Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 14 Ιανουαρίου 2017 20:30

Κυριακή 15/1 :: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου – Εργατική διαδήλωση: 10.30πμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

Κυριακή 15/1 :: Απεργία στον κλάδο του εμπορίου – Εργατική διαδήλωση: 10.30πμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

ΟΥΤΕ 52, ΟΥΤΕ ΚΑΙ 10

ΚΑΜΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΑΝΟΙΧΤΑ

ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ

ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ – ΔΕΝ ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15/1

ΑΠΕΡΓΙΑ στον κλάδο του εμπορίου

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

10.30πμ, Χαυτεία (Σταδίου & Αιόλου)

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια | http://syntonistikokyriakes.espivblogs.net/

Ανοιχτή επιστολή του ΣΥΒΧΨΑ προς την ΟΙΥΕ για κήρυξη απεργίας την Κυριακή 15/1/17

Αθήνα, Δευτέρα 9/1/2017

Ανοιχτή επιστολή του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής προς την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος

Ως Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου – Χάρτου – Ψηφιακών Μέσων Αττικής επιμένουμε και πάλι και μέσω αυτής της ανοιχτής επιστολής ότι είναι ανάγκη να συνεχίσουμε δυναμικά και αταλάντευτα τον δίκαιο και επίμονο αγώνα μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και γενικότερα ενάντια στα «απελευθερωμένα» ωράρια, ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι του συνόλου των ταξικών αγώνων μας.

Πίσω μας έχουμε έναν πολύχρονο πλέον αγώνα, με σημαντικές μάχες μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς μας, με διώξεις και καταδίκες, αλλά και με σταθερά βήματα προς την κατεύθυνση της ανάδειξης μιας σειράς ζητημάτων από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων και της οργάνωσής μας ως εργαζόμενοι για να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο του 2013, που εξακολουθεί να παραμένει σε ισχύ και διαρκώς να ενισχύεται (…πλέον μιλάμε για «10 Κυριακές το χρόνο», μετά την προσθήκη «1 Κυριακής» το 2014 κι άλλων «2 Κυριακών» το 2016), τα εμπορικά καταστήματα θα είναι και πάλι ανοιχτά την Κυριακή 15 Γενάρη 2017.

Μπροστά σε όλη αυτήν την κατάσταση, ο Σύλλογός μας επιμένει ότι πρέπει να κινηθούμε αγωνιστικά με ένα από τα βασικά όπλα μας και πάλι την Απεργία. Να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο εν λόγω αγώνας, παράλληλα με το σύνολο των μαχών που ως εργαζόμενοι καλούμαστε να δίνουμε, όπως πχ για τις νέες μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά την περίοδο αυτή. Έτσι, όπως άλλωστε έχουμε κάνει και σε όλες τις προηγούμενες αντίστοιχες περιστάσεις, σας καλούμε (ως ΟΙΥΕ) να πράξετε το αυτονόητο και να κηρύξετε άμεσα απεργία για την Κυριακή 15/1/17 για όλο τον κλάδο του εμπορίου σε πανελλαδικό επίπεδο, ώστε να μπορεί να δοθεί η μάχη αυτή με όσο το δυνατό πιο καλούς όρους και σε ευρεία κλίμακα. Προφανώς, σας καλούμε να κάνε το ίδιο και για κάθε άλλη αντίστοιχη Κυριακή.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να αναφερθούμε και πάλι στην τραγική εξέλιξη που σηματοδότησε η μη κήρυξη απεργίας από πλευράς ΟΙΥΕ, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία (με τη συζήτηση για αύξηση των «Κυριακών» να είναι ορθάνοιχτη), την περασμένη Κυριακή 11/12/16, οπότε και ως Σύλλογος περιοριστήκαμε αναγκαστικά σε απεργία στον κλάδο μας. Κάτι που συνέβη άλλωστε και σε άλλες περιστάσεις, όπως και για επί δυο συνεχόμενες χρονιές κατά την «8η Κυριακή» (τελευταία Κυριακή του χρόνου), με τη μη κήρυξη απεργίας να συνιστά ουσιαστικά κλείσιμο του ματιού σε μεγάλη μερίδα των εμπόρων που βάσει των συμφερόντων τους δεν εναντιώνονται συνολικά στο εν λόγω μέτρο.

