Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016 15:53

Οι κινητοποιήσεις στο Έβρο: Ανοιχτά Σύνορα – Κάτω ο Φράχτης (ανακοινώσεις και φωτογραφίες)

Με πολύ μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις που διοργάνωσαν η ΚΕΕΡΦΑ και ο Συντονισμός Σωματείων και Φοιτητικών Συλλόγων για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό, σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι, μεταναστευτικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες, απαιτώντας το γκρέμισμα του φράχτη στον Έβρο και ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Περίπου 700 διαδηλωτές αναχώρησαν Παρασκευή βράδυ από την Αθήνα με τρένο και με αυτοκίνητα, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας.

STATHMOS.3STATHMOS1STATHMOS2STATHMOS4TRENO

Ομάδα των διαδηλωτών συναντήθηκε με τους αγρότες στο μπλόκο του Έβρου, για να τους δηλώσουν την αλληλεγγύη τους. Ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σταματόπουλος πρώην πρόεδρος του Σ.Ε.Λ.Μ.Α (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών).

Οι διαδηλωτές συναντήθηκαν επίσης και με τους αγρότες στα μπλόκα του Έβρου, οι οποίοι σε ένδειξη συμπαράστασης στις κινητοποιήσεις ενάντια στον φράχτη, αποφάσισαν να ανοίξουν τους μπλοκαρισμένους δρόμους για να μετακινηθούν οι διαδηλωτές τις δύο μέρες των κινητοποιήσεων.

Το Metro στο μπλόκο των αγροτών στο φράγμα του Νέστου

agrotes.nestosagrotes.nestos1agrotes.nestos2

 

Το Σάββατο 23/1 πραγματοποιήθηκε η διαδήλωση στην Αλεξανδρούπολη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα. Έλληνες και μετανάστες από όλη την Ελλάδα αλλά και από τον Έβρο διαδήλωσαν στους δρόμους της Αλεξανδρούπολης. Υπήρχε μεγάλη συμμετοχή εργατικών σωματείων και φοιτητικών συλλόγων.

Η διαδήλωση συνάντησε μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο της Αλεξανδρούπολης και για την πόλη αποτέλεσε ένα κεντρικό κινηματικό γεγονός.

Αλεξανδρούπολη 0Αλεξανδρούπολη 1Αλεξανδρούπολη 2Αλεξανδρούπολη 3Αλεξανδρούπολη 4Αλεξανδρούπολη 5Αλεξανδρούπολη 5 2 CZaI5a2WwAEnlNCΑλεξανδρούπολη 5 3 CZaIrd7WAAAz1amΑλεξανδρούπολη 5 4 CZaJ sbXEAAfkPJΑλεξανδρούπολη 5 5 CZacfarUkAEbm LΑλεξανδρούπολη 5 6 CZaR6UpXEAAoCTfΑλεξανδρούπολη ALEX.2Αλεξανδρούπολη ALEX.3Αλεξανδρούπολη ALEX.4Αλεξανδρούπολη ALEX.5Αλεξανδρούπολη ALEX.6Αλεξανδρούπολη ALEX.9Αλεξανδρούπολη ALEX.10Αλεξανδρούπολη alex.12

 

elme evroy

 ergatikokendro.alex

toyrkoi alexandroypolh

okde evros

Δείτε βίντεο από τη διαδήλωση ΕΔΩ

 

 

Μετά τη διαδήλωση: Ζεστό φαγητό από την Κοινωνική Κουζίνα «Ο άλλος άνθρωπος» στις 5μμ στο χώρο του Σταθμού του ΟΣΕ.

koyzinakoyzina2

 

Ακολούθησε συνέντευξη τύπου και η κεντρική εκδήλωση στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης στην οποία μίλησαν: ο Γουέιμαν Μπένετ από το «Stand Up Against Racism» και το «United Against Fascism» της Βρετανίας· ο Εμιν Σακίρ, από την «Αντιρατσιστική Πλατφόρμα» από Τουρκίας· ο Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός· ο Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας· η Έφη Λατσούδη από το «Χωριό του ‘‘όλοι μαζί’’» από την Μυτιλήνη· ο Γρηγόρης Καλομοίρης, ΕΕ της ΑΔΕΔΥ· ο Νάντερ Χαλμπούνι από τον «Σύλλογο Αποδήμων Σύρων στην Ελλάδα», η Ντίνα Ρέππα από το Συντονισμό Σωματείων και Συλλογικοτήτων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό και ο Τζεμαλή Μηλιαζήμ, δάσκαλος από την Ξάνθη.

