Πέμπτη, 23 Αυγούστου 2018 21:56

Για την απώλεια της Μαρίας Μάντζαρη

Για την απώλεια της Μαρίας Μάντζαρη

 

Τη Μαρία θα την αποχαιρετίσουμε την Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο Α Νεκροταφείο, στις 13.00 το μεσημέρι. Η κηδεία θα είναι πολιτική και αντί στεφάνου, η οικογένεια καλεί να δοθεί η στήριξη στην εργατική λέσχη Νέας Σμύρνης. (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ONOMA ΔIKAIOYXOY: EPΓATIKH ΛEΣXH NEAΣ ΣMYPNHΣ, IBAN: GR40 0172 0990 0050 9908 5469 155, BIC: PIRBGRAA)

 

Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων (ΑΚΕΑ) 

Μία μεγάλη και θλιβερή απώλεια

Με θλίψη αποχαιρετούμε τη φίλη και συντρόφισσά μας Μαρία Μάντζαρη, με την οποία πορευτήκαμε μαζί από τα φοιτητικά μας χρόνια μέχρι σήμερα.

Η μάχη με την αρρώστια που την ταλαιπωρούσε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ήταν άνιση όσο και αν η Μαρία την έδωσε με αποφασιστικότητα και αξιοπρέπεια.

Οι σύντροφοι, οι συντρόφισσες και οι φίλοι της Μαρίας από την ΑΚΕΑ, ευχόμαστε δύναμη και κουράγιο στους δικούς της ανθρώπους, και ιδιαίτερα στην Κατερίνα και τον Γιάννη, τη μητέρα και τον αδερφό της.

H Mαρία γεννήθηκε στις 13 Νοέμβρη του 1983 και μεγάλωσε στην Ηλιούπολη. Το 2001 μπήκε στη σχολή Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ από όπου αποφοίτησε με άριστα σε σπουδές και αγώνες. Συνέχισε τις σπουδές της στην Πολεοδομία στο Παρίσι, όπου είχε ζήσει ξανά στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus. Με την απόκτηση του Μεταπτυχιακού της από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, εργάστηκε ως αρχιτεκτόνισσα στο Παρίσι. Ολοκλήρωσε το δεύτερο μεταπτυχιακό στην Ελλάδα και συνέχισε τις σπουδές της σε διδακτορικό επίπεδο, χωρίς να προλάβει να τις ολοκληρώσει, ενώ παράλληλα εργαζόταν.

Από το πρώτο έτος της ως φοιτήτρια εντάχθηκε στα σχήματα της ΕΑΑΚ και αντιμετώπισε την ένταξή της με μεγάλη υπευθυνότητα. Συμμετείχε ενεργά στα κινήματα της εποχής της. Η ένταξή της δεν έληξε με τα φοιτητικά χρόνια. Η Μαρία συνέχισε ως ιδρυτικό μέλος της Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων συμμετέχοντας στις δράσεις και τις κινητοποιήσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ). Ήταν ιδρυτικό μέλος του Αλληλέγγυου Εργαστηρίου Σχεδίου του ΣΑΔΑΣ Αττικής και δασκάλα γραμμικού σχεδίου σε αυτό.

Η αρρώστια της, αν και σοβαρή, δεν την έκλεισε στον εαυτό της. Συνέχισε με αμείωτο πάθος και όρεξη την θεωρητική της ενασχόληση με τα θέματα του χώρου και της κατοικίας που την απασχολούσαν ιδιαίτερα, μέσα από το περιοδικό Κομπρεσέρ και τα συνέδρια στα οποία συμμετείχε στα πλαίσια της διδακτορικής της διατριβής. Η ενεργός παρουσία της συνεχίστηκε και σε δράσεις του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, όπως η διοργάνωση της βραδιάς «το Σπίτι ως ύφασμα» με την Ελένη Τζιρτζιλάκη, ενώ παράλληλα συνέβαλε ενεργά στο σχήμα της ΑΚΕΑ και στις Συναντήσεις Νέων Αρχιτεκτόνων.

Με τη συμμετοχή της στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών και στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες της εποχής συνέχισε να περπατά στους ίδιους δρόμους αγώνα και αμφισβήτησης όχι μόνο νοερά, αλλά και με τη φυσική της παρουσία.

Σε αυτή της την πορεία έκανε ισχυρούς δεσμούς λόγω του σπάνιου χαρακτήρα της. Ήταν άτομο με βαθιά κουλτούρα διαλόγου και το σπάνιο χάρισμα του να μη δημιουργεί αντιθέσεις, παρά την αταλάντευτη θέση που μπορεί να είχε. Η αρρώστια της την έκανε να εξερευνήσει κι άλλες πλευρές του χαρακτήρα της. Στράφηκε προς το θεατρικό παιχνίδι και το χορό και ενδυνάμωσε τις σχέσεις που είχε.

