άννα Κατσίκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
48. Άννα Κρινάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικής επιστήμης και Ιστορίας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
49. Άννα Λάμπρου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
50. Αννα Μουρουτσου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εκπα
51. Άννα Μπεκα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Σχολή Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, ΠΑΠΕΙ
52. Αντώνης Βουλγαρέλλης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Ε.Κ.Π.Α.
53. Αντώνης Φλέγκας Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
54. Απετροαιε Μάριος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Μαθηματικό, Καποδιστριακο
54. Αποστολάκη Τιτίκα Αικατερίνη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φιλολογίας, ΑΠΘ
55. Απόστολος Καψάλης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής
56. Αργυριου Γιαννης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΟΠΑ
57. Άρης Καφαντόγιας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορία Πανεπιστήμιο Βιέννης
58. Άρης Λιανός Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια University of Copenhagen
59. Αριάδνη Μιχαλίτση Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
60. Αρχοντούλα Βαρβάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
61. Ασπασία Λυκουργιώτη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πατρων
62. Ασπασία Χαλκιαδάκη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ-ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ
63. Αφροδίτη Καλογιάννη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
64. Βαγενά Κυριακή Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ψυχολογία Πάντειο
65. Βάγια Βλαχομήτρου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΜΠ
66. Βαλια Λιοντου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα μαθηματικων, University of Toronto
67. Βαρβάρα (Βέρα) Ξηρόπητα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
68. Βαρβάρα Μανταίου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Δημόσια Ιστορία ΕΑΠ
69. Βασίλης Ευαγγέλου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Μαθηματικό ΕΚΠΑ
70. Βασίλης Κουτσουγερας Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυτικής Παραγωγής
71. Βασίλης Μανουσάκης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
72. Βασίλης Πανοπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΜΠ
73. Βασιλική Απατζιδου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τμήμα νομικής
74. Βασιλική Ατταρτ Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική Σχολή
75. Βασιλική Ξυδιά Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Βιολογικό Τμήμα Πανεπιστήμιο Πατρών
76. Βασιλικη Ρουμπινη Αργύρη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αρχιτεκτονικη Σχολη ΕΜΠ
77. Βάσω Κατσίκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
78. Βάσω Λύκουρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Μαθηματικών Πάτρας
79. Βαταβάλη Φερενίκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο
80. Βίλλυ Μπελογιάννη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
81. Βιλυ Μυλωνα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
82. Βιόλα Μακρίνα Κώστη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πληροφορικής ΑΠΘ
83. Βλαχάβα Δάφνη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα οικονομικών επιστημών, ΕΚΠΑ
84. Βρογκιστινός Μιχαήλ Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΙΑΚΑ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
85. Γεωργακης Σπύρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρική σχολή , πανεπιστήμιο Κρήτης
86. Γεωργαντζόγλου Μιλτιάδης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Πανεπιστήμιο Πατρών
87. Γεωργία Λεοντοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα μηχανικών ορυκτών Πόρων Πολυτεχνείου Κρήτης
88. Γεωργία Μπέκα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Κρήτης
89. Γεωργία Σαρικούδη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
90. Γεώργιος Μάνθος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
91. Γεώργιος Μαυροειδής Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Δημοσια Ιστορία – ΕΑΠ
92. Γεώργιος Μπάκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
93. ΓεώργιοςΠανταζίδηςΥποψήφιος/αΔιδάκτορας/ισσα Department of Physics and Astronomy, Aarhus University
94. 
Γιάννης Βαγγελοκώστας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Φιλολογίας ΑΠΘ
95. Γιάννης Γιαννούλης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ
96. Γιάννης Γονατίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
97. Γιάννης Δημόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
98. Γιάννης Δηράκης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Maastricht university, United Nations university – MERIT
99. Γιάννης Κανάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ
100. Γιάννης Κτενάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο, τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
101. Γιάννης Λιαγούρης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Department of Computer Science, ETH Zürich
102. Γιάννης Νικολάου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο Αιγαίου
103. Γιάννης Νίνος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης, Πολυτεχνείο Κρήτης
104. Γιάννης Νόρρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Universidad de Girona
105. Γιάννης Παπαδάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Queen Mary University of London
106. Γιάννης Παπαϊωάννου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ
107. Γιάννης Τζιάλλας Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Musicologie – Université Paris 8
108. Γιάννης Τσίκολης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, ΑΠΘ
109. Γιάννης Χριστοδούλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Παν/μιο Αιγαίου – Τμήμα Πολιτιστικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας
110. Γιάννης-Άγγελος Τράντος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
111. Γιασεμή Μοριανού Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
112. Γιώργος Βελεγράκης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
113. Γιώργος Γεωργαράκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικής Επιστήμης, Columbia University & Sciences Po, Paris
114. Γιώργος Καλαμπόκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτική Οικονομία ΕΜΠ
115. Γιώργος Καλογήρου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φιλολογία ΕΚΠΑ
116. Γιώργος Κεσίσογλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΕΚΠΑ
117. Γιώργος Κουκουφίκης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Χαροκοπειο
118. Γιώργος Λ. Βλάχος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα European University Institute
119. Γιώργος Μαριάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτική Επιστήμη, ΑΠΘ
120. Γιώργος Μήτσης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΗΜΜΥ ΕΜΠ
121. Γιώργος Παπαγκίκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
122. Γιώργος Παππάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ε.Κ.Π.Α Τμήμα Φυσικης
123. Γιώργος Πάτσιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Hasselt University
124. Γιώργος Πισίνας Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Οικονομικών Επιστήμων, ΕΚΠΑ
