Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 03 Μαϊος 2018 13:16

Νεκρός ο 26χρονος ντελιβεράς που είχε τραυματιστεί στις 27 Απριλίου στη Λάρισα

Ένας ακόμα εργαζόμενος νεκρός λόγω εργατικού «ατυχήματος», τρεις μέρες μετά τον θάνατο των δυο εργαζόμενων στο δήμο της Τήνου. Αυτή τη φορά νεκρός είναι ένας 27χρονος ντελιβεράς στη Λάρισα, εργαζόμενος σε αλυσίδα καφέ, το μηχανάκι του οποίου συγκρούστηκε με ΙΧ αυτοκίνητο, την περασμένη Παρασκευή, 27 Απριλίου, στην οδό Βόλου.

Ο νεαρός εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, υπέκυψε τελικά στα τραύματά του (αιμάτωμα στο κεφάλι), το μεσημέρι της Τετάρτης, 2 Μαΐου. Ήταν πατέρας ενός μικρού αγοριού, το οποίο μένει ορφανό.

Πριν από ένα περίπου χρόνο (30 Μαΐου 2017) και πάλι στη Λάρισα, ένας άλλος νεαρός ντελιβεράς, 29 χρονών, έχασε τη ζωή κάτω από παρόμοιες συνθήκες. Δυο μήνες πιο πριν περίπου, στις 2 Μαρτίου, άλλος ένας 22χρονος εργαζόμενος στην αλυσίδα Mikel, έχασε κι αυτός τη ζωή του εν ώρα εργασίας, στους δρόμους του Κολωνού στην Αθήνα. Και πριν απ’ αυτούς, υπάρχει ένας μακάβριος κατάλογος θανατηφόρων εργατικών «ατυχημάτων» με θύματα νέους ντελιβεράδες.

Όπως αναφέρεται σε παλιότερη ανακοίνωση της εργατικής συλλογικότητας «ATTACK στην ανεργία και την επισφάλεια»: 

«Δεν ήταν η ‘‘κακιά στιγμή’’, δεν ήταν ‘‘γραφτό του’’. Είναι μια αθλιότητα χωρίς τέλος. Το ξέρουμε όλοι πια, τα παιδιά με τα μηχανάκια δέχονται απίστευτη πίεση στη δουλειά τους. Κακοσυντηρημένα οχήματα, με έξοδα που επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου το διανομέα, ελλειπής ή και καθόλου εξοπλισμός μοτοσυκλετιστή, άγχος, τρέξιμο, τηλέφωνα και νευρική οδήγηση, όλα ενορχηστρωμένα από εργοδοσίες που δε λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση των κερδών τους.» Αυτά γράφτηκαν στις 12 Μαρτίου 2017, για τον θάνατο του 22χρονου Μέμου, εργαζόμενου στα Mikel. Η ανακοίνωση αυτή θα μπορούσε όμως να έχει γραφτεί και για τον 26χρονο από τη Λάρισα που πέθανε χτες, όπως και για κάθε νεαρό/η εργαζόμενο/η που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, ανυπαρξίας κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών για την προστασία της εργασίας, αλλά και ανυπαρξίας συνδικαλιστικές προστασίας, αναγκάζεται να αποδέχεται συνθήκες εργασίας που πολύ συχνά οδηγούν σε «ατυχήματα». Πολλά απ’ αυτά θανατηφόρα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 14:35