Σάββατο, 19 Δεκεμβρίου 2015 14:29

Κινητοποιήσεις Εργαζομένων και Αγροτών στην Κύπρο

Κύμα κινητοποιήσεων και απεργιών στην Κύπρο

Ακης Φάντης

Λευκωσία - Ανταπόκριση

Εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ τους έξω από το Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποίησαν, το πρωί της Πέμπτης, οι αγρότες μέλη των αγροτικών οργανώσεων ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση. Οι αγρότες κατευθύνθηκαν στη συνέχεια στο υπουργείο Οικονομικών και ακολούθως στη Βουλή. Οι τρεις αγροτικές οργανώσεις επέδωσαν υπόμνημα σε εκπρόσωπο της Προεδρίας, με εννέα αιτήματα.

Διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, στη μη καταβολή των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων. Εκπρόσωποι και των πέντε αγροτικών οργανώσεων, συναντήθηκαν χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και συζήτησαν τα προβλήματα των αγροτών και την καθυστέρηση που παρατηρείται στην καταβολή των επιδοτήσεων. Η κυβέρνηση χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την εκδήλωση διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα θα καταβληθούν με καθυστέρηση 15 με 20 ημερών.

Απεργούν και τραπεζικοί

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα τα μέλη της Ενωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου (ΕΤΥΚ) στην Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για μέτρο αντίδρασης στη μη-εφαρμογή από τη διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2015 για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, επέκρινε έντονα την ΕΤΥΚ για την απόφασή της να κατέλθει από σήμερα σε 48ωρη απεργία, κάμνοντας λόγο για υπερβολές, οι οποίες δημιουργούν πρόβλημα και στέλνουν κακή εικόνα. Διερωτήθηκε τι μεσολάβησε και ποιος έχει παρέμβει για να μην υπογραφεί η συμφωνία.

Απεργούν και οι ωρομίσθιοι

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας κατέρχονται αύριο από τις 11:30 το πρωί μέχρι τις 12 το μεσημέρι, ωρομίσθιοι εργαζόμενοι στο δημόσιο που απασχολούνται με το σύστημα βάρδιας. Συγκεκριμένα, η στάση αφορά τους ωρομίσθιους στα νοσοκομεία, στα μουσεία, στους αρχαιολογικούς χώρους, στις υπηρεσίες κοινωνικής ευημερίας. Οι εργαζόμενοι, διαμαρτύρονται για την άδικη, όπως τη χαρακτηρίζουν απόφαση της κυβέρνησης και της Βουλής σε ότι αφορά την αποζημίωση κατά τις δημόσιες αργίες.

Εφημερίδα των Συντακτών, Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2015

 

Με τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε Προεδρικό, ΥΠΟΙΚ και Βουλή

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για τις καθυστερήσεις στην καταβολή επιδοτήσεων

Λευκωσία: Εκδήλωση διαμαρτυρίας με τα τρακτέρ πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες που αντιδρούν στην καθυστέρηση της καταβολής των εκταρικών και κεφαλικών επιδοτήσεων, ζητώντας ταυτόχρονα την επίλυση μιας σειράς άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Οι αγρότες ξεκίνησαν τη πορεία διαμαρτυρίας γύρω στις 10.30 από τη Λακατάμεια και κορνάροντας με τα τρακτέρ τους κατευθύνθηκαν προς το Προεδρικό Μέγαρο όπου έφτασαν γύρω στις 11.00 και επέδωσαν υπόμνημα. Ακολούθως η πομπή συνέχισε την πορεία της προς το Υπουργείο Οικονομικών και μετά στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Στην εκδήλωση διαμαρτυρίας συμμετείχαν οι αγροτικές οργανώσεις ΕΚΑ, ΠΕΚ και Νέα Αγροτική Κίνηση, ενώ ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΟΣ και ΕΥΡΩΑΓΡΟΤΙΚΟΣ εξέφρασαν τη διαφωνία τους.

Οι αγροτικές οργανώσεις, που συμμετέχουν στην κινητοποίηση, ζητούν την άμεση καταβολή της εκταρικής επιδότησης και της κατά κεφαλήν επιδότησης στους κτηνοτρόφους, ενώ οι υπόλοιπες υποστηρίζουν ότι είναι αχρείαστες οι κινητοποιήσεις, αφού οι επιδοτήσεις θα καθυστερήσουν απλώς 10 με 15 μέρες το πολύ.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Αγροτικών Πληρωμών, Τίμη Ευθυμίου, οι κεφαλικές επιδοτήσεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται μετά τα Χριστούγεννα και αφορούν 3 χιλιάδες κτηνοτρόφους, ενώ το πόσο των επιδοτήσεων ανέρχεται σε 3,5 εκ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τις εκταρικές επιδοτήσεις, που αφορούν 34 χιλιάδες αγρότες, θα δοθούν τέλος του Γενάρη και το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 50 εκ. Ευρώ.

