Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 07 Δεκεμβρίου 2015 12:24

Απόλυση εργαζόμενης στο «Mikel» της Κάνιγγος

Το «Mikel» της Κάνιγγος απέλυσε εργαζόμενη ανήμερα της απεργίας

Εργαζόμενη, πρωτοπόρα στην οργάνωση του αγώνα, απέλυσε ανήμερα της πανεργατικής απεργίας η εργοδοσία του καταστήματος «Mikel» στην πλατεία Κάνιγγος.

Η εργαζόμενη έχει πρωτοστατήσει όλο το προηγούμενο διάστημα στην οργάνωση των συναδέλφων της και είναι δραστήριο μέλος του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Παρέμβαση τόσο στο κατάστημα στην Κάνιγγος όσο και σε υπόλοιπα υποκαταστήματα σε όλη την Αττική πραγματοποιεί από το πρωί το Συνδικάτο, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση. Το προηγούμενο διάστημα η εργοδοσία είχε προχωρήσει και σε άλλες απολύσεις εργαζομένων.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει:

«Μετά την πρωτόγνωρη ανάπτυξη της αλυσίδας με τις “μυστικές συνταγές” και τα “σύμφωνα εμπιστευτικότητας” τα τελευταία χρόνια, ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί σε όλο του το μεγαλείο το αντεργατικό πρόσωπο της εργοδοσίας, οι πραγματικές της επιδιώξεις.

Το Συνδικάτο και τα ταξικά σωματεία σε κάθε πόλη που άνοιξε “Mikel” είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τις εξελίξεις που περιμένουν τους εργαζόμενους στα καφέ της αλυσίδας. Άλλωστε δείγματα γραφής υπήρξαν όλο το τελευταίο διάστημα, όταν οι λαντζέρηδες απολύονταν και τη δουλειά τους έκαναν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι ή όταν σε κάθε σχεδόν μαγαζί έμεναν όλο και πιο λίγοι συνάδελφοι. Πολλοί, αν δεν απολύονταν, παραιτούνταν μη αντέχοντας την εντατικοποίηση της δουλειάς, τα ατέλειωτα 9ωρα, 10ωρα και 12ωρα.

Όσοι εργαζόμενοι σήκωναν κεφάλι, αντιμετώπιζαν την πίεση, την τρομοκρατία, συκοφαντικές επιθέσεις από εκπροσώπους της εργοδοσίας. Κι όταν πια οι ιδιοκτήτες κατάλαβαν ότι δεν ξεμπερδεύουν εύκολα από όσους πάλευαν οργανωμένα μέσα από το Συνδικάτο τους αυτές τις επιθέσεις, αποφάσισαν να απαλλαγούν με άδικες και παράνομες απολύσεις, λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την πανελλαδική, πανεργατική απεργία της 3ης Δεκέμβρη.

Η “καλύτερη αλυσίδα καφέ”, όπως αυτοδιαφημίζεται, έχει πρόσωπο το ίδιο αποκρουστικό για τους εργαζομένους της, όπως και κάθε άλλη επισιτιστική αλυσίδα, ντόπια ή πολυεθνική. Μπρος στη διατήρηση και αύξηση των κερδών της δεν λογαριάζει τίποτε και κανέναν. Την ίδια ώρα που στην Αθήνα ή και αλλού απολύει, ζητά μέσω της ιστοσελίδας της εκατοντάδες νέους εργάτες, ανοίγει ορίζοντες έξω από τη χώρα, μετρά αμέτρητα έσοδα από την αύξηση της δουλειάς.

Στύβει” σαν λεμονόκουπες όσους προσέλαβε, για να προσλάβει νέο αίμα, μέσα από χιλιάδες ανέργους, προκειμένου να συνεχίσει τον κύκλο της εκμετάλλευσης.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα μείνουμε απαθείς.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα καφέ "Mikel" να αντισταθούν μαζικά, αποφασιστικά, με οργανωτή το Συνδικάτο σε αυτές τις εξελίξεις.

