Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2018 13:37

Εργατικό δυστύχημα Πάτρα: Δούλευε στο μαδέρι σε ηλικία 65 ετών…

Έδωσε την τελευταία «μάχη» με το μεροκάματο την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου. Στα 65 χρόνια του ανέβηκε στη σκαλωσιά. Δεν είχε σύνταξη και δούλευε δεξιά και αριστερά. Το μεσημέρι δεν γύρισε σπίτι…

Το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε την Τετάρτη στην Πάτρα, όταν ένας 65χρονος οικοδόμος από το Αίγιο, κατά τη διάρκεια εργασιών σε κτίριο από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, έπεσε από τη σκαλωσιά ύψους 5 μέτρων στο έδαφος, αποτελεί ένα άγριο έγκλημα εναντίον της εργατικής τάξης της χώρας. Σε γιαπιά, σε εργοστάσια, σε πολλούς χώρους δουλειάς, δεκάδες εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους, από τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας και την υπερεργασία,

Με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του οικοδόμου από το Αίγιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, σε μια ανακοίνωση καταπέλτη για τις συνθήκες εργασίας, την εκμετάλλευση των αφεντικών, αλλά και την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων, σημειώνει:

«Άλλος ένας συνάδελφός μας, που αναγκαζόταν να δουλεύει στο μαδέρι σε ηλικία 65 ετών, νεκρός. Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και οι προηγούμενες, με την αύξηση των ορίων ηλικίας σε συνδυασμό με την ανεργία, τη βαριά φορολογία, αναγκάζουν χιλιάδες συναδέλφους μας να παίζουν τη ζωή τους κορόνα – γράμματα για ένα ξεροκόμματο.

Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς θυμίζει μεσαίωνα, ελλιπείς μέτρα ασφαλείας, εντατικοποίηση της εργασίας και ωράρια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κρατά υποστελεχωμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς (επιθεώρηση εργασίας, ΙΚΑ κ.λπ.) με αποτέλεσμα το κατασκευαστικό κεφάλαιο να δρα ασύδοτα ξεζουμίζοντας κυριολεκτικά τους εργάτες, μέχρι να τους πάρουν και την τελευταία τους πνοή.

Επίσης τεράστιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που κωλυσιεργεί σχετικά με τη διανομή των “υπέρ αγνώστων” ενσήμων, δουλεμένα ένσημα των οικοδόμων, ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για συνταξιοδότηση, είναι ο κόπος των οικοδόμων.

Οι οικοδόμοι πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Μέσα από το Συνδικάτο οργανωμένα κι αποφασιστικά να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε δουλειά με αξιοπρέπεια, να μη δίνουμε τη ζωή μας για τα κέρδη των αφεντικών.

Απαιτούμε:

Τώρα προσλήψεις σε όλους τους εκλεκτικούς μηχανισμούς και συνεχείς έλεγχοι στα εργοτάξια.

Τώρα διανομή των “υπέρ αγνώστων” ένσημα».

Ημεροδρόμος, 25 Ιανουαρίου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 15:03

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.