 

Παρεμβάσεις-χαιρετισμοί: Κώστας Καταραχιάς, πρόεδρος Σωματείου Εργαζόμενων Νοσοκομείου Αγ. Σάββας, Λία Δαμιανάκη, μέλος ΔΣ ΕΛΜΕ Ξάνθης, Αντώνης Ρέλλας, σκηνοθέτης, Κίνηση Χειραφέτησης τόμων με Αναπηρία Μηδενική Ανοχή, Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, Κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος».

Συντονισμός: Ζανέτα Λυσικάτου, ειδικευόμενη γιατρός, Κική Γιαννάτου, μέλος ΔΣ ΟΛΜΕ

0 Η συνέντευξη ΤύπουEKDHLOSH1EKDHLOSH2EKDHLOSH3Εκδήλωση 4Εκδήλωση 42

Εκδήλωση 1Εκδήλωση 2Εκδήλωση 3

ekdhlosh.alexekdhlosh.alex1kalomoirhsreppakikiekdhlosi.alex2

Στις εκδηλώσεις/κινητοποιήσεις συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, αντιρατσιστικών και αριστερών οργανώσεων από την Τουρκία. Δυστυχώς του τουρκικό κράτος εμπόδισε τους εκπροσώπους του κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP) να ταξιδέψουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Ανάμεσα στους Τούρκους που συμμετέχουν στις δράσεις στον Έβρο είναι και ο βραβευμένος διεθνώς ποιητής Γιασάρ Μιράτ.

1 Ο Γιασάρ Μιράτ στο βήμαενώ Έλληνες και Τούρκοι διαδηλώνουν μαζί

Την επόμενη μέρα, Κυριακή 24/1, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας και ετοιμάστηκαν για την πορεία στον φράχτη.

orestiada2ORESTIADA3ORESTIADA4ORESTIADA5ORESTIADA6ORESTIADA7

orestiada.1

Στη συνέχεια η κινητοποίηση συνεχίστηκε με ανάλογη μαζικότητα στις Καστανιές με κατεύθυνση το φονικό φράχτη του Έβρου. 

 

Η τουρκική κυβέρνηση απαγόρευσε παράνομα τη διέλευση του πούλμαν με τους εκπροσώπους του Συντονισμού Σωματείων και Συλλογικοτήτων για Προσφυγικό/Μεταναστευτικό και άλλων φορέων που καλούσαν στις διήμερες κινητοποιήσεις ενάντια στο φονικό φράχτη του Έβρου στις δυο πλευρές των συνόρων.
Η αποστολή, επεδίωκε να περάσει τα σύνορα για να συμμετάσχουν στην κοινή προγραμματισμένη εκδήλωση με τα τουρκικά συνδικάτα και φορείς στην Κεσσάνη της Τουρκίας.
Τα 50 μέλη της αποστολής, (Έλληνες και Τούρκοι συνδικαλιστές, δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες) βρέθηκαν εγκλωβισμένα στους Κήπους πάνω στη γέφυρα του Έβρου. Από την ελληνική πλευρά των συνόρων, υπήρχε παρουσία στρατού και αστυνομίας για να αποθαρρύνει την αποστολή από την επιμονή στο σκοπό της. Οι διαδηλωτές παρέμειναν πάνω στη γέφυρα περίπου 3 ώρες.

Ακολουθεί καταγγελία από το συντονισμό για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων και τους 50 συμμετέχοντες στην αποστολή στην Κεσσάνη:
 

