Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019 21:44

Τη Δευτέρα 21/10 στη Σάμο η δίκη της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού μετά από μήνυση γονέων επειδή είχε υπερασπιστεί την εκπαίδευση προσφύγων!

Κατηγορία Ειδήσεις

Τη Δευτέρα στη Σάμο η δίκη της αναπληρώτριας εκπαιδευτικού μετά από μήνυση γονέων επειδή είχε υπερασπιστεί την εκπαίδευση προσφύγων!

Την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η δίκη της εκπαιδευτικού Σοφίας Κατζάνη, έπειτα από αγωγή που κατέθεσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου κατέθεσε αγωγή αποζημίωσης 50.000 ευρώ!!!

Στο πλευρό της εκπαιδευτικού έχουν σταθεί με ψηφίσματα και ανακοινώσεις τους η ΔΟΕ αλλά και δεκάδες σύλλογοι εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και σύλλογοι γονέων από όλη την Ελλάδα

 

ΑΔΕΔΥ-Ν.Τ. Σάμου – Κήρυξη Στάσης Εργασίας 21.10.2019

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, και κάνοντας χρήση της εξουσιοδότησης του Γ.Σ.,

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΚΗΡΥΞΕΙ

στάση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Δικαστήρια Σάμου. Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

 

Α΄ Σύλλογος Αθηνών: Για την αγωγή σε βάρος συναδέλφου από Σύλλογο Γονέων της Σάμου

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Π.Ε. με ψήφισμά του (18-6-2019) έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το γεγονός της κατάθεσης αγωγής από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαθέος σε βάρος της δασκάλας Σοφίας Κατζάνη, που είχε στοχοποιηθεί επειδή υπερασπίστηκε έμπρακτα τις θέσεις του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Σάμου, της Ομοσπονδίας και του κλάδου συνολικά για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Δηλώσαμε και δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στη συνάδελφο. Τη φετινή σχολική χρονιά, η συνάδελφος υπηρετεί σε σχολείο ευθύνης μας και είναι πλέον μέλος του Συλλόγου μας. Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τη στάση της, ως στάση συνολικά του εκπαιδευτικού κινήματος για την υπεράσπιση των μαθητών μας ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα, εθνικότητα και θρησκεία, ενάντια σε κάθε ρατσιστική αντίληψη ή πρακτική.

Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών ΠΕ και η ΔΟΕ έχουν θέση για την εκπαίδευση των μαθητών προσφύγων και μάλιστα στα πρωϊνά τμήματα των Δημοτικών Σχολείων και νηπιαγωγείων της χώρας, σε συνθήκες ουσιαστικής συνύπαρξης και συνεκπαίδευσης με τα ελληνόπουλα.

Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού που ζει στη ελληνική επικράτεια να έχει ισότιμη πρόσβαση και εκπαίδευση στο ελληνικό σχολείο σύμφωνα με τους νόμους του κράτους και τις διεθνείς συνθήκες. Στεκόμαστε απέναντι από κάθε μισάνθρωπη φωνή που εμποδίζει τα παιδιά – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της αναγκαστικής προσφυγιάς να μπουν στο σχολείο.

Ο ρόλος μας ως εκπαιδευτικοί είναι να διαπαιδαγωγούμε τους μαθητές μας έτσι ώστε πάνω απ’ όλα να αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Θεωρούμε ότι στηρίζοντας τα δικαιώματα των μαθητών προσφύγων στηρίζουμε ταυτόχρονα και τα δικαιώματα όλων των μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες να βρίσκονται στο σχολείο με όλες τις υποστηρικτικές Δομές. Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα μορφώνει όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά και εντείνουμε την πάλη για έναν κόσμο δίκαιο και ειρηνικό.

Ο κλάδος μας πρέπει να θωρακιστεί από αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, που παραβιάζουν τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρήσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα.

Ως εκπαιδευτικοί οφείλουμε να συγχαρούμε τη δασκάλα που λειτούργησε όπως της επέβαλε η συνείδησή της και σύμφωνα με τις θέσεις του κλάδου και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα όλων των παιδιών για εκπαίδευση.