Σε δηλώσεις του χθες μετά τη συνάντηση των αγροτικών οργανώσεων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είχε χαρακτηρίσει αδικαιολόγητη την αντίδραση των αγροτών, προσθέτοντας ότι «βρέθηκε μια ικανοποιητική λύση σε πρώτο στάδιο». Όπως είπε, για τις κεφαλικές επιδοτήσεις σε όσους ζωοτρόφους έχουν καταθέσει τα στοιχεία τους θα αρχίσει αμέσως μετά τα Χριστούγεννα η πληρωμή. Για τις εκταρικές επιδοτήσεις αναμένεται μέσα στον Ιανουάριο, το γνωστό θέμα με την Κομισιόν να επιλυθεί.

Σε δηλώσεις του ο ΓΓ ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας εξήγησε ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις έγιναν όχι μόνο επειδή «αθέτησε τις υποσχέσεις της η Κυβέρνηση για την καταβολή της εκταρικής και της κατ` κεφαλήν επιδότησης», αλλά και για μια σειρά από προβλήματα που αναλύονταν σε υπόμνημα που στάληκε στον Πρόεδρο από τον Οκτώβριο και μέχρι χθες που οι οργανώσεις των αγροτών κλήθηκαν εσπευσμένα στο Προεδρικό κανείς δεν ανταποκρίθηκε, όπως ανέφερε, στα αιτήματα τους.

Ο κ. Χάμπας έκανε λόγο για προβλήματα πολύ καθοριστικά για το αν θα παραμείνει κάποιος στο επάγγελμα.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στη διάλυση του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης και του Συμβουλίου Πατατών, στη φορολόγηση της γεωργικής γης και του πετρελαίου, στη συμπερίληψη στον «πράσινο τρυγητό» για τα εσπεριδοειδή μόνο της περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς. Για το συγκεκριμένο ο κ. Χάμπας είπε ότι εξυπηρετούνται «συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένων πολιτικών ανθρώπων».

Ταυτόχρονα είπε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει μια πολιτική όσον αφορά χαλίτικη τουρκοκυπριακή γη «που θα διαλύσει τους γεωργούς».

Σημείωσε ότι υπάρχουν και μια σειρά από άλλα προβλήματα τα οποία δεν έχουν συζητηθεί καν.

Υπογράμμισε ακόμα ότι για κάποια από αυτά τα αιτήματα δεν υπάρχει κόστος για το κράτος, αλλά «είναι λανθασμένες πολιτικές φιλοσοφίες που θέλουν να διαλύσουν οργανισμούς και να τους δώσουν σε ιδιώτες για να κερδοσκοπούν».

Ο ΓΓ της ΕΚΑ είπε πως η σημερινή ήταν μια προειδοποιητική, ειρηνική κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν αγρότες από όλες τις περιοχές της Κύπρου. «Ήταν ένα ξυπνητήρι, ήταν μόνο η αρχή. Εάν δεν μας ικανοποιήσουν και δεν αρχίσουν τις συζητήσεις, τότε ναι θα προχωρήσουμε» είπε, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει κλιμάκωση των μέτρων.

Στο Προεδρικό, αντιπροσωπεία των οργανώσεων των αγροτών έγινε δεκτή από τον Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου στον οποίο παρέδωσαν υπόμνημα με το οποίο ζητούν τη διεξαγωγή ενός διαλόγου με χρονικό όριο, ώστε να εξευρεθούν λύσεις στα ζητήματα που θέτουν οι αγρότες.

«Ελπίζουμε να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να αρχίσει ένας διάλογος γιατί εάν επιδείξει το απαιτούμενο ενδιαφέρον η Κυβέρνηση και επιλύσει αυτά τα προβλήματα, ναι, ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας έχει να συμβάλει καθοριστικά και ουσιαστικά στη στήριξη της οικονομίας του τόπου» σημείωσε ο ΓΓ της ΕΚΑ.

Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών Σχέσεων

 

 

Στάση εργασίας ωρομίσθιων δημοσίου και ξενοδοχειακή βιομηχανία

Σε προειδοποιητική στάση εργασίας την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 11:30πμ- 12:00μμ, θα κατέλθει όλο το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό που απασχολείται με το σύστημα βάρδιας (Νοσοκομεία, Μουσεία, Αρχαιολογικοί Χώροι, Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας κ.λπ.) για να διαμαρτυρηθεί για “την άδικη απόφαση” της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής για την πληρωμή όσων εργάζονται κατά τις δημόσιες αργίες.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η υποχρέωση του Ωρομίσθιου Κυβερνητικού Προσωπικού να απασχολείται στην εργασία του κατά τις ημέρες των γιορτών χωρίς ουσιαστικά κανένα όφελος είναι άδικη και οι εργαζόμενοι δηλώνουν την αποφασιστικότητα τους να αγωνιστούν για να μην συνεχιστεί η καταστροφική πολιτική εναντίων των χαμηλά αμειβομένων εργαζομένων.

