Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016 10:53

Φεστιβαλ Αναιρέσεις 2016

 

Δελτίο τύπου

Πρόγραμμα πολιτικών εκδηλώσεων – συζητήσεων

Για μια ακόμη χρονιά το φεστιβάλ Αναιρέσεις στην Αθήνα διοργανώνει πολύ σημαντικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του πολιτικού του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα:

Την πρώτη μέρα Παρασκευή 3/6 θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με τίτλο: «Της γης οι κολασμένοι: Για μια σύγχρονη αντικαπιταλιστική απάντηση στη προσφυγική κρίση», για να συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγιάς και της μετανάστευσης, ένα θέμα που κυριαρχεί εδώ και αρκετό καιρό στην συζήτηση της ελληνικής κοινωνίας.

Ομιλητές θα είναι οι:

 • Παύλος Αντωνόπουλος, μέλος της επιτροπής διεθνών του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση

 • Irfan Aktan, Τούρκος δημοσιογράφος στο Al monitor, ένα από τα μεγαλύτερα σάιτ ανάλυσης για τη μέση ανατολή

 • Δημήτρης Αγγελίδης, δημοσιογράφος (Εφημερίδα των Συντακτών)

 • Στην εκδήλωση θα μιλήσουν και πρόσφυγες

Επίσης θα παρέμβουν με πεντάλεπτες τοποθετήσεις εκπρόσωποι του Συντονισμού για το προσφυγικό – μεταναστευτικό Σωματείων, Συλλόγων και συλλογικοτήτων, της ΚΕΕΡΦΑ, του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα νότια και της κατάληψης του City Plaza.

Το Σάββατο 4/6 θα διεξαχθεί η εκδήλωση με τίτλο: «ΗΠΑ-ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ. Η νέα εργατική βάρδια σηκώνει κεφάλι: Για το νικηφόρο εργατικό κίνημα της εποχής μας». Μια συζήτηση για την εμφάνιση και το ρόλο νέων αγωνιστικών ξεσπασμάτων της νεολαίας σε όλο τον κόσμο.

Ομιλητές θα είναι:

 • Μιχάλης Ρίζος, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

 • Μαραγκουδάκης Σταύρος, μέλος της attack στην ανεργία και την επισφάλεια.

 • Darletta Scruggs, πρωτοπόρα αγωνίστρια των κινημάτων «15$ and a union» και «Million Student March» και μέλος της οργάνωσης «Socialist Alternative» από την Αμερική.

 • Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και αγωνιστής από την Γαλλία.

Την Κυριακή 5/6 το φεστιβάλ θα κλείσει με την εκδήλωση «"Τραβήξανε ψηλά, πολύ ψηλά. Δύσκολο πια να χαμηλώσουνε", 70 χρόνια από τον εμφύλιο, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα», για να εξετάσουμε αυτήν την ιστορική περίοδο και να αντλήσουμε πολίτιμα ιστορικά διδάγματα.

Ομιλητές θα είναι:

 • Γιώργος Μιχαηλίδης, ιστορικός και μέλος της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση.

 • Τάσος Κωστόπουλος, δημοσιογράφος και συγγραφέας

 • Αλέκος Αναγνωστάκης, μέλος της Π.Ε. και της ιδεολογικής επιτροπής του Ν.Α.Ρ. για την κομμουνιστική απελευθέρωση.

 • Γιάννης Σκαλιδάκης, ιστορικός και συγγραφέας.

Όλες οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 19:30

Και τις τρείς μέρες του φεστιβάλ θα διεξαχθούν θεματικά εργαστήρια για το μαθητικό κίνημα, τα ΜΜΕ και τη πληροφόρηση από τα κάτω, την συνδικαλιστική οργάνωση στους χώρους του επισιτισμού, τη δράση στο στρατό, καθώς και την πολιτιστική παρέμβαση στις γειτονιές της Αθήνας. Τα workshop θα πραγματοποιηθούν από ομάδες εργασίας καθώς και εργατικές λέσχες και κινήσεις πόλης που θα φιλοξενούνται στο χώρο του φεστιβάλ.

 

 

 

 

Συναυλίες

Δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Αναιρέσεις

3-4-5 Ιούνη Γεωπονική σχολή

Το φεστιβάλ των Αναιρέσεων, γνωστό πλέον στο φεστιβαλικό κοινό της Αθήνας λόγω και των ιδιαίτερων συναυλιακών προτάσεων του, επανέρχεται και φέτος με ένα όσο γίνεται πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα που συνδυάζει πολλές και διαφορετικές αισθητικές προτάσεις, μουσικά ρεύματα και δημιουργικούς ανθρώπους. Ο σκληρός ροκ ήχος, το ταξιδιάρικο post, το αλήτικο hiphop, οι πειραματισμοί με τη παράδοση, το γλέντι και τα αφιερώματα στη λαϊκή έκφραση, συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ.

