Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 21:56

Υπόσχεση στη δασκάλα της Γαύδου, δε θα ανεχτούμε άλλο να μας αντιμετωπίζουν ως δούλους!

 

Υπόσχεση στη δασκάλα της Γαύδου, δε θα ανεχτούμε άλλο να μας αντιμετωπίζουν ως δούλους!

της Βαγγελίτσας Δινοπούλου (αναπληρώτρια δασκάλα, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ με τις Παρεμβάσεις Κινήσεις Συσπειρώσεις )

Δημόσια διαπόμπευση από τη Δήμαρχο Γαύδου, επιλεκτική οργή και απόδοση ευθυνών από τα διάφορα ΜΜΕ, λαϊκά δικαστήρια, έχουν γίνει οι αναρτήσεις που αφορούν την παραίτηση της δασκάλας στη Γαύδο. Διαβάζεις την είδηση στα μέσα κοινωνικήςδικτύωσης, και σφίγγεις τα δόντια, ένας κόμπος ανεβαίνει στο λαιμό και νιώθεις την ανάγκη να φωνάξεις, να υπερασπιστείς το αυτονόητο, να σταθείς μαζί με εκείνους που βλέπουν στην παραίτηση της συναδέλφισσας την απόγνωση της. Και κυρίως, να πάρεις θέση για το τι πραγματικά σημαίνει και τι επιπτώσεις έχει η ελαστική εργασία στη ζωή των αναπληρωτών.

Η επιλογή της παραίτησης και της ανεργίας δηλώνει με αμείλικτο τρόπο τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που καλείται να εργαστεί. Αναρωτήθηκε κανείς από όλους αυτούς τι θα πει για μια νέα μητέρα τριών παιδιών να πρέπει να ζήσει για λίγους μήνες σ’ ένα ακριτικό νησί με ελάχιστη έως αδύνατη θαλάσσια συγκοινωνία και την επόμενη χρονιά αλλού; Να πληρώνει επιπλέον σπίτι σε ένα τουριστικό μέρος και την επόμενη χρονιά άλλο αλλού; Να αφήνει πίσω την οικογένειά της για να μπορέσει να μαζέψει έστω κάποια μόρια; Και τέλος πάντων από πότε η ομηρία και η περιπλάνηση αποτελούν «επιλογές» που είναι υποχρεωμένος να της υπηρετήσει κανείς με κάθε κόστος;

Για τη δήμαρχο και τα ΜΜΕ που έσπευσαν να αποδώσουν οργισμένες ευθύνες προς τη συναδέλφισσα που έφυγε, αναρωτιέμαι: Κρατήσατε άραγε την ίδια «ευαίσθητη» στάση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών και είσαστε το ίδιο σκληροί και με τις κυβερνήσεις όλων των τελευταίων χρόνων που έχουν ρημάξει τα σχολεία μας; Απαιτήσατε άραγε με την ίδια οργή την κάλυψη των αναγκών της εκπαίδευσης με μόνιμους εκπαιδευτικούς που κάθε πρώτο κουδούνι θα βρίσκονται στις θέσεις τους;

Εμείς οργιζόμαστε γιατί η δασκάλα εξαναγκάστηκε σε τιμωρητική παραίτηση! Και της υποσχόμαστε! Θα παλέψουμε για την αξιοπρέπειά μας! Γιατί η απαίτησή μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά, η απαίτηση όλων των νέων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, δεν είναι μεμπτό προνόμιο αλλά βασικό δικαίωμα! Θα το υπερασπιστούμε και θα το διεκδικήσουμε! Και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας κλείσει το στόμα, να λοβοτομήσει τα όνειρα και τις σκέψεις μας, να πειθαρχήσει τις ανάγκες μας! Θα ανατρέψουμε την πολιτική που μας θέλει ξεριζωμένους κάθε χρόνο, να κοιμόμαστε σε παραλίες και αμάξια στις οάσεις της βαριά βιομηχανίας του τουρισμού, να μη μπορούμε να γεννήσουμε και να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας, να μη μπορούμε να αρρωστήσουμε, να μη μπορούμε να ζήσουμε από την εργασία μας. Θα ανατρέψουμε την πολιτική του υπουργού και της κυβέρνησής του που μαζί με όλη τη νεοσυντηρητική φατρία των προηγούμενων, και με τους εξωνημένους υπερασπιστές των σαλονιών της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ και των βέλτιστων πρακτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν εξαφανίσει στον τόπο μας και πανευρωπαϊκά κάθε ικμάδα σταθερής εργασίας.

