Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου 2017 17:44

Καταγγελίες για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

Ανακοίνωση ΦΣ ΕΜΠ για την κατάληψη στο Πολυτεχνείο: Όχι στη ματαίωση της επετείου της εξέγερσης!

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνέχεια της επίθεσης που διεξάγει ενάντια στη νεολαία και τον αγωνιζόμενο λαό, προσπαθεί τώρα με τις δυνάμεις καταστολής να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου.

Αντικειμενικά η κατάληψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή στο χώρο του πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα και να αφήσουν τους ΦΣ να μεταφέρουν τις καταλήψεις τους στο χώρο του Πολυτεχνείου και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων.

Ως Φοιτητικοί Σύλλογοι καταγγέλλουμε την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και απαιτούμε να αποχωρήσουν ΑΜΕΣΑ οι διμοιρίες από το χώρο του Πολυτεχνείου! Η διεξαγωγή του τριημέρου εορτασμού του Πολυτεχνείου ήταν και θα είναι στα χέρια του μαζικού λαϊκού κινήματος, της νεολαίας και του αγωνιζόμενου λαού.

Κοινή ανακοίνωση οργανώσεων για τα γεγονότα στο Πολυτεχνείο

Το πολυτεχνείο ανήκει σε όλο τον λαό και τη νεολαία. Το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα. Αποκτά νόημα μέσα από το ρόλο των σωματείων, των φοιτητικών συλλόγων και των συλλογικοτήτων με αναφορά στο κίνημα στη διοργάνωση του τριημέρου. Σήμερα είναι πολύτιμο ενόψει της αντιλαϊκής τρίτης αξιολόγησης. Έχει τεράστια σημασία η πραγματοποίηση ενός εορτασμού του Πολυτεχνείου μαζικού, λαϊκού και νεολαιίστικου, μαχητικού, αντικυβερνητικού και αντιιμπεριαλιστικού, ανοιχτού στο κίνημα και το λαό. Ακόμα περισσότερο σήμερα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπλέει απόλυτα με τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ και του αμερικανικού ιμπεριαλισμού.

Στην κατεύθυνση αυτή καταγέλλουμε τον αποκλεισμό από το χώρο και την απόπειρα ακύρωσης του εορτασμού από ομάδες εχθρικές στο κίνημα. Η κίνηση αυτή δεν έχει καμία νομιμοποίηση από κανένα τμήμα του κινήματος, είναι αποτέλεσμα μιας ακραίας ιδιοκτησιακής λογικής που αποκλείει όλο το λαό από το χώρο του ασύλου. Η κατάσταση που διαμορφώνεται εξυπηρετεί τον πάγιο στόχο κάθε κυβέρνησης και όλων των δυνάμεων του συστήματος. Αποτελεί την καλύτερη προσφορά στην προσπάθεια κυβέρνησης και κράτους να αμαυρώσουν τον εορτασμό του πολυτεχνείου και να κόψουν το νήμα με τους αγώνες του σήμερα. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, μαζί με όλα τα αστικά κόμματα και ΜΜΕ, αξιοποιούν τα γεγονότα για να εντείνουν το κλίμα τρομοκρατίας, να στοχοποιήσουν το άσυλο και να μη γίνει ο εορτασμός.

Ο τριήμερος εορτασμός του Πολυτεχνείου να διεξαχθεί στον ιστορικό χώρο του με πρόσβαση για το λαό, τη νεολαία και τους μαζικούς φορείς

Καταγγέλουμε την προσπάθεια αποκλεισμού της εισόδου στο λαό

Απαιτούμε την απόσυρση των ΜΑΤ. Καμία σκέψη για επέμβαση της αστυνομίας και καταπάτηση του χώρου του ασύλου.

Καταγγέλουμε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την απόπειρα τρομοκράτησης του κινήματος

Καλούμε τον λαό και την νεολαία σε μαζική συγκέντρωση στο Πολυτεχνείο στις 4.00 μμ.