Ξεκινάμε τη Παρασκευή 3 Ιούνη. Στη πρώτη σκηνή στον όμορφο χώρο του άλσους της πρόσοψης της παλιάς Γεωπονικής, οι Encardiaθα παρουσιάσουν ένα πολύ επίκαιρο πρόγραμμα, το emigranti αφιερωμένο στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Το πρόγραμμα που θα ακούσουμε στις Αναιρέσεις θα αποτελέσει μια ειδική εκδοχή της ομώνυμης μουσικό θεατρικής παράστασης, η οποία με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε τη φετινή Άνοιξη στην Αθήνα. Τη σκυτάλη θα πάρει το πολυφωνικό συγκρότημα των ΧΑΟΝΙΑ, γνωστό για τη προσφορά του στη διάδοση και διάσωση της Ηπειρώτικης μουσικής παράδοσης, θα προσφέρει στιγμές πολυφωνικής μαγείας στο κοινό. Για να ακολουθήσει ένα μεγάλο Ηπειρώτικο γλέντι με τον μετρ του είδους Πετρολούκα Χαλκιά. Ένας μουσικός που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Βαθύς γνώστης της ηπειρώτικης μουσικής κουλτούρας και ανοιχτός στη παγκόσμια μουσική σκέψη, ένας δεξιοτέχνης του κλαρίνου και μια μεγάλης εμβέλειας μουσική προσωπικότητα, θα καθοδηγήσει ένα μοναδικό γλέντι και συλλογικό χορό στη πρώτη νύχτα των Αναιρέσεων.

Παράλληλα στη 2η, τη «κάτω» σκηνή του φεστιβάλ, ο ρόκ ήχος, σε όλες τους τις σκληρές εκφράσεις, θα γνωρίζει μια ιδιαίτερη συνάντηση. Επικεφαλής σε αυτήν, ποιοι άλλοι, οι μοναδικοί Nightstalker. Ατόφιο, σκληρό, αληθινό rock n’ roll, όπως αυτοί ξέρουν να παίζουν, ετοιμάζεται να απογειώσει τη σκηνή των Αναιρέσεων. Και βέβαια δεν θα τους αφήναμε ποτέ μόνους τους. Μαζί τους οι BLML(ex Blackmail). Δημιουργήθηκαν το 2010 από τον Γιώργο Καρανικόλα των θρυλικών Last Drive. Το 1990 ήταν η χρονιά που σχηματίστηκαν για πρώτη φορά ως Blackmail, και μετά από τρία άλμπουμ, οι δρόμοι τους χώρισαν για να ξανασυναντηθούν το 2010 και να δουλέψουν πάνω σε νέο υλικό του Γιώργου. Τον Δεκέμβριο του 2011 κυκλοφόρησε το supersonic άλμπουμ The Gift και τον Ιανουάριο του 2016 το Panopticon. Αρχές του 2016 επανακυκλοφόρησε το album Seven, αυτή τη φορά σε βινύλιο με νέο mastering. Εθιστικά κιθαριστικά riffs, παγανιστικά beats πάνω σε σαρωτικά τύμπανα, στερεοσκοπικές μπασογραμμές και φυσικά η ερμηνεία του Γιώργου Καρανικόλα, συνθέτουν τον ιδιαίτερο μετά-ψυχεδελικό ήχο των BLML. Οι live εμφανίσεις τους μεταφέρουν το κοινό σε μια ατμόσφαιρα μυστηριακή και ηλεκτρισμένη, σχεδόν ιερά πολεμική. Αρωγοί σε αυτό το μοναδικό live και οι Spinball, μια alternative rock μπάντα από την Αθήνα, που θα ανέβει στη σκηνή των Αναιρέσεων έχοντας στις αποσκευές της το Shadows, το πρόσφατο και πολύ δυνατό άλμπουμ τους με αναφορές σε όλο το εύρος του σκληρού alternative ήχου και βέβαια οι ΚΡΑΑΚπου συνθέτουν ρωγμές αποσυνθέτοντάς νότες πάνω στις μουσικές τους επιρροές. Blues, Garage Punk, Krautrock, ατμοσφαιρικοί ήχοι, ψυχεδέλεια... Ποτέ δε μπορείς να ξέρεις ποια πλευρά τους θα συναντήσεις. Ένα πραγματικά εκρηκτικό μουσικό κοκτέιλ…