Παρ’ όλο που η αγωγή, με απαίτηση μάλιστα αποζημίωσης 50.000 ευρώ, στρέφεται εναντίον της συναδέλφισσας, την αντιμετωπίζουμε σαν να στρέφεται ενάντια σε όλα τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όλοι και όλες, σαν ένας άνθρωπος, στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες πρακτικές.

Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα κάθε παιδιού να μορφωθεί, πόσο μάλλον των παιδιών – θυμάτων των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Ζητάμε να αποσυρθεί εδώ και τώρα η αγωγή.

Καλούμε τα εκπαιδευτικά σωματεία όλης της χώρας να στηρίξουν τη συναδέλφισσα.

Ζητάμε από το Υπουργείο Παιδείας και όλους τους αρμόδιους φορείς του να πάρουν θέση και να υπερασπιστούν όλους τους εκπαιδευτικούς που στοχοποιούνται ή διώκονται για το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση.

Βρισκόμαστε στο πλευρό της συναδέλφισσάς μας, όπως και κάθε άλλου συναδέλφου που τυχόν βρεθεί στη θέση της και καλούμε το ίδιο να πράξει και το ΔΣ της ΔΟΕ, υλοποιώντας και το ψήφισμα της 88ης Γ.Σ. του κλάδου για πλήρη νομική και οικονομική κάλυψη.

O πρόεδρος          Ο Γ. Γραμματέας

Δημήτρης Μαριόλης        Νίκος Αθανασόπουλος


Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Σάμου:

Τη Δευτέρα 21/10/2019 δικάζεται μια συνάδελφός μας της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης. Το αδίκημά της ήταν ότι πίστευε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου έχουν θέση στο σχολειό, άσχετα από το χρώμα της επιδερμίδας τους, τη θρησκεία τους, την οικονομική κατάσταση των γονιών τους. Πίστευε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να υψώνουν τείχη ανάμεσά τους κι ότι μπορούν όλα μαζί να φτιάξουν ένα καλύτερο κόσμο. Πίστευε ότι ένα παιδί μπορεί να βοηθήσει ένα άλλο αγκαλιάζοντάς το και να το κάνει να ξεχάσει έστω και για λίγο την πείνα, τις κακουχίες, τις βόμβες του πολέμου, το θάνατο. Πίστευε τέλος ότι όλα αυτά είναι το πρώτο και το πιο σπουδαίο μάθημα που πρέπει να κάνει κάθε σχολειό, κάθε Δάσκαλος. Κι αυτό έκανε, μίλησε στην τάξη της για τα «άλλα παιδιά» που επρόκειτο να έρθουν στο σχολείο τους και κάλεσε τα παιδιά της να τα αγκαλιάσουν.

Κι αυτό το αδίκημα έθιξε την τιμή και την υπόληψη κάποιων γονιών και για να τους αποκαταστήσει πρέπει η Δασκάλα να πληρώσει 50.000 ευρώ. Κάποιους γονείς που δεν έστελναν για βδομάδες πέρυσι τα παιδιά τους στο σχολειό για να μη μολυνθούν από τα «άλλα παιδιά». Γιατί αυτά ζούσαν σε άθλιες συνθήκες στη βροχή, στο κρύο και στα μικρόβια. Τι κι αν οι υπεύθυνοι διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει υγειονομικός κίνδυνος, υπήρχαν γονείς με διαφορετική θρησκεία, διαφορετικό χρώμα στο δέρμα, υπήρχε ο φόβος του «άλλου».