Αρκετά ανεχτήκαμε να μας αντιμετωπίζουν ως δούλους, υπάκουους υπαλληλάκους που κάθε χρόνο μας υποχρεώνουν σε ξεριζωμό! Αρκετά ανεχτήκαμε να θεωρούν ότι θα ευχαριστούμε για την «ευλογία» να δουλεύουμε 9 μήνες- στην καλύτερη περίπτωση-, και να μας καλούν να δούμε την «πραγματικότητα» στα μάτια, να συγκρίνουμε τους όρους εργασίας μας με εκείνους της εργασιακής ζούγκλας του ιδιωτικού τομέα. Να δώσουμε φωνή σε όσους υποχρεώνονται σε παραίτηση, που απολύονται εκδικητικά, που μένουν απλήρωτοι, που είναι άνεργοι, να μιλήσουμε για τις ανάγκες και τα δικαιώματα όλων των εργαζόμενων που πνίγονται από το ρεαλισμό και την κανονικότητά τους!

Γιατί η δασκάλα στη Γαύδο είναι μία από εμάς και απέναντι στο τέρας της εκμετάλλευσης, που καταβροχθίζει τις ζωές μας θα γίνουμε ποτάμι που θα τους πνίξει! Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους λοιπόν, αυτή είναι η δική μας οργισμένη υπεράσπιση της δασκάλας της Γαύδου, των μαθητών μας και της ζωής μας!

selidodeiktis.edu.gr

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Χανίων

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ!

Η παραίτηση της δασκάλας στο Δημοτικό Σχολείο Γαύδου είναι δείγμα της απελπιστικής κατάστασης που οδηγεί τους εκπαιδευτικούς το καθεστώς της «αναπλήρωσης» και της έλλειψης μόνιμων διορισμών.

Η προσπάθεια διαπόμπευσης, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε μερίδα των ΜΜΕ της εκπαιδευτικού αποτελεί την πιο ανέντιμη υποστήριξη του συστήματος εργασιακής ομηρίας και ταλαιπωρίας των εκπαιδευτικών που γίνονται κάθε χρόνο εσωτερικοί μετανάστες, εγκαταλείποντας τις οικογένειές τους, για να δουλέψουν στην άλλη άκρη της χώρας. Βάλλονται άνθρωποι που δουλεύουν με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, καλύπτοντας ταυτόχρονα τις ανάγκες πολλών σχολείων, με ελάχιστους μισθούς, χωρίς άδειες, χωρίς δικαίωμα να αρρωστήσουν, χωρίς δικαίωμα να γεννήσουν και να μεγαλώσουν τα βρέφη τους με ασφάλεια. Αυτοί που σε πολλές περιοχές, όπως και η δική μας, αντιμετωπίζουν το ανοιχτά εχθρικό και αφιλόξενο τοπίο, που έχουν επιβάλλει οι κανόνες της ελεύθερης αγοράς στην εύρεση κατοικίας.

Σκοπός των επιθέσεων ενάντια στην εκπαιδευτικό είναι να αντιστραφεί το κύμα συμπάθειας προς τους αναπληρωτές. Στόχος τους είναι να καμφθεί η κατανόηση της αναγκαιότητας και η μαζική υποστήριξη που αρχίζει να απολαμβάνει το αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Θλιβερή πρωτιά σε αυτή την εκστρατεία διαπόμπευσης της δασκάλας είχε η δήμαρχος Γαύδου. Το ότι είναι δήμαρχος ενός ακριτικού νησιού δεν της δίνει καμία τέτοια δικαιοδοσία. Σε καμία περίπτωση οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υποχρεωμένοι να παίρνουμε την άδεια καμίας/κανενός δημάρχου, για να παραιτηθούμε. Ευτυχώς η αποδοχή μιας θέσης εργασίας ή της παραίτησής μας από αυτή, αποτελεί ακόμη δικαίωμά μας. Ενημερώνουμε τη δήμαρχο Γαύδου ότι οι δήμαρχοι δεν αποτελούν τους εργοδότες των εκπαιδευτικών παρόλο που οι νεοφιλελεύθερες στρατηγικές το επιθυμούν διακαώς και το επιδιώκουν ώστε να πάψει η κρατική χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Ας μη βιάζεται να προβάρει ανάλογα κουστούμια.

Θεωρούμε απόλυτη κατάντια το γεγονός όσοι πολιτεύονται και διεκδικούν την ψήφο των συμπολιτών μας να το πράττουν με όρους ηλεκτρονικής ανθρωποφαγίας και μάλιστα απέναντι σε ανθρώπους που η επιλογή της ανεργίας αποτέλεσε λύση απελπισίας, προς όφελος των παιδιών τους.

Τέλος, επαναλαμβάνουμε ότι ο μοναδικός τρόπος για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα των ακριτικών σχολείων και όχι μόνο, είναι οι μαζικοί και μόνιμοι διορισμοί για το οποίο αγωνιζόμαστε εδώ και χρόνια. Σε αυτό τον αγώνα θα θέλαμε να έχουμε συμπαραστάτη και το Δήμο Γαύδου και όχι απέναντί μας.

