Παρασκευή, 01 Μαϊος 2020 22:30

Εργατική Πρωτομαγιά 2020: Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα-Ηράκλειο-Καρδίτσα-Βόλος-Λέσβος. Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά...

Εργατική Πρωτομαγιά 2020

Αθήνα

Από τα Χαυτεία προς τη Βουλη

Με μαζικότητα και μαχητικότητα πραγματοποιήθηκε η ταξική συγκέντρωση της εργατικής πρωτομαγιάς στα Χαυτεία και η πορεία προς τη Βουλή.

Η διαδήλωση από τα Χαυτεία ξεκίνησε λίγο πριν τις 11:00. Δεκάδες πανό σωματείων, πολλές συλλογικότητες και οργανώσεις πήραν μέρος στην διαδήλωση, σπάζοντας την καραντίνα της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης. Οι χιλιάδες διαδηλωτές παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας, αψήφησαν τις κυβερνητικές υποκριτικές απαγορεύσεις και βρέθηκαν στο δρόμο. Γιατί η Πρωτομαγιά είναι η δική μας ημέρα!

Στην κεφαλή της πορείας μπήκε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου που βρίσκεται σε απεργία διαρκείας.

Στην συγκέντρωση συμμετείχαν τα σωματεία:

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού- ΠΕΝΕΝ, Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου, Σύλλογος υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου Αττικής (ΣΥΒΧΨΑ), Σύλλογος εργαζομένων στο ΤΕΕ,  Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στο Φυσικό Αέριο, Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΓΟ-Δήμητρα, Σύλλογος Μεταφραστών-Επιμελητών-Διορθωτών (ΣΜΕΔ), Σωματείο εργαζομένων στη ΝΟΚΙΑ, σωματείο εργαζομένων σε Public-Media Markt, ΣΕΦΚ (εργαζόμενοι στα φροντιστήρια), Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), Σωματείο εργαζόμενων στο χώρο του χορού, Σωματείο βάσης εργαζομένων στη ΜΚΟ ΑΡΣΙΣ, το Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων και λοιπών εργαζομένων του κλάδου του επισιτισμού, οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αριστοτέλης, Π.Ε. Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλής, Κ. Σωτηρίου και Αιγάλεω, η ΕΛΜΕ Άνω Λιοσίων-Ζεφυρίου-Φυλή, το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, Σωματείο εργαζόμενων ΟΤΑ Δήμου Παιανίας, το Σωματείο Εργαζομένων του Ασκληπιείου Βούλας.

Το συντονιστικό των 5500 πτυχιούχων ΟΑΕΔ, η Πρωτοβουλία πρωτοβάθμιων σωματείων.

Επίσης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων ΤΑΝΠΥ.

Στα Χαυτεία έδωσαν το ακόμη παρόν: 

η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα ΕKΑ, η ΕΑΣ-ΕΘΕΛ, οι Εργατικές Κινήσεις Συσπειρώσεις ΟΤΑ, το Radikal it, η Αγωνιστική Συνεργασία στην ΟΤΟΕ, η πρόταση προοπτικής, η attack στην ανεργία και την επισφάλεια, η ΒΙΟΜΕ.

Κινήσεις πόλης όπως η Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, η Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα, η Μαχόμενη Ηλιούπολη, η ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία η Ανυπότακτη πόλη Αγίων Αναργύρων, η Ανυπότακτη Καισαριανή κ.α. Ακόμα οι Εργατικές Λέσχες Νέας Ιωνίας, Καλλιθέας, Κερατσινίου- Δραπετσώνας, η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού, η λέσχη εργαζομένων νεολαίας Ελληνικού Αργυρούπολης και η Συνέλευση Φεμινιστικών & Εργατικών Συλλογικοτήτων.

Συμμετείχαν επίσης η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ, η νΚΑ, η «Πρωτοβουλία για σύγχρονο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα», το ΕΚΚΕ, η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, το ΕΕΚ, το «Κόκκινο Νήμα», η Κρίση και Κριτική, η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ, η ΚΕΔ, η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση, συλλογικότητες και συνελεύσεις.

Νωρίτερα από την Κλαυθμώνος ξεκίνησαν για το Σύνταγμα τα μπλοκ του ΚΚΕ μλ, της ΟΚΔΕ, την ΔΕΑ κ.ά. με κατεύθυνση την Βουλή.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

 

http://pandiera.gr/

 

Από το Σύνταγμα προς το Υπουργείο Εργασίας: 

     

Ο Συντονισμός Ενάντια στα Μνημόνια και το Συντονιστικό Νοσοκομείων οργάνωσαν συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς του Υπουργείο Εργασίας. Μετά το τέλος της πορείας εξέδωσαν ανακοίνωση: 

"Οι μεγάλες συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς στέλνουν μήνυμα κλιμάκωσης της σύγκρουσης με κυβέρνηση και εργοδοσία.

