Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 11:40

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ: ΜΗΝ ΚΛΕΙΣΕΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΑΣ...

Κατηγορία Ειδήσεις

Μολονότι είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η μόρφωση και η επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων –μια σημαντική κατάκτηση μετά από αγώνες-  έχει πολύ θετικά αποτελέσματα  στην ομαλή κοινωνική τους επανένταξη και παρότι το άρθρο 34 του ΣΚ ορίζει ότι «Όλοι οι κρατούμενοι έχουν δικαίωμα στην εντός του καταστήματος εν γένει μόρφωση, άθληση, πολιτιστικές δραστηριότητες και δημιουργική απασχόληση», η ΓΓ αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ, αντί να ενδυναμώσει τα εκπαιδευτικά προγράμματα, εσπευσμένα  και κατά παράβαση του νόμου (άρθ.  35 παρ.9  ΣΚ), μέσα στον Αύγουστο, προφανώς στοχεύοντας  στο ξήλωμα των εκπαιδευτικών δομών στις φυλακές, φρόντισε  να  μεταχθούν σε άλλες φυλακές όπου δεν υπάρχει αντίστοιχο ΙΕΚ, φοιτητές του ΙΕΚ φυλακών Κορυδαλλού -και μάλιστα αριστούχοι- προφανώς διότι το δόγμα «νόμος και τάξη» δεν εμπεριέχει ούτε την εκπαίδευση των κρατουμένων ούτε  πολύ περισσότερο  τον σωφρονισμό, αλλά μόνον την καταστολή ως το πιο πρόσφορο μέσο διαπαιδαγώγησης. (??). Όμως στον αγώνα επανένταξης και προόδου που κάνουν οι κρατούμενοι χρειάζεται η αμέριστη βοήθεια των θεσμικών υπεύθυνων, οι οποίοι είναι αυτοί που καθορίζουν το ενθαρρυντικό ή το αποτρεπτικό πλαίσιο σ' αυτόν τον αγώνα. 

 

Η ενυπόγραφη επιστολή την οποία έστειλαν πρόσφατα οι κρατούμενοι του Κ.Κ. Κορυδαλλού στο υπουργείο Δικαιοσύνης σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα, είναι αδιάψευστος μάρτυρας.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

 

*********

Προς:

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

«Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή»

 

Η φυλακή που κλείνει το σχολείο της, εγκαταλείπει ουσιαστικά κάθε προσπάθεια για σωφρονιστική πολιτική, με συνέπεια να χάνεται η προοπτική για την κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Το σχολείο της δεύτερης ευκαιρίας και το ΙΕΚ που λειτούργησε με απόλυτη επιτυχία τα τελευταία χρόνια, είναι ό,τι έχει απομείνει για να θυμίζει πως οι φυλακές είναι σωφρονιστικά καταστήματα και όχι αποθήκες ψυχών…

 

ΚΑΛΟΥΜΕ:

 

Την γενική γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής, Νικολάου Σοφία και την υπεύθυνη στο Υπ. Παιδείας για την εκπαίδευση στα καταστήματα κράτησης, Λευτεριώτου Πιέρα:

 

Α. Να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να λειτουργήσει και φέτος το ΙΕΚ Κ.Κ.Κορυδαλλού (ειδικότητα Γραφιστικής και Σκίτσου)

 

Β. Να στελεχωθεί  πλήρως το εκπαιδευτικό δυναμικό του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας του καταστήματος.

 

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

  

www.tokeli.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 11:45
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.