Σήμερα λοιπόν που 6.000 περίπου πρόσφυγες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο νησί μας, ζουν σε άθλιες συνθήκες, που όσο περνά ο καιρός γίνονται χειρότερες βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με το ερώτημα: τι θα γίνουν αυτά τα παιδιά και οι οικογένειές τους; Δεν ξεχνάμε ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι θύματα οικονομικής εκμετάλλευσης και ιμπεριαλιστικών πολέμων. Δεν ξεχνάμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση τους κρατά περιορισμένους στα νησιά ώστε να ελέγχονται καλύτερα για να μην περάσουν τα σύνορά της. Δεν ξεχνάμε ότι όλες οι κυβερνήσεις τους αναγκάζουν να ζουν σε συνθήκες γκέτο, χωρίς να φροντίζουν για τα στοιχειώδη δικαιώματά τους. Και τέτοιες συνθήκες εύκολα μπορούν να οδηγήσουν σε γεγονότα σαν κι αυτά που ζήσαμε τις τελευταίες μέρες, όπου το αδιέξοδο και η απόγνωση παίρνουν το πάνω χέρι από τη λογική. Δεν ξεχνάμε ότι οι υπηρεσίες υγείας, αποδυναμωμένες από την υποχρηματοδότηση των κυβερνήσεων, που μόνο χάρη στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων μπορούν και λειτουργούν, επιβαρύνονται περισσότερο και στις πλάτες του προσωπικού πέφτουν μεγαλύτερα βάρη. Νομίζουμε ότι μόνη λύση είναι η χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους ανθρώπους αυτούς ώστε όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό να μπορούν να το κάνουν κι όσοι θέλουν να μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα, αναζητώντας εργασία κι έχοντας όλα τα δικαιώματα που δικαιούται κάθε άνθρωπος.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αφήνουμε το φόβο για τη διαφορετικότητα ή το φυλετικό μίσος να επικρατούν. Δεν πρέπει οι λίγες ξενοφοβικές φωνές να σκεπάζουν τη συνολική στάση των Σαμιωτών, που έχουν σταθεί δίπλα σ’ αυτούς τους ανθρώπους και τους έχουν στηρίξει. Για το λόγο αυτό συμπαραστεκόμαστε στη συνάδελφό μας. Γιατί έδωσε ένα μάθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Γιατί θεώρησε ότι ο ρόλος της δεν είναι μόνο η διδασκαλία γραμματικών κανόνων κι αριθμητικών πράξεων αλλά η διαμόρφωση ώριμων δημοκρατικών πολιτών. Και μαζί μ’ αυτήν εκτιμούμε ότι διώκεται κάθε εκπαιδευτικός.

Να αποσυρθούν τώρα οι κατηγορίες από τη συνάδελφο.
Η παιδαγωγική ελευθερία δεν ποινικοποιείται.
Όχι στο διαχωρισμό των ανθρώπων με βάση τη φυλή, τη θρησκεία και το χρώμα.
ΕΛΜΕ Σάμου

 

Η ΕΛΜΕ ΣΑΜΟΥ σας καλεί την Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2019, στην τρίωρη στάση εργασίας από τις 11:00 έως τη λήξη του ωραρίου που έχει προκηρυχτεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. στη συνεδρίαση της 17ης Οκτωβρίου 2019, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, προκειμένου να συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 11:30 στα Δικαστήρια Σάμου.
Την ημέρα εκείνη εκδικάζεται η υπόθεση της συναδέλφου αναπληρώτριας δασκάλας που διώκεται από Σύλλογο Γονέων Δημοτικού Σχολείου για τη στάση της υπέρ της εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων.

 

 

Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών:

Τη στιγμή που η αντιπροσφυγική πολική Ε.Ε – Ελλάδας, Ε.Ε - Τουρκίας εξαθλιώνει τη ζωή χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, απαγορεύει και αποτρέπει πράξεις αλληλεγγύης με πογκρόμ βίαιων εκκενώσεων καταλήψεων στέγασης προσφύγων, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία βρίσκει «χώρο» στην κοινωνία και στα σχολεία. Τη Δευτέρα 21/10/2019 μια αναπληρώτρια εκπαιδευτικός δικάζεται, γιατί την περσινή σχολική χρονιά στο Βαθύ της Σάμου ο σύλλογος γονέων κατέθεσε μήνυση επειδή υπερασπίστηκε της είσοδο των προσφυγόπουλων στο δημοτικό σχολείο. Μια Δασκάλα υπερασπίστηκε το δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση, δεν πρόταξε φυλετικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, θρησκευτικούς διαχωρισμούς στο εκπαιδευτικό έργο της. Υπερασπίστηκε τα μορφωτικά δικαιώματα ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ και τον ρόλο της ως εκπαιδευτικός.