Καλούμε το λαό και τη νεολαία να διασφαλίσουν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου με τη μαζική παρουσία τους.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΝ ΛΑΟ – ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ

Ανασύνθεση – ΟΝΡΑ

ΑΝΤΑΡΣΥΑ

ΑΡΑΝ

ΑΡΑΣ

Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση

Αριστερή Συσπείρωση

Αριστερό Ρεύμα

ΔΕΑ

Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά

ΕΕΚ – ΟΕΝ

ΚΚΕ (μ-λ)

Λαϊκή Ενότητα

ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

ΟΚΔΕ – Σπάρτακος

Οργάνωση Νεολαίας «Πορεία»

Παρέμβαση

antarsya

 

ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Καταγγελία για την απόπειρα διάλυσης του γιορτασμού του Πολυτεχνείου

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 4.ΟΟ μμ

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αξιοποιώντας την «κατάληψη» του Πολυτεχνείου από ομάδα «αντιεξουσιαστών», προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του. Απαιτούμε, μαζί με τους φοιτητικούς συλλόγους, να αποχωρήσουν άμεσα οι διμοιρίες των ΜΑΤ από το χώρο του Πολυτεχνείου και καλούμε τον λαό και την νεολαία και όλες τις δυνάμεις της αριστεράς να κινητοποιηθούν άμεσα και να διαδηλώσουν στο Πολυτεχνείο με στόχο να επιβάλουν και φέτος έναν μαχητικό, ριζοσπαστικό, αντικυβερνητικό, ανοιχτό σε όλες τις κοινωνικές αντιστάσεις και αγωνιστές γιορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη.

Η απόπειρα διάλυσης του γιορτασμού της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73 από ομάδα «αντεξουσιαστών» διευκολύνει το έργο της κυβέρνησης, των πάγιων στοχεύσεων κάθε εξουσίας και κάθε μηχανισμού κρατικής και παρακρατικής βίας που θέλουν να καταργήσουν τον γιορτασμό του Πολυτεχνείου ή να τον καταντήσουν μνημόσυνο ή «συγκρουσιακή» καρικατούρα, απομονωμένο από τα κινήματα και την έμπνευση της μαζικής ταξικής σύγκρουσης στη βάση της υπεράσπισης των κοινωνικών αναγκών και δικαιωμάτων.

Ειδικά, στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της νέας όξυνσης της επίθεσης, ενόψει της «τρίτης αξιολόγησης» και της επικίνδυνης υποταγής στην πολιτική του ιμπεριαλισμού, που ο αντικυβερνητικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας και η ανάπτυξη των αντιστάσεων είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

antarsya

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε

Οι εξεγέρσεις δεν έχουν πορτιέρηδες – Όλες/οι στο Πολυτεχνείο και τη διαδήλωση για μια κοινωνική, αντικαπιταλιστική απάντηση στις πολιτικές του Κεφαλαίου

Από το βράδυ της Τρίτης (14/11), ο χώρος του Πολυτεχνείου παραμένει κλειστός για τις αντικαπιταλιστικές και τις κινηματικές συλλογικότητες και οργανώσεις, εξαιτίας μιας εντελώς αυθαίρετης κατάληψης που έχει πραγματοποιηθεί από μια ομάδα 30-40 ανθρώπων, η οποία αποφάσισε ότι δικαιούται να υποκαταστήσει το κοινωνικό κίνημα και να παίξει τον ρόλο του πορτιέρη στις πύλες του χώρου.

Η κατάληψη αυτή όχι απλά δεν έχει καμία σχέση με την εξέγερση και την αναρχική αντίληψη για την κοινωνική δράση, αλλά βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδά τους. Αποτελεί στην ουσία της μια βαθύτατα εξουσιαστική, ολοκληρωτική, αντικινηματική και τελικά αντικοινωνική πρακτική. Παραβιάζει κατάφωρα τη βασικότερη αρχή της ελευθεριακής σκέψης που είναι η απρόσκοπτη κυκλοφορία των ιδεών στο εσωτερικό του κινήματος, στερεί από τις δυνάμεις του έναν χώρο συνάντησης με την κοινωνία και συνιστά επί της ουσίας καταστολή της δράσης τους. Κορδώνεται πως με αυτό τον τρόπο πολεμάει τις «κρατιστικές δυνάμεις» και ταυτόχρονα, προτάσσει την τέλεια κρατικιστική θέση, αναπαράγοντας τη λογική του αποκλεισμού, της επιβολής και του αυταρχισμού.

