Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 13:52

Τρίτη 14 Απριλίου: Πανελλαδική μέρα δράσης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

 

Ο.Ε.Ν.Γ.Ε. Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας

O.E.N.G.E. Federation of Hospital Doctors of Greece

 

Η Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ χαιρετίζει την απόφαση πολλών σωματείων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να προχωρήσουν την Τρίτη 14 Απριλίου σε μέρα δράσης για τα εργασιακά δικαιώματα που θίγονται καίρια από διάφορες κυβερνητικές αποφάσεις που εκδόθηκαν με πρόσχημα την επιδημία και να πραγματοποιήσουν με εκπροσώπους τους και με τήρηση όρων υγειονομικής ασφάλειας διαμαρτυρίες κατά τόπους και στο υπουργείο Εργασίας στις 12.30 μμ. Καταγγέλλουν απολύσεις και ταυτόχρονα όργιο μαύρης αδήλωτης εργασίας με τις πλάτες της κυβέρνησης και του κράτους, δραστικές περικοπές μισθών, κλιμάκωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, κατεδάφιση του εργατικού δικαίου με ΠΝΠ, άθλιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας σε χώρους εργασίας με ασφυκτικό συγχρωτισμό εργαζόμενων χωρίς κανένα μέτρο προφύλαξης και κανένα μέσο ατομικής προστασίας για την επιδημία.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των εργαζόμενων όλων των κλάδων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Ενώνουμε τη φωνή μας με τη δική τους για μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής τους, για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Κανένας μόνος στην επιδημία! Η αλληλεγγύη είναι το δικό μας όπλο!

 

ΠΟΠΟΚΠ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ομοσπονδία μας στηρίζει την διαμαρτυρία στο Υπ. Εργασίας στις 12:30 την Τρίτη 14 Απριλίου, που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με άμεσα πληττόμενους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα όμως κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

Έτσι έχουμε υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Χιλιάδες απολύσεις.. Λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας». Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!

Τα σωματεία και η δράση τους έχουν τεθεί σε απαγόρευση σε μια χρονική περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση διαλύουν το εργατικό δίκαιο με μαζικές απολύσεις, διαμορφώνουν μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, ενισχύουν την αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μεταξύ των άλλων (εφόσον παραταθεί η κρίση) θα βρεθούν και οι μισθοί και στο δημόσιο τομέα με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και την εντατικοποίηση της εργασίας να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της.

Οι υποταγμένες σε αυτή την πολιτική συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν και τυπικά κατεβάσει τα ρολά, εκφράζουν την συμπόρευσή τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική φθάνοντας στο έσχατο σημείο να λέει ότι "όλοι μας πρέπει να μοιραστούμε τις συνέπειες της κρίσης". Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να νομιμοποιήσει την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, ούτε να συναινέσει στην «ανάληψη του κόστους απέναντι στην επιδημία που δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» όπως διαμηνύει η ΓΣΕΕ μέσω του προέδρου της!

Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί για την άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα!

Συμμετέχουμε και καλούμε τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 14 Απρίλη στην διαμαρτυρία στο Υπ. Εργασίας για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των super market και στην μέρα δράσης στις 15 Απρίλη που καλούν σωματεία στο εμπόριο.

Η επιτυχημένη κινητοποίηση στις 7 Απρίλη μέρα δράσης για την υγεία, οι αποφάσεις σωματείων που στήριξαν την κινητοποίηση, οι συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία, δείχνει το δρόμο για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού, για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Παλεύουμε για: 

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.
 • Καμιά μείωση μισθών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.
 • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους.

 

 

ΠΕΝΕΝ μαζί με εργατικά Σωματεία στον δρόμο της πάλης ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης – εργοδοσίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14 Απρίλη στις 12.30 στο Υπουργείο Εργασίας

Η πρόσφατη πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ με το Σωματείο εργαζομένων στο Αττικό νοσοκομείο, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Σωματείων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, για αγωνιστική δράση με επίκεντρο τα εργασιακά προβλήματα και τα εργατικά δικαιώματα που δέχονται σφοδρή, συντονισμένη επίθεση από το κεφάλαιο και την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική, συνάντησε την αποδοχή μιας σειράς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και διάφορων συλλογικοτήτων που από κοινού συμφώνησαν και αποφάσισαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εργασίας για τις 14/4/2020.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί συνέχεια της πετυχημένης συνδικαλιστικής δράσης που αναπτύχθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο στις 7/4/2020 έχοντας στο προσκήνιο τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης, την στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, μαζικές προσλήψεις, μέτρα για την προστασία του προσωπικού των νοσοκομείων, την επίταξη όλων των μονάδων του ιδιωτικού τομέα.

Σημειώνουμε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ της ΠΕΝΕΝ εγκρίθηκε από αυτό ομόφωνα η σχετική πρωτοβουλία και ακολούθως η πρόταση αυτή κατατέθηκε και επικυρώθηκε από την ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών που πραγματοποιήθηκε στις 31/3/2020.

Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την υγειονομική κρίση έχει εγκαινιάσει μια νέα γενικευμένη επίθεση στα εργατικά δικαιώματα, στηρίζει και ενισχύει με δις ευρώ γενναία την εργοδοσία ώστε να αντιμετωπίσει την κρίση και για τους εργαζόμενους επιφυλάσσει ψίχουλα….

Στο πλαίσιο αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής

 • Απαγορεύει την συνδικαλιστική δράση, τους εργατικούς αγώνες, θωρακίζει το νομοθετικό οπλοστάσιο επαναφέροντας την επίταξη και την πολιτική επιστράτευση, θέτει υπό διωγμό τα πολιτικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες.
 • Με την πολιτική της προσφέρει απόλυτη κάλυψη στο πογκρόμ των απολύσεων, της εκτεταμένης επισφάλειας, νομιμοποιεί την κατάργηση των ΣΣΕ, την απλήρωτη εργασία, τα φαινόμενα μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, την εργοδοτική παραβατικότητα και την τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.
 • Συνεχίζει να αδρανεί για την λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων σε χώρους δουλειάς.
 • Η κατάσταση συνιστά ένα σκηνικό φόβου- τρόμου με την συνδρομή των ελεγχόμενων από αυτή ΜΜΕ, ώστε αυτή η επίθεση συντριβής των εργατικών δικαιωμάτων να υλοποιείται χωρίς αντίσταση και με τα συνδικάτα στον «γύψο».

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το λεγόμενο θεσμικό συνδικαλιστικό κίνημα και οι ηγεσίες των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων δείχνουν πειθάρχηση, υποταγή και προκλητικά δηλώνουν ότι «όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη για την αντιμετώπιση της κρίσης και των συνεπειών της».

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παίρνοντας όλα τα κατάλληλα και αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας δηλώνουν απειθαρχία στο μοντέλο που επιτάσσει και επιβάλει το αστικό σύστημα, οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που το υπηρετούν.

Στο πλαίσιο αυτό η αγωνιστική διαμαρτυρία που οργανώνεται για τις 14/4/2020 αποτελεί μια συμβολή ώστε να πάρει σάρκα και οστά η οργανωμένη, συντονισμένη αντίσταση και πάλη των εργαζομένων, θέτοντας την δική της ατζέντα που αφορά την προστασία των εργατικών δικαιωμάτων και την αποφασιστική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Απαιτούμε και παλεύουμε

-Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

-Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.

-Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.

-Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

- Άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την στήριξη όλων των ανέργων.

-Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Καλούμε όλα τα αγωνιστικά συνδικάτα να πλαισιώσουν με την συμμετοχή τους την αγωνιστική αυτή πρωτοβουλία.

Τα δικαιώματα μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών: Τα δικαιώματα και οι αγώνες μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!

Στηρίζουμε την διαμαρτυρία την Τρίτη 14 Απριλίου στο Υπουργείο Εργασίας στις 12:30 που οργανώνουν σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

Αντιπροσωπεία του ΣΜΤ τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, θα συμμετάσχει στην διαμαρτυρία.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε όλους τους χώρους εργασίας και τους κλάδους, με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας Covid-19, συνεχώς και χειροτερεύει για τους εργαζόμενους. Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει να πετσοκόβει τα εργατικά δικαιώματα χωρίς σταματημό. Χωρίς καμία αιτιολογία, κόβεται έως και το 50% των αποδοχών των εργαζομένων, τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο 2020 και βλέπουμε! Δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, σε όλες ανεξαιρέτως τις επιχειρήσεις, πληττόμενες ή μη, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν, με μονομερή απόφασή τους, το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα.

Την ίδια στιγμή, καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας. Η εργοδοσία, αξιοποιώντας όλους τους μνημονιακούς αντεργατικούς νόμους, καθώς και τις πρόσφατες ΠΝΠ, έχει εξαπολύσει πογκρόμ στον κόσμο της εργασίας. Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε «αναστολή συμβάσεων» και λαμβάνουν τα 800€ εξαναγκάζονται από τους εργοδότες να συνεχίσουν να δουλεύει μαύρα με την κυβέρνηση να τους κάνει πλάτες.

Τα στοιχεία του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για την κατάσταση στους χώρους δουλειάς τον μήνα Μάρτη καταδεικνύουν την πραγματική σφαγή των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους με πάνω από 140.000 απολύσεις. Την ίδια ώρα τα σωματεία και οι εκπρόσωποι τους δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στους χώρους εργασίας για να μπορούν να υπερασπιστούν τα εργατικά δικαιώματα ενάντια σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας της εργοδοσίας και του κράτους.

Στον κλάδο καταγράφεται μεγάλη αύξηση των μονομερών ενεργειών και της εργοδοτικής επιθετικότητας. Στα εργοτάξια η εργοδοσία επιβάλλει να δουλεύουν ταυτόχρονα σε περιορισμένο χώρο πολλά συνεργεία το ένα πάνω στο άλλο, χωρίς κανένα ατομικό μέτρο προστασίας, ή μέτρο οργάνωσης της εργασίας. Σε μια σειρά τεχνικά γραφεία και εταιρείες, οι εργοδότες επιχειρούν να εφαρμόσουν την εκ περιτροπής εργασία. Επίσης υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να πάρουν «κανονική άδεια» ή τους επιβάλλουν υποχρεωτική άδεια άνευ αποδοχών. Η «αναστολή συμβάσεων» μετατρέπεται σε ένα ακόμα όπλο στα χέρια της εργοδοσίας για επιβολή «απλήρωτης» εργασίας, καθώς εκβιαστικά επιβάλλει στους εργαζόμενους να συνεχίσουν να δουλεύουν άτυπα.

Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πώς τα όποια μέτρα θα εφαρμοστούν στους εργαζόμενους με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών, δεν δικαιούνται καν το επίδομα των 800 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση τους εμπαίζει με το voucher για την τηλε-εκπαίδευση των 600 ευρώ.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών έχει ήδη καταγγείλει σειρά εργοδοτικών αυθαιρεσιών σε διάφορους χώρους (δείτε ανακοίνωση εδώ) και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Παλεύουμε για να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών!

Γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον πως κανένα μέτρο δε θα είναι προσωρινό αν τώρα το αποδεχτούμε. Αγωνιζόμαστε για κατοχύρωση των δικαιωμάτων μας και αυτή τη φορά, έχοντας πλέον συσσωρεύσει μεγάλη αρνητική πείρα από την επίθεση που εξαπέλυσε η εργοδοσία από την προηγούμενη διεθνή καπιταλιστική κρίση, με ιδιαίτερα οξυμένο τρόπο στη χώρα μας και στον κλάδο μας. Οι εργοδότες επιχειρούν να θωρακιστούν προκειμένου να περάσουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζαν καιρό τώρα: Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων. Επιστρατεύουν τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσουν τη συνδικαλιστική δράση!

Καλούμε τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του κλάδου να μην συναινέσουν σε καμία απόλυση ή τροποποίηση των όρων εργασίας τους στο ωράριο, στο μισθό, στην άδεια. Δεν αποδεχόμαστε ατομικά οποιαδήποτε τέτοια πρόταση ή εξέλιξη. Δεν εγκαταλείπουμε τα δικαιώματά μας για πλήρη εργασία μισθό και ασφάλιση. Καταγγέλλουμε στο Σωματείο, άμεσα, κάθε μορφή εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ασυδοσίας. Γραφόμαστε τώρα στο Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών.

Καλούμε σωματεία να πάρουν αγωνιστικές αποφάσεις για συμμετοχή τους στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 14 Απρίλη και σε μελλοντικές πρωτοβουλίες για μια άμεση απάντηση απέναντι στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Απαιτούμε:

 • Απαγόρευση απολύσεων. Πλήρης καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Κατάργηση των διατάξεων για κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και της απελευθέρωσης της υπερωριακής απασχόλησης. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας
 • Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για το διάστημα της πανδημίας. Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού. Πάταξη της αισχροκέρδειας σε όλα τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης. Να διανεμηθούν δωρεάν στον πληθυσμό.
 • Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Καμία καταπάτηση του νόμιμου δηλωμένου ωραρίου. Η εργασία από το σπίτι να μην εφαρμοστεί σε όσους δικαιούνται άδειες ειδικού σκοπού. Ο εξοπλισμός για την εργασία από το σπίτι να βαρύνει την εργοδοσία. Το μέτρο να διακοπεί αμέσως μετά την λήξη των εκτάκτων συνθηκών και να μην πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.
 • Πλήρης εφαρμογή των μέτρων και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, χωρίς εξαιρέσεις, σε ιδιωτικό τομέα και ΔΕΚΟ.
 • Έκτακτα μέτρα για τους αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των συνθηκών
 • Πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες. Όχι στην απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Να καταργηθεί άμεσα το άρθρο 12 της ΠΝΠ20.03.2020/2020. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

 

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.-Καταστήματα Public

Αγώνας και αλληλεγγύη ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και την επιδημία

Την Τρίτη 14 Απρίλη στηρίζουμε την ημέρα δράσης «για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων»

Τετάρτη 15 Απρίλη στηρίζουμε πανελλαδική μέρα δράσηςγια τους «εργαζόμενους των αλυσίδων super market»

Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Ν.Δ. αξιοποιεί την πανδημία του κορονοϊού για να μειώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και ακόμα χειρότερα επιδιώκει την αναστολή των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Μέσα από έκτακτα κατασταλτικά μέτρα που αφήνουν στο απυρόβλητο την εξαντλητική εργασία και τον συνωστισμό συναδέλφων μας σε αποθήκες και καταστήματα e-shop με «προσωπικό ασφάλειας». Προτεραιότητα για τους εργοδότες μας και τη κυβέρνηση τους είναι η επιτάχυνση των αντεργατικών μέτρων και το τσάκισμα των σωματείων.

Με υποκρισία και αλαζονεία μιλούν για την «ατομική ευθύνη» και για επιβεβλημένα «μέτρα» προστασίας, όταν τα συνδικάτα είναι ακριβώς αυτά που πάλευαν για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε συνδυασμό με τις βιοποριστικές ανάγκες των εργαζομένων, πριν τη κρίση του κορονοϊού. Είναι αυτά που αντιστέκονται στην διάλυση της δημόσιας υγείας για μισθούς ανθρώπινους και με κρατήσεις (κοινωνικός μισθός) που να επενδύονται σε δομές πρόνοιας.