Καταγγέλλουμε την απόφαση της Τουρκικής κυβέρνησης, να απαγορέψει στα Ελληνικά συνδικάτα στους φοιτητικούς συλλόγους και στις συλλογικότητες, να περάσουν τα Τουρκικά σύνορα. Σήμερα Κυριακή 24/1 ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση στην Τουρκική πόλη Κεσσάνη. Διοργανωτές ήταν τα Τουρκικά συνδικάτα και ο «Συντονισμός για το προσφυγικό/μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων» σε μια εκδήλωση που ήταν στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για να πέσει ο φράχτης του Έβρου, για ελεύθερη και ασφαλή διέλευση των μεταναστών και προσφύγων. Η τουρκική αστυνομία κατ’ εντολή της Τουρκικής κυβέρνησης, απαγόρευσε την είσοδο σε ένα πούλμαν με 50 εκπροσώπους με νόμιμα έγγραφα, σωματείων φοιτητικών συλλόγων, πολιτικών και συνδικαλιστικών συλλογικοτήτων και εκπροσώπους από τα Τουρκικά συνδικάτα.
Καταγγέλλουμε την όξυνση του αυταρχισμού και ολοκληρωτισμού της κυβέρνησης Ερντογάν. Αποτελεί πολιτική απαγόρευση χωρίς καμία τυπική δικαιολογία, με μοναδική εξήγηση «λόγους ασφαλείας». Θεωρούμε ότι η Ελληνική μαζί με όλες της κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ ευνοούν με την πολιτική τους στάση την Τουρκική κυβέρνηση στον κατήφορο του Ολοκληρωτισμού. Είναι ενδεικτικό της ανοχής-συνενοχής της ελληνικής κυβέρνησης το γεγονός ότι δεν έχει βγει επίσημη καταγγελία της Τουρκικής απαγόρευσης από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Όταν ο Κουρδικός λαός σφαγιάζεται στα Νοτιαοανατολικά της Τουρκίας, όταν συλλαμβάνονται Τούρκοι και Κούρδοι, πανεπιστημιακοί, εργαζόμενοι, εκπαιδευτικοί, η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, κλείνουν συμφωνίες συνεργασίας για το μεταναστευτικό και τις διεθνείς εξελίξεις. Γίνεται έτσι φανερό και στον πιο καλοπροαίρετο ότι έχουν την πολιτική ευθύνη για την ασυλία που απολαμβάνει η κυβέρνηση της Τουρκίας. Το μόνο που φοβούνται οι κυβερνήσεις, είναι η διεθνιστική αλληλεγγύη των λαών όπου γης. Και αυτό φάνηκε και σήμερα. Οι Έλληνες και Τούρκοι εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να συντονίζουμε τον αγώνα και την πάλη μας πιο αποφασιστικά και πιο μαχητικά.
Η αλληλεγγύη το όπλο των λαών!

 

Εν τέλει δόθηκε η σχετική άδεια από τις αρχές της Τουρκίας, μετά από πολύωρη αναμονή.

Αντιπροσωπεία πέρασε τα ελληνοτουρκικά σύνορα στα Ύψαλα/Ipsala για να συναντήσει Τούρκους αλληλέγγυους/ες αντιφασίστες/ριες! 

khpoievroytoyrkia0

toyrkia1toyrkia2toyrkia3

 ypsalaevroy

khpoi

 

Δείτε το βίντεο ΕΔΩ

Στο μεταξύ στην ελληνική πλευρά, στις Καστανιές, αντιμέτωποι με φραγμό των ΜΑΤ βρέθηκαν διαδηλωτές που, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων, επιχείρησαν να προσεγγίσουν τον φράχτη στον Έβρο.

Αντιπροσωπεία πέρασε πέρα από το μπλόκο των ΜΑΤ με πανό με το σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες».

KASTANIES0 

fraxths.evrosfraxthw.evrosfraxthw.evros2

kastanies.1kastanies2kastanies7

 

LGBD

kastanies6kastanies4kastanies5

 

Το γκρέμισμα του φράχτη αποτελούσε μια ακόμα προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις εκλογές της 25 Ιανουαρίου του 2015, πριν ακριβώς έναν χρόνο, ενώ είχε καταγγείλει την ανέγερσή του δια του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Θ. Δρίτσα, ως «υποκριτική και απάνθρωπη» απόφαση.

Σήμερα, ο υπ. εξωτερικών Ν. Κοτζιάς δηλώνει ότι "Ο φράχτης στον Έβρο δεν είναι αρνητικό γεγονός" και  ότι " Χάρη στην πολιτική που έχουμε στον Έβρο δεν έχουν περάσει ρεύματα προσφύγων από τα εδάφη, αλλά περνούν μόνο από τη θάλασσα"!!! 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έως τις 10 Νοέμβρη 2015,  μέσα σε μόλις 11 μήνες, 512 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Αιγαίο... 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΕΡΦΑ: Από τον Έβρο μέχρι το Καλαί, βγήκαμε στους δρόμους ενάντια στους φράχτες!
 
Ήταν μόνο η αρχή! Συνεχίζουμε με νέα διεθνή κινητοποίηση στις 19 Μάρτη!
 
Το διεθνές διήμερο δράσης που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στις 23 και 24 Γενάρη με αίτημα «ρίξτε τους φράχτες, ανοίξτε τα σύνορα της ρατσιστικής Ευρώπης- φρούριο» ήταν επιτυχημένο, με μαζική ανταπόκριση από τον Έβρο μέχρι το Καλαί. Πάνω από δύο χιλιάδες στον Έβρο και τρείς χιλιάδες στο Καλαί, ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στους δρόμους και τις εκδηλώσεις. Ήταν η άμεση απάντηση στη φρίκη των σαράντα τριών πνιγμένων στο Αιγαίο την Παρασκευή, ανάμεσα τους δεκαεπτά παιδιά.
 