Ακόμα και στις χειρότερες εποχές ενδοκινηματικής καταστολής, που δικαίως καταγγέλθηκαν και πολεμήθηκαν, κανείς ως τώρα δεν είχε δοκιμάσει να υποστηρίξει ότι το Πολυτεχνείο ανήκει σε αυτόν και μόνο αυτόν. Πίσω από τέτοιες πρακτικές κρύβεται η λογική της φωτισμένης δικτατορίας, την οποία οι ελευθεριακοί/ες αντιμαχόμαστε από όπου κι αν προέρχεται.

Ταυτόχρονα, αυτή η αυθαίρετη και εξουσιαστική κίνηση, συντελεί στον πλήρη ευτελισμό του γιορτασμού της εξέγερσης και δικαιώνει όσους επιχειρούν να την απονομιμοποιήσουν. Εικόνες όπως η εκτόξευση πετρών προς συγκεντρωμένους φοιτητές, γελοίες ανακοινώσεις του τύπου «θα κάνουμε εξέγερση στις 8, φέρτε μας φαγητά και τσιγάρα», η «ένοπλη καχυποψία» απέναντι σε κάθε ανυποψίαστο περαστικό, η εκδίωξη από τον χώρο παιδιών που ήρθαν με τους γονείς τους για να καταθέσουν ένα λουλούδι, είναι φαινόμενα που δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.

Ο χώρος του Πολυτεχνείου και ο συμβολισμός του, επιβάλει να παραμένει ανοιχτός στη διακίνηση ιδεών ανάμεσα στις συλλογικότητες που αντιμάχονται τον καπιταλισμό και τις πολιτικές του, ανεξάρτητα από τις επιμέρους ή βαθύτερες διαφορές ανάμεσά μας.

Ιδιαίτερα σήμερα, που η βάρβαρη επίθεση του Κεφαλαίου ενάντια στις ζωές μας και κάθε μορφής εργασιακό και κοινωνικό δικαίωμα, οι πολιτικές ενάντια στους/στις εργαζόμενους/ες, τους άνεργους/ες, τους πρόσφυγες, συνεπικουρούνται από την κινηματική ύφεση στην οποία οδήγησε η συστηματική καλλιέργεια πολιτικών αυταπατών για την σημερινή κυβέρνηση, έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία η ενίσχυση κάθε διαδικασίας που μπορεί να συντελέσει στην κοινωνική αντεπίθεση. Για ένα μαζικό κοινωνικό κίνημα που θα παλέψει ενάντια στο Κεφάλαιο, τον φασισμό, την καταστολή.

Η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε βρίσκεται σε συντονισμό με άλλες ελευθεριακές και αντικαπιταλιστικές συλλογικότητες, προκειμένου να ανοίξει το Πολυτεχνείο και να παραδοθεί στις ανοιχτές διαδικασίες του κινήματος.

Παράλληλα, καλεί κάθε εργαζόμενο/η, άνεργο/η, πρόσφυγα να πλαισιώσει τις κινηματικές συγκεντρώσεις του διημέρου με αποκορύφωμα τη διαδήλωση της Παρασκευής σε όλη τη χώρα.

-Καμία ανοχή σε φαινόμενα καταστολής των κινηματικών συλλογικοτήτων, από όπου κι αν προέρχονται.

-Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη, παλεύοντας ενάντια στη σημερινή δικτατορία του Κεφαλαίου σε κάθε κοινωνικό χώρο και χώρο δουλειάς, στα αμφιθέατρα, τον δρόμο, τα συνδικάτα.

-Οργανωνόμαστε στους χώρους δουλειάς και τους κοινωνικούς χώρους, δημιουργούμε την επαναστατική συνομοσπονδία των καταπιεσμένων, προετοιμάζουμε τη γενική απεργία ενάντια στο Κεφάλαιο

-Αντιστεκόμαστε στον φασισμό, τον νέο εθνικιστικό ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό.

-Ολες/οι στις διαδηλώσεις τιμής και μνήμης στην εξέγερση του Πολυτεχνείου την Παρασκευή

ΑΘΗΝΑ, 15:00 Πλατεία Κλαυθμώνος

ΠΑΤΡΑ, 11:00 Παράρτημα

ΧΑΝΙΑ, 18:00 Πλατεία Αγοράς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 18:00 Πολυτεχνείο

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 17:42

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.