Είμαστε ευτυχείς που την είχαμε κοντά μας. Θα μας λείψει.

 

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για την απώλεια της Μαρίας Μάντζαρη

Σήμερα το πρωί μάθαμε το τραγικό νέο του θανάτου της συντρόφισσάς μας, Μαρία Μάντζαρη.

Η Μαρία εντάχθηκε από τα πρώτα χρόνια της στο φοιτητικό κίνημα και στην αντικαπιταλιστική αριστερά και τα ΕΑΑΚ στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας. Πήρε μέρος σε όλους τους μεγάλους αγώνες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Ήταν δραστήριο μέλος του συλλόγου φοιτητών Αρχιτεκτονικής και πρωταγωνίστησε στο μεγάλο φοιτητικό κίνημα του 2006-2007. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε την αγωνιστική της δράση στο σωματείο, τον επιστημονικό της σύλλογο κλπ με συνεχή αγωνιστική παρουσία. Ήταν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυσή της.

Η Μαρία ήταν άνθρωπος εξαιρετικής ηθικής ακεραιότητας, αγωνιστικότητας και αφοσίωσης. Θα μας λείψει αφάνταστα.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση στην οικογένειά της και σε όλους τους δικούς της ανθρώπους.

Ανακοίνωση της Αριστερής Συσπείρωσης:

Καλό Ταξίδι Μαρία

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε το τραγικό νέο του θανάτου της συντρόφισσάς , Μαρίας Μάντζαρη.

Η Μαρία εντάχθηκε από τα πρώτα χρόνια της στο φοιτητικό κίνημα και στην αντικαπιταλιστική αριστερά και τα ΕΑΑΚ στην Αρχιτεκτονική της Αθήνας και ήταν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την ίδρυση της. Βρεθήκαμε μαζί με την Μαρία και με τον αδελφό της Γιάννη από τα χρονιά της ΑΡΑΣ σε όλους τους μεγάλους αγώνες των αρχών της δεκαετίας του 2000 και μοιραστήκαμε κοινές εμπειρίες . Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τη δράση της στους χώρους εργασίας μέσα από το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών με αγωνιστική παρουσία.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράσταση μας στην οικογένειά της την Μητέρα της Κατερίνα και ιδιαίτερα στον αδερφό της σύντροφο Γιάννη με τον οποίο μοιραζόμαστε κοινή πολιτική πορεία.

 

 

Αναμέτρηση - Ομάδα Κομμουνιστών/στριών

 

