Παρασκευή, 20 Νοεμβρίου 2015 10:49

Απολύσεις εργατών στο Ορυχείο Αχλάδας – κινητοποιήσεις κατοίκων

Η τοπική κοινωνία της Αχλάδας βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την απόφαση της Κοινοπραξίας Τέρνα-Ακτωρ να θέσει σε διαθεσιμότητα 14 από τους 35 εργαζόμενους (μια ολόκληρη βάρδια) του Ορυχείου Αχλάδας. Το ορυχείο από το 1913 τροφοδοτεί αποκλειστικά τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΗ.

Η αντίδραση των κατοίκων ήταν άμεση. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Νεολαίας Τ.Κ. Αχλάδας «Άμεση ήταν η αντίδραση των κατοίκων μετά την άδικη απόφαση των λιγνιτωρυχείων να θέσουν σε διαθεσιμότητα 14 Αχλαδιώτες εργαζόμενους, ενώ συνολικά φτάνουν τους 35. Σύσσωμοι λοιπόν οι κάτοικοι Αχλάδας, Μελίτης και Σκοπού άνοιξαν σήμερα την αυλαία των κινητοποιήσεων με παράσταση διαμαρτυρίας σε σημείο του ορυχείου και συμβολική παύση λειτουργίας του (ορυχείου), μετά την απαράδεκτη αντιμετώπιση των εκπροσώπων, ύστερα από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία τους. Μετά την προχθεσινοβραδινή λοιπόν συγκέντρωση των κατοίκων όπου παρόντες ήταν τα 3 τοπικά συμβούλια και εκπρόσωποι του Δήμου, αποφάσισαν να προβούν σε αποδοτικό διάλογο με τα λιγνιτωρυχεία και χθες (17-11-2015) στις 12 το μεσημέρι μαζί με πλήθος κόσμου κατέληξαν στα γραφεία.

Ακολούθησε έντονος διαξιφισμός και σκληροί χαρακτηρισμοί των εκπροσώπων που υποτιμούσαν εργαζόμενους και κάτοικους. Έφτασε η στιγμή που τα πνεύματα οξύνθηκαν και οι τόνοι υψώθηκαν μετά από δηλώσεις τους, όπως «θα προσλάβουμε Ευρωπαίους», «σας θέσαμε σε διαθεσιμότητα γιατί είστε μη παραγωγικοί», κλπ. Ωστόσο αμετάκλητη ήταν η απόφαση τους χωρίς περιθώρια διαπραγμάτευσης, όπου και ήταν η αιτία για το ξεκίνημα ΜΑΖΙΚΩΝ, ΔΥΝΑΜΙΚΏΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΉΣΕΩΝ. Η μαζικότητα σηματοδοτεί και την αποφασιστικότητα των κατοίκων να αγωνιστούν μέχρι τέλους, ενώ αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και δεν αποκλείουν ακόμα και κινητοποιήσεις σε δρόμους του νομού και της Περιφέρειας απέναντι στην επερχόμενη απόλυση των εργαζομένων.»

radio-lehovo

pandiera


ΣΕΕΝ “Εργατική Αλληλεγγύη”

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων στο Ορυχείο Αχλάδας-Καμία απόλυση εργαζομένου seen

Το Δ.Σ και τα μέλη του ΣΕΕΝ “Εργατική Αλληλεγγύη” εκφράζουμε την Ταξική μας αλληλεγγύη προς τους εργαζόμενους στο Ορυχείο Αχλάδας που δίνουν τη μάχη για να μην απολυθούν οι 35 συνάδελφοί τους (μια ολόκληρη βάρδια) που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την Κοινοπραξία Τέρνα+Ακτωρπου ανέλαβε από το 2013 να λειτουργεί το Ορυχείο το οποίο τροφοδοτεί αποκλειστικά τον ΑΗΣ Μελίτης που είναι ιδιοκτησίας της ΔΕΗ.

Απαιτούμε να μην απολυθεί ούτε ένας εργαζόμενος γιατί όχι μόνο είναι απαραίτητοι αλλά δεν είναι αρκετοί ώστε να μπορούν να τροφοδοτήσουν τον ΑΗΣ με τις απαιτούμενες ποσότητες λιγνίτη.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει η κοινοπραξία πως θα καλύψει τα ωράρια εργασίας με μια βάρδια λιγότερη και κυρίως πως θα καλύψει τις ανάγκες του ΑΗΣ όταν όλοι γνωρίζουμε ότι το συγκεκριμένο εργοστάσιο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης καυσίμου και για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάνει εισαγωγές λιγνίτη από τη Βουλγαρία και τα Σκόπια!!!