Όσο θα σκύβουμε κεφάλι, τόσο η εργοδοσία θα παίρνει μέτρα εναντίον μας. Όσο δεν θα στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε συνάδελφο που απολύεται, τόσο θα αποθρασύνονται αυτοί που μας θέλουν σύγχρονους δούλους.

Να εκφραστεί πρέπει άμεσα η στήριξη στους απολυμένους, σε κάθε έναν από μας που δεν έκανε πίσω, που δεν αποδέχτηκε το μέλλον που του σερβίρει η εταιρεία.

Το Συνδικάτο θα ενημερώσει όλους τους εργαζόμενους, θα πάρει όλα τα μέτρα για να αποκρούσουμε τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και αυθαιρεσίες.

Και από αυτήν την υπόθεση δεν πρέπει να λείψει κανείς!».

902.gr, 3 Δεκέμβριος 2015


 

Δημήτρης Τερζής

Στα Mikel απαγορεύεται να μη λες σε όλα «ναι»

Ηταν παλιά στη δουλειά, ήταν συνδικαλίστρια και συνήθιζε να μη λέει σε όλα «ναι». Το πλήρωσε με την απόλυσή της. Ο λόγος για μια εργαζόμενη στην αλυσίδα καφέ «Mikel», η οποία έχει απασχολήσει ουκ ολίγες φορές τον Τύπο με τα «σύμφωνα εμπιστευτικότητας» που υποχρεώνονταν να υπογράφουν οι εργαζόμενοι σ’ αυτά για τις «μυστικές συνταγές» του καφέ.

Το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στα «Mikel» τα κάνουν όλα, λένε όσοι ασχολούνται με τον χώρο των καφέ και της εστίασης. Δεν υπάρχουν ειδικότητες, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές. Αυτός που σερβίρει μπορεί την επόμενη στιγμή να πλένει και να καθαρίζει και τούμπαλιν.

«Η συγκεκριμένη εργαζόμενη έχει απολυθεί ξανά απ’ τα “Mikel” πέρυσι», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού-Ξενοδοχείων Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

«Το κατάστημα εκείνο ήταν franchise και την απέλυσε επειδή διεκδικούσε αυτονόητα δικαιώματα για τους εργαζόμενους. Με παρέμβασή μας η εταιρεία την επαναπροσέλαβε σε εταιρικό κατάστημα, στην πλατεία Κάνιγγος. Ουσιαστικά είχαμε επανάληψη του ίδιου έργου, καθώς η εργαζόμενη αρνήθηκε να λέει “ναι” σε όλα όσα ζητούσε η εργοδοσία. Μιλάμε για μια απίστευτη κατάσταση με 10ωρα και 11ωρα στη δουλειά, όπου όλοι κάνουν τα πάντα. Δεν είναι η πρώτη απόλυση, έχουν γίνει και άλλες απολύσεις το τελευταίο διάστημα».

Είναι χαρακτηριστικό πως η εργαζόμενη ήταν απ’ τα πρώτα άτομα που έπιασαν δουλειά στην αλυσίδα και δεν υπήρξε ποτέ παράπονο απ’ την εργοδοσία αναφορικά με την απόδοσή της. «Αυτό μας επανέλαβαν και προχθές που συναντηθήκαμε μαζί τους», λέει ο κ. Παπαγεωργίου. «Δεν απολύθηκε επειδή δεν ήταν καλή στη δουλειά της. Επικαλέστηκαν οικονομικά προβλήματα και είπαν πως απολύουν αυτήν επειδή ήταν η πιο νέα στο εν λόγω κατάστημα».

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τον κλάδο, τέτοια φαινόμενα είναι συχνά πλέον και αναμένεται να γίνουν εντονότερα στο μέλλον. «Οποιος αντιδρά στις νέες εργασιακές νόρμες και στην αυθαιρεσία απολύεται», καταλήγει ο κ. Παπαγεωργίου. Μέλη του συνδικάτου έκαναν χθες παρέμβαση τόσο στο κατάστημα στην Κάνιγγος όσο και σε υπόλοιπα υποκαταστήματα σε όλη την Αττική, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση.

Εφημερίδα των Συντακτών, 4 Δεκεμβρίου 2015

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 12:24