Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 20:49

Όλες και όλοι Σάββατο 16/02 στις 11.30 στην πλατεία Κοραή

Το Σάββατο 16/2/19, με αρχική συγκέντρωση στις 11.30 πμ στην πλατεία Κοραή, κλαδικά και επιχειρησιακά εργατικά σωματεία οργανώνουν εργατική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. Η διαδήλωση αυτή αποτελεί μια συνέχεια της προσπάθειάς των σωματείων μας για κοινή, οριζόντια συντονισμένη και οργανωμένη από τα κάτω δράση, με βασικό σταθμό την όλη κίνησή μας για τη διακλαδική απεργία της 1ης Νοέμβρη 2018, για την προάσπιση των εργατικών μας συμφερόντων και δικαιωμάτων, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας.

Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς – αμοιβές και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Εναντιωνόμαστε στις απολύσεις, την εργοδοτική και την κρατική τρομοκρατία.

Στη διαδήλωση αυτή καλούμε με κοινή ανακοίνωση και κοινή αφίσα τα ακόλουθα σωματεία:

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ)

Σύλλογος Μεταφραστών Επιμελητών Διορθωτών (ΣΜΕΔ)

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ)

Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ)

Σωματείο Εργαζόμενων στην εταιρεία Πλαίσιο Νομού Αττικής

 

Η πρόταση για την εργατική διαδήλωση έγινε αμέσως μετά την διακλαδική απεργία από τα κάτω, από το «μπλοκ» των σωματείων που συγκρότησαν το κοινό απεργιακό μέτωπο για την υπογραφή ΣΣΕ στις 1 Νοεμβρίου, και μετά από σειρά ανοιχτών συσκέψεων με συνδιαμόρφωση του πλαισίου και των υλικών της διαδήλωσης, βαδίζουμε προς την τελική ευθεία με μαζική συμμετοχή, η οποία αναμένεται να αυξηθεί κι άλλο μέσα στην εβδομάδα.

Στη διαδήλωση 16/2 στηρίζουν και καλούν με αποφάσεις τους επίσης τα σωματεία:
Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών,

Σωματείο Εργαζομένων στη Νόκια Ελλάς,

Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων (ΣΣΜ),

Σωματείο Εργαζομένων στο Αττικό Νοσοκομείο,

Ένωση Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου,

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζόμενων Φαρμακευτικών Προϊόντων / Ιατροτεχνολογικών και Συναφών Επαγγελμάτων,

Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του Υπουργείου Πολιτισμού,

Σωματείο Εργαζομένων Cyta Hellas.

Επίσης μετά από σύσκεψη αγώνα και συντονισμού της δράσης Συλλόγων ΠΕ, ΕΛΜΕ και αναπληρωτών, αποφασίστηκε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και κοινός αγώνας μαζί με τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα, με κάλεσμα στη συγκέντρωση στις 16 Φεβρουαρίου στην Πλ. Κοραή. Σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Σμύρνης, Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, «Κ. Σωτηρίου», Α΄ Αθηνών, «Παρθενώνας», «Πρόοδος», «Κ. Βάρναλης», Ηλιούπολης, Σαλαμίνας, «Δ. Γληνός», Αργοσαρωνικού, Αμαρουσίου, «η Αθηνά». Επίσης η Α΄ ΕΛΜΕ Δυτ. Αττικής, Β΄ ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου – Φυλής), καθώς και από το Συντονιστικό αναπληρωτών αδιόριστων εκπαιδευτικών.

 

syntonistiko.16f

Αλλά και πολλές εργατικές συλλογικότητες, κινήσεις σχήματα και πρωτοβουλίες από κλάδους και γειτονιές καλούν ήδη στην εργατική διαδήλωση στις 16 Φεβρουαρίου. Ενδεικτικά, μέχρι τώρα καλούν το Συντονιστικό Δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας, το Ταξικό Μέτωπο στις συγκοινωνίες, η ΑΤΕ ΕΚΑ, η Attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η Αγωνιστική Εργατική Συσπείρωση σε τουρισμό-επισιτισμό «Λάντζα», το Radical IT στην πληροφορική, η Πρόταση Προοπτικής Εθνικής Τράπεζας, LABour κίνηση στην έρευνα, η Πρωτοβουλία Συναδέλφων Βιβλίου-Χάρτου, Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών, Αριστερή Κίνηση εργαζόμενων Αρχιτεκτόνων, κ.ά.

 afisaki.16f

 

Στην κινητοποίηση καλεί επίσης η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων με την παρακάτω ανακοίνωση: 