Είναι εγκληματικές οι Ευθύνες της ΔΕΗ και όλων των Κυβερνήσεων που αποφάσισαν να κατασκευάσουν στη Φλώρινα έναν ΑτμοΗλεκτρικό Σταθμό (ΑΗΣ) με καύσιμο λιγνίτη αλλά να δώσουν τα Ορυχεία που θα το τροφοδοτούν σε ιδιώτες. Έθεσαν σε Ομηρία στον εκάστοτε Μπόμπολα την πιο σύγχρονη και πιο ακριβοπληρωμένη Ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της ΔΕΗ και της Χώρας!!!

Αυτοί οι ιδιώτες είναι οι άρχοντες της ρεμούλας που κατέστρεψαν και εγκατέλειψαν και το Ορυχείο της Βεύης και το Ορυχείο στο Κλειδί και εκβιάζουν συνεχώς τη ΔΕΗ, την Πολιτεία, τους εργαζόμενους και τους κατοίκους.

Τεράστιες είναι και οι ευθύνες της ηγεσίας του Συνδικαλιστικού Κινήματος στη ΔΕΗ διότι οι ίδιοι συμφώνησαν και επιδίωξαν να περάσουν αυτά τα Ορυχεία σε ιδιώτες για να δείξουν, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, “στην Κομισιόν ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μονοπώλιο της ΔΕΗ στο λιγνίτη”.

Και ιδού τα αποτελέσματα!!!

Κανένα Ορυχείο, καμιά ηλεκτρενεργειακή δραστηριότητα σε ιδιώτη!!!

Άμεση κρατικοποίηση και απόδοση στη ΔΕΗ όλων των ιδιωτικών Ορυχείων της Φλώρινας. Επαναπρόσληψη των υπό απόλυση εργαζομένων που μαζί με τους άλλους, λόγω τεχνογνωσίας και εμπειρίας, πρέπει να προσληφθούν άμεσα στη ΔΕΗ που θα αναλάβει να λειτουργήσει το Ορυχείο.

Με ευθύνη της ΔΕΗ και του κράτους να γίνει άμεσα η μετεγκατάσταση των οικισμών που πλήττονται από τη λειτουργία του Ορυχείου.

kozan

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Τ.Ε Φλώρινας

Κάτω οι ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ - Η τρομοκρατία ΔΕΝ θα περάσει

Η Τ.Ε. Φλώρινας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους εργαζόμενους των Ορυχείων Αχλάδας σε ξεσηκωμό, ώστε να μπει φραγμός στα σχέδια της εργοδοσίας για δεκάδες απολύσεις Συναδέλφων μας. Κανείς ΔΕΝ μπορεί να αισθάνεται πως ΔΕΝ κινδυνεύει η δική του θέση Εργασίας, όταν απολύεται ο διπλανός του. Κανείς ΔΕΝ μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος όταν «καίγεται» το σπίτι του γείτονα, αντίθετα η φωτιά θα κάψει και το δικού του. ΚΑΜΙΑ απόλυση ΔΕΝ πρέπει να γίνει αποδεκτή, ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ για ψεύτικους διαχωρισμούς των εργαζομένων με βάση το χωριό καταγωγής κλπ, ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Η Τ.Ε. Φλώρινας της ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. καλεί τους εργαζόμενους των Ορυχείων Αχλάδας σε ξεσηκωμό, ώστε να μπει φραγμός στα σχέδια της εργοδοσίας για δεκάδες απολύσεις Συναδέλφων μας. Κανείς ΔΕΝ μπορεί να αισθάνεται πως ΔΕΝ κινδυνεύει η δική του θέση Εργασίας, όταν απολύεται ο διπλανός του. Κανείς ΔΕΝ μπορεί να κοιμηθεί ήσυχος όταν «καίγεται» το σπίτι του γείτονα, αντίθετα η φωτιά θα κάψει και το δικού του. ΚΑΜΙΑ απόλυση ΔΕΝ πρέπει να γίνει αποδεκτή, ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ για ψεύτικους διαχωρισμούς των εργαζομένων με βάση το χωριό καταγωγής κλπ, ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΣΣΕΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!

