Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018 22:23

Ενημέρωση για την απεργία της Κυριακής 15/7/18 [από το Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής]

Γράφτηκε από

H Κυριακή 15/7/18 αποτέλεσε έναν σημαντικό σταθμό στον αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας. Σε συνέχεια της όλης σταθερής αγωνιστικής κίνησής μας όλα αυτά τα χρόνια, δώσαμε για μια ακόμη φορά τη μάχη της απεργίας.

Πριν από μερικές εβδομάδες δημοσιεύσαμε από κοινού με τη Συνέλευση εργαζομένων στα Public απεργιακή ανακοίνωση («Δε Θέλουμε Δουλειά την Κυριακή – Θέλουμε Σύμβαση Συλλογική»), με την οποία πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις σε όλα τα καταστήματα Public του Νομού Αττικής, καθώς και στα γραφεία της εταιρίας στη Ν. Κηφισιά. Παράλληλα, ως Σύλλογος δημοσιεύσαμε μια ακόμα απεργιακή ανακοίνωση («Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές και τις ζωές μας!»), καλώντας παράλληλα σε απεργιακή συγκέντρωση στην Ερμού. Ενώ, προχωρήσαμε και σε αφισοκολλήσεις [αφίσα Συντονιστικού δράσηςαφίσα ΣΥΒΧΨΑ] έξω από διάφορα μαγαζιά του κλάδου μας.

Την Κυριακή 15 Ιούλη από κοινού και με συναδέλφους-συναδέλφισσες, συναγωνιστές-συναγωνίστριες και από άλλα εργατικά σωματεία και συλλογικότητες προχωρήσαμε σε μια σειρά απεργιακών κινητοποιήσεων.

Στο public Καλλιθέας η περιφρούρηση της απεργίας μας, που γινόταν παράλληλα με αντίστοιχες απεργιακές περιφρουρήσεις και σε άλλα κοντινά καταστήματα, κράτησε από νωρίς το πρωί μέχρι τις 4μμ, οπότε και διασφαλίστηκε ότι το κατάστημα δε θα άνοιγε καθόλου μέχρι το βράδυ.

Την ίδια ώρα (από νωρίς το πρωί μέχρι και τις 3.30μμ) πραγματοποιούσαμε απεργιακή περιφρούρηση και στο public Συντάγματος. Παράλληλα, απεργιακές περιφρουρήσεις γίνονταν και στην Ερμού σε καταστήματα κοντά στην πλατεία Καπνικαρέας, όπου ήταν και η δημόσια καλεσμένη απεργιακή συγκέντρωσή μας.

Επίσης, την ημέρα αυτή μια σημαντική απεργιακή δυναμική εκφράστηκε και στο public Αγίας Παρασκευής, όπου η μαζική συμμετοχή σχεδόν του συνόλου των συναδέλφων στην απεργία είχε ως συνέπεια το να μην ανοίξει καθόλου το εν λόγω κατάστημα. Σε σχέση με την εξέλιξη αυτή είναι σκόπιμο να επισημάνουμε ότι για την αποφασιστική αυτή στάση των συναδέλφων, πέρα από την ξεκάθαρη εναντίωσή τους στην επιβολή της κυριακάτικης εργασίας, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οργή τους για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που βιώνουν, καθώς στο κατάστημα όπου εργάζονται δε λειτουργεί εδώ και πολύ καιρό ο κλιματισμός, ενώ υπάρχει και σοβαρό ζήτημα με την καθαριότητα. Πρόκειται για ζητήματα που, ανάμεσα σε άλλα, θίγαμε και στη σχετική ανακοίνωση που κυκλοφορήσαμε από κοινού με τη Συνέλευση εργαζομένων στα Public.

Επιπλέον, σημειώνουμε ότι την Κυριακή 15/7 παρέμειναν κλειστά και όλα τα μαγαζιά στην πιάτσα του βιβλίου. Ακόμα και τα βιβλιοπωλεία που ήταν πρωτεργάτες της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, όπως ο Ιανός, o Πατάκης και το Books Plus. Όπως βέβαια και κατά τις προηγούμενες Κυριακές, κατά τις οποίες βάσει του νόμου περί «32 Κυριακών» θα μπορούσαν να ήταν ανοιχτά από τον Μάη κι έπειτα. Κάθε κλειστό μαγαζί τις Κυριακές αποτελεί και μια κερδισμένη μάχη στον αγώνα μας αυτό.

Ως Σύλλογος χαιρετίζουμε την αποφασιστικότητα των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας που με την έμπρακτη -και απεργιακή- στάση τους εδώ και αρκετά πλέον χρόνια συμβάλλουν στη συνέχιση και στο δυνάμωμα του αγώνα. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και όλες τις συναδέλφισσες μας να γίνουν κομμάτι του αγώνα αυτού. Για να μη χαρίσουμε τις Κυριακές μας στα αφεντικά. Για να προασπίσουμε όλοι και όλες μαζί τα εργατικά μας συμφέροντα και δικαιώματα, τη ζωή και την αξιοπρέπειά μας.

Παράλληλα, συνεχίζουμε να καλούμε σταθερά όλα αυτά τα χρόνια το σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου να κηρύττουν απεργίες και να οργανώνουν αγωνιστικές κινητοποιήσεις για όλες τις Κυριακές που μας επιβάλλεται να πάμε για δουλειά, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί και συντονισμένα τη μάχη αυτή.

Τέλος, για μια ακόμα Κυριακή πραγματοποιήθηκε μια πληθώρα σχετικών κινητοποιήσεων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες γειτονιές και πόλεις πανελλαδικά από διάφορες δυνάμεις του ταξικού και κοινωνικού κινήματος. Από την πλευρά μας χαιρετίζουμε τις κινητοποιήσεις αυτές, αρκετές από τις οποίες μάλιστα έγιναν έξω από καταστήματα του public καθώς και άλλων πρωτεργατών στην υφαρπαγή της Κυριακάτικης αργίας. Πρόκειται για μια ακόμα σημαντική παρακαταθήκη για τη συνέχιση του αγώνα.

Ούτε 52, ούτε 32, ούτε κι 8! Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά! Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά.

Άμεση νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Αυξήσεις στους μισθούς – Λιγότερη δουλειά

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνες με τις ανάγκες μας

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής

Λόντου 6, Εξάρχεια – Αθήνα | 2103820537 & 6980182255 | Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | https://bookworker.wordpress.com


Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου 2020 14:17