Επίσης, μέσα και από αυτήν την ανοιχτή επιστολή θα θέλαμε να κάνουμε σαφές το ότι παραμένει σε ισχύ και το σταθερό κάλεσμά μας προς το σύνολο των κλαδικών κι επιχειρησιακών σωματείων του εμπορίου για κήρυξη απεργιών και αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τις Κυριακές που μας επιβάλλεται να πάμε για δουλειά στα μαγαζιά, ώστε να δώσουμε όλοι μαζί και συντονισμένα τη μάχη αυτή.

Τέλος θέλουμε να κάνουμε και πάλι σαφές ότι, όσο αυστηρή κριτική κι αν ασκούμε στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, αντιλαμβανόμαστε ότι ο πλέον καθοριστικός ρόλος για την όποια θετική έκβαση του αγώνα αυτού, όπως και για κάθε άλλο ζήτημα, παίζεται στη βάση των εργαζομένων.

Είναι ένας αγώνας που συνεχίζεται ακόμα, καθώς η τωρινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη της θητεία και παρά τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες και τις προγραμματικές δηλώσεις που είχε κάνει, διατήρησε το σχετικό νόμο. Και όχι μόνο δεν είχε φανεί τελικά διατεθειμένη να κάνει βήματα προς την ουσιαστική νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας, αλλά με το 3ο μνημόνιο που έφερε άφησε ανοιχτό το πεδίο και για ακόμα περισσότερες Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά. Μάλιστα, πριν από λίγο καιρό ενημερωθήκαμε από τον τύπο ότι το ΔΝΤ ζητά και νομοθέτηση για «52 Κυριακές», προκειμένου να ολοκληρωθεί η περιβόητη 2η αξιολόγηση. Από την πλευρά της η Κυβέρνηση, που δήθεν αντιστέκεται σε αυτό, ήδη μιλά για νομοθετικές ρυθμίσεις για τουριστικές περιοχές (δηλαδή σχεδόν και για το σύνολο του κέντρου της Αθήνας) και δικαιοδοσία στις ανά τόπους Περιφέρειες να αυξάνουν τον αριθμό των εργάσιμων Κυριακών. Εν τω μεταξύ, όπως ήδη αναφέραμε, μέσα στα χριστούγεννα νομοθέτησε 2 επιπλέον Κυριακές με τα μαγαζιά ανοιχτά κατά τις «ενδιάμεσες» εκπτώσεις!

Από την πλευρά μας ήταν εξ αρχής δεδομένο ότι τίποτε δεν επρόκειτο να μας χαριστεί ή να κερδηθεί μέσω κάποιου σωτήρα που θα έδινε τη μάχη για λογαριασμό μας ή που θα υποσχόταν να δικαιώσει τον αγώνα μας. Γι’ αυτό και στηριχτήκαμε αποκλειστικά στις δικές μας πλάτες και προσπαθήσαμε μαζί με το Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα απελευθερωμένα ωράρια, μαζί με τους συναδέλφους μας από όλο τον κλάδο του εμπορίου και από κάθε χώρο δουλειάς και από κοινού με τον κόσμο του αγώνα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας. Γι’ αυτό και συνεχίζουμε και στο τώρα τον αγώνα μας.

Τα εργατικά συμφέροντα μπροστά.
Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά!

Απαιτούμε νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Αναμένουμε άμεση ανταπόκριση σε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα της κήρυξης απεργίας που σας θέτουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ – ΧΑΡΤΟΥ – ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Λόντου 6, Εξάρχεια, 10681, Αθήνα | τηλ: 210-3820537
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | https://bookworker.wordpress.com

Ανακοινώσεις της συλλογικότητας ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ-ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (https://orthostasia.wordpress.com/) προς συναδέλφισσες-συναδέλφους και προς το καταναλωτικό κοινό:

kyr15 1 17pelates 15 1 17

Συντονιστικό δράσης ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τα "απελευθερωμένα" ωράρια (Αθήνα)

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017 20:56