Δηλώνουμε σε όλους τους τόνους την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή μας στη συνάδελφο που διώκεται ποινικά (με απαίτηση για αποζημίωση 50.000 ευρώ) γιατί υπερασπίστηκε το σχολείο που υποστηρίζει τα μορφωτικά δικαιώματα ΟΛΩΝ των παιδιών. Οι ακραίες ρατσιστικές, επιθετικές και ξενοφοβικές αντιδράσεις δεν μας φοβίζουν! Απαιτούμε όλα τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά του πρωινού τμήματος, σε συνθήκες σχολικής καθημερινότητας και όχι σε τάξεις-γκέτο, απομονωμένα και χωρίς επαρκή εκπαίδευση.

Στεκόμαστε απέναντι σε κυβερνήσεις, Ε.Ε και ΝΑΤΟ, που με τους πολέμους τους κάνουν τους ανθρώπους πρόσφυγες και με τις πολιτικές τους εγκλωβίζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που με επιχειρήσεις «σκούπα» τους κυνηγούν και τους εκδιώχνουν και απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση τους σε δωρεάν υγεία και παιδεία. Σε αυτή τη ζοφερή καθημερινότητα, εμείς ως εκπαιδευτικοί φτιάχνουμε αγκαλιά ελπίδας για όλα τα παιδιά και υπερασπιζόμαστε σθεναρά τους συναδέλφους μας όταν διώκονται για τα αυτονόητα που απορρέουν από τον ίδιο τους τον ρόλο: υπεράσπιση μορφωτικών δικαιωμάτων όλων των παιδιών, υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, αντίσταση σε ξενοφοβία και ρατσισμό, αλληλεγγύη και μαθήματα αγάπης και συνύπαρξης που δίνουν στους μαθητές τους!

Την Δευτέρα 21/10 δεν δικάζεται μόνο η συναδέλφισσά μας, δικαζόμαστε όλοι μας!

 

-ΥΨΩΝΟΥΜΕ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΣΕ ΞΕΝΟΦΟΒΙΚΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

-ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΟΣΕΣ/ΟΣΟΥΣ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΞΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ.

-Η ΣΙΩΠΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΝΝΟΧΗ/ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΘΕΣΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ.

-ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΑ ΜΟΡΦΩΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ.

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΩΞΗ!

 

Μια δασκάλα για όλα τα παιδιά: «Δεν γίνεται ένας εκπαιδευτικός να διώκεται επειδή μίλησε στους μαθητές για ανθρωπιά και αγάπη» τονίζει η Σοφία Κατζάνη

Της Χρύσας Βαϊνανίδη

Να ζητήσει δημόσια συγγνώμη. Συγγνώμη, επειδή μίλησε στους μαθητές της για την ανθρωπιά, την αγάπη και το ίσο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής ή θρησκείας. Επειδή επιχείρησε να καθησυχάσει τα παιδιά που φοβόντουσαν ότι θα «κολλήσουν αρρώστιες» ενόψει της ένταξης των προσφυγόπουλων σε απογευματινά τμήματα (ΔΥΕΠ) στο σχολείο.

Να ζητήσει συγγνώμη επειδή είναι παιδαγωγός. Αυτό ζητά ουσιαστικά από την αναπληρώτρια εκπαιδευτικό Σοφία Κατζάνη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων στο Άνω Βαθύ της Σάμου εάν θέλει να αποσυρθεί η αγωγή αποζημίωσης ύψους 50.000 ευρώ και η μήνυση που κατέθεσε εναντίον της, με την κατηγορία ότι τους αποκάλεσε «ρατσιστές» προσβάλλοντας «την τιμή και την υπόληψή» τους, ενώ η ίδια αρνείται την κατηγορία.

«Πάνω από όλα είμαστε παιδαγωγοί»

«Όλα γίνονται για κάποιο λόγο. Το πιστεύω αυτό βαθιά στη ζωή μου. Νιώθω ότι αυτή η υπόθεση στη Σάμο δεν αφορά τελικά μόνο εμένα, αλλά όλους τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς εκφοβισμούς και απειλές. Δεν γίνεται ένας εκπαιδευτικός να φοβάται. Να απειλείται επειδή μίλησε στα παιδιά για ανθρωπιά, για αγάπη και για το ίσο δικαίωμα όλων των παιδιών στην εκπαίδευση. Ίσως με αυτό τον τρόπο να αναδεικνύονται και άλλες τέτοιες περιπτώσεις που δεν μαθαίνουμε ποτέ, όπως στη Χίο ή την Κω» αναφέρει στο alfavita.gr η Σοφία Κατζάνη, που είχε τοποθετηθεί ως αναπληρώτρια παράλληλης στήριξης στο δημοτικό σχολείο Άνω Βαθέος Σάμου.