Η διαδήλωση στις Καστανιές προς το φράχτη έστειλε αντιπροσωπεία που πέρασε πέρα από το μπλόκο των ΜΑΤ και έβαλε πανό με σύνθημα «Μέσα οι πρόσφυγες». Ήταν η πρώτη φορά που το μήνυμά μας μπήκε στην απαγορευμένη ζώνη. Το πετύχαμε στηριγμένοι στη δύναμη του κινήματος, στα συνδικάτα που βρίσκονταν στο πλευρό μας, από το Εργατικό Κέντρο Έβρου και τα τοπικά σωματεία όπως οι δυο ΕΛΜΕ του Έβρου μέχρι την ΠΕΝΕΝ και την ΑΔΕΔΥ μαζί με κόσμο του κινήματος από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα και τις Καστανιές. Ήταν συγκινητική η εικόνα κόσμου που βγήκε από τα σπίτια του για να συνοδέψει τους διαδηλωτές στην πορεία.
 
Στο Καλαί της Γαλλίας, τρείς χιλιάδες διαδηλωτές από την Γαλλία και τη Βρετανία βάδισαν με μαζική συμμετοχή των προσφύγων που είναι αποκλεισμένοι στη «ζούγκλα», την περιοχή όπου ζουν μέσα σε παράγκες και λάσπες περιμένοντας να περάσουν τα σύνορα. Τσάκισαν την φασιστική πρόκληση ματαιώνοντας την απόπειρα των φασιστών για «αντισυγκέντρωση».
 
Ο φράχτης του Έβρου και τα κλειστά σύνορα βρέθηκαν πολιορκημένα από διαδηλωτές, με πανελλαδική συμμετοχή, από την Μυτιλήνη μέχρι τη Κρήτη και από την Πάτρα και τα Γιάννενα μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την ίδια τη Θράκη.
 
Στην Αλεξανδρούπολη οι διαδηλωτές βάδισαν στους δρόμους το Σάββατο 23 Γενάρη. Αμέσως μετά σε ένα ξεχειλισμένο Δημοτικό Θέατρο, στην Κεντρική εκδήλωση ένωσαν τις φωνές τους με τα κινήματα από την Τουρκία και τη Βρετανία, με συνδικαλιστές, πανεπιστημιακούς, ακτιβιστές του κινήματος αλληλεγγύης και των αναπήρων, καλλιτέχνες.
 
Στους Κήπους του Έβρου, όπου οι αγρότες είχαν παραταγμένα τα τρακτέρ τους, δώσαμε το μήνυμα της αλληλεγγύης των εργαζόμενων της Ελλάδας και της Τουρκίας ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές. Κλείσαμε συμβολικά το Τελωνείο για 14 λεπτά.
 
Η συναδέλφωση αντιπροσωπειών στις δύο μεριές των συνόρων, στους Κήπους και τα Ύψαλα, η κινητοποίηση στη Κωνσταντινούπολη ανέδειξαν την κοινή δράση των κινημάτων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στην Ελλάδα και την Τουρκία.
 
Η αστυνομία της Τουρκίας δεν επέτρεψε στην αντιπροσωπεία συνδικαλιστών να περάσει έγκαιρα για μια συνάντηση στη Κεσσάνη, κρατώντας τους σε αναμονή για τρείς ώρες!
 
Οι κινητοποιήσεις ήταν μόνο η αρχή! Άφησαν παρακαταθήκη για συνέχιση μιας μεγάλης καμπάνιας για να ρίξουμε τους φράχτες, για να ανατρέψουμε τις πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που μαζί με τα μνημόνια, την επίθεση στο ασφαλιστικό και τους αγρότες στηρίζει τους φράχτες που πνίγουν γυναίκες και παιδιά.
 
Μπροστά στο φράχτη του Έβρου απευθύναμε το κάλεσμα για άμεση συνέχιση της δράσης με διεθνή μέρα δράσης στις 19 Μάρτη. Τότε η ΕΕ στη σύνοδο κορυφής της θα επικυρώνει την στρατικοποίηση της FRONTEX ανοίγοντας το δρόμο στην ακροδεξιά της Λεπέν και τους φασίστες. Καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα που στήριξαν την κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη να οργανώσουμε μαζί την διεθνή μέρα στις 19 Μάρτη.

 

 

Πηγές:

info-war

facebook.com/ergatiki

facebook.ioanna

facebook.com/photo

www.pandiera.gr

www.topontiki.gr

mideniki.anoxι

antiracismfascism.org

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Ιουλίου 2016 11:48

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.