Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018 14:31

Μια αυθόρμητη απεργία Λατινοαμερικάνων στις ΗΠΑ και μια εκδικητκή απόλυση

Viral video στις ΗΠΑ που καταγραφει την αυθόρμητη απεργία εργατών

Ένας 30χρονος συγκολλητής από την Indianapolis, ο Antoine Dangerfield, δούλευε στην κατασκευή των κεντρικών γραφείων της UPS. Την Τρίτη ένας μικρός αριθμός λατίνων εργατών (συγκολλητές, συντηρητές μηχανημάτων, εγκαταστάτες κ.α.), οι οποίοι δούλευαν σε άλλον εργολάβο αλλά στο ίδιο έργο, διατάχθηκαν να πάνε σπίτια τους καθώς δεν πειθαρχούσαν στις υποδείξεις του λευκού αφεντικού, τον οποίο ο Dangerfield χαρακτήρισε ρατσιστή.

Σε απάντηση ολόκληρη η ομάδα των εργατών – πάνω από 100 σύμφωνα με την εκτίμηση του Dangerfield – αρνήθηκαν να συνεχίσουν να δουλεύουν.

Προχώρησαν αυθόρμητα σε απεργία και ο Dangerfield κατάφερε να καταγράψει τη στιγμή της αποχώρησης από τις θέσεις τους.

Στο βίντεό του είναι ενθουσιασμένος, βλέποντας να κλείνει ένας τεράστιος εργασιακός χώρος.

«Δεν αστειεύονται» λέει, καθώς οι λατίνοι εργάτες αποχωρούν.

Αναφερόμενος στο αφεντικό, λέει: «νόμιζαν ότι θα παίξουν με αυτούς τους αμίγκος. Αλλά αυτοί είπαν ότι θα ξεσηκωθούν όλοι μαζί και όντως φεύγουν, δεν αστειεύονται!»

Αφού φύγουν όλοι, ο Dangerfield κάνει με την κάμερά του μια περιήγηση στο άδειο εργοτάξιο.

Μην μπορώντας να πιστέψει στα μάτια του αναφωνεί:

«εδώ πλέον δε γίνεται καθόλου τρόχισμα, οι κοπές έχουν σταματήσει και οι συγκολλήσεις, έχει αδιανόητη ησυχία! Οι μεξικανοί το έκλεισαν το γαμ*****!»

Το βίντεό του έγινε πολύ γρήγορα viral και η εργοδοσία προσπάθησε να τον δωροδοκήσει για να το κατεβάσει. Αυτός αρνήθηκε και απολύθηκε! Δεν το μετάνιωσε και τώρα δίνει τον δικό του αγώνα!

Στο πρώτο λινκ το βίντεο και στο δεύτερο μια συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στο @jacobin

Διαβάστε μια συνέντευξή του Antoine Dangerfield που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες στο περιοδικό Jacobin.

Attack, 9 Αυγούστου 2018

Απολύθηκε οξυγονοκολλητής στις ΗΠΑ επειδή ανέβασε viral video με απεργία συναδέλφων του

Απολύθηκε ο 30χρονος οξυγονοκολλητής Antoine Dangerfield στην Ιντιανάπολις, επειδή ανέβασε βίντεο στο οποίο απεικονίζεται η αυθόρμητη απεργία στην εταιρεία UPS, στην οποία προχώρησαν Λατινοαμερικανοί μετανάστες οικοδόμοι, αφότου ένας υπεύθυνος ασφαλείας θέλησε να απολύσει συναδέλφους τους εν ώρα εργασίας. Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, ο Dangerfield ακούγεται να λέει «Δεν αστειεύονται!», καθώς η κάμερα απεικονίζει τους εργάτες να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. «Νόμιζαν πως θα παίξουν με αυτούς τους amigos, κι εκείνοι είπαν «θα ξεσηκωθούμε μαζί, δικέ μου». «Και φεύγουν!» αναφωνεί ενθουσιασμένος. Το βίντεο που ανέβηκε την περασμένη Τρίτη έγινε βάιραλ μέσα σε λίγες ώρες, ενώ τη συμπαράστασή τους εξέφρασαν άνθρωποι από κάθε γωνιά της γης, την Κίνα, το Μεξικό και την Πορτογαλία μεταξύ άλλων.

