Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017 23:07

4ήμερη απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική-ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ!

28/3/17 - Ξεκίνησε η 4ήμερη απεργία στην Εθνική Ασφαλιστική

Εργατική Αλληλεγγύη

Φωτό/ρεπορτάζ: Κυριάκος Μπάνος 

Μεγαλύτερη από τις προηγούμενες ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στη μαραθώνια πορεία που πραγματοποίησαν την πρώτη μέρα της 4ήμερης απεργίας την Τρίτη 28/3. Ξεκινώντας από το κεντρικό κτήριο στην Συγγρού έφτασαν στη Βουλή, ενώ μετά από 10λεπτη στάση συνέχισαν την πορεία τους μέσω της Πανεπιστημίου καταλήγοντας στην πλατεία Δημαρχείου μπροστά από τα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας, ζητώντας συνάντηση με την διοίκηση. ETNIKH.4ETHNIKH.1

ETNIKH.3

ETNIKH.5

ETNIKH.7

ETNIKH.10

ETNIKH.8

ETNIKH.9

“Δεν πωλείται”, είναι το σύνθημα που αναγραφόταν στις δεκάδες πικέτες και μπαλόνια που κρατούσαν στα χέρια τους, ενώ με σφυρίχτρες, ντουντούκες και πανό έδειχναν πως αυτή η πώληση δεν πρόκειται να περάσει χωρίς μάχη. Μαζί τους στον αγώνα από την αρχή των κινητοποιήσεών τους βρέθηκε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια, η Εργατική Αλληλεγγύη και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ παρόντες στην κινητοποίηση της Τρίτης 28/3 ήταν μέλη του ΔΣ των εργαζόμενων στην Εθνική Τράπεζα που έβγαλε ανακοίνωση συμπαράστασης στον αγώνα τους, κόσμος από την Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, μέλη της ΛΑΕ.
Η 4ήμερη απεργία ήταν απόφαση της μαζικής Γενικής Συνέλευσης που οργανώθηκε την Πέμπτη 23/3 με την παρουσία εκατοντάδων εργαζόμενων από όλα τα τμήματα της εταιρίας. Οι πάνω από 400 εργαζόμενοι με ποσοστό 100% επί των παρόντων πήραν απόφαση κλιμάκωσης του αγώνα τους, ανεβάζοντας τον απεργιακό πήχη, αφού από τις 24ωρες και την 48ωρη απεργία των προηγούμενων εβδομάδων έφτασαν να αποφασίσουν το εξ' ολοκλήρου κλείσιμο της επιχείρησης για 4 μέρες μέχρι και την Παρασκευή 31/3, για να εμποδίσουν το ξεπούλημα και να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας.

ETNIKH.2

 

ETHNIKH.6

Η απεργία ήδη δημιούργησε ένα μικρό πρώτο ρήγμα στη διαδικασία πώλησης που σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωνόταν την Τρίτη 28/3, ημέρα που ξεκίνησε η 4ήμερη απεργία των εργαζόμενων στην εταιρία, αφού όπως ανακοινώθηκε από την διοίκηση της Εθνικής τράπεζας τα τέσσερα funds (τρία κινέζικα και ένα αμερικάνικο) που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την Εθνική Ασφαλιστική ζήτησαν παράταση μέχρι την Δευτέρα 3/4 για να καταθέσουν τις τελικές δεσμευτικές προσφορές τους.
“Κάθε “κανόνι” που σκάει για να “εξυγιάνουν” οι τράπεζες το χαρτοφυλάκιό τους είναι άλλο ένα πλήγμα για τους εργαζόμενους που χάνουν δουλειές και δεδουλευμένα, για τους μικρομεσαίους προμηθευτές που χάνουν τζίρο και τα χρωστούμενα. Παντού οι τραπεζίτες για να διασφαλίσουν τα κέρδη και την ρευστότητα τους, τσακίζουν εργατικά δικαιώματα και τις δουλειές χιλιάδων εργαζόμενων” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και που μοιράστηκε στους εργαζόμενους κατά την διάρκεια της κινητοποίησης.
“Γι αυτό ο αγώνας που δίνουν οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής για να μην περάσει το ξεπούλημα της εταιρίας και να κρατήσουν τις δουλειές και τα δικαιώματα τους είναι κρίσιμος για όλους τους εργαζόμενους. Γιατί βάζει εμπόδιο στις «τράπεζες – ζόμπι» να ζουν ρουφώντας το αίμα της εργαζόμενης κοινωνίας.
Να στηρίξουμε τους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής με ψηφίσματα, οργανώνοντας εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς και ζητώντας από απεργούς της Εθνικής Ασφαλιστικής να έρθουν να μιλήσουν για τον αγώνα τους. Να απαιτήσουμε από την ΟΤΟΕ και όλα τα σωματεία των τραπεζοϋπαλλήλων, αλλά και όλους τους εργαζόμενους, να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι.
Απέναντι σε αυτή την κατάσταση η διέξοδος βρίσκεται στην κρατικοποίηση όλων των τραπεζών χωρίς καμία αποζημίωση για τους (έτσι και αλλιώς χρεωκοπημένους) τραπεζίτες. Στον έλεγχο όλου του τραπεζικού συστήματος αλλά και ολόκληρης της πραγματικής οικονομίας από τους εργαζόμενους. Βρίσκεται στη σύγκρουση με το ευρώ και την ΕΕ”, τονίζεται στην ανακοίνωση του Συντονισμού ενάντια στα μνημόνια.Φωτό/ρεπορτάζ: Εργατική Αλληλεγγύη/ Κυριάκος Μπάνος

Η νίκη των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική θα είναι νίκη όλων των εργαζόμενων απέναντι στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας - τραπεζών για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπουλήματα στα αρπαχτικά της αγοράς.