 

Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων στηρίζει την εργατική διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 11.30 πμ, στην πλατεία Κοραή. Η διαδήλωση διοργανώνεται από πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού τομέα με βασικές αιχμές τις  αυξήσεις στους μισθούς και την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Στις αιχμές περιλαμβάνονται ακόμα η πάλη ενάντια στις απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Στην διαδήλωση επίσης συμμετέχουν το Συντονιστικό Αναπληρωτών και Αδιόριστων Εκπαιδευτικών καθώς και εκπαιδευτικά σωματεία, που διεκδικούν την κατάργηση του 4589/2019 και του προσοντολόγιου που ψήφισε η κυβέρνηση και παλεύουν για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Η διαδήλωση στις 16/02 πρέπει να αποτελέσει μαζική απάντηση ενάντια στις προεκλογικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο του αντισυνδικαλιστικού νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, για λίγα ευρώ αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και στην κυβερνητική φιλολογία για δήθεν επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. 

Συμμετέχουμε στην εργατική διαδήλωση το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, στις 11:30 στην πλατεία Κοραή.

Εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα παλεύουμε μαζί

Αυξήσεις στους μισθούς – Μείωση εργάσιμου χρόνου- Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους!

Συλλογικές Συμβάσεις, κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου, ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις

Να μπει φρένο στις απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία

Να καταργηθεί ο νόμος – έκτρωμα για το προσοντολόγιο. Μόνιμοι διορισμοί των αναπληρωτών με βάση το πτυχίο και την προϋπηρεσία!

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό

 

 

 

Από τις γειτονιές συμμετέχουν στηρίζουν και καλούν οι εργατικές λέσχες

Κερατσινίου-Δραπετσώνας,

Κολωνού και Κυψέλης-Πατησίων-Γαλατσίου,

Νέας Σμύρνης,

η συνέλευση Περιστερίου,

η συνέλευση αντίστασης Κυψέλης-Πατησίων,

ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής,

η πρωτοβουλία κάτοικων Καισαριανής

και πολλές ακόμα συλλογικότητες από γειτονιές της Αττικής.

 

Αντίστοιχη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη στις 16/2/19 (12.00, Τσιμισκή & Αριστοτέλους). Τα σωματεία που συμμετέχουν στην οργάνωση της συγκέντρωσης της Θεσσαλονίκης είναι το Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου και Χάρτου Νομού Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων στον χώρο της ψυχικής υγείας και κοινωνικής πρόνοιας (ΣΒΕΨΥΚΟΙ), ενώ στηρίζουν και καλούν συλλογικότητες της πόλης.

 

Thesal.16F

 

 

Εργατική Συγκέντρωση Σάββατο 16/2/19 12μ Τσιμισκή με Αριστοτέλους

 

 


Δυναμώνοντας τον κοινό αγώνα μας για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων και δικαιωμάτων, των αναγκών, της ζωής και της αξιοπρέπειάς μας προβάλουμε το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς και τις αμοιβές μας και τη διαχρονική μάχη μας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μέσα από την επίθεση στις ΣΣΕ, πέρα από το να εξασφαλίσουν χειρότερους όρους αμοιβής και εργασιακών συνθηκών για όλους και όλες μάς, τα αφεντικά πόνταραν και στην υποχώρηση της δύναμης των σωματείων μας και της δυνατότητάς μας να διαπραγματευόμαστε και να αγωνιζόμαστε συλλογικά για τα εργατικά μας συμφέροντα.


Γι’ αυτό και εμείς διεκδικούμε την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της ισχύος των ΣΣΕ, την κατάργηση του νόμου Βρούτση-Αχτσιόγλου που επιτρέπει ορισμό του κατώτατου μισθού με κρατική παρέμβαση και των μνημονιακών νόμων που υπονόμευσαν την ελεύθερη προσφυγή των σωματείων στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Επίσης, διεκδικούμε και την επεκτασιμότητά των ΣΣΕ, ώστε κανένας να μη δουλεύει χωρίς συλλογική σύμβαση. Μάλιστα απαιτούμε την άμεση επαναφορά των μισθών-ημερομισθίων-ωρομισθίων στα επίπεδα που προέβλεπαν οι ΣΣΕ (Εθνική Γενική, κλαδικές, επιχειρησιακές) πριν τη μνημονιακή λαίλαπα, ώστε αυτά τα επίπεδα να αποτελέσουν τη βάση για διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις. Τέλος, παράλληλα με την απαίτησή μας για αυξήσεις στο μισθό διεκδικούμε και τη μείωση του εργάσιμου χρόνου. Διεκδικώντας έτσι και το να τα βγάζουμε πέρα χωρίς να αναγκαζόμαστε να κάνουμε και δεύτερη δουλειά, αλλά και το δικαίωμά μας στον ελεύθερο χρόνο.