Ωστόσο η πρωτοβουλία του Dangerfield είχε σοβαρές συνέπεις για τον ίδιο, καθώς μια μέρα μετά, απολύθηκε μέσω γραπτού μηνύματος, μακριά από τα μάτια των συναδέλφων του, καθώς ο εργολάβος τον ενημέρωσε πως «δε θα τον χρειαστούν άλλο» κι ότι οι επιταγές με τα δεδουλευμένα του θα αποστέλλονταν στο σπίτι του. Απαντώντας σε όσους τον επέκριναν που επέστρεψε για να παραλάβει την επιταγή, απαντά πως είχε να πληρώσει το νοίκι του και δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Τα αίτια της απόλυσης, χωρις να αναφέρονται, προφανώς και σχετίζονται με την ανάρτηση του βίντεο και κυρίως με την άρνηση του Dangerfield να το κατεβάσει, ενώ ο ιδιοκτήτης της εταιρείας προσπάθησε και μετά την απόλυση να τον δωροδοκήσει με 250 δολάρια αν το έκανε. Εκείνος απάντησε πως «Αδελφέ, έχει ήδη κάνει 1 εκατομμύριο θεάσεις. Δεν μπορώ να κάνω τίποτε για το βίντεο. Αλλά δεν το κατεβάζω έτσι κι αλλιώς. Τι, θα με ξανα-απολύσετε δηλαδή; Ήδη δεν έχω δουλειά, και δεν υπάρχουν πολλά που μπορείτε ακόμα να κάνετε».

Η εταιρεία μάλιστα υποκρίθηκε ότι δεν είχε υπάρξει απόλυση, για να καθησυχάσει τους συναδέλφους του Dangerfield, μέχρι που τελικά ανήρτησαν τη φωτογραφία του με την ένδειξη ότι απαγορεύεται η προσέλευσή του στο χώρο εργασίας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν απαιτεί οι συνάδελφοί του να δείξουν την ίδια αλληλεγγύη στην περίπτωσή του όπως σε εκείνη του βίντεο, εξάλλου κι ο ίδιος αρνείται να κατονομάσει την εργολαβική εταιρεία (η ίδια η UPS αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή στην απόφαση απόλυσης) από φόβο νομικών συνεπειών. «Δεν ήθελα να χάσω τη δουλειά μου, έτσι σίγουρα δε θέλω οποιονδήποτε άλλο να χάσει τη δουλειά του». «Όλοι έχουν οικογένεια, ξέρεις. Δε θέλω κάτι τέτοιο.»

Μετά την απόλυσή του δημιουργήθηκε σελίδα με δωρέες για τον απολυμένο εργάτες, του οποίου ο γιος έγινε εννιά ετών την τρίτη. Μέχρι στιγμής συγκεντρώθηκαν 40.000 δολάρια. Ο ίδιος μάλιστα σχεδιάζει να ανταποδώσει το καλό που του έκαναν, λέγοντας «Είναι τόσα λεφτά. Ήρθα σε επαφή με έναν που οδηγεί φορτηγά τροφίμων. Ίσως μπορώ να πάρω τρόφιμα για τους αστέγους, να μοιράσω κουτιά με είδη υγιεινής ή κάτι τέτοιο. Έχει επίσης δεχτεί προσφορές εργασίας από διάφορα μέρη στις ΗΠΑ, αλλά ο ίδιος λέει ότι θα ήθελε να μείνει στην περιοχή για να βοηθήσει το γιο του με το σχολείο.

Ο ίδιος εμμένει πως ήταν σωστή η απόφαση να ανεβάσει το βίντεο και υπενθυμίζει το μήνυμά του, αυτό της αλληλεγγύης και της δυνατότητας αντίστασης. «Ας καταργήσουμε τις διαχωριστικές γραμμές και ας ενωθούμε». «Υπάρχουν αυτά τα φανταστικά όρια, αυτό είναι μόνο στην πραγματικότητα. Φανταστικά όρια που απλώς κάποιος έβαλε στη θέση τους. Κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Κάποιοι θεωρούν ότι οι εταιρείες κυβερνούν τον κόσμο και πρέπει να σκύψουν και να συμμορφωθούν ή απλώς να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε περιβάλλον ή συνθήκες στις οποίες εργάζονται». Αλλά με το βίντεο έδειξε ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντισταθούν και να αλλάξουν τα πράγματα. Αυτό θεωρεί πως άγγιξε τόσο κόσμο, όπως και τον ίδιο. «Η όλη αίσθηση ήταν πολύ δυνατή.» είπε.»Αν ήσουν εκεί, ένιωθες τη δύναμη. Πώς έφευγαν με ψηλά το κεφάλι».

Πηγή : http://www.katiousa.gr

Το περιστατικό αυτό δείχνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την επίθεση που εξαπολύουν κεφάλαιο και εργοδοσία απέναντι στην εργατική τάξη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να εξασφαλίσουν την μεγαλύτερη κερδοφορία τους. δείχνει όμως και τις δυνατότητες που ανοίγει για τους εργαζομένους η αλληλεγγύη και η αντίσταση στους χώρους δουλειάς, οπλίζοντας όλους μας με ελπίδα και αυτοπεποίθηση. κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων για την υπεράσπιση των αναγκών και των δικαιωμάτων μας

Πηγή: protpatek, 12 Αυγούστου 2018

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:47

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.