Η λύση είναι μία: Κρατικοποίηση των τραπεζών και των θυγατρικών τους με εργατικό έλεγχο και χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στους τραπεζίτες.

 

 

Yiannis Fragkoulis

Αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της Εθνικής Ασφαλιστικής

Οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική συνεχίζουν και κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον όμιλο της ΕΤΕ. Μετά από δύο 24ωρες απεργίες τον προηγούμενο μήνα, με διαδηλώσεις στο κτίριο της ΕΤΕ και το Υπουργείο Εργασίας, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαν 48ωρη απεργία με μαζική συμμετοχή και πορεία στο κτίριο της Αντιπροσωπείας της ΕΕ, αλλά κι απεργιακή συναυλία.
Στη μ
αζική Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, με συμμετοχή 400 εργαζόμενων, αποφασίστηκε νέα 4ήμερη απεργία από Τρίτη 28/3 έως και Παρασκευή 31/3 με καθημερινές απεργιακές περιφρουρήσεις στο Μέγαρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις καθημερινά.
Οι 900 εργαζόμενοι, μεταξύ των οποίων και οι 200 ενοικιαζόμενοι μέσω ICAP, είναι σίγουρο ότι σε ενδεχόμενη πώληση κινδυνεύουν με μείωση των θέσεων εργασίας και των μισθών τους, καθώς ο επίδοξος αγοραστής θα θελήσει να αγοράσει μια εταιρεία με λιγότερους εργαζόμενους και χειρότερες εργασιακές σχέσεις ώστε να έχει ακόμη μεγαλύτερο κέρδος.
Το πρόβλημα επομένως δεν είναι ο “αφελληνισμός” του ελληνικού ασφαλιστικού κλάδου ή η πώληση μιας ελληνικής κερδοφόρας επιχείρησης, όπως λένε ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, αλλά και συνδικαλιστικές δυνάμεις που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ και την ΛΑΕ. Γιατί είτε Έλληνας είτε Κινέζος είτε Αμερικάνος βρίσκεται πίσω από την εκάστοτε διοίκηση το ίδιο αντιμετωπίζει και τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Την είδαμε και την “ελληνική” Εθνική Ασφαλιστική πώς αντιμετωπίζει χρόνια τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενούς της, τους είδαμε και τους Έλληνες τραπεζίτες (Σάλλα, Λαυρεντιάδη, Κωστόπουλο, Αράπογλου κλπ). Μήπως δεν θυμόμαστε την περίπτωση ΑΣΠΙΣ;
Αποδεικνύεται ότι το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΤΕ, που συμφώνησαν στο 3ο μνημόνιο κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Τρόικα ανακεφαλαιοποιώντας τον όμιλο όπως και τις άλλες τράπεζες με τα λεφτά του ελληνικού δημοσίου, περνάει μέσα από την ισοπέδωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων. Οι αυταπάτες που καλλιεργούσαν όσοι έλεγαν ότι η “καλή” κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει μάχη ενάντια στους κακούς δανειστές και χρειάζεται τη στήριξή μας για να καταφέρει διάφορα, διαλύονται και στην περίπτωση της Εθνικής Ασφαλιστικής και όλοι καταλαβαίνουν για ποιον δουλεύουν Τσίπρας – Τσακαλώτος και Σία.. Η ακύρωση της πώλησης, η διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και η ένταξη των ενοικιαζόμενων στο τακτικό προσωπικό, αποδείχθηκε και εδώ ότι δεν θα επιτευχθούν με διαπραγματεύσεις και συζητήσεις με τους δανειστές, αλλά με αγώνα και σύγκρουση, συνδέονται άμεσα με την αναγκαία ρήξη με ΕΕ-Ευρωζώνη που επιβάλλουν τις ισοπεδωτικές για τα εργασιακά μας δικαιώματα ρυθμίσεις και τις συγκεκριμένες στρατηγικές για το τραπεζικό σύστημα, ενώ μόνος εναλλακτικός δρόμος εμφανίζεται το πέρασμα των τραπεζών και των θυγατρικών τους υπό δημόσια ιδιοκτησία και η λειτουργία τους με κοινωνικό έλεγχο.

 

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Η Εθνική Ασφαλιστική δεν πωλείται - Συμπαράσταση στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ συμπαραστέκεται και στηρίζει στις συνεχόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην Εθνική Ασφαλιστική ενάντια στην επικείμενη πώληση της.

Το 97% των εργαζομένων ψηφίζουν με ονομαστική ψηφοφορία υπέρ της απεργίας και την επόμενη βδομάδα, που κλείνουν οι δεσμευτικές προσφορές, η απεργία κλιμακώνεται με κλείσιμο της εταιρίας για όλες τις μέρες της βδομάδας. Στην κινητοποίηση συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στην Εθνική Ασφαλιστική που δουλεύουν εκεί μέσω της ICAP και παρά τις προσπάθειες της διοίκησης της ICAP να σταματήσει την συμμετοχή τους στην απεργία.

Η Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, είναι μια κερδοφόρα εταιρία και πουλιέται με εντολή της ΕΕ και των συμφωνιών που υπογράφηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα της Εθνικής. Οι τρεις φορές ανακεφαλαιωμένες, με τα λεφτά μας, τράπεζες όχι μόνο δεν σώζονται αλλά βγάζουν στο σφυρί και τα "ασημικά" τους.

Για τους εργαζόμενους, η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα σημάνει χτύπημα στις συλλογικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας με ειδικούς όρους με τους οποίους ο αγοραστής δεν χρειάζεται να αγοράσει ολόκληρη την εταιρία αλλά όσο ποσοστό αυτής θέλει.

ANTARSYA

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 17:59

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.