«Πάνω από όλα είμαστε παιδαγωγοί», τονίζει.«Και ως παιδαγωγοί οφείλουμε να μιλάμε στους μαθητές μας για το σεβασμό απέναντι σε όλους τους ανθρώπους και την ισότιμη πρόσβαση όλων των παιδιών στα σχολεία, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν τα αναλυτικά προγράμματα, οι νόμοι και οι διεθνείς συνθήκες».

Ο σπόρος του διχασμού

Όλα ξεκίνησαν στις 27 Φεβρουαρίου. Εν ώρα μαθήματος, ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε την ίδια και τη δασκάλα της τάξης στο γραφείο του. Εκεί τις περίμεναν ενοχλημένοι και εξαγριωμένοι οι γονείς των μαθητών επειδή την προηγούμενη ημέρα οι δασκάλες επιχείρησαν να καθησυχάσουν τα παιδιά που εξέφραζαν απορίες και προβληματισμούς σχετικά με τη λειτουργία απογευματινού τμήματος για τα προσφυγόπουλα στο σχολείο την επόμενη εβδομάδα.

«Οι μαθητές φοβόντουσαν ότι θα κολλήσουν αρρώστιες αγγίζοντας τα ίδια θρανία και αν κάθονταν στις ίδιες καρέκλες. Έπρεπε να τα καθησυχάσουμε. Αυτός είναι ο ρόλος μας. Ωστόσο οι γονείς με κατηγόρησαν ότι τα αναστάτωσα» αναφέρει η Σοφία Κατζάνη, προσθέτοντας πως η συμπεριφορά του γονέων ήταν άκρως επιθετική.

Δέχθηκε, μάλιστα, συστάσεις για το πώς θα «πρέπει» να υλοποιεί το εκπαιδευτικό της έργο, το οποίο θα «έπρεπε» να περιοριστεί στα γνωστικά αντικείμενα της Γλώσσας, της Ιστορίας και των Μαθηματικών. Και φυσικά να μην ξανασυζητήσει με τα παιδιά θέματα… κοινωνικού περιεχομένου, όπως το συγκεκριμένο.

«Μας είπε ρατσιστές»

Τρεις μήνες μετά το περιστατικό και δύο ημέρες πριν τη λήξη του σχολικού έτους γίνεται γνωστό ότι ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχε καταθέσει αγωγή και μήνυση εναντίον της. Η ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω:

«Πριν την έναρξη της πρωινής προσευχής η δασκάλα προσέγγισε τους μαθητές της ΣΤ’ τάξης και άρχισε να τους μιλά για το ρατσισμό και ότι πρέπει να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα στο σχολείο με αγκαλιές και ότι ακούν από τους γονείς τους είναι ανακρίβειες. Η συζήτηση συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια του μαθήματος παρουσία και της εκπαιδευτικού του τμήματος. Οι δύο εκπαιδευτικοί εστίασαν στις “ξενοφοβικές αντιδράσεις των γονιών” απέναντι στους πρόσφυγες και ότι οφείλουν οι μαθητές του σχολείου να υποδεχθούν τα προσφυγόπουλα με ζωγραφιές και να μην πιστεύουν όσα τους λένε οι γονείς τους».

Ισχυρίζονται επίσης ότι ο διευθυντής του σχολείου κάλεσε τις δύο εκπαιδευτικούς στο γραφείο του επειδή οι ίδιοι «δεν είχαν ακόμα ενημερώσει τα παιδιά για τα ΔΥΕΠ, αφού δεν γνώριζαν πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα και δημιουργήθηκε αναστάτωση». Στην ίδια βέβαια ανακοίνωση αναφέρουν ότι δύο ημέρες πριν είχε προηγηθεί συνέλευση του Συλλόγου παρουσία του διευθυντή με σκοπό να τους «ενημερώσει για τις εξελίξεις των ΔΥΕΠ».

