Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 10:14

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ διαμαρτυρίας για τον Αργοσαρωνικό, 7/10 στις 11.00πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το Συντονισμό

Κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διαδήλωση για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Αργοσαρωνικό

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 7/10 στις 11.00πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας

Το ναυάγιο του Δεξαμενόπλοιου «ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ ΙΙ» στις 10/9/17 εξελίχθηκε σε οικολογική καταστροφή απροσδιόριστων διαστάσεων για τον κόλπο του Αργοσαρωνικού και συνολικά για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής των 5 εκατομμυρίων κατοίκων με δραματικές άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στη θαλάσσια χλωρίδα και πανίδα αλλά και τη ζωή που τρέφεται από αυτήν.

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών εκπροσώπων την επόμενη μέρα, ότι δήθεν η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, η ρύπανση των υδάτων επεκτάθηκε από τη Σαλαμίνα στη Φρεαττύδα και την Πειραϊκή, ενώ οι κηλίδες είναι πλέον εμφανείς στις παραλίες της Αττικής, από τον Άγιο Κοσμά και το Ελληνικό έως και την Ανάβυσσο.

Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και πολλοί εργαζόμενοι το βιοπορισμό τους. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου. Αυτό συμβαίνει 10 χρόνια μετά τις δολοφονικές φωτιές του 2007, λίγο μετά την καταστροφή του δάσους στον Κάλαμο και ενώ το έγκλημα με τη συνέχιση της λειτουργίας της «μοναδικής επίσημης» χωματερής στην Αττική, του ΧΥΤΑ στη Φυλή, συνεχίζεται αμείωτο.

Αυτό που βλέπουμε να συντελείται στον Σαρωνικό δεν είναι ατύχημα. Δεν είναι η κακιά ώρα. Είναι εκ προμελέτης έγκλημα με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που δεν πρέπει να μείνει αναπάντητο. Αφορά, τις ζωές όλων μας. Υπογραμμίζει πως η «ανάπτυξή» τους δεν είναι τίποτε άλλο από τη συνεχή εκμετάλλευση και την καταστροφή στο όνομα του κέρδους!

Αυτή η καταστροφή δεν είναι το μόνο πλήγμα στο περιβάλλον το τελευταίο διάστημα. Το καλοκαίρι ζήσαμε τη νέα πυρκαγιά στην Αττική και τις καταστροφικές φωτιές σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όλα αυτά είναι στιγμιότυπα από το προσεχές μέλλον. Μιας κατάστασης που είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και των οικονομικών συμφερόντων που λεηλατούν το περιβάλλον για το κέρδος

Για όλους εμάς που είμαστε απέναντι στα σχέδιά τους, ο ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στη δολοφονική πολιτική κεφαλαίου, Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ κυβερνήσεων είναι μονόδρομος

Για αυτό απαιτούμε:

Πραγματικό καθαρισμό από την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση και αποκατάσταση των ακτών και της θάλασσας.

Απομάκρυνση των βαριών βιομηχανιών, διυλιστηρίων, εταιριών ανακύκλωσης που έχουν εγκατασταθεί και επιβαρύνουν επί δεκαετίες το περιβάλλον της περιοχής, του Σαρωνικού και του λεκανοπεδίου. Απόδοση ευθυνών και τιμωρία των υπεύθυνων. Να πληρώσει το εφοπλιστικό κεφάλαιο για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί και θα προκληθούν στη συνέχεια!

Συγκρότηση δημόσιας υπηρεσίας απορρύπανσης για την αντιμετώπιση των θαλάσσιων ρυπάνσεων, των έκτακτων περιστατικών, των πετρελαιοκηλίδων.

Αύξηση των μέτρων ασφαλείας, έλεγχοι και κονδύλια, για την προστασία του περιβάλλοντος από κάθε είδους ρυπογόνες και επικίνδυνες δραστηριότητες.

Αυστηροί έλεγχοι για την ασφάλεια και την αξιοπλοΐα των πλοίων από το δημόσιο, χωρίς εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών και εφοπλιστών, με εργατικό και κοινωνικό έλεγχο.

Άμεσος έλεγχος της αλιείας στο Σαρωνικό.

Άμεση κατάργηση όλων των μνημονιακών και καταστροφικών νόμων για το περιβάλλον.

Ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερες παραλίες, ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον

Όλοι στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 7/10 στις 11.00πμ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας

 

Εκπαιδευτικά Σωματεία της Αττικής

Κάλεσμα σε Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας και Διαδήλωση για το Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Αργοσαρωνικό

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017 στις 11 πμ

Συμμετέχουν και καλούν: Οι Σύλλογοι ΠΕ: Νέας Σμύρνης - Πειραιά “Η Πρόοδος” - Σαλαμίνας - Αριστοτέλης - Νίκαιας - Αιγάλεω - Γλυφάδας Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης - “Κ. Σωτηρίου» - Αμαρουσίου - Κερατσινίου, Περάματος - Καλλιθέας Μοσχάτου - Α' Πειραιά “Ρήγας Φεραίος”, Χαϊδαρίου, A΄ Αθηνών.

