Τρίτη, 03 Μαϊος 2016 11:05

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία: Συμμετοχή στην Απεργία 8/5

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΜΗΝΥΜΑ Γ. Γ. ΠΝΟ

Πειραιάς, 26 Απριλίου 2016

Συνάδελφοι Ναυτεργάτες, Ναυτεργάτισσες,

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε, στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης και εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, την συμμετοχή της Ομοσπονδίας μας στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ για τις 8 Μαΐου 2016 και από ώρα 00.01 έως 24.00 και καλεί τους Ναυτεργάτες μαζικά και δυναμικά να διατρανώσουν την θέλησή τους για αντίσταση και αγώνα στις επιβουλές και επιθέσεις που δέχεται ο κλάδος μας.

Η παραπάνω 24ωρη απεργία είναι ανεξάρτητη από την 48ωρη απεργία που ήδη έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία και η οποία θα πραγματοποιηθεί με την κατάθεση του κοινωνιοκτόνου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, πλαισιωμένου και εμπλουτισμένου και με τις νέες φορολογικές ρυθμίσεις που φτωχοποιούν ολοκληρωτικά τον Έλληνα εργαζόμενο, για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Συνάδελφοι,

Συμπληρώνονται φέτος 130 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγο, από εκείνη τη Σαββατιάτικη Πρωτομαγιά που δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι διαδηλώνοντας στους δρόμους είχαν σαν κεντρικό σύνθημα "Οκτώ ώρες δουλειά, οκτώ ώρες ανάπαυση, οκτώ ώρες ύπνο".

Οι Ναυτεργάτες και οι εργαζόμενοι της χώρας και όλης της γης αποτίουμε με σεβασμό ελάχιστο φόρο τιμής στους ηρωικούς νεκρούς των εργατικών και κοινωνικών αγώνων, σε όσους αγωνίστηκαν, υπέφεραν, θυσιάστηκαν προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την οικοδόμηση μιας καλύτερης κοινωνίας, για τη θέσπιση και καθιέρωση ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και διαβίωσης.

Συνάδελφοι,

Η Διοίκηση σας απευθύνει θερμό, αγωνιστικό χαιρετισμό και σας καλεί να παραμείνετε σε εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου ενωμένοι να συνεχίσουμε να αντιτασσόμαστε στη λαίλαπα των αντεργατικών μέτρων τα οποία έχουν υποβαθμίσει κατακόρυφα τη ζωή όλων μας.

Η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την πατρίδα μας να έχει συμπληρώσει έξι χρόνια από την έναρξη των μνημονίων και να έχει μπει στον έβδομο. Έξι χρόνια ατελείωτων σκληρών, πρωτοφανών, εξοντωτικών μέτρων, περιορισμού, υποβάθμισης και κατάργησης ακόμη και των πιο στοιχειωδών και αναγκαίων δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζομένων, με εσωτερική υποτίμηση μισθών και εισοδημάτων και εκμηδένιση του κοινωνικού χαρακτήρα του κράτους, με εκτόξευση της ανεργίας, πλήρη απαξίωση και απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και καταβαράθρωση της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Με τις εκάστοτε κυβερνήσεις στα πλαίσια των εντολών της Τρόϊκας που πρόσφατα μετατράπηκε σε κουαρτέτο, να δημιουργούν με τις αποφάσεις και την πολιτική τους ένα πρωτοφανές "τσουνάμι" φτωχοποίησης και εξαθλίωσης του πληθυσμού, με στρατιές ανέργων και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας κοινωνικά αποκλεισμένους και περιθωριοποιημένους, ανήμπορους να καλύψουν και τις πλέον βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους.

Και το χειρότερο είναι ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα μπει ένα τέλος σε αυτόν τον εργατικό, οικονομικό και κοινωνικό Αρμαγεδώνα.

Εξαίρεση σε αυτό το νοσηρό, θλιβερό περιβάλλον δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και ο χώρος μας αφού τα προβλήματα, παρά τις δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, τις παρεμβάσεις και τις διαμαρτυρίες μας, συνεχώς διογκώνονται και οξύνονται και αναμφίβολα η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη εάν η ΠΝΟ δεν ύψωνε το ανάστημά της και δεν αντιδρούσε δυναμικά, όσες φορές χρειάστηκε.