Με μεγάλες μαζικές απεργιακές διαδηλώσεις πλημμύρισαν σήμερα οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας αλλά και σε δεκάδες πόλεις, μετά τις πρωτομαγιάτικες απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν.

Διαδηλώσεις που πάρα τον κορονοιό και την απαγόρευση των μετακινήσεων είχαν τεράστια επιτυχία. Χιλιάδες διαδηλωτές με μάσκες, γάντια και αποστάσεις βγήκαν στους δρόμους στέλνοντας δυνατό μήνυμα στην κυβέρνηση και την εργοδοσία, ότι η εργατική τάξη είναι στην πρώτη γραμμή της σύγκρουσης με τις επιθέσεις τους.

Παρόλη την προσπάθεια της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες ημέρες να αποτρέψει τις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς, είτε παίζοντας το χαρτί της «ανευθυνότητας των διαδηλωτών» είτε μεταφέροντας τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 9 Μάη, χιλιάδες διαδηλωτές τους αψήφησαν και βγήκαν μαζικά στους δρόμους.

Από την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα οι δρόμοι πλημμύρισαν σε ένα πολύχρωμο απεργιακό ποτάμι. Το Σύνταγμα γέμισε αρχικά από τους διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και στη συνέχεια ξαναγέμισε από τη συγκέντρωση που οργάνωσε ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης και το Συντονιστικό των Νοσοκομείων.

Την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα άνοιξαν μετανάστες από το Καμερούν με τα κρουστά τους και στη συνέχεια χαιρέτισαν απεργοί από τα νοσοκομεία, την εκπαίδευση, τον επισιτισμό, από τις κοινότητες του Καμερούν και του Πακιστάν, από τις περιβαλλοντικές κινήσεις, και από τα πανεπιστήμια. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν δεκάδες σωματεία, και συλλογικότητες με τα πανό τους που διαδήλωσαν μέχρι το Υπουργείο Εργασίας.

Η τεράστια επιτυχία της Πρωτομαγιάς ήρθε σαν συνέχεια των αγώνων που ξέσπασαν μέσα στην Πανδημία. Των εργαζόμενων στην Υγεία που στις 7 Απρίλη άνοιξαν τον δρόμο για να πάρουν στη συνέχεια την σκυτάλη οι εκπαιδευτικοί με τις μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο της Κερμαέως, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό στις 28 Απρίλη, οι απεργοί συμβασιούχοι στην Υπηρεσία Ασύλου.

Η επιτυχία της φετινής Πρωτομαγιάς ανοίγει το δρόμο για να κλιμακώσουμε απεργιακά σε όλα τα μέτωπα.

  • Στην Εκπαίδευση είναι η μάχη για την απεργία. Για να μην ανοίξουν τα σχολεία, αν δεν πάρει πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο που διαλύει την Δημόσια Παιδεία. Για ελεύθερη πρόσβαση όλων των μαθητών στα πανεπιστήμια χωρίς εξετάσεις.
  • Στην Υγεία συνεχίζουμε τη μάχη για Μαζικές προσλήψεις ΤΩΡΑ στα Νοσοκομεία, για να μην απολυθεί κανείς συμβασιούχος, αντίθετα να μονιμοποιηθούν όλοι, με επόμενο μεγάλο σταθμό την απεργία της ΠΟΕΔΗΝ στις 7 Μάη.
  • Στον Ιδιωτικό τομέα για να μην περάσει καμία απόλυση εργαζόμενου, ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία. Απαιτώντας καμιά περικοπή μισθών και συντάξεων, εγγυημένο μηνιάτικο για όσους μένουν χωρίς δουλειά.
  • Να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να καταργηθούν οι Μόριες και οι Αμυγδαλέζες, να ανοίξουν όλα τα άδεια κτήρια για να βρουν στέγη όλα τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, οι άστεγοι, οι πρόσφυγες, οι Ρομά, οι μετανάστες χωρίς χαρτιά.
  • Να μην περάσει το περιβαλοντοκτόνο νομοσχέδιο του Χατζηδάκη.
    ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΥΜΕ τους αγώνες μας για να μην πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες. Για να ανοίξουμε τον δρόμο για την παύση πληρωμών
    και τη διαγραφή του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΕΔΩ

 

https://www.facebook.com/ergatiki/videos/548745352683164/?__tn__=K-R

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

 

Στις 10:00 πμ πραγματοποιήθηκε η διαμαρτυρία του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα.

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα πληρώσουν ξανά τα σπασμένα της κρίσης έστειλαν εργαζόμενοι και Σωματεία από όλους τους κλάδους με τη συμμετοχή τους στη συμβολική εκδήλωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, τιμώντας αγωνιστικά την Εργατική Πρωτομαγιά.