Ο αγώνας αυτός αφορά και ΠΡΕΠΕΙ να στηριχθεί από τις κοινότητες των γύρω χωριών, από το ΣΥΝΟΛΟ της ΠΟΛΗΣ!

Καλούμε τους κατοίκους των διπλανών κοινοτήτων να στηρίξουν ,με όλες τους τις δυνάμεις, όποιες μορφές αγώνα επιλέξουν οι εργαζόμενοι, μέσα από τις συλλογικές – δημοκρατικές τους διαδικασίες.

Καλούμε όλα τα Σωματεία – Συλλόγους –Φορείς της πόλης να εκφράσουν ΕΜΠΡΑΚΤΑ την αλληλεγγύη τους στους αγωνιζόμενους εργάτες.

Καλούμε όλη την πόλη και ιδιαίτερα τη νεολαία να κάνουν τον αγώνα αυτό δική τους υπόθεση.

Οι εργαζόμενοι έχουν το δίκαιο με το μέρος τους. Έχουν κάθε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλα τα «όπλα» για να το επιβάλλουν! Τη μαζική ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΚΑΤΑΛΗΨΗ των Ορυχείων, το ΚΛΕΙΣΙΜΟ κεντρικών ΔΡΟΜΩΝ, και όποια άλλη ενέργεια -φυσικά- προωθεί τα αιτήματα και τις απαιτήσεις τους.

Σε περίπτωση όπου η εκλεγμένη διοίκηση του Σωματείου ΔΕΝ οργανώσει όπως πρέπει τον αγώνα, βάλει εμπόδια ή τον οδηγήσει σε εκτόνωση με τερτίπια και αέναους διαλόγους, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΕΠΕΙ να ΕΚΛΕΞΟΥΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ μέσα από τη Γενική τους Συνέλευση, προσπερνώντας τις γραφειοκρατικές λογικές.

Σήμερα ο αγώνας αφορά ΑΜΕΣΑ την ΑΝΑΚΛΗΣΗ των ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ, την αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφαλείας & υγιεινής, τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα.
Πίσω όμως από το σημερινό πρόβλημα κρύβονται οι αληθινές αιτίες, ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΕΝ υπάρχει χώρος για ΜΙΣΟΛΟΓΑ και Υπεκφυγές. Είναι ώρα ολόκληρη η πόλη να διεκδικήσει:

Άμεση ολοκλήρωση του έργου της Τηλεθέρμανσης.

Εκκίνηση των διαδικασιών για την κατασκευή και δεύτερου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Κρατικοποίηση ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ όλων των ορυχείων της πόλης μας. Ο πλούτος της πόλης και της χώρας ΔΕΝ ανήκει σε κανέναν ΙΔΙΩΤΗ! Σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του ορυκτού στα πλαίσια της Δημόσιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Τήρηση αυστηρών κανόνων εντοπιότητας για τις νέες θέσεις εργασίας.

Ούτε σκέψη για παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις – ξεπούλημα της ΔΕΗ

Φθηνό ρεύμα για ολόκληρη την πόλη ως αντιστάθμισμα για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Κατάργηση όλων των χαρατσιών και λοιπών επιβαρύνσεων στους λογαριασμούς.

Δωρεάν κάρβουνο για τις παραπλήσιες κοινότητες.

Άμεση αποπληρωμή των κατοίκων για τα οφειλόμενα των απαλλοτριωμένων εκτάσεων.

Έτσι μόνο μπορούμε να προστατέψουμε τον τόπο μας και τις δουλειές μας. Απέναντί μας έχουμε τα κέρδη τους, τα ιδιωτικά τους συμφέροντα, το σιδερένιο νόμο των Μνημονίων, τοπικούς άρχοντες -εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας, τη νέο – Μνημονιακή Κυβέρνηση, όσους στήριξαν για χρόνια αυτές τις πολιτικές, τη χούντα τωνδανειστών, Ε.Ε. – Ε.Κ.Τ. – Δ.Ν.Τ. τη γνωστή Τρόικα κλπ.

ΤΙΠΟΤΑ όμως από όλα αυτά ΔΕΝ είναι ανίκητο μπροστά σε έναν αποφασισμένο λαό να παλέψει για τη ΖΩΗ, το ΜΕΛΛΟΝ και το ΔΙΚΑΙΟ του. ως ΤΟ ΤΕΛΟΣ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Τ.Ε. Φλώρινας

antarsya

axlada neolaia

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 12:33

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.