Είναι αυτά τα σωματεία που φώναζαν και φωνάζουν για λεφτά για τη δημόσια υγεία. Είναι αυτά που διεκδικούν προσλήψεις στα νοσοκομεία, το άνοιγμα ΜΕΘ και μαζικά τεστ. Είναι αυτά που παλεύουν για αποτελεσματικά μετρά προστασίας για όλο το λαό, σήμερα και για το μέλλον.

Απαιτούμε να απαγορευτούν καθολικά οι απολύσεις και καμία μείωση αποδοχών, όχι στην εκ περιτροπής εργασία. Να καταβάλλεται το σύνολο των μισθών των εργαζομένων. Το προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας να λάβει άμεσα αύξηση των αποδοχών του σε ποσοστό τουλάχιστον 20% λόγω του υγειονομικού κινδύνου.Να μην μετατεθεί χρονικά η καταβολή του επιδόματος του Πάσχα. Να φροντίσει η εταιρία για τη σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, να χορηγήσει σε όλους τους εργαζόμενους μέσα ατομικής προστασίας. Να παράσχει η εταιρία στους εργαζόμενους κάρτα μετακίνησης με τα ΜΜΜ για τη διευκόλυνσή μας. Πρόσβαση σε εξτρά άδεια (πέρα από την ετησία) με αποδοχές στους εργαζομένους που συνεχίζουν να εργάζονται. Καμιά επιβολή άδειας χωρίς τη συγκατάθεση του εργαζομένου. Καμιά παραβίαση: Άδεια σημαίνει άδεια και είναι με αποδοχές.

Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει καμιά απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης. Απαιτούμε ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα. Οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις είναι τα δικά μας όπλα για να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις που δεχόμαστε στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, για να διεκδικήσουμε μια αξιοπρεπή ζωή, για να προστατέψουμε τις ζωές μας και την υγεία μας.

Την ίδια στιγμή που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας, δεν ξεχνάμε ότι και άλλοι εργαζόμενοι κι άλλες εργαζόμενες βρίσκονται στην ίδια ή και σε χειρότερη θέση.

Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι μας στα super market βρίσκονται εκτεθειμένοι καθημερινά στον κορονοϊό καθώς εργάζονται σε μαζικούς χώρους και εξυπηρετούν μαζικά της ανάγκες των πελατών. Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για εξωφρενική εντατικοποίηση της εργασίας σε συνδυασμό με την αδιαφορία για τα εργατικά δικαιώματα. Πάρα τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και των εργοδοτών τα μέτρα προστασίας είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Σε άλλες χώρες, μετράμε ήδη νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Κινητοποιήσεις οργανώνονται στο Βέλγιο, στη Γαλλία, την Ιταλία με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας.

Στηρίζουμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους μας και διεκδικούμε :

Πλήρες ωράριο με μετατροπή όλων των συμβάσεων ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης με τη σύμφωνη γνώμη του κάθε εργαζόμενου, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη δικαιώματα και αυστηρά πενθήμερο για όλους τους εργαζομένους. Με ταυτόχρονη αύξηση μισθού και παροχή επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και βαρέων ενσήμων.

Μέσα ατομικής προστασίας, υγιεινής και ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας.

Μείωση, και όχι επέκταση ωραρίου των super-market και εμπορικών καταστημάτων ειδών πρώτης ανάγκης. Κάτω τα χέρια από τη Κυριακάτικη Αργία.

Το σωματείο εργαζομένων Public την Τρίτη 14 Απρίλη στηρίζει την ημέρα δράσης «για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων» και την διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας στις 12:30μμ στη Σταδίου, που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Τετάρτη 15 Απρίλη στηρίζουμε την πανελλαδική μέρα δράσης για τους «εργαζόμενους των αλυσίδων super market»

Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρία Retail World A.E.-Καταστήματα Public

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΑΝΙΑΣ

Οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) για την καταπολέμηση της πανδημίας και την εξάπλωση του Ιου covid – 19 ,καταπολεμά και καταστρατηγεί ουσιώδη εργασιακά δικαιώματα και πολιτικό – συνδικαλιστικές ελευθερίες. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον Ιό (covid -19) για να βάλει στην εντατική (στον γύψο παλιότερα ) συνδικαλιστικό-πολιτικές ελευθερίες.

Οι Π.Ν.Π. αντί να προστατεύουν, να ενισχύουν και να θωρακίζουν ηθικά, ψυχικά, εργασιακά, οικονομικά την κοινωνία ολόκληρη, αντιθέτως, ενισχύουν το οπλοστάσιο της εργοδοσίας, του κεφαλαίου, των πολυεθνικών εξαπολύοντας λυσσαλέα επίθεση κατά των ανθρώπων του μόχθου.

Η ζωή μας είναι πάνω από τα κέρδη τους.

Καταγγέλλουμε και καταδικάζουμε κάθε καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων, κάθε επίθεση στον κόσμο της εργασίας μέσα από εξαναγκασμούς, απειλές, πιέσεις και απολύσεις που γίνονται τις τελευταίες ιδιαίτερα μέρες.