Με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας και έχοντας πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως γάντια, μάσκες κ.ά., διαμήνυσαν ότι παραμένουν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης και του λαού. Με τη συμμετοχή τους σε αυτή τη συμβολική εκδήλωση τόνισαν ότι η 1η Μάη μας θυμίζει την τεράστια αλήθεια: Ότι ο πιο θανατηφόρος ιός είναι ο καπιταλισμός. Ξεκαθάρισαν ότι προετοιμάζονται από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσης σε κάθε χώρο δουλειάς για να διεκδικήσουν ζωή και δουλειά με δικαιώματα, να διεκδικήσουν την κάλυψη όλων των αναγκών τους.

Στη συμβολική εκδήλωση στο Σύνταγμα παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Με τη συμμετοχή τους οι εργαζόμενοι απάντησαν στην προσπάθεια της κυβέρνησης η οποία, επικαλούμενη προσχηματικούς λόγους, επιχείρησε να φιμώσει τη φωνή τους την ώρα που δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία να κλιμακώσει την αντεργατική επίθεση. Έστειλαν αποφασιστικό μήνυμα για τη συνέχεια και στο κεφάλαιο που επιχειρεί να φορτώσει τη νέα κρίση στις πλάτες των εργαζομένων και του λαού. (δείτε βίντεο εδώ με πανοραμικά πλάνα από τη συγκέντρωση)

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το «Bella Ciao», το τραγούδι του αγώνα, σύμβολο αλληλεγγύης και αυτές τις μέρες με τον ιταλικό λαό και όλους τους λαούς που δοκιμάζονται και μέσα στις συνθήκες της πανδημίας από τις συνέπειες του ορατού εχθρού, του καπιταλισμού, ενώ ολοκληρώθηκε με τη «Διεθνή» και υψωμένες γροθιές από τους διαδηλωτές (δείτε βίντεο εδώ με τη «Διεθνή»).

Τους χιλιάδες απεργούς εργαζόμενους, τους ανέργους, τη νεολαία, τις γυναίκες που κάτω από το φετινό σύνθημα «Να μην πληρώσει ο λαός, ορατός εχθρός είναι ο καπιταλισμός» συμμετείχαν και διαδήλωσαν με συμβολικές κινητοποιήσεις σε κάθε πόλη της χώρας χαιρετίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ. Χαιρετίζει επίσης «τους χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους και νέες που βρίσκονται στο σπίτι τους, ενώ θα ήθελαν να βρίσκονται εδώ μαζί μας, να διαδηλώνουμε μαζικά όπως κάθε χρόνο από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα, τιμώντας την παγκόσμια μέρα αγώνα της εργατικής τάξης"

 

www.902.gr

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ, Η ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΜΑΣ, ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ!!!
Και σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, το πολύ μαζικό (και με όλα τα μέτρα προστασίας) ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΚΑΜΑΡΑΣ ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ, πορεύτηκε στους δρόμους, φωνάζοντας το πιο επίκαιρο κι απόλυτα αποδεδειγμένο στις μέρες μας:
ΧΩΡΙΣ ΕΣΕΝΑ ΓΡΑΝΑΖΙ ΔΕΝ ΓΥΡΝΑ, ΕΡΓΑΤΗ ΜΠΟΡΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΦΕΝΤΙΚΑ!

 

thes4

thes3

thes2

thes1

 

Ηλίας Σμήλιος

 

Πάτρα, Εργατική Πρωτομαγιά: Δύο στάσεις, δύο προτεινόμενα οράματα τρεις μέρες πριν σπάσει η σχετικά ελεύθερη κυκλοφορία.

Η 1η χρονικά ήταν μυστική, στρατιωτική, ακίνητη, όλοι κι όλες με γάντια και μάσκες μπλε, με τo μεγαλύτερο στελεχιακό δυναμικό (του ΠΆΜΕ λοιπόν) κόκκινες. Το Εργατικό Κέντρο έφυγε από το χώρο του, χωρίς να το πει πουθενά. Και στήθηκαν όλοι εκεί στην πλατεία.


patrapame1

 

patra.pame

 

Η 2η και 1η στις φωτογραφίες στην πλατεία Όλγας, έξω από το Εργατικό Κέντρο, άναρχη μα ζωντανή, με έναν κινούμενο απλοϊκό συντονισμό. Τόλμησε πορεία στο κέντρο της Πάτρας. Και ήταν στην χειρότερη περίπτωση ισοδύναμη του κόσμου του ΠΆΜΕ. Όμως το μήνυμα που εξέπεμπε η συνολική στάση για το όραμα μιας κοινωνίας μπορεί να συζητηθεί.

patrasom.0

 

 

patra.som

 

patrasom

patrasom1

 

Panos Kastanisios Bourdalas

 

Ηράκλειο Κρήτης

Παρά τις απαγορεύσεις η συγκέντρωση και πορεία των Πρωτοβάθμιων Σωματείων, πολιτικών οργανώσεων και άλλων συλλογικοτήτων της πόλης στο Άγαλμα Βενιζέλου, ήταν μαζική.