125. Γιώργος Σαββίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Queen’s University, Ontario
126. Γιώργος Σοϊμοίρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
127. Γιώργος Φελέκης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ
128. Γιωργος Χρηστιδης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμημα Βιολογιας Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονικης
129. Γιώτα Σεχίδου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΕΚΚΕ
130. Γκόντας Λάμπρος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΙΑΚΑ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
131. Γλένη Αγγελική Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιατρική σχολή πανεπιστημίου Κρήτης
132. Γουλιέλμος Ορεστίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
133. Γούναρη Σωτηρία Ισμήνη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
134. Γουσέτη Φωτεινή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας
135. Γρηγόρης Γκουγκούσης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Κοινωνική και Πολιτισμική Ανθρωπολογία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
136. Γρηγορίου Πέτρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Χημείας Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
137. Δανάη Κωτίδου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
138. Δανάη Ρώσσιου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας Παν. Θεσσαλίας, Λαρισα
139. Δανάη Σιδεράκου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου
140. Δάφνη Χασούρου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
141. Δέσποινα Μαγκίρη – Σκουλούδη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
142. Δέσποινα Παρασκευά- Βελουδογιάννη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
143. Δέσποινα Τσιλίκη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΜΠΔ Πολυτεχνείο Κρήτης
144. Δέσποινα Φαμελιάρη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
145. Δημάκης Αντώνης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ψυχολογίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
146. Δήμητρα Αλιφιεράκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου
147. Δήμητρα Ευθυμίου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
148. Δήμητρα Κεντριφυλλη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Εθνικό και Καποδιστριακο πανεπιστήμιο Αθηνών
149. Δήμητρα Σταυρομητρου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο
150. Δημήτρης Καλογιαννίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
151. Δημήτρης Κανάκης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Niel Bohr Institute, University of Copenhagen
152. Δημήτρης Κάσσης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Μεταδιδάκτορας Φυσικής Ωκεανογραφίας, Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών
153. Δημήτρης Κοπανάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
154. Δημήτρης Κρασάκης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΗΜΤΥ Πανεπιστήμιο Πατρών
155. Δημήτρης Κυπριωτάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΝΕΩΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝ. ΚΡΗΤΗΣ
156. Δημήτρης Μαριόλης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
157. Δημήτρης Μπάρκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο
158. Δημήτρης Ντούρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
159. Δημήτρης Οικονομόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Universität Bonn
160. Δημήτρης Πέττας Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο
161. Δημήτρης Πολυχρονιάδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας – Πάντειο
162. Δημήτρης Πούλιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
163. Δημήτρης Σεραφής Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Università della Svizzera italiana, Δρ. Παντειο Πανεπιστήμιο & University of Neuchatel
164. Δημήτρης Χαλαστάνης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
165. Δημήτριος Γεραλής Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φυσικής Πανεπιστήμιο Πατρών
166. Δημήτριος Παναγιωτακόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
167. Δημοσθένης Χούπας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτόνων Εθνικό Μετσοβιο Πολυτεχνείο
168. Διονύσης Χατζηδάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης
169. Δραγωτης Θύμιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημίου Πατρών
170. Δρακουλακης Χαραλαμπος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιστοριας αρχαιολογιας Πανεπιστημιο κρητης
171. Εβίτα Δανδάλη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
172. Ειρήνη Δούνα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
173. Ειρήνη Ηλιοπούλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Παντειο Παν/μιο
174. Ειρήνη Θάνου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιολογίας, ΕΚΠΑ
175. Ειρηνη Σφουγκατακη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρικη Σχολη, ΕΚΠΑ
176. Ειρήνη Τζοβάρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
177. Ειρήνη-Εριφύλη Τζέκου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
178. Ελένη Θεοτοκάτου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων
179. Ελένη Μπάντιου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Γλωσσολογίας, ΑΠΘ
180. Ελενη Παπαποστολου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΠΤΔΕ. ΕΚΠΑ
181. Ελένη Τριανταφυλλοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Humboldt Universitaet zu Berlin
182. Ελένη Φουντουλάκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ
183. Ελευθερία Παπαστεφανάκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΦΠΨ, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
184. Έλια Αλεξίου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Διεθνές Δίκαιο – Université Paris II
185. Ελισάβετ Τσέκερη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
186. Έμμυ Καρίμαλη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
187. Ερμιόνη Τσαρνά Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμημα Ιατρικης, ΕΚΠΑ
188. Ερμόλαος Καρακλίδης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πανεπιστήμιο Κρήτης, τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
189. Εύα Πολίτου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Τορόντο
190. Ευαγγελια Κατσιφου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια The London School of Economics and Political Science
191. Ευάγγελος Καρατζής Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
192. Ευάγγελος Χρήστου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
193. Εύη Παπατζανή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
194. Εύη Χριστοδούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Χημείας, ΑΠΘ
195. Ευθαλία Καβύρη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
196. Ευσταθία Παλιοτζήκα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φιλολογία Α.Π.Θ.
197. Ευτυχία Γεωργούλια Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο
198. Έφη Γαρίδη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΚΠΑ, Τμήμα Αγγλικης Γλώσσας και Φιλολογίας
199. Έφη Παπαπαύλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια BOKU Universität Wien
200. Ζαμπέτα Καλογεροπουλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστημιο Κρητης