Διεκδικούμε :

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των Π.Ν.Π. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα Μέσα Ατομικής Προστασίας (Μ.Α.Π.) .
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Σε μία περίοδο που τα συνδικάτα και τα μέλη τους χρειάζεται να δρουν, να ελέγχουν και να παρεμβαίνουν στις χιλιάδες εργοδοτικές αυθαιρεσίες είναι αναγκαία η ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.
 • Καμιά μείωση μισθών-επιδομάτων και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα. Μόνιμες προσλήψεις και στελέχωση των υπηρεσιών σύμφωνα με τις κοινωνικές ανάγκες.
 • Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιας υπηρεσίας.
 • Με Π.Ν.Π. η μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν στις υπηρεσίες των δήμων. Κατοχύρωση και επέκταση και σε άλλες ειδικότητες του Βαρέου και Ανθυγιεινού Επιδόματος. Δώρο Πάσχα σε όλους τους εργαζόμενους των Δήμων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.
 • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής. Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.
 • Άμεση ικανοποίηση όλων των αιτημάτων των εργαζομένων στην υγεία.

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους.

Συμμετέχουμε στην Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου για την υπεράσπιση των εργατικών μας δικαιωμάτων. Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία , την ΠΟΕ – ΟΤΑ, σωματεία του ιδιωτικού τομέα να μην επιτρέψουν να μπουν οι ελευθερίες μας σε καραντίνα. Αντιπροσωπεία του σωματείου μας θα συμμετάσχει στην διαμαρτυρία σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την Τρίτη 14/4/ ,12:30 στο Υπουργείο Εργασίας.

 

ΕΛΜΕ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ-ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου

για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών). Το ΔΣ της ΕΛΜΕ μας ενώνει τη φωνή του με άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Πρέπει τώρα να δράσουμε και να διεκδικήσουμε:

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Καμιά σκέψη για μείωση μισθών στο δημόσιο και συντάξεων και στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Καλούμε σε αντιπροσωπευτική διαμαρτυρία τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας και τις αποστάσεις στο Υπουργείο Εργασίας στις 12:30 μ.μ. την Τρίτη 14 Απριλίου 2020, μαζί με πρωτοβάθμια σωματεία, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

 

ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ-ΖΕΦΥΡΙΟΥ-ΦΥΛΗΣ

Πανελλαδική ημέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου

για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων

Απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, στέρηση συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών), το ΔΣ της ΕΛΜΕ ενώνει τη φωνή του με άλλα σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Πρέπει τώρα να δράσουμε και να διεκδικήσουμε:

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • καμιά σκέψη για τη μείωση των συντάξεων, των μισθών στο δημόσιο και για την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και στο δημόσιο.
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Καλούμε σε διαμαρτυρία στο Υπουργείο Εργασίας στις 2μμ στη Σταδίου, μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ηρώ Κωνσταντοπούλου»

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ – ΖΕΦΥΡΙΟΥ – ΦΥΛΗΣ

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ Ο ΛΑΟΣ

Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου - συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 12.30

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση. Όπως και στην περίοδο των μνημονίων, επιδιώκεται και τώρα να αποτελέσει «χρυσή» ευκαιρία για την κυβέρνηση και το κεφάλαιο προκειμένου να προωθήσουν ακραία αντεργατικά μέτρα ώστε να ξεπεραστεί η κρίση με νέα αύξηση της κερδοφορίας των οικονομικά ισχυρών και καταβύθιση των εργαζομένων. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στο κεφάλαιο και στην εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

 • Την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται ελάχιστα – (ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία νέων ΜΕΘ με το σταγονόμετρο κλπ – σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας επιδιώκουν την αύξηση των κερδών στην πλάτη του λαού στο όνομα της πανδημίας. 
 • Η κυβέρνηση προχωρά σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ, για την οικονομία – εργασία από τα οποία το 90% χαρίζονται στο κεφάλαιο! 
 • Η κυβέρνηση με τις απανωτές ΠΝΠ ποδοπατά τα εναπομείναντα –από τα μνημόνια- εργατικά δικαιώματα: 77 χιλιάδες μέσα στο Μάρτιο την ώρα που δήθεν απαγορεύονται). Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Μείωση μισθών, εντατικοποίηση στη δουλειά, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας με τηλεεργασία χωρίς ωράρια και όρια, αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς. 
 • Στο δημόσιο μεθοδευμένα προετοιμάζουν – ο αρμόδιος υπουργός επίσημα το αφήνει ανοιχτό – την περικοπή και των μισθών στο δημόσιο τομέα, ενώ η ενοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός - οι επιθέσεις των εντεταλμένων δημοσιογράφων (πχ στην εκπαίδευση) πηγαίνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες μορφές (τηλεεργασία κλπ) και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Υπ Παιδείας να ανοίξει το κεφάλαιο της μειώσεις των ημερών αργίας στην εκπαίδευση με την «εθελοντική» εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις μέρες αυτές. 
 • Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει το Υπ. Παιδείας την πρόθεση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο με το πιο ταξικό εξεταστικό για τους μαθητές και την αξιολόγηση συμμόρφωσης για σχολεία και εκπαιδευτικούς. 
 • Πίσω από τον αυστηρό περιορισμό της κυκλοφορίας επιδιώκει και την περιστολή της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης και την ακύρωση της δράσης των σωματείων για την υπεράσπιση των εργαζόμενων ακριβώς σ αυτές τις πιο δύσκολες συνθήκες που είναι ακόμα περισσότερο αναγκαία.