Η ανεργία των Ναυτεργατών παραμένει σε απαράδεκτα επίπεδα λόγω της αχαρακτήριστης πρακτικής που ακολουθεί από χρόνια το Υπουργείο Ναυτιλίας με τη χορήγηση ειδικών μειωμένων συνθέσεων στα πλοία, αλλά και του τρόπου - πέραν όλων των άλλων παραγόντων - λειτουργίας του ΓΕΝΕ που συνεχίζει να μην εκπληρώνει το σκοπό για τον οποίο ιδρύθηκε, ενώ την ίδια στιγμή το ΥΝΑ αρνείται να υλοποιήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της ΠΝΟ για τη σωστή λειτουργία του.

Η κοινωνικοασφαλιστική και υγειονομική προστασία υποβαθμίζονται διαρκώς, με τις πρωτοφανείς ληστρικές περικοπές στις συντάξεις των Συνταξιούχων του ΝΑΤ και έπεται, δυστυχώς, συνέχεια και με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - λαιμητόμο.

Μεταξύ των άλλων, το νομοσχέδιο που δημοσιοποίησε η Κυβέρνηση και το οποίο δεν είναι το οριστικό, εντάσσει όλα τα Ταμεία σε ένα φορέα, μειώνει όλες τις συντάξεις που θα καταβληθούν στο εξής με την αλλαγή τρόπου υπολογισμού των και την μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης, καταργεί την θεμελιώδη έννοια του συνταξιοδοτικού συστήματος, δηλαδή της ανταποδοτικότητας μεταξύ εισφορών και παροχών, ουσιαστικά διαλύει την επικουρική σύνταξη αφού παγιώνονται στο διηνεκές οι μειώσεις και δεν προβλέπεται καμιά κρατική χρηματοδότηση των Επικουρικών Ταμείων, βάζει στο χέρι όσα αποθεματικά των Ταμείων κινητές και ακίνητες αξίες έχουν απομείνει, μέσω των ενοποιήσεων των Ταμείων σε έναν μοναδικό φορέα.

Την ίδια στιγμή η τήρηση της νομοθεσίας, των οργανικών συνθέσεων και των ΣΣΕ παραμένει απλή αναφορά στα χαρτιά με τους αρμόδιους και υπεύθυνους ελεγκτικούς μηχανισμούς να παρακολουθούν αδιάφορα και να μην παρεμβαίνουν ουσιαστικά όπως οφείλουν.

Μπροστά σ' αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η Διοίκηση της ΠΝΟ διατρανώνει και πάλι την αμετάκλητη απόφασή της να συνεχίσει και να εντείνει τις παρεμβάσεις της για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και για τη διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του κλάδου μας.

Συνάδελφοι,

Αντιστεκόμαστε, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο ενάντια:

Στη διάλυση του ΝΑΤ και του ΚΕΑΝ και στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην αποψίλωση των Οργανικών Συνθέσεων των Επιβατηγών Πλοίων.

Στο τσεκούρεμα των συντάξεων και στην μετατροπή τους σε απλά βοηθήματα.

Στην οξυνόμενη και διογκούμενη ανεργία του κλάδου.

Στην περαιτέρω αφαίμαξη του ήδη πετσοκομμένου εισοδήματος μέσω των δυσβάστακτων άμεσων και έμμεσων φόρων.

Στη παραβίαση των όρων εργασίας και γενικότερα των ΣΣΕ και της νομοθεσίας.

Στη συνεχή υποβάθμιση των κοινωνικών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των εν ενεργεία και των συνταξιούχων Ναυτεργατών και των μελών των οικογενειών τους.

Στον απαράδεκτο τρόπο λειτουργίας του ΓΕΝΕ.

Στην υποβάθμιση της δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

Συνάδελφοι,

Σας καλούμε όλους να συνταχθείτε αγωνιστικά, μαζικά, δυναμικά στο πλευρό της Διοίκησης της ΠΝΟ. Σήμερα περισσότερο ίσως από ποτέ, είναι επιβεβλημένη η συστράτευση, η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η σύμπνοια όλων των Ναυτεργατών για την αντιμετώπιση της χιονοστιβάδας των αντεργατικών μέτρων τα οποία απειλούν την ίδια την επαγγελματική μας υπόσταση.

ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΖΗΤΩ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ

Με συναδελφικούς και αγωνιστικούς χαιρετισμούς,

Γιάννης Χαλάς

Γενικός Γραμματέας ΠΝΟ

Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2020 16:38

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.