201. Ζαφειρόπουλος Χάρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΛΚΕΘΕ, Πανεπιστήμιο Κρήτης
202. Ζωή Κόκκα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
203. Ηλέκτρα Καλαϊτζοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Βιολογικό, πανεπιστήμιο Πατρών
204. Ηλεκτρα Κανελλου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΕΦΠ Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
205. Ηλιανα Ατσαλακη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ι-Α Πανεπιστημιο Κρητης
206. Ηρακλής Μπεκιάρης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, Πανεπιστήμιο Κρήτης
207. Θανάσης Γαλανάκης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φιλολογία, ΕΚΠΑ
208. Θανάσης Δημάκας Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πολιτικών επιστημών Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
209. Θανασης Μπετας Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ιστοριας-Αρχαιολοφιας Παν/μιο Ιωαννινων
210. Θάνος Ανδρίτσος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
211. Θανος Ταγαρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ
212. Θεμιστοκλής Λιανός Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστοριας και Αρχαιολογιας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
213. Θεοδώνη Παναγιώτα Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια NYU
214. Θεοδώρα Σολοβού Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
215. Θεόδωρος Λάμπρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Ιωαννινων
216. Θεόδωρος Πολίτης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
217. Θεοφιλάτος Δημήτρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρική Σχολή Πανεπιστημιο Κρητης
218. Θωμάς Λεριάς Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΕΜΠ
219. Θωμάς Μάνθιος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΠΜΣ Οικονομικής Επιστήμης ΕΚΠΑ
220. Θωμοπούλου Μαργαρίτα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμημα Βιοτεχνολογίας Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
221. Ιάσονας Σκουλάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
222. Ιλόνα Συμεωνίδου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Δ.Π.Θ.
223. Ισμήνη Γάτου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
224. Ισμήνη-Νικολέτα Μαθιουδάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Παντειο πανεπιστημιο Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών – Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
225. Ιωάννα Καζάκου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ, ΕΚΠΑ
226. Ιωάννα Μπαρτσίδη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Université Nanterre – Paris 10
227. Ιωάννα Μπαρτσίδη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Υποψήφια Διδάκτορας Φιλοσοφίας, Université Nanterre Paris X
228. Ιωάννης Μυλωνέλης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Θεολογίας Α.Π.Θ.
229. Ιωάννης Χ. Δρίβας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής | Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης
230. Καββαδία Βασιλική Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΑΠ
231. Καββαδία Φωτεινή Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΦΠΨ ΕΚΠΑ
232. Καίτη Πάπαρη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
233. Καλαμπάκα Κατερίνα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
234. Καλέσιος Θωμάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Κρήτης
235. Καλλιόπη Βασιλάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
236. Καλλιόπη Κατσικαβέλη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
237. Καλτσογιάννη Αποστολία Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Πανεπιστήμιο Κρήτης
238. Καποκακης Αλκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστοριας και αρχαιολογιας, Κρητη
239. Καραγεώργη Άννα Μαρία Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
240. Καραγιάννης Ηρακλής Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Κοινωνική Ανθρωπολογία, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
241. Καράλη Χρυσή Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα μαθηματικό Σχολή θετικών επιστημών Απθ
242. Καραλής Ιωάννης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια πολιτικών επιστημών ΑΠΘ
243. Καραμπέλη Μαρία Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιατρικής ΕΚΠΑ
244. Καρασάββας Δημητριος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικο και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
245. Καρλή Χριστίνα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
246. Κατερίνα Καρκανοραχάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης
247. Κατερίνα Σεργίδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο και Universidad del pais Vasco
248. Κατερίνα Στρατήγη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμημα Αρχιτεκτονικης Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
249. Κατερίνα Χριστοφοράκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
250. Κατσιγιάννης Αλέξανδρος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Παντείου
251. Κατσικη Ηλέκτρα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Παντειο
252. Κατσινής Δημήτριος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ
253. Καφάση Αθανασία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
254. Κλάρα Κύρου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Οικονομικών Επιστημών ΠΑΜΑΚ – Νομική ΑΠΘ
255. Κλήμης Λαζαρίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΣΧΟΛΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
256. Κοντούδακης Νικόλαος Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων – Γ. Π. Α.
257. Κοσκολετος Σωτήρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Γεωγραφίας Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
258. Κοσυφολόγου Αλίκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας, Συμβασιούχος διδάσκουσα, Ερευνήτρια
259. Κούλος Δημήτρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΜΠΔ, Πολυτεχνείο Κρήτης
260. Κουτσανδρέα Νέλη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονικη, ΕΜΠ
261. Κτιστάκης Μάνος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
262. Κυριακή Κλοκίτη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΚΠΑ
263. Κυριακή Παυλίδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Freie Universität Berlin
264. Κυριάκης Βασίλειος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Θεολογική- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
265. Κυριακίδη Σοφια Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Χημείας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
266. Κυριάκος Διονύσιος Μποτώνης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΠΜΣ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
267. Κυριάκος Μελίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Κοινωνιολογία, Friedrich-Schiller-Universität Jena
268. Κυριάκος Φυτάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne
269. Κωνσταντίνα Δούκα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
270. Κωνσταντίνα Θεοδώρου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
271. Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πανεπιστημιο Πατρών
272. Κωνσταντίνα Λιάκου Ζάρδα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΤΡΑΠΕΖΙΚΉ ΛΟΓΙΣΤΙΚΉ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ-ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΑΝΕΟΙΣΤΗΜΙΟ