Οι διεκδικήσεις μας για μισθό-αμοιβές και για ΣΣΕ βασίζονται στις ανάγκες μας και όχι στις όποιες «αντοχές της οικονομίας» ή στο τι είναι «πρόθυμοι» να παραχωρήσουν οι εργοδότες και οι εκάστοτε κυβερνώντες. Είναι κρίσιμο να καταδείξουμε και τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της δήθεν εξόδου από τα μνημόνια, διαφημίζει διαρκώς την αύξηση του κατώτερου μισθού -η οποία ανακοινώθηκε τελικά επίσημα τις μέρες αυτές- και την επαναφορά των ΣΣΕ. Από τη μια, ακόμα και τα “ψίχουλα” που παρουσιάζουν ως αυξήσεις ουσιαστικά δε θα έρθουν ποτέ στις τσέπες μας, εξαιτίας της επικείμενης μείωσης του αφορολόγητου εισοδήματος. Από την άλλη, η κατάργηση του καθεστώτος του υποκατώτατου μισθού συνοδεύεται από την ήδη αποφασισμένη επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του 50% των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών, ώστε να μην αντιμετωπίσουν αυξημένο κόστος οι εργοδότες! Επίσης, η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή το νόμο για ορισμό του κατώτατου μισθού με κυβερνητική απόφαση βάσει των “αντοχών της οικονομίας” και όχι μέσω ελεύθερης συλλογικής διαπραγμάτευσης εργαζομένων κι εργοδοτών (…και σίγουρα ούτε κατά διάνοια βάσει των αναγκών μας). Τέλος, μέσω των διάφορων περιοριστικών διατάξεων (όπως κατάθεση μητρώου των εργοδοτικών οργανώσεων που να δείχνει ότι απασχολούν το 50% των εργαζομένων του κλάδου), δίνεται η δυνατότητα στα αφεντικά να μπλοκάρουν την επεκτασιμότητα των ΣΣΕ.


Οι απολύσεις, σε συνδυασμό με την έξαρση της ανεργίας αλλά και την επικράτηση της επισφάλειας ως βασική εργασιακή συνθήκη, καταδεικνύουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πόσο αναλώσιμοι είμαστε όλοι και όλες εμείς, ο κόσμος της εργασίας. Από τη μια στιγμή στην άλλη ο καθένας και η καθεμιά μας μπορεί να βρεθεί στο δρόμο, δίχως δουλειά και χωρίς να μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία μέσα για να ζήσει αξιοπρεπώς. Είτε επειδή ως παλιότερος-παλιότερη κοστίζει περισσότερο στην επιχείρηση σε σχέση με έναν νέο ή μία νέα, είτε επειδή διεκδικεί δικαιώματα, είτε γιατί είναι έγκυος, είτε γιατί «περισσεύει», είτε γιατί «δεν αντέχει η οικονομία», είτε τέλος γιατί αυτή είναι η φύση του καπιταλιστικού συστήματος.
Είναι ανάγκη να αντιληφθούμε τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας ως οι πραγματικοί παραγωγοί του πλούτου που υπάρχει γύρω μας. Και δίχως να αναμένουμε τίποτα από τους όποιους «σωτήρες» και χωρίς να εξαπατόμαστε από την κυβερνητική προπαγάνδα, με όπλο μας την ταξική-συναδελφική αλληλεγγύη, με τη συσπείρωσή στα σωματεία μας, να συνεχίζουμε ολοένα και πιο δυναμικά να οργανωνόμαστε και να αντιστεκόμαστε συλλογικά μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας. Εξίσου αναγκαίος είναι και ο οριζόντιος συντονισμός των εργατικών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στη βάση των κοινών συμφερόντων της τάξης μας. Όπως άλλωστε και η συστράτευση του συνόλου των αντιστεκόμενων και καταπιεζόμενων κομματιών της κοινωνίας στους ταξικούς-κοινωνικούς αγώνες καθώς και η σύνδεση των αγώνων αυτών.

 

Να συμμετέχουμε όλοι και όλες στην εργατική συγκέντρωση το Σάββατο 16 Φλεβάρη 12μ Τσιμισκή με Αριστοτέλους


Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου Θεσσαλονίκης

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 22:58