Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 12:42

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύλλογος Μονίμων Υπαλλήλων

Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων

 

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Διοίκηση ΕΦΕΤ

ΜΜΕ

Όλους τους εργαζόμενους

Κοιν.: ΠΟΣΕΥΓ

Αθήνα 08.11.2022

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ο έλεγχος των τροφίμων στην χώρα μας έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο.

Οι κρατικές υπηρεσίες, που ασχολούνται με αυτόν, ύστερα από μια δεκαετία πλήρους απαξίωσης τους, δυσκολεύονται σοβαρά πλέον να επιτελέσουν το έργο τους.

Αναφέρουμε τα εξής:

  • Ο ΕΦΕΤ εξακολουθεί να είναι τραγικά υποστελεχωμένος με καλυμμένες θέσεις λιγότερες από το 50% του προβλεπόμενου προσωπικού. Σε σύνολο 488 οργανικών θέσεων,
  • υπηρετούν μόλις 254 εργαζόμενοι, ενώ οι αποχωρήσεις τα τελευταία χρόνια ξεπερνούν τις 80, οι προσλήψεις την τελευταία 12ετια είναι μηδενικές και ο προγραμματισμός για το έτος 2022 είναι 2 εργαζόμενοι και για το έτος 2023 είναι μόνο 4!1
  • Σε σημαντικές Περιφερειακές Διευθύνσεις υπηρετεί αριθμός επιθεωρητών μικρότερος από τα δάχτυλα του ενός χεριού, όπως αυτές της Πελοποννήσου (με 2 επιθεωρητές), του Βόρειου Αιγαίου (με 3 επιθεωρητές) και της Κρήτης (με 6 επιθεωρητές), οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφίμων.
  • Οι Διοικητικές Υπηρεσίες τόσο στην Κεντρική Υπηρεσία όσο και στις Περιφερειακές Διευθύνσεις είναι αποψιλωμένες, γεγονός που υπονομεύει ακόμα περισσότερο το συνολικό έργο αλλά και οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της εργασίας.
  • Σημαντικά αντικείμενα ή κομμάτια αυτών, όπως της Πληροφορικής υποστήριξης, της Τεχνικής υποστήριξης, της καθαριότητας, του τηλεφωνικού κέντρου κλπ δίνονται σε ιδιώτες ενώ υπάρχει παντελής έλλειψη Τεχνικών Υπηρεσιών.
  • Παρά τις προβλέψεις του οργανογράμματος δεν έχουν ακόμα συσταθεί Περιφερειακές Διευθύνεις του ΕΦΕΤ σε 4 Διοικητικές Περιφέρειες της χώρας (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων και Νοτίου Αιγαίου).
  • Η χρηματοδότηση του ΕΦΕΤ από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν επαρκεί για την κάλυψη ούτε των πάγιων εξόδων λειτουργίας ούτε των πιο στοιχειωδών αναγκών του ελεγκτικού έργου. Οριακά καλύπτεται η μισθοδοσία των εργαζομένων. Ως εκ τούτου, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων του φορέα, στηρίζεται στην επιβολή και είσπραξη προστίμων, γεγονός που υπονομεύει το έργο μας.

Παρά τον υπερβάλλοντα ζήλο των συναδέλφων και την προσπάθεια που γίνεται από τις υπάρχουσες Διευθύνσεις του ΕΦΕΤ ώστε να καλυφθεί το ελεγκτικό έργο, γίνεται κατανοητό ότι με δεδομένη τη συνολική υποστελέχωση και το γεγονός ότι αναφερόμαστε σε ολόκληρες Περιφέρειες με τεράστιο όγκο επιχειρήσεων, αυτό μάλλον ανέφικτο μοιάζει.

Η όποια λειτουργία του φορέα στηρίζεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζόμενων του, οι οποίοι/ες βιώνουν από πλευράς μισθολογικών (μείωση μισθολογικών απολαβών 40% τα τελευταία χρόνια) και άλλων εργασιακών δικαιωμάτων μια ζοφερή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε κυρίως την περίοδο της κρίσης και των μνημονίων και χειροτερεύει σήμερα με την ακρίβεια και τον πόλεμο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο της πανδημίας αφεθήκαμε χωρίς μέσα προστασίας, τα οποία τελικά εξασφαλίσαμε με διεκδίκηση και έτσι κατέστη εφικτή η συνέχιση του έργου μας, χωρίς να θέσουμε σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία.

Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η προώθηση από την ισχύουσα ευρωενωσιακή νομοθεσία (Καν (ΕΕ) 2017/625, Κεφ111) της παραχώρησης ελεγκτικού έργου σε ιδιώτες, η οποία εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και μετατρέπει έναν ελεγκτικό μηχανισμό σε απλό παρατηρητή και σύμβουλο επιχειρήσεων. Επικαλούμενοι την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των ελεγκτικών μηχανισμών, παρουσιάζουν τον έλεγχο από ιδιώτες ως μονόδρομο. Το ίδιο μοντέλο ελέγχου από ιδιώτες εφαρμόστηκε στην Αγγλία με αποτέλεσμα την υγειονομική κρίση της «νόσου των τρελών αγελάδων». Στη χώρα μας πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εκχώρηση εμβολιαστικών προγραμμάτων ζωοανθρωπωνόσωv πχ βρουκέλλωσης σε ιδιώτες με ανεπιτυχή αποτελέσματα.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων 12 ετών, η μια μετά την άλλη, έβαλαν τη δική τους σφραγίδα στην υπονόμευση του έργου του ΕΦΕΤ, που στα χρόνια λειτουργίας του έχει συμβάλει τα μέγιστα στην αποτροπή διαφόρων διατροφικών σκανδάλων, τα οποία κατά καιρούς ξεπηδούν σε άλλα κράτη της ΕΕ (ενδεικτικά θυμίζουμε νόσο τρελών αγελάδων, διοξίνες, κρέας αλόγου κλπ). Είναι θέμα χρόνου τέτοιου είδους σκάνδαλα να αρχίσουν να χτυπούν και την πόρτα της δικής μας χώρας εξαιτίας της παραλυσίας που επιχειρείται να επιβληθεί στον ελεγκτικό μηχανισμό, στο όνομα της διαμόρφωσης ενός «φιλικού περιβάλλοντος» για τις επιχειρήσεις.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΕΤ λέμε ότι ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ με αυτή την κατάσταση.

Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες ώστε να αναδείξουμε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε. Ένα πρώτο βήμα να αποτελεί η πλατιά ενημέρωση του κόσμου για την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο δημόσιος μηχανισμός ελέγχου των τροφίμων.

Παράλληλα ενώνουμε την φωνή μας με αυτή των άλλων εργαζομένων συμμετέχοντας στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Εντείνουμε τις διεκδικήσεις μας για έναν ΕΦΕΤ που πραγματικά θα προασπίζει τη δημόσια Υγεία.

 

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022 12:46

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.