273. Κωνσταντίνος Αποστολίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
274. Κωνσταντίνος Βαρελάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα CMAP, Ecole Polytechnique
275. Κωνσταντίνος Δημολιός Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε., Α.Π.Θ.
276. Κωνσταντίνος Ζαφείρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Γεωγραφίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
277. Κωνσταντίνος Κουδουνάς Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια University of Tours
278. Κωνσταντίνος Λαμπράκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, Πάντειο
279. Κωνσταντίνος Μπακογιάννης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΗΜΜΥ, ΕΜΠ
280. Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠ
281. Κωνσταντίνος Παπαδάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, ΕΜΠ
282. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών & Φυσικών Επιστημών, Ε.Μ.Π.
283. Κωνσταντίνος Προμπονάς Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ
284. Κωνσταντίνος Τσαμης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μαθηματικών Πανεπιστήμιο Πατρών
285. Κωνσταντίνος Τσιούπης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Γλωσσική Εκπαίδευση για Μετανάστες και Πρόσφυγες του ΕΑΠ
286. Κωνσταντίνος Φουρίκος Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
287. Κώστας Βουρεκάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
288. Κώστας Γούσης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα University of Roehampton
289. Κώστας Πετράκος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
290. Κώστας Φαγογένης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
291. Κωστής Μασούρας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
292. Κώτσης Αθανάσιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και αρχαιολογίας. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
293. Λαζαρίδου Μαρία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΑΠΘ
294. Λάμπρος Φραντζεσκακης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια UC Berkeley
295. Λευτέρης Παύλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
296. Λεωνίδας Μαρούλης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
297. Λιανός Παναγιώτης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Μεταπτυχιακό Εικαστικών Τεχνών ΑΣΚΤ
298. Λιλιάννα Σανταβά Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ΕΜΠ
299. Λινάρδου Αλεξάνδρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
300. Λιώση Αγγελική Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
301. Λουκάς Τριάντης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
302. Λουκία Κοτρωνάκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Κρήτης
303. Λουκία Τσαφούλια Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμημα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
304. Μαθιουδάκη Αγγελική Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
305. Μαίρη Χατζηελευθερίου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ESPCI Paris
306. Μακρίδη Ευδοκια Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ιστορία και φιλοσοφία της επιστήμης, Σχολή Θετικών επιστημων, ΕΚΠΑ
307. Μαλλιάρης Μαργαρίτης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Φιλοσοφίας FU Berlin
308. Μανάβη Στέλλα-Ευτυχία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πατρών
309. Μάνθος Σαριδάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΔΠΘ
310. Μανούκας Δημήτρης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο
311. Μανουρα Μαρια-Ελενη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Πανεπιστήμιο Κρητης
312. Μανώλης Πλουμίδης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
313. Μανωλούκου Εμμανουέλα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Φυσικης ΕΚΠΑ
314. Μαργαριτα Βιτοροπουλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ημμυ εμπ
315. Μαργαρίτη Ελπίδα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Οικονομικό ΕΚΠΑ
316. Μάρθα Βασίλη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ιστορικό Αρχαιολογικό Πανεπιστήμιο Κρήτης
317. Μαρία Αλεμπάκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
318. Μαρία Βελαώρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
319. Μαρία Κακογιάννου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Πληροφορικής/ Πανεπιστήμιο Πειραιά
320. Μαρία Καρδουλάκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Κοινωνιολογίας , Πανεπιστήμιο Κρήτης
321. Μαρία Κουκουριτάκη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Βιολογικών εφαρμογών και τεχνολογιών Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
322. Μαρία Μαργώση Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, ΕΚΠΑ
323. Μαρία Μίχου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ, Σχολή Αρχιτεκτόνων
324. Μαρία Μπάστα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Φιλολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
325. Μαρία Νεφέλη Γιαννάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο
326. Μαρία Παπαδοπούλου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Εθνικο και Καποδιστριακο Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Δημοτικης εκπαιδευσης
327. Μαρία Σακελλαρίου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Α.Π.Θ.
328. Μαρία Τζελάτη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Κοινωνιολογία, πανεπιστημιο Κρήτης
329. Μαρία Χατζηνικολάου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΑΠΘ
330. Μαρία Χατζοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική ΕΜΠ
331. Μαριάνθη Γαλάτεια Νικολούλια Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια University of Leiden
332. Μαριάνθη-Ελένη Διαμαντοπούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ
333. Μαριάννα Σκιπητάρη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
334. Μαριλένα Γάτσιου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Aarhus University
335. Μαριλένα Καρρά Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα υποψήφια διδάκτορας Παντείου Πανεπιστημίου και Université Toulouse 2 – Jean Jaurès
336. Μαριλένα Μαντέλα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ
337. Μαρίνα Μπουρτούλη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία – Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
338. Μαρίνα Χριστοδούλου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείο Κρήτης
339. Μαριος Αυγερης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
340. Μαρκάτης Ελευθέριος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Τμήμα Ιατρικής
341. Ματίνα Ρούσσου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ
342. Ματίνα Ρούσσου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Uppsala university, Sweden
343. Μαχαίρας Ευθύμιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Κρήτης Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας
344. Μάχη Μαρουδα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιόνιο Πανεπιστημιο
345. Μελίνα Αικατερίνη Καλφαντή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
346. Μελίνα Πατσώνη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια TU Dresden
347. Μέντε Μελπομένη Σοφία Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Βιολογία Πανεπιστήμιου Κρήτης