ΕΛΜΕ: ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ - ΝΟΤΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ - Ε ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ - Α΄ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - Γ΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ - Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ - ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ, ΖΕΦΥΡΙΟΥ, ΦΥΛΗΣ

Ο ζωτικής σημασίας Σαρωνικός και η βασική παράκτια ζώνη μιας πόλης 5 εκατομμυρίων πνίγονται στο πετρέλαιο. Οι κάτοικοι της Σαλαμίνας δέχονται ένα τεράστιο πλήγμα, ενώ τον ίδιο κίνδυνο διατρέχουν και τα άλλα νησιά του Σαρωνικού. Όλοι οι οικονομικά εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι κάτοικοι της Αττικής χάνουν μια βασική διέξοδό τους στη θάλασσα και μάλιστα μετά την καταστροφική φωτιά το καλοκαίρι στον Κάλαμο και τη γύρω περιοχή, ενώ έχουν μπροστά τους το εκρηκτικό αδιέξοδο που δημιουργεί ο κορεσμός της τριτοκοσμικής χωματερής στη Φυλή, που είναι η μοναδική στην Αττική. Από αυτούς τους εργαζόμενους οι ψαράδες μένουν χωρίς μεροκάματο, όπως και όσοι εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Η οικολογική καταστροφή στην πιο πολυσύχναστη θάλασσα της Ελλάδας είναι τεράστια και δεν αφορά μόνο το παρόν, αλλά και το μέλλον του τόπου, ενώ τεράστιες είναι και οι οικονομικές επιπτώσεις αν λάβει κανείς υπόψη του και το κόστος για την “αποκατάσταση” της περιοχής.

Το ναυάγιο του “Αγία Ζώνη” είναι ένα στιγμιότυπο από το προσεχές μέλλον. Όχι ότι δεν γίνονταν ναυάγια για τους ίδιους λόγους τα προηγούμενα χρόνια. Όμως η βύθιση ενός πλοίου σε συνθήκες απόλυτης νηνεμίας έξω από τον Πειραιά και η πρόκληση αυτής της καταστροφής, φανερώνει την αναβάθμιση της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου. Μιας ασυδοσίας που τους χαρίζει όλο και πιο πολύ η μνημονιακή πολιτική των τελευταίων ετών. Αυτή που τα δίνει όλα στους “επενδυτές”.

Αυτή που όταν ένας νόμος, ή ο αγώνας του λαού γίνεται εμπόδιο στις ορέξεις τους πρέπει να παρακαμφθεί ως γραφειοκρατία, κρατισμός, ή “σοσιαλιστικό κατάλοιπο”. Τι θα έλεγε ο κάθε Πορτοσάλτε αν οι νόμοι του ελληνικού κράτους, οι απεργίες των ναυτεργατών και οι αγώνες του κινήματος δεν επέτρεπαν πραγματικά σε αυτά τα πλοία να κυκλοφορούν; Μήπως θα έλεγαν ότι “το ελληνικό κράτος και, κυρίως, οι απεργίες και οι αγώνες διώχνουν τους επενδυτές και την επιχειρηματικότητα; Μήπως αυτό δεν λένε για την Eldorado Gold και τις Σκουριές, επειδή μπαίνουν εμπόδια από τις αντιδράσεις των κατοίκων;

Και μήπως στους μεταλλωρύχους δεν θα αναζητούν τις ευθύνες όταν προκύψει ένα αντίστοιχο ατύχημα; Η ανταγωνιστικότητα και η “ανάπτυξη” τους δεν μπορεί να υποσχεθεί τίποτε άλλο για τον ελληνικό λαό παρά ναυάγια σαν αυτό του “Αγία Ζώνη”.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών, που μόνο οργή μπορεί να προκαλέσουν, συντρίβονται από την ίδια τη πραγματικότητα, αφού έχουν μαυρίσει από το μαζούτ όλες οι νοτιοανατολικές παραλίες της Αττικής. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αρκετά χρονιά ώστε να επανέλθει το θαλάσσιο οικοσύστημα στη πρότερη κατάσταση, ενώ διατυπώνονται φόβοι ότι θα περάσει η μόλυνση στη διατροφική αλυσίδα.

Σε αυτή τη βάση και προκειμένου να δοθεί μια μαζική απάντηση από το λαό και τους εργαζόμενους καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα (ΕΛΜΕ, Συλλόγους και Ενώσεις γονέων, μαθητές), τα σωματεία της Αττικής και κάθε συλλογικότητα να πάρουν μέρος στην συγκέντρωση - διαδήλωση στον Πειραιά.

Για να απαιτήσουμε:

▪ τον πραγματικό καθαρισμό απ΄ την πετρελαιοκηλίδα και την πλήρη απορρύπανση των ακτών, την απομάκρυνση κάθε βιομηχανικής δραστηριότητας από κατοικημένες περιοχές και, στο πλευρό των ναυτεργατών, δουλειά με δικαιώματα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που επιβάλουν κυβέρνηση - κεφάλαιο - ΕΕ - ΔΝΤ.

▪ Να διεκδικήσουμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής, πράσινο, καθαρό αέρα, ελεύθερους χώρους στις παραλίες και στις κατοικημένες περιοχές , ενάντια στην ασύδοτη επιχειρηματική δράση που καταστρέφει ανθρώπινες ζωές και φυσικό περιβάλλον. Πλάι στη διεκδίκηση του δικαιώματος στη δουλειά!

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020 18:27