Δυστυχώς για ορισμένους γονείς, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της:

Το «λουκέτο» της απανθρωπιάς που επέβαλλαν στο σχολείο του Άνω Βαθέος με την πολυήμερη αποχή των παιδιών τους από τα μαθήματα (η οποία σημειωτέον έληξε μετά από παρέμβαση εισαγγελέα), οι εξαγριωμένες συνελεύσεις κατά τις οποίες εξαπέλυαν μύδρους κατά της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων στα δημόσια σχολεία, το πανό έξω από το σχολείο «να μην μετατραπεί το σχολείο σε άσυλο», η συμμετοχή ορισμένων γονέων σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Περιφερειακή Ενότητα της Σάμου προκειμένου να μπλοκάρουν το διαγωνισμό για τη μεταφορά των προσφυγόπουλων στα σχολεία, είναι ενδεικτικές της προσπάθειάς τους να διχάσουν την τοπική κοινωνία, να τη δηλητηριάσουν με φόβο και να εγκαθιδρύσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας.

Γκετοποίηση: Δύο διαφορετικοί κόσμοι σε ένα σχολείο

Την ίδια ώρα, με πρόσχημα την ασφάλεια και τα ζητήματα υγιεινής, επιδόθηκαν σε ένα άκρως διχαστικό παραλήρημα: τι κι αν τα παιδιά ήταν εμβολιασμένα όπως προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, τι κι αν τα προσφυγόπουλα παρακολουθούσαν μαθήματα το απόγευμα, εκείνοι διεκδικούσαν τη φοίτησή τους μακριά από τις σχολικές μονάδες και μακριά από τα βλέμματα των παιδιών τους διότι -σύμφωνα με τους ίδιους- η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος των δικαιωμάτων των Ελλήνων μαθητών και της δημόσιας υγείας του νησιού.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως εξηγεί η εκπαιδευτικός, το διάλειμμα των Ελλήνων μαθητών στο ολοήμερο και των προσφυγόπουλων γινόταν σε ξεχωριστά προαύλια, ενώ υπήρχαν ξεχωριστές τουαλέτες και ξεχωριστά θρανία.

Ερωτηματικά για τη στάση του διευθυντή

Δεδομένης της κατάστασης που επικρατούσε στο σχολείο, εγείρονται σοβαροί προβληματισμοί για τη στάση του διευθυντή και για τους χειρισμούς του σχετικά με την υπόθεση. Σύμφωνα με κατοίκους και εκπαιδευτικούς του νησιού, ο διευθυντής φαίνεται ότι διατηρούσε μια στάση «ανοχής» (sic) απέναντι στις αντιδράσεις των γονέων, ενώ προκαλεί εντύπωση ότι την πρώτη ημέρα υποδοχής των προσφυγόπουλων και την πρώτη εβδομάδα έναρξης της λειτουργίας της ΔΥΕΠ, (η οποία συμπίπτει με την έναρξη της αποχής των παιδιών από τα μαθήματα) ο διευθυντής -συμπτωματικά- απουσίαζε με αναρρωτική άδεια από το σχολείο...

«Βγήκα πιο δυνατή»

Μέσα σε αυτό το εχθρικό κλίμα, οι τελευταίοι τρεις μήνες ήταν εξαιρετικά δύσκολοι για την Σοφία Κατζάνη. «Πέρασα πολύ δύσκολα, αλλά νιώθω ότι βγήκα δυναμωμένη μέσα από όλο αυτό» μας λέει. «Νιώθω ευλογημένη γιατί εισέπραξα και εισπράττω ένα μεγάλο κύμα συμπαράστασης και υποστήριξης».

«Ο κλάδος μας πρέπει να θωρακιστεί από αυθαίρετες και παράνομες πρακτικές μελών συλλόγων γονέων και κηδεμόνων που επιθυμούν με ταπεινά κίνητρα, που παραβιάζουν τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματα των παιδιών, να παρεισφρύσουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να διαμορφώσουν σύμφωνα με τις απόψεις τους την εφαρμογή του δικαιώματος στην εκπαίδευση στην Ελλάδα».

«Να μην φοβούνται οι εκπαιδευτικοί, να μην τρομοκρατούνται. Αυτό είναι το μήνυμά μου προς όλους τους συναδέλφους. Να μην σταματούν πότε να διεκδικούν να είναι παιδαγωγοί» καταλήγει.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2019 21:54
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.