348. Μερμίγκης Παναγιώτης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Χημικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Πατρών
349. Μερόπη Μαρή Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο Κρήτης
350. Μηλιορδος Δημητριος Ευαγγελος Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Γεωπονικο Πανεπιστημιο Αθηνων
351. Μηλιώνη Δήμητρα Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΙΜΒΒ, ΙΤΕ
352. Μιχαήλ Χριστοδούλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ehess, Paris
353. Μιχαηλίδου Σοφία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρική, ΕΚΠΑ
354. Μιχάλης Σάμαρης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Διοίκησης Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
355. Μιχάλης Ταστσόγλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
356. Μοίρας Λεωνίδας Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών
357. Μουγιακάκος Σταύρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Paris-Saclay, IPhT
358. Μουράτ Ισσί Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο Κρήτης
359. Μπάλλιος Δημήτρης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΙΦΕ – ΕΚΠΑ
360. Μπάλτσου Γεωργία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πληροφορική ΑΠΘ
361. Μπάρτζος Βαγγέλης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πληροφορικής ΕΚΠΑ
362. Μυρσίνη Μαυραντώνη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΑΠΘ
363. Μυρτώ Σμυρίλιου – Ζέρβα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Βιολογικό Πάτρας
364. Μυρτώ Στενού Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονική, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
365. Μυρτώ Τουργελη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πανεπιστημιο Αιγαιου
366. Μυρτώ Τσικνιά Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΓΠΑ
367. Μυρτώ Χαβιαρά Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Κοινωνική Ανθρωπολογία
368. Ναντινα Βγοντζα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα New York University
369. Ναρινα Σουβατζιδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολη Αρχιτεκτονων ΕΜΠ
370. Ναταλία Νάτσικα Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ
371. Νίκη Βαχαβιώλου-Καπράνου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
372. Νικόλαος Βρύζας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΑΠΘ
373. Νικόλαος Γεώργιος Συκάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα University of Manchester Metropolitan
374. Νικόλαος Κάνιστρας Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Επιστήμης των Υλικών Πανεπιστήμιο Πατρών
375. Νικόλαος Μάσιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Βιέννης
376. Νίκος Βασιλόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
377. Νίκος Δημητρίογλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Χημικών Μηχανικών, ΕΜΠ
378. Νίκος Ισμυρνίογλου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
379. Νίκος Καλογερής Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ, Οικονομικών Επιστημών
380. Νικος Καστρινακης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Συγχρονης ιστοριας.τμημα ιστοριας και αρχαιολογιας.πανεπιστημιο κρητης
381. Νίκος Κατσουλάκος Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Μετσόβιο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας
382. Νίκος Λεωνιδάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης
383. Νίκος Μαντέλας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
384. Νίκος Μελίστας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, Παν. Κρήτης
385. Νικος Παλληκαρακης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΕΜΠ
386. Νίκος Ποντης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ
387. Νίκος Σανταβάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΔΠΘ
388. Ντανα Παπαχρηστου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιονιο Πανεπιστημιο & Paris 8 Vincennes St. Denis
389. Ξένια Διδυμιώτη-Βεντούρη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ
390. Ξενιά Μαρία Ιωάννα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΤΔΑ, ΓΠΑ
391. Ξένια Παπαδέα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
392. Οδυσσέας Πιπεραγκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
393. Όλγα Λαφαζάνη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
394. Όλγα Μούτσιανου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ανθρωπιστικών Σπουδών Ε.Α.Π
395. Όλγα Τσάρνα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΠΜΣ Τοξικολογίας τμήμα βιοχημείας και βιοτεχνολογίας πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
396. Ολύβια Τζιουβάρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
397. Ορέστης Διδυμιώτης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ
398. Ορέστης Λάγκας Νικολός Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
399. Ορφέας Α. Ξανθούλης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτισμική Τεχνολογία και Επικοινωνία/ Πανεπιστήμιο Αιγαίου
400. Ορφέας Πρωτοψάλτης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, ΕΚΠΑ
401. Παΐδα Μελπομένη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιατρική Α.Π.Θ
402. Παναγιώτα Στάππα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστήμιο Πατρών
403. Παναγιωτακοπούλου Ελένη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ ΘΠΑΕΕ
404. Παναγιώτης Δεβελέκος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΚΠΑ Νομική
406. Παναγιώτης Διδάχος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
407. Παναγιώτης Κοροντζής Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας Πάντειο Πανεπιστήμιο
408. Παναγιώτης Μπέλλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΚΠΑ, Τμήμα φυσικής
409. Παναγιώτης Τουμάσης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΗΜΜΥ ΕΜΠ
410. Παναγιωτοπούλου Σταυρούλα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πατρών
411. Πάνος Τίγκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
412. Πάνος Χαραλαμπόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια University of Copenhagen, Niels Bohr Institute
413. Παντελής Προμπονάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα ΙΑΚΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
414. Παπαδήμας Λάμπρος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΠΤΔΕ – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
415. Παπαδοπούλου Ειρήνη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΑΠΘ
416. Παπαμάρκου Φένια Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Επικοινωνίας Μέσων και Πολιτισμού- Πάντειο Πανεπιστήμειο
417. Παπαναστασίου Θεοδώρα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Université Grenoble Alpes
418. Παρασκευάς Γιαννείος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Φυσικής – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
419. Παρασκευή Τασσοπούλου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Charité – Universitätsmedizin Berlin
420. Παρασκευη Τζουμερκα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Clinical psychology Εast London
421. Παρασκευή Τσιολάκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Dept Biochemistry & Biophysics, UCSF
422. Πασσαλίδης Στέλιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Sorbonne Université
423. Παύλος Κρανάς Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Universidad Politecnica de Madrid, ΗΜΜΥ ΕΜΠ