Η καλή φίλη και πολύτιμη συντρόφισσά μας Μαρία Μάντζαρη δεν είναι πια μαζί μας. Έφυγε σήμερα, μετά από μια μακρά μάχη με την αρρώστια, που τόσο άδικα και πρόωρα κλήθηκε να δώσει. Για τους κοντινούς της ανθρώπους και για όσους και όσες είχαμε την τύχη να τη γνωρίσουμε και να πορευτούμε μαζί της, η απώλεια αυτή μας γεμίζει με απέραντη θλίψη.
Θα μας λείψεις Μαρία... 
Θα μας λείψει το χαμόγελο και η γλυκύτητα, η σκέψη και η συντροφικότητά σου. Όλα αυτά για τα οποία ξεχώριζες από τα πρώτα χρόνια στα σχήματα της ΕΑΑΚ και στους φοιτητικούς αγώνες της δεκαετίας του 2000, μέχρι τα ελπιδοφόρα βήματα συγκρότησης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και από τη συνδικαλιστική δράση στους αρχιτέκτονες και τους μισθωτούς μηχανικούς μέχρι τις διαρκείς νέες αναζητήσεις για μια Αριστερά νικηφόρα και ανθρώπινη, μαζική και ανατρεπτική. 
Δεν είναι δα και λίγα τα χρόνια αυτά, σχεδόν δύο δεκαετίες μαζεύονται. 
Και η Μαρία ήταν πάντα εκεί. Πρωτοπόρα αλλά και ειλικρινώς συλλογική. Αποφασιστική αλλά και ψύχραιμη. Χαμογελαστή αλλά όχι αστόχαστη. Με οξυδέρκεια και σοβαρότητα αλλά και με βαθιά διάθεση για διάλογο και κουβέντα. Ένας όμορφος άνθρωπος, μια συντρόφισσα που χαιρόσουν να γνωρίζεις, να συζητάς, να συμπορεύεσαι. 
Έτσι αντιμετώπισε η Μαρία από την πρώτη στιγμή και την περιπέτεια της υγείας της. Με σοβαρότητα και αξιοπρέπεια, χωρίς ποτέ να χάνει το χαμόγελο και την αντοχή της. Χωρίς να σταματήσει να ενδιαφέρεται για τους δίπλα της, ακόμα και στα πιο δύσκολα σταυροδρόμια της αρρώστιας. Αναμετρήθηκε με θάρρος, ανιδιοτέλεια και αισιοδοξία με αυτό τον πανίσχυρο αντίπαλο, καταφέρνοντας να τον ξεγελάσει για πολύ καιρό. Μας γέμιζε κουράγιο και έμπνευση, όχι απλά η θέλησή της για ζωή, αλλά και η αστείρευτη διάθεσή της να συνεχίσει να μαθαίνει νέα πράγματα, να βάζει νέους στόχους, να είναι σταθερά πολιτικά παρούσα, να ανοίγει νέα μονοπάτια έρευνας και δημιουργίας μέσα στους γκρεμούς της ανασφάλειας και των ματαιώσεων. 
Για όλα αυτά η Μαρία ήταν ένα τόσο αγαπητό πρόσωπο. Για όλα αυτά θα λείψει σε όλες και όλους μας τόσο πολύ. Όμως και για όλα αυτά, δε θα ξεχαστεί. Θα μας συντροφεύει στους συλλογικούς μας δρόμους, ειδικά τις στιγμές που η τρυφερότητα, η νηφαλιότητα και η συντροφικότητα θα μας είναι περισσότερο αναγκαίες. 
Η οδύνη για τις απώλειες τόσο κοντινών μας ανθρώπων σε τόσο νεαρή ηλικία δε μετριάζεται. Ωστόσο, από τη μεριά μας, στη μνήμη της Μαρίας και άλλων φίλων που χάσαμε στη διαδρομή, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τις μάχες και τις αναζητήσεις που μαζί ξεκινήσαμε.
Εκφράζουμε τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια και ευχόμαστε κουράγιο και δύναμη στη μητέρα της Κατερίνα και στον αγαπημένο μας σύντροφο Γιάννη, τον αδερφό της. 
Τη Μαρία θα την αποχαιρετίσουμε την Παρασκευή 24 Αυγούστου, στο Α Νεκροταφείο, στις 13.00 το μεσημέρι. Η κηδεία θα είναι πολιτική και αντί στεφάνου, η οικογένεια καλεί να δοθεί η στήριξη στην εργατική λέσχη Νέας Σμύρνης. (ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, ONOMA ΔIKAIOYXOY: EPΓATIKH ΛEΣXH NEAΣ ΣMYPNHΣ, IBAN: GR40 0172 0990 0050 9908 5469 155, BIC: PIRBGRAA)

 

Νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Με μεγάλη μας θλίψη αποχαιρετούμε τη συντρόφισσα και φίλη Μαρία Μάντζαρη, που έφυγε από τη ζωή μόλις στα 35 της χρόνια.

Η Μαρία βρέθηκε στους δρόμους του αγώνα από τα φοιτητικά της χρόνια ως μέλος της ΕΑΑΚ, στο σχήμα Α.Κ.Α. της Αρχιτεκτονικής, πάντα δραστήρια και χαμογελαστή. Μαζί παλέψαμε στη φλόγα του φοιτητικού κινήματος, αλλά και σε όλες τις μάχες που ακολούθησαν. Μέσα στην προκλητική και ανήσυχη εποχής της κρίσης, η Μαρία συνέχισε την πολιτική της δράση και στράτευση στις γραμμές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά και συμμετέχοντας ενεργά στην Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων Αρχιτεκτόνων και στις δράσεις του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών. Αγαπούσε το αντικείμενο που σπούδασε και διερευνούσε πάντα την ανατρεπτική πλευρά της εργασίας και των σπουδών της μέσα από την ακαδημαϊκή μελέτη και έρευνα.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η συντρόφισσά μας πάλεψε απέναντι στην ασθένειά που την ταλαιπωρούσε με σθένος και αποφασιστικότητα, αξιοπρέπεια και χαμόγελο. Η μαχητικότητα της και η συνολική της φυσιογνωμία και στάση ζωής μας δίνει κουράγιο, όχι για να συνηθίσουμε την απώλεια, αλλά για να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για μια άλλη κοινωνία «στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων».

Θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας, αεικίνητη και χαμογελαστή ως ένας πολύ γλυκός, χαρισματικός και ζεστός άνθρωπος. Το κενό που αφήνει είναι μεγάλο και η θλίψη μας βαθιά.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια, δύναμη και κουράγιο στους δικούς της ανθρώπους, την μητέρα της και τον αδερφό της.

Το τελευταίο αντίο θα το πούμε αύριο στις 13:00 24/8 στο Α’ νεκροταφείο Αθηνών.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020 16:40

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.