Ο Σύλλογος Εκπ/κών Ηρακλείου Δ.Θεοτοκόπουλος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Σωματείο Ερευνητών/τριών, το Σωματείο Μηχανικών Δημοσίου Ανατολικής Κρήτης, το ΕΛΚΘΕ ,ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογικού, με αποφάσεις τους βρέθηκαν από τις 10 το πρωί χώρο συγκέντρωσης.

Οι εργαζόμενοι αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα, όχι μόνο απόδοσης φόρου τιμής προς την Εργατική Πρωτομαγιά ,αλλά και της πάλης για τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες, απέναντι στην επίθεση που δέχονται και η οποία θα οξυνθεί το επόμενο διάστημα, διαδήλωσαν δυναμικά στο Ηράκλειο.

Με μάσκες και αποστάσεις, με εργατικά συνθήματα, διαχρονικά, αλλά και σύγχρονα έδειξαν τη θέλησή τους να παλέψουν για τη ζωή τους, την υγεία, την παιδεία τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα.

irakleio

hrakleio.1

 

herakleio.2

 

Νίκος Ζαμπουλάκης

 

Καρδίτσα

H ανεξάρτητη ταξική παρέμβαση , συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας και πορεία στο κέντρο της πόλης παρά τις συνθήκες καραντίνας, έγινε με μαζικότητα και μαχητικότητα Η τρομοκρατία της κυβέρνησης και των εργοδοτών έσπασε στο δρόμο της αισιοδοξίας της ελπίδας και του αγώνα.
Η ενότητα της εργατικής τάξης και του λαού ο αγώνας και η αποτελεσματικότητα του δεν έρχεται ούτε με κομματοκεντρικες συνεννοήσεις συγκεντρώσεις ούτε με ‘’στεφανώματα’’ του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που αντιστρατεύεται τα εργατικά συμφέροντα και διευκολύνει την κυβέρνηση να περάσει την αντιδραστική πολιτική της. Είμαστε περήφανοι που βαδίζουμε στο δρόμο της ενότητας των κάτω.
Είμαστε ξεκάθαροι και αληθινοί με ποιόν και ενάντια σε ποιόν.

 

karditsa0

 

karditsa2

 

karsitsa4

 

karditsa6

 

karditsa7

 

Felix Burciak

 

ΒΟΛΟΣ

Η πιο μαζική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση και πορεία στο Βόλο, με πάνω από 100 άτομα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Βόλου, σπάζοντας τα μέτρα απαγόρευσης της κυβέρνησης!

volosoo

 

volos0

 

Λέσχη Εργαζομένων και Νεολαίας Βόλου

 

Μυτιλήνη, συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς

Η Συνέλευση εργαζομένων, ανέργων και συνδικαλιστών Λέσβου καθώς και απεργοί της Υπηρεσίας Ασύλου συγκεντρώθηκαν το πρωί της Παρασκευής 1ης Μαίου στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά.

Στην παρέμβαση του ο γιατρός Στρατής Παυλής, εκ μέρους της Συνέλευσης, υπογράμμισε, ότι κυβέρνηση και εργοδοσία σε κοινό μέτωπο μπροστά στην πανδημία κλιμακώνουν την επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, στις δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες. Επιδοτούν γενναία το κεφάλαιο και δίνουν επιδόματα πείνας στα εκατομμύρια εργαζόμενους των επιχειρήσεων που έβαλαν λουκέτο. Σε άλλο σημείο της παρέμβασης του ο κ.Παυλής υποστήριξε ότι «γενικεύονται οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η κατάργηση των ΣΣΕ, η ένταση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, η επανεμφάνιση της απλήρωτης και της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας».

«Δίνουμε τη μάχη, αγωνιζόμαστε τώρα, για να μην περάσουν οι σχεδιασμοί κυβέρνησης – κεφαλαίου. Στηρίζουμε και είμαστε αλληλέγγυοι στους συμβασιούχους της υπηρεσίας ασύλου» κατέληξε χαρακτηριστικά . Στη συνέχεια χαιρετισμό στη συγκέντρωση, απηύθυνε, η απεργός της Υπηρεσίας Ασύλου Χριστίνα Καλλέργη η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι απολύσεις εργαζομένων που έχουν γίνει στην Υπηρεσία από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου είναι εκδικητικές καθώς «πρόκειται για εργαζόμενους που ήταν τα ιδρυτικά μέλη του Σωματείου».

lesvos1

lesvos2

 

lesvos3

protomagialesvos

 lesvosant

 

https://www.stonisi.gr/

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 02 Μαϊος 2020 00:25

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.