424. Παύλος Μούλιος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο
425. Πένη Γαλάνη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
426. Πέτρος Καστρινάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
427. Πλωμαριτη Χριστινα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρικη ΑΠΘ
428. Πολυξένη Συμεωνίδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας-Δημοκρίτειο Παν/μιο
429. Πολυχρόνης Καράμπελας Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
430. Πριόβολου Αναστασία Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Αξιοποίηση φυσικών πορων
431. Πρωτοψάλτη Παναγιώτα Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ιστορίας, Ιόνιο
432. Ράπτης Παναγιώτης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης , Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών
433. Ραφαέλα Πάνου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο
434. Ρεμπούτσικα Εύη Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών- Παν. Πειραιώς
435. Ρόζα Μπαρότση Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ιταλικό Ίδρυμα Ερευνών
436. Ρώτας Ρένος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΜΠ
437. Σαλώμη Χατζηβασιλείου Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ
438. Σανταβά Λιλιάννα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια ΕΜΠ
439. Σανταβάς Νικόλαος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης ΔΠΘ
440. Σέργιος Στριγκλόγιαννης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχ.Μηχ. Ε.Μ.Π
441. Σιδέρης Δημήτρης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Πληροφορικής ΕΚΠΑ
442. Σιματη Ανδριανή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κοινωνική Ανθρωπολογία και Ιστορία
443. Σιμάτου Αθηνά Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού
444. Σοφία Γρηγοριάδου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Κοινωνική Ανθρωπολογία, Πάντειο Πανεπιστήμιο
445. Σοφία Μαμαλη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ
446. Σοφία Τσάδαρη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
447. Σοφία Τσιώλη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ΕΚΠΑ
448. Σοφία Τσουρινάκη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ
449. Σπαθαρακης Δημητριος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ηλεκτρολογων Μηχανικων και Μηχανικων Υπολογιστων , ΕΜΠ
450. Σπυριδούλα Κοντογιάννη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Κοινωνιολογία, Πανεπιστήμιο Κρήτης
451. Σπυριδων Χαυλης Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Institute of Computer Science – FORTH
452. Σπύρος Δρίτσας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιατρικη Σχολή ΕΚΠΑ
453. Στάθης Αβραμιώτης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αγρονόμων & Τοπογράφων Μηχανικών, Ε.Μ.Π.
454. Στάθης Κοντός Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΝΤΕΙΟ
455. Στάθης Λαγός Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
456. Σταμάτης Τσούμαρης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου
457. Σταματοπούλου Έλενα Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Θεάτρου ΑΠΘ
458. Σταυρόπουλος Ευαγγελος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Πανεπιστήμιο Αθηνών
459. Σταύρος Πλυμάκης Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης
460. Σταυρούλα Βασιλοπούλου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας – ΕΚΠΑ
461. Σταυρούλα Διαμαντή Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Κρήτης
462. Στέλλα Μπάμπη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Οδοντιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
463. Στέφανος Βλάχος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Ιατρικής, ΕΚΠΑ
464. Στέφανος Γιαρέμης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Φυσικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
465. Στέφανος Ιωαννίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
466. Στέφανος Ρέγκας Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο
467. Στυλιανός Κανελλόπουλος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια TU Delft
468. Συραγώ Σπανού Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμ. Βιολογιας, Παν. Κρήτης
469. Σωτήριος Παπαδόπουλος Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
470. Τατίδου Σοφία Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
471. Τιμόκλεια Ψαλλιδάκη Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
472. Τομάρας Ανάργυρος Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
473. Τριβήλου Χρυσούλα Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Αρχιτεκτονων ΕΜΠ
474. Φαίδων Μουδόπουλος Αθανασίου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ
475. Φανή Τσιτούρα Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
476. Φάνης Ζαχαράτος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΔΕΑΠΤ – ΠΑΝ. ΠΑΤΡΩΝ
477. Φιλύρα Βλαστού Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
478. Φούφας Νίκος Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας
479. Φώτης Κανταρτζής Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστοριας – Πάντειο Πανεπιστήμιο
480. Φώτιος Αναγνωστόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Φυσικής
481. Χαρά Καραγιαννάκη-Μιχάλογλου Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
482. Χαρά Κούκη Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Ελληνικό ανοικτό πανεπιστήμιο
483. Χαρά Τρυπάκη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο
484. Χαρά Χαρσού Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια Πανεπιστήμιο του Όσλο
485. Χαράλαμπος Ζάχαρης Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
486. Χαρούλα Βλάτα Μεταδιδακτορικός/η Ερευνητής/τρια ΙΤΕ ΙΜΒΒ
487. Χρήστος Αβραμίδης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο
488. Χρήστος Ανδριανόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Centre de recherches historiques
489. Χρήστος Γεώργιος Κρητικός Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
490. Χρήστος Μάλλιος Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Μηχανολόγων Μηχανικών και Αεροναυπηγών Πανεπιστημίου Πατρών
491. Χρήστος Σταυρακάκης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΕΜΠ
492. Χρήστος Τσάμης Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Φιλολογία Πατρών
493. Χρήστος Χρυσανθόπουλος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, Πανεπιστήμιο Πατρών
494. Χριστινα Βασιλοπουλου Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Σχολη Αρχιτεκτονων Μηχανικων, ΕΜΠ
495. Χριστίνα Μπότσου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
496. Χριστίνα Ραφτοπούλου Μεταπτυχιακός Φοιτητής/τρια Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΕΜΠ
497. Χριστοδουλόπουλος Ζάχος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα ΣΕΜΦΕ, ΕΜΠ
498. Χρίστος Τουλιάτος Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Πανεπιστημιου Πατρων
499. Χρύσα Ζουμάκη Μεταπτυχιακός/η Φοιτητής/τρια Ιστορίας και αρχαιολογιας , Πανεπιστήμιο Κρήτης
500. Alex Mirtchev Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών
501. Marianna Kontos Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Université Paris Nanterre
502. Ihab Shabana Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών σχέσεων
503. Giovanni Villanti Υποψήφιος/α Διδάκτορας/ισσα Ιστορίας και αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ

 

 

 

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ - ΑΝΗΚΕΙ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ!

ΟΛΟΙ στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Τρίτη 23/7 στις 6.30μμ στα Προπύλαια

 

«Ο άνθρωπος γεννήθηκε ελεύθερος και παντού βρίσκεται αλυσοδεμένος.

Κι όποιος πιστεύει ότι είναι κύριος των άλλων δεν είναι λιγότερο δούλος.

Πως συνέβη αυτή η μεταβολή; Το αγνοώ. Τι είναι εκείνο που μπορεί να την καθιστά νόμιμη;…

όσο ένας λαός αναγκάζεται να υπακούει και δεν αντιδρά καλώς πράττει, αλλά μόλις βρει τη δύναμη

να αποτινάξει το ζυγό και το πραγματοποιεί, πράττει ακόμα καλύτερα.». (Ζαν-Ζακ Ρουσσώ)

 

Στο στόχαστρο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ, αμέσως βρέθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο. Τα μέτρα της νέας λιτότητας, εξαθλίωσης και αφαίμαξης της ελληνικής κοινωνίας, στηρίζονται κατά πρώτο στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της πλουτοπαραγωγικής βάσης και των φιλέτων της χώρας (ΔΕΗ, Ελληνικό), σε συνδυασμό με συμπράξεις σε παιδεία, υγεία, ασφάλιση και σκανδαλώδεις διευκολύνσεις (κατάργηση φορολογίας, ΣΕΠΕ, ΣΔΟΕ, νέα δάνεια) στο κεφάλαιο. Εγκαινιάζεται νέος γύρος ασυδοσίας του κεφαλαίου, ανάπτυξη το λένε, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις και γραμμές των ΕΕ, ΟΟΣΑ, ΔΝΤ, ΕΤ. Επιδιώκουν την κοινωνική συναίνεση και ανοχή στα μνημόνια και την επιτροπεία, στις αιματηρές θυσίες και τα πλεονάσματα, στις μειώσεις μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών, στο χτύπημα των δικαιωμάτων, αλλά και στο νέο επικίνδυνο γύρο καπιταλιστικής, ιμπεριαλιστικής καταλήστευσης στις ΑΟΖ και τα Βαλκάνια, με τη σφραγίδα των ευρωενωσιακών, νατοϊκών σχεδιασμών τους για τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Το δόγμα «νόμος και τάξη», με δημιουργία υπερυπουργείου Δημόσιας Τάξης, επανασύσταση της ακραίας ομάδας ΔΕΛΤΑ, δημιουργία φυλακών τύπου Γ, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, επαναφορά των αντιμεταναστευτικών πολιτικών και εμμονών, είναι η αρχή. Το χτύπημα των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών συνολικά είναι ο στόχος, που είναι βασικός βραχίονας για το πέρασμα των αντιλαϊκών πολιτικών. Με εκστρατεία δυσφήμισης και απαξίωσης του πανεπιστημιακού ασύλου και του δημόσιου πανεπιστημίου και με fast track διαδικασίες, όταν σχολεία και σχολές είναι κλειστά, η κυβέρνηση εγκαινιάζει τον αυταρχισμό και την καταστολή, με θέσπιση συστήματος ελεγχόμενης εισόδου στα πανεπιστήμια, όπου με ένα τηλεφώνημα πολίτη θα μπαίνει η αστυνομία!… Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Είναι ιστορικά συνυφασμένο με την ακαδημαϊκή ελευθερία, τη ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τη δράση του φοιτητικού και γενικότερα του εργατικού λαϊκού κινήματος. Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και σε κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος, αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του εργατικού- λαϊκού κινήματος, έπαιξε σημαντικό ρόλο στις κοινωνικές εξελίξεις.

Στις 6 Μάρτη 1942: το Πολυτεχνείο απεργεί και κουστωδία χαφιέδων σπάει το άσυλο. 5 Δεκέμβρη 1944: εγγλέζικο τανκ γκρεμίζει την πόρτα της Πατησίων, στην μάχη του ΕΛΑΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ με τους πάνοπλους βρετανούς."Εμείς οι φοιτηταί των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ορκιζόμαστε στ' όνομα της ελευθερίας να αγωνισθούμε μέχρι τέλους για την κατοχύρωση: α) των ακαδημαϊκών ελευθεριών, β) του πανεπιστημιακού ασύλου, γ) της ανακλήσεως όλων των καταπιεστικών νόμων και διαταγμάτων" αναφέρουν οι 3000 φοιτητές της κατάληψης της Νομικής το Φλεβάρη του ΄73. 17 Νοέμβρη 1973: το άσυλο παραβιάζεται από το τανκ των συνταγματαρχών, στην λαϊκή εξέγερση με δεκάδες νεκρούς, που έριξε ουσιαστικά την χούντα. Σήμερα κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν σε «ψυχικά νοσούντες» την αντιδικτατορική αντίσταση, ενώ άλλοι κυβερνητικοί έχουν πρόσφατα αμφισβητήσει την ύπαρξη νεκρών τον Νοέμβρη του ΄73.

Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Η ισχύουσα διάταξη για το άσυλο υπήρχε στο νόμο Γιαννάκου, Αυτή τη διάταξη επανέφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στην κατάργηση Διαμαντοπούλου το 2011, υπονομεύοντας την όμως με το πόρισμα «Παρασκευόπουλου», που βάζει στο ίδιο κάδρο πράξεις όπως η διακίνηση ναρκωτικών με την κατάληψη χώρων του Πανεπιστημίου. Με προσχηματικά επιχειρήματα η κυβέρνηση ΝΔ, ενώ δεν είναι αμέτοχοι όσοι της άνοιξαν τον δρόμο, εκφράζει ψεύτικες και υποκριτικές ανησυχίες για την εγκληματικότητα στα ΑΕΙ. Τι εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας στο κέντρο της Αθήνας ή σε άλλες περιοχές όπου δεν υπάρχουν Πανεπιστήμια; H εγκληματικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την χειροτέρευση των όρων ζωής και μόνο μια κοινωνική πολιτική υπέρ της πλειοψηφίας μπορεί να την περιορίσει. Είναι πια γενικευμένη κοινωνική αντίληψη ότι κρατικοί μηχανισμοί κάνουν πλάτες στα κυκλώματα και κυνηγούν τα θύματα της τοξικοεξάρτησης ή του παραεμπορίου κι όχι τους εγκέφαλους, που τα οργανώνουν.

Αυτό που λείπει στα Πανεπιστήμια δεν είναι τα ΜΑΤ της καταστολής και η αστυνομική επέμβαση, αλλά η επαρκής χρηματοδότηση όλων των αναγκών τους, η ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους, η πλήρης κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχίων. Τα πανεπιστήμια για να είναι «ασφαλή», πρέπει να προάγουν τη δημοκρατία και την ελευθερία, να ζωντανεύουν από τους φοιτητές, να είναι ανοιχτά στη συνδικαλιστική και πολιτική δράση, τον πολιτισμό και τους αγώνες λαού και νεολαίας και όχι στις πολυεθνικές εταιρίες και τα άλλα «ευαγή ιδρύματα».

«Εμποδίστε τους να σας πλανεύουνε! Δεν υπάρχει επιστροφή και η μέρα είναι ακριβώς μπροστά σας. Μην παρασύρεστε απ΄ της νυχτιάς τους ανέμους γιατί δε θε να δείτε ποτέ σας πάλι ξημέρωμα». (Μ. Μπρεχτ)

 

Η επερχόμενη κατάργηση του ασύλου ενισχύει την επιχειρηματικότητα των Πανεπιστημίων (πολλές φορές και μέσω της «έρευνας»), που και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και η νέα της ΝΔ, υπηρετούν. Στοχεύει να εμπεδωθεί στο λαό και τη νεολαία η υποταγή στην πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθεται στο άσυλο, για να χτυπήσει την ανάπτυξη των αγώνων, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν στην πράξη τις σκληρές αναδιαρθρώσεις, που προωθούνται, να εμποδίσει το φοιτητικό κίνημα να συντονίζεται με τις αγωνίες και τους αγώνες της υπόλοιπης νεολαίας και του κόσμου της εργασίας, να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων, τη δυνατότητα να δημιουργούνται ρήξεις στις αντιεκπαιδευτικές και αντιλαϊκές πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων. Με την κατάργηση του ασύλου θέλει να περάσει «αναίμακτα» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, προγράμματα σπουδών και πτυχία μόνο για τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θα προετοιμάζουν τη νέα γενιά για δουλειά 7 ημερών, μισθούς πείνας, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Είναι γελασμένη η υπουργός παιδείας και η κυβέρνησή της, αν νομίζει ότι θα βρει συναίνεση.

 

Καλούμε τα Δ.Σ ΟΛΜΕ - ΔΟΕ, ΕΛΜΕ – ΣΕΠΕ, το πανεπιστημιακό, το φοιτητικό και το λαϊκό κίνημα να καταδικάσουν την προσπάθεια κατάργησης του ασύλου και να μπουν μπροστά στον αγώνα για την υπεράσπισή του. Υψώνουμε τείχος προστασίας, ξεκινώντας από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του Πανεπιστημιακού Ασύλου την Τρίτη 23/7 στις 6.30μμ στα Προπύλαια.

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΑΣΥΛΟ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ

 

Μπλοκάρουμε την απόπειρα της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο!

Υπερασπιζόμαστε το πραγματικό περιεχόμενο του μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους και τα σωματεία των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα! Υπερασπιζόμαστε με κάθε τρόπο την ακαδημαϊκή ελευθερία και δημοκρατία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και την Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Διεκδικούμε την πλήρη ικανοποίηση των σύγχρονων και πραγματικών κοινωνικών αναγκών στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή!!!

22-7-19

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019 12:59

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.