Το Σάββατο 4 Ιούνη ένα πολύ δυνατό μουσικό καρέ θα καταλάβει τη 1η σκηνή των Αναιρέσεων. Πρώτο χαρτί, ο «άσσος» Μπάμπης Παπαδόπουλος, πολλαπλά αγαπημένος, από τις Τρύπες και το γκρουπ του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ένας μουσικός με συνεχείς αναζητήσεις, από τη «Σπηλιά του Δράκου» μέχρι το «Μέσα στον πόνο ειν’ η χαρά μεσ’ στη χαρά είναι ο πόνος», φέρνει το πείραμα, το πείραγμα και τον αυτοσχεδιασμό στη μουσική μας παράδοση, παρέα με μια μπάντα εξαίρετων μουσικών. Ακολουθεί ο Γιάγκος Χαιρέτης, ο χαρακτηριστικός λαουτιέρης από τα Ανώγεια, μια ξεχωριστή περίπτωση μουσικού. Συνεργάτης του Ψαραντώνη και του Ψαρογιώργη, πατάει γερά στην μουσική κληρονομιά της γενέτειρας του της Κρήτης, στη στιχουργική, αξιοποιώντας τους μουσικούς της δρόμους. Παράλληλα, δίνει τη δική του μουσική άποψη στην ερμηνεία ήδη γνωστών κι αγαπημένων τραγουδιών, σύγχρονων δημιουργών όπως των Χαϊνηδων, του Θανάση Παπακωνσταντίνου κι άλλων.. είτε τραγουδάει μόνος και εκτρέπεται σε έθνικ και ροκ αυτοσχεδιασμούς, ερμηνεύοντας ριζίτικα παραδοσιακά τραγούδια.

Τρίτος στη παρέα ο Βαγγέλης Καζαντζής. Ο δημιουργός από τη Λαμία έχει συνδέσει τα τελευταία χρόνια το όνομα του με 2 αξιόλογους δίσκους, σημαντικές συνεργασίες και επιτυχημένες εμφανίσεις. Ετοιμάζει το καινούργιο του δίσκο και μας επιφυλάσσει ένα αρκετά ηλεκτρικό σετ για το βράδυ του Σαββάτου. Τελευταίο και καθοριστικό μας χαρτί οι Rebetien. Μια παρέα τεσσάρων μουσικών που ερμηνεύουν τραγούδια και σκοπούς από το ρεπερτόριο του ρεμπέτικου και της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής, αλλά και νέες δικές τους συνθέσεις.Με ένα αρκετά μεγάλο φάσμα ρεπερτορίου και τεχνοτροπιών στη διάθεσή τους, αλλά και έντονη αυτοσχεδιαστική διάθεση, οι Rebetien είναι σε θέση να μεταβάλλουν το μουσικό κλίμα από ιδιαίτερα μελαγχολικό και ρομαντικό έως άκρως δυναμικό και γλεντιστικό.

Στην 2η σκηνή των Αναιρέσεων, 3 μπάντες με κοινό στοιχείο το ποιοτικό τους ήχο, 3 κοσμήματα της Ελληνικής ροκ σκηνής. Οι Electric Litany, ίσως το πιο «εγκεφαλικό» συγκρότημα που διαθέτει η Ελληνική ροκ σκηνή, ταξιδεύουν από το Λονδίνο, το τόπο διαμονής τους τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, ειδικά για την εμφάνιση τους στις Αναιρέσεις. Οι 2L8 από τη Θεσσαλονίκη, το συγκρότημα με τον ιδιαίτερο ήχο, τη θεατρικότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη μουσική όσο και τις εμφανίσεις τους, θα ανέβουν στη σκηνή των Αναιρέσεων, δίνοντας μας τη δική τους απάντηση (TheAnswer) όπως είναι και ο τίτλος της πολύ φρέσκιας νέας τους δουλειάς, μαζί με κομμάτια της πλούσιας δισκογραφίας τους. Τρίτο συγκρότημα, οι επίσης Θεσσαλονικείς JANE DOE, μία από τις καλύτερες μπάντες που έχουν εμφανιστεί στην εγχώρια σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ο ιδιαίτερος ήχος τους και η δύναμη που βγάζουν στη σκηνή τους κατατάσσει ως μία από τις καλύτερες εναλλακτικές προτάσεις αυτή τη στιγμή. Τα καλά λόγια του κοινού και όχι μόνο, τους έφεραν στο support μεγάλων συγκροτημάτων, αποσπώντας μάλιστα θετικά σχόλια από αυτές, όπως οι A Place to bury Strangers, Crippled Black Phoenix, O.Children, Nite Fields και Sonic Jesus.