Κυβέρνηση και εργοδοσία επιδιώκουν να διαμορφώσουν το έδαφος «για την επόμενη μέρα», χτυπώντας τα εργατικά δικαιώματα και το εισόδημα.

Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για συντονισμένη Πανελλαδική μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου από κοινού με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτωναπέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού (απολύσεις, καταπάτηση ΣΣΕ, επέκταση ελαστικών εργασιακών σχέσεων, μειώσεις μισθών και ημερομισθίων, περιστολή συνδικαλιστικών και δημοκρατικών ελευθεριών).

Οργανώνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας στις 12.30 απαιτώντας:

-Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.

Κάτω τα χέρια από τους μισθούς στο δημόσιο – ούτε σκέψη για περικοπή.

Καμιά περικοπή των ημερών αργίας του Πάσχα – αύξηση του εργάσιμου χρόνου στην εκπαίδευση με τη μεθόδευση της εθελοντικής εργασίας. Καμιά νομοθετική αλλαγή για αυτό.

-Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.

-Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.

-Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.

-Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π. Ε. ΑΙΓΑΛΕΩ

Αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων Συμμετέχουμε στη μέρα δράσης 14/4, Υπ. Εργασίας, 12.30.

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση. Όπως και στην περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ διαπιστώνεται πως η Κυβέρνηση θα φορτώσει τα βάρη στους εργαζομένους με μια σειρά οικονομικών και θεσμικών αντεργατικών μέτρων. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της Κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους οικονομικά ισχυρούς αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

 • Το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται ελάχιστα – ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία νέων ΜΕΘ με το σταγονόμετρο κλπ – σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας, επιδιώκουν την αύξηση των κερδών στην πλάτη του λαού στο όνομα της πανδημίας. 
 • Η Κυβέρνηση προχωρά σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ, για την οικονομία – εργασίας από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος χαρίζονται στο κεφάλαιο! 
 • Η Κυβέρνηση με τις απανωτές Π.Ν.Π ποδοπατά τα εναπομείναντα –από τα μνημόνια- εργατικά δικαιώματα: 77 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο Μάρτιο (την ώρα που δήθεν απαγορεύονται). Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους (π.χ. σε κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.ά.). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Μείωση μισθών, εντατικοποίηση στη δουλειά, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας με τηλεργασία χωρίς ωράρια και όρια, αυθαιρεσία και συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στους χώρους δουλειάς. 
 • Στο δημόσιο μεθοδευμένα προετοιμάζουν – ο αρμόδιος Υπουργός επίσημα το αφήνει ανοιχτό – την περικοπή των μισθών ενώ η ενοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός - οι επιθέσεις των εντεταλμένων δημοσιογράφων (π.χ. στην εκπαίδευση) πηγαίνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες μορφές (τηλεργασία κλπ) και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Υπ. Παιδείας να ανοίξει το κεφάλαιο τις μειώσεις των ημερών αργίας στην εκπαίδευση με την «εθελοντική» εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις μέρες του Πάσχα. 
 • Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει το Υπ. Παιδείας την πρόθεση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικών αλλαγών ερήμην των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. 
 • Ο αυστηρός περιορισμός και οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας που καθόλου δεν προβλέπει τη δυνατότητα κίνησης των εκπροσώπων συνδικάτων και συλλογικοτήτων – με την τήρηση των οδηγιών της επιστημονικής κοινότητας για την πανδημία – για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων απολύσεων κ.λπ. από την εργοδοσία, επιδιώκει συνειδητά την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία αυστηρότητα και μέτρο για την τήρηση των μέτρων υγιεινής σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου οι εργοδότες αφήνονται ασύδοτοι.

Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για συντονισμένη μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου από κοινού με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Οργανώνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας 12:30μμ τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής λόγω της πανδημίας απαιτώντας:

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. 
 • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς στο δημόσιο – οι δημόσιοι υπάλληλοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και στις ανάγκες της κρίσης με κάθε δυνατό τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις. 
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου. 
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα που αφορά στην υπεράσπιση των εργαζόμενων που πλήττονται, στα πλαίσια της εφαρμογής των υγειονομικών οδηγιών για την πανδημία.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρξουν πάγωμα, εκπτώσεις ή και απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. 
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 

Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής “Κώστας Σωτηρίου”

Αγώνας για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων Συμμετέχουμε στη μέρα δράσης 14/4

ΧΘΕΣ ΗΤΑΝ ΜΝΗΜΟΝΙΑ - ΤΩΡΑ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Η υγειονομική κρίση εξελίσσεται και σε οικονομική κρίση. Όπως και στην περίοδο των ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ διαπιστώνεται πως η κυβέρνηση θα φορτώσει τα βάρη στους εργαζομένους με μια σειρά οικονομικών και θεσμικών αντεργατικών μέτρων. Κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στις μεγάλες επιχειρήσεις και στους οικονομικά ισχυρούς αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους. 