«Επιτέλους πρέπει να διορθωθούν οι αδικίες που επιβλήθηκαν και να γίνουν δίκαιες ρυθμίσεις που να βοηθούν τον απλό εργαζόμενο πολίτη», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επι τάπητος τα προβλήματα παραβιάσεων της συλλογικής σύμβασης και νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων στην Ξενοδοχειακή βιομηχανία

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου συνάντηση των ηγεσιών των συντεχνιών των ξενοδοχοϋπαλλήλων ΣΥΞΚΑ ΠΕΟ και ΟΥΞΕΚΑ ΣΕΚ με την Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου ύστερα από αίτημα των συντεχνιών. Στη συνάντηση οι συντεχνίες ενημέρωσαν την Υπουργό Εργασίας για την μεγάλη διάσταση απόψεων με τους Συνδέσμους Ξενοδόχων στα ζητήματα εφαρμογής της συλλογικής σύμβασης και νομικής ρύθμισης βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία. Όπως είναι γνωστό για τα πιο πάνω προβλήματα ύστερα από τις καταγγελίες των συντεχνιών η Υπουργός παρέπεμψε τα δύο μέρη εργοδότες και συντεχνίες σε απευθείας διαπραγμάτευση για εξεύρεση λύσης. Δυστυχώς για ακόμα μια φορά οι Συνδέσμοι των Ξενοδόχων κράτησαν άτεγκτη στάση στα αιτήματα των εργαζόμενων για σεβασμό της Συλλογικής Σύμβασης και ρύθμιση των βασικών δικαιωμάτων τους.

Η Υπουργός να πάρει οριστικές αποφάσεις

Οι δύο συντεχνίες κάλεσαν την Υπουργό Εργασίας αφού ήδη άκουσε τις απόψεις τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων για τα προβλήματα τους να πάρει τις τελικές της αποφάσεις κατά πόσο θα εισακούσει τα αιτήματα των εργαζομένων και να προχωρήσει ως Υπουργείο και ως Πολιτεία σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και περιορισμού της εργοδοτικής ασυδοσίας. Η Υπουργός Εργασίας επιφυλάχθηκε να πραγματοποιήσει ακόμη μια συνάντηση και μετά να δώσει τις τελικές της θέσεις. Εν τω μεταξύ οι συντεχνίες των Ξενοδοχοϋπαλλήλων άρχισαν τον προγραμματισμό τους για υλοποίηση ειλημμένων αποφάσεων για μέτρα για επίτευξη των στόχων τους.

Οι Συντεχνίες προειδοποιούν

Ταυτόχρονα οι Συντεχνίες προειδοποιούν ότι θα κινητοποιήσουν τους Ξενοδοχοϋπαλλήλους εάν σύντομα δεν καταβληθεί το ανεργιακό επίδομα σε όσους οι υπηρεσίες τους έχουν ανασταλεί λόγω εποχικότητας. Για το θέμα αυτό έχει ήδη σταλεί επιστολή στην Υπουργό Εργασίας με την οποία οι Συντεχνίες προειδοποιούσαν ότι δεν θα ανεχτούν να επαναληφθεί η περσινή καθυστέρηση τριών ή και τεσσάρων μηνών στην καταβολή ανεργιακού επιδόματος. Όσον αφορά τη λήξη της έκτακτης ειδικής σύμβασης που υπεγράφη το 2013 και λήγη με το τέλος του 2015 οι συντεχνίες έχουν υποβάλει αιτήματα για 2% αυξήσεις στους μισθούς και καταβολή ολόκληρου του ποσού της εισφοράς για το Ταμείο Ευημερίας στα κεντρικά Ταμεία Ευημερίας των Συντεχνιών εκεί και όπου τα Ξενοδοχεία τοπικά δεν προχωρούν στη σύσταση και λειτουργία τοπικών Ταμείων Ευημερίας.
Θεωρείται πάντως πολύ κρίσιμο το επόμενο καλοκαίρι για τα εργασιακά στη Ξενοδοχειακή Βιομηχανία.

Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών Σχέσεων

 

Σε 48ωρη απεργία κατέρχεται η ΕΤΥΚ στη ΣΚΤ

17 Δεκεμβρίου 2015

Σε 48ωρη απεργία κατέρχονται από σήμερα τα μέλη της ΕΤΥΚ [Ένωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου] στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα. Τα 250 υποκαταστήματα του Συνεργατισμού θα λειτουργούν κανονικά στη διάρκειας της απεργίας για την απρόσκοπτη εξυπηρέτηση του κοινού βεβαιώνει ο Γενικός Διευθυντής της Κεντρικής Συνεργατικής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.

Η απόφαση ελήφθη ως μέτρο αντίδρασης στη μη εφαρμογή από τη Διοίκηση της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε μεταξύ τους στις 30 Νοεμβρίου για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης.

Η ΕΤΥΚ υποστηρίζει ότι η ηγεσία του Συνεργατισμού υπαναχώρησε ύστερα από παρέμβαση του ΥΠΟΙΚ.

Παρατηρητήριο Εργασίας και Ταξικών Σχέσεων

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 12:21

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.