Στη τελευταία βραδιά του φετινού φεστιβάλ, Κυριακή 5 Ιούνη, στη 1η σκηνή του φεστιβάλ οΔημήτρης Μπάσης, ένας γνήσιος λαϊκός τραγουδιστής, με πάθος & αυθεντικότητα, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, κάνει «Μια στάση εδώ» και ερμηνεύει τραγούδια που αγαπήσαμε. Σε αυτό το υπέροχο μουσικό πρόγραμμα, ο Δημήτρης Μπάσης μαζί με την χαρισματική τραγουδίστρια Ελένη Πέτα θα ερμηνεύσουν τραγούδια μεγάλων δημιουργών και όλες τις μεγάλες επιτυχίες τους, αλλά θα περιλάβουν και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον σπουδαίο Δημήτρη Μητροπάνο, που μας συνόδευε με το μεγαλείο της φωνής του για πάνω από 40 χρόνια! «Ρόζα», «Σ’ αναζητώ στη Σαλονίκη», «Σβήσε το φεγγάρι», «Καλοκαίρια και χειμώνες» είναι μερικά από τα τραγούδια που θα ακουστούν σε αυτό το υπέροχο αφιέρωμα! Οι Αναιρέσεις 4 χρόνια μετά το θάνατο αυτού του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, τιμούνε τη προσφορά του με αυτό το ειδικό αφιέρωμα.

Στη 2η σκηνή η hip hop κουλτούρα θα γνωρίσει μια από τις μεγαλύτερες βραδιές της. Οι Αναιρέσεις, τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές hip hop συναντήσεις, αλλά αυτή τη φορά ο πήχης θα ανέβει πολύ ψηλά… Οι World Of Mouth, o Anser, o Άγνωστος Χειμώνας, ο Ταφ Λάθος, ο Dj Micro και ο Εισβολέας με τους The Tedds, σε μια άνευ προηγουμένου σύμπραξη, που υπόσχεται να απογειώσει το φεστιβάλ στο φινάλε του…

Είσοδος ενίσχυσης 5€, τριήμερο 12€

Το πλήρες πρόγραμμα

Παρασκευή 3 Ιούνη


ΣΚΗΝΗ 1

ENCARDIA emigranti

ΧΑΟΝΙΑ

Ηπειρώτικο γλέντι με το ΠΕΤΡΟΛΟΥΚΑ ΧΑΛΚΙΑ


ΣΚΗΝΗ 2

ΚΡΑΑΚ

SPINBALL

BLML (ex BLACMAIL)

NIGHTSTALKER

Σαββάτο 4 Ιούνη

ΣΚΗΝΗ 1

ΜΠΑΜΠΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΙΑΓΚΟΣ ΧΑΙΡΕΤΗΣ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΖΑΝΤΖΗΣ

REBETIEN

 

 

ΣΚΗΝΗ 2

JANE DOE

2L8

ELECTRIC LITANY

Kυριακή 5 Ιούνη

ΣΚΗΝΗ 1

«ΜΙΑ ΣΤΑΣΗ ΕΔΩ»

Λαϊκή Συναυλία με τον Δημήτρη Μπάση και την Ελένη Πέτα και με ένα μεγάλο Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο

 

 

ΣΚΗΝΗ 2

WORLD OF MOUTH

ANSER
ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ, ΤΑΦ ΛΑΘΟΣ ,
DJ MICRO

ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ + THE TEDDS

 

 

 

 

 

 

Αναιρέσεις 2016 3, 4 και 5 Ιούνη

Γεωπονική Σχολή Αθηνών, Ιερά Οδός 54, Ελαιώνας.

Ώρα έναρξης συναυλιών 21.30

 

 

 

Διοργάνωση: νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, Νέο Αριστερό Ρεύμα για τη Κομμουνιστική Απελευθέρωση

 

 

 

Υπεύθυνοι προγράμματος :

Aρβανίτης Κώστας 6978838276

Φουρίκος Κώστας 6948823162

Υπεύθυνη επικοινωνίας Ρώτα Αντιγόνη 6944435927

www.anaireseis.gr

https://www.facebook.com/anaireseis/?fref=ts

https://www.facebook.com/events/217402945304766/

ΑΝΑΙΡΕΣΕΙΣ 16 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020 17:01

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.