 • Το δημόσιο σύστημα υγείας ενισχύεται ελάχιστα – ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων αντί για μαζικές μόνιμες προσλήψεις, δημιουργία νέων ΜΕΘ με το σταγονόμετρο κλπ – σκανδαλώδεις συμβάσεις με τους ιδιώτες στο χώρο της υγείας, επιδιώκουν την αύξηση των κερδών στην πλάτη του λαού στο όνομα της πανδημίας.
 • Η κυβέρνηση προχωρά σε ανακοίνωση έκτακτων μέτρων ύψους 6,8 δις ευρώ, για την οικονομία – εργασίας από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος χαρίζονται στο κεφάλαιο!
 • Η κυβέρνηση με τις απανωτές ΠΝΠ ποδοπατά τα εναπομείναντα –από τα μνημόνια- εργατικά δικαιώματα: 77 χιλιάδες απολύσεις μέσα στο Μάρτιο (την ώρα που δήθεν απαγορεύονται). Υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους (π.χ. σε κάποια ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.ά.). Ταυτόχρονα η κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες, χωρίς καν να προβάλλουν κάποιο λόγο, να θέτουν με μονομερή απόφασή τους το μισό προσωπικό τους σε εκ περιτροπής εργασία μέχρι και για το 50% του συνολικού εργάσιμου χρόνου, μειώνοντας αντίστοιχα τόσο το μισθό τους όσο και τις ασφαλιστικές εισφορές και τα ένσημα. Μείωση μισθών, εντατικοποίηση στη δουλειά, εξοντωτικά ωράρια εργασίας, νέες μορφές εκμετάλλευσης της εργασίας με τηλεργασία χωρίς ωράρια και όρια, αυθαιρεσία και συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στους χώρους δουλειάς.
 • Στο δημόσιο μεθοδευμένα προετοιμάζουν – ο αρμόδιος υπουργός επίσημα το αφήνει ανοιχτό – την περικοπή των μισθών ενώ η ενοχοποίηση των εργαζόμενων στο δημόσιο και ο κοινωνικός αυτοματισμός - οι επιθέσεις των εντεταλμένων δημοσιογράφων (π.χ. στην εκπαίδευση) πηγαίνει μαζί με την εντατικοποίηση της εργασίας, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και τις νέες μορφές (τηλεργασία κλπ) και εδώ. Χαρακτηριστική είναι η προσπάθεια του Υπ. Παιδείας να ανοίξει το κεφάλαιο τις μειώσεις των ημερών αργίας στην εκπαίδευση με την «εθελοντική» εργασία στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τις μέρες του Πάσχα.
 • Εν μέσω πανδημίας ανακοινώνει το Υπ. Παιδείας την πρόθεση να παρουσιάσει και να ψηφίσει πολυνομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικών αλλαγών ερήμην των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας.
 • Ο αυστηρός περιορισμός και οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας που καθόλου δεν προβλέπει τη δυνατότητα κίνησης των εκπροσώπων συνδικάτων και συλλογικοτήτων – με την τήρηση των οδηγιών της επιστημονικής κοινότητας για την πανδημία – για συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων απολύσεων κ.λπ. από την εργοδοσία, επιδιώκει συνειδητά την περιστολή της συνδικαλιστικής δράσης. Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει καμία αυστηρότητα και μέτρο για την τήρηση των μέτρων υγιεινής σε μεγάλους εργασιακούς χώρους όπου οι εργοδότες αφήνονται ασύδοτοι.

Να δώσουμε τη μάχη για να μην πληρώσουμε τη νέα κρίση πάλι οι εργαζόμενοι. Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν στην καραντίνα!

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στο κάλεσμα για συντονισμένη μέρα δράσης την Τρίτη 14 Απριλίου από κοινού με άλλα σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορονοϊού. Οργανώνουμε συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπ. Εργασίας 12:30μμ τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής λόγω της πανδημίας απαιτώντας: 

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Καμία επιβάρυνση των εργαζομένων. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. 
 • Κάτω τα χέρια από τους μισθούς στο δημόσιο – οι δημόσιοι υπάλληλοι με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης ανταποκρίνονται στον ρόλο τους και στις ανάγκες της κρίσης με κάθε δυνατό τρόπο και με όλες τους τις δυνάμεις. 
 • Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στη δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου. 
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα που αφορά στην υπεράσπιση των εργαζόμενων που πλήττονται, στα πλαίσια της εφαρμογής των υγειονομικών οδηγιών για την πανδημία.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρξουν πάγωμα, εκπτώσεις ή και απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού. 
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

 

Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το Συντονισμό

Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα

14 Απρίλη: Απαιτούμε την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων των εργαζομένων

Συμμετέχουμε στην διαμαρτυρία στο Υπ. Εργασίας στις 12:30 την Τρίτη 14 Απριλίου, που καλούν πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων απέναντι στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού.

Η πανδημία του κορωνοϊού έφερε στην επιφάνεια τη χρόνια υποβάθμιση και ουσιαστική διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας από όλες τις κυβερνήσεις με άμεσα πληττόμενους τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ταυτόχρονα όμως κάθε μέρα που περνάει, όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι τα μέτρα της κυβέρνησης μετατρέπουν σε κοινωνικό ερείπιο το εργασιακό τοπίο, ενισχύοντας το κεφάλαιο και την εργοδοσία, και αφήνοντας τα ψίχουλα για εργαζόμενους, απολυμένους, ανέργους.

Έτσι έχουμε υπαγωγή χιλιάδων εργαζομένων σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Χιλιάδες απολύσεις.. Λειτουργία επιχειρήσεων με πολύ λιγότερους εργαζόμενους ως δήθεν «προσωπικό ασφαλείας». Μεταφορά προσωπικού σε επιχειρήσεις εντός του ιδίου ομίλου. Αναστολή απαγόρευσης πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας. Καταβολή δώρου Πάσχα το… καλοκαίρι στις πληττόμενες εταιρείες. Αναστολή υποχρέωσης εργοδότη για καταχώρηση στο Εργάνη κάθε εργασιακής ανατροπής. Επιπλέον, πληθαίνουν οι καταγγελίες ότι πολλοί εργοδότες απαιτούν από εργαζόμενους να δουλέψουν κανονικά, παρότι έχουν αναστείλει τη σύμβασή τους!

Τα σωματεία και η δράση τους έχουν τεθεί σε απαγόρευση σε μια χρονική περίοδο που εργοδοσία και κυβέρνηση διαλύουν το εργατικό δίκαιο με μαζικές απολύσεις, διαμορφώνουν μια σύγχρονη εργασιακή ζούγκλα, ενισχύουν την αυθαιρεσία και τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς.

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μεταξύ των άλλων (εφόσον παραταθεί η κρίση) θα βρεθούν και οι μισθοί και στο δημόσιο τομέα με την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και την εντατικοποίηση της εργασίας να βρίσκεται σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιστρατεύει τον κοινωνικό αυτοματισμό για να διασπάσει τους εργαζόμενους και να νομιμοποιήσει την αντιδραστική πολιτική της.

Οι υποταγμένες σε αυτή την πολιτική συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν και τυπικά κατεβάσει τα ρολά, εκφράζουν την συμπόρευσή τους στην αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική φθάνοντας στο έσχατο σημείο να λέει ότι "όλοι μας πρέπει να μοιραστούμε τις συνέπειες της κρίσης". Το ταξικό εργατικό κίνημα πρέπει να νομιμοποιήσει την επίθεση κυβέρνησης και κεφαλαίου, ούτε να συναινέσει στην «ανάληψη του κόστους απέναντι στην επιδημία που δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» όπως διαμηνύει η ΓΣΕΕ μέσω του προέδρου της!

Η πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων καλεί για την άμεση ανάπτυξη της δράσης και της αντίστασης, μακριά από τα καλέσματα υποταγής και εθνικής ομοψυχίας. Η πάλη για τα λαϊκά και εργατικά δικαιώματα και ελευθερίες δεν αναστέλλεται. Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα!

Συμμετέχουμε και καλούμε τα σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στις 14 Απρίλη στην διαμαρτυρία στο Υπ. Εργασία για τη διεκδίκηση των αιτημάτων των εργαζομένων, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης - κεφαλαίου.

Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους των super market και στην μέρα δράσης στις 15 Απρίλη που καλούν σωματεία στο εμπόριο.

Η επιτυχημένη κινητοποίηση στις 7 Απρίλη μέρα δράσης για την υγεία, οι αποφάσεις σωματείων που στήριξαν την κινητοποίηση, οι συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία, δείχνει το δρόμο για την αγωνιστική διεκδίκηση των δικαιωμάτων του λαού, για να μην μπουν σε καραντίνα τα εργατικά δικαιώματα και οι δημοκρατικές, συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Παλεύουμε για: 

 • Πλήρη καταβολή των μισθών με ευθύνη εργοδοσίας και κράτους. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Απαγόρευση των απολύσεων. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Το Δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του.
 • Πρόσθετες Άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κανένας στην δουλειά χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και πλήρη καταβολή του μισθού και του μεροκάματου με ευθύνη της εργοδοσίας.
 • Καμία ανοχή στον περιορισμό των πολιτικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών. Ελεύθερη μετακίνηση των συνδικαλιστών για συνδικαλιστική δραστηριότητα.
 • Καμιά μείωση μισθών και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων στο δημόσιο τομέα.
 • Να μην περάσει ο εκβιασμός της εργοδοσίας για μαύρη εργασία σε καθεστώς αναστολής.
 • Για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και η απαγόρευση κυκλοφορίας να υπάρχει απαλλαγή από τις χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο. Να μην γίνουν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών, νερού.
 • Κατάργηση πλειστηριασμών κύριας κατοικίας και κατασχέσεων.

Να σωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όχι τα κέρδη των αφεντικών! Να μπει τέλος στα ματωμένα πλεονάσματα και τους περιορισμούς της ΕΕ, ανατροπή των μνημονίων, διαγραφή του χρέους.

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 13 Απριλίου 2020 22:26

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.