  • Ζητούμε από τη δήμαρχο Γαύδου να ανακαλέσει και να ζητήσει συγγνώμη από την εκπαιδευτικό.

  • Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών, ΤΩΡΑ

 

Για το Δ.Σ.

O Πρόεδρος                           Ο Ειδικός Γραμματέας

Σεραφείμ Ρίζος                           Ζορμπάς ΑχιλλέαςΣυντονιστικό Αναπληρωτών-Αδιόριστων Εκπαιδευτικών:

«ΥΠΟΘΕΣΗ ΓΑΥΔΟΣ» -ΑΡΚΕΤΑ ΜΕ ΤΟ ΟΡΓΙΟ ΤΟΥ ΚΑΝΝΙΒΑΛΙΣΜΟΥ

Σε ένα όργιο κανιβαλισμού και πολιτικής αμνησίας, μέσα μαζικής ενημέρωσης μας ενημερώνουν από την Τρίτη 18/9 σε συνεχείς δόσεις ότι το σχολείο της Γαύδου παραμένει κενό, όπως επίσης ότι την ευθύνη φέρει η δασκάλα που παραιτήθηκε. Αφορμή στάθηκε η ανάρτηση της δημάρχου Γαύδου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ευθαρσώς εγκάλεσε τη δασκάλα για την παραίτησή της σημειώνοντας μάλιστα ότι «ο εκπαιδευτικός έχει ευθύνη για το μέλλον παιδιών και οφείλει να κλειδώνει την επιπόλαιη συμπεριφορά στο σπίτι του πριν αναλάβει καθήκοντα έστω και για μια μέρα». Η δήμαρχος προφανώς ξεχνά τη συνθήκη εργασίας χιλιάδων αναπληρωτών, όπως άλλωστε προτιμά να μην αναφερθεί στο γεγονός ότι το σχολείο της περιοχής παραμένει δίχως μόνιμο εκπαιδευτικό εξαιτίας της πολιτικής μηδενικών διορισμών που ακολουθούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Βολικό για μια δήμαρχο που έχει υποστηρίξει την εκλογή ΣΥΡΙΖΑ και βλέπει ως λύση την ειδική πρόσληψη αναπληρωτών σε περιοχές της παραμεθορίου. Κι αν μια κουβέντα παραπάνω έγινε για τις ποινές των αναπληρωτών φανταζόμαστε ότι ήταν γιατί οι εν λόγω προσλήψεις επαναφέρουν τη διετή διαγραφή. Βολικό όπως φαίνεται και για την κυβέρνηση που το βάρος της στελέχωσης των σχολείων μετακυλύεται από το υπουργείο παιδείας στον εκάστοτε αναπληρωτή που θα κληθεί να δουλέψει στο παρά πέντε οπουδήποτε χωρίς να είναι σε θέση να κάνει τον στοιχειώδη προγραμματισμό για τη ζωή του. Βολικό επίσης για τον Κυριάκο Μητσοτάκη που λίγες μέρες πριν στη ΔΕΘ υποστήριζε την «ελευθερία» επιλογής προσωπικού, για να υπογραμμίσει όπως και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ότι οι χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών κάθε Ιούνη αποτελούν απλώς λήξη της σύμβασης. Μας βλέπουν ως αναλώσιμους αριθμούς, σκουπίδια για τον κάδο των ανέργων και περιμένουν να αναφωνήσουμε ότι για την κατάσταση που ζούμε φταίμε εμείς οι ίδιοι. Άλλωστε στην φετινή πρώτη φάση προσλήψεων στη Β/θμια η εξαίρεση ολόκληρων περιοχών με εκατοντάδες κενά δικαιολογήθηκε από τους κύκλους του Υπουργείου ως “αλγοριθμικό πρόβλημα”.

Εμείς από την πλευρά μας λέμε: «ΝΑ ΛΗΞΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ». Μοναδικοί υπεύθυνοι για την υποστελέχωση του σχολείου της Γαύδου και χιλιάδων άλλων σχολείων ανά τη χώρα είναι οι κυβερνήσεις που επέλεξαν την αναπλήρωση ως μέσο χτυπήματος της μονιμότητας, αλλά και ως μέσο υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου. Κανένα σχολείο δεν πρόκειται να λειτουργήσει «κανονικά» όσο 1η Σεπτέμβρη δεν έχει όλους τους εκπαιδευτικούς στις θέσεις τους, όσο εναλλάσσει προσωπικό, όσο παραμένει με κενά επειδή το υπουργείο αρνείται να καλύψει σταθερά το σύνολο των αναγκών και δεν προβλέπει.

Στο δια ταύτα το υπουργείο παιδείας οφείλει ΑΜΕΣΑ να καλύψει τα χιλιάδες υπάρχοντα κενά, προβλέποντας επιπλέον προσωπικό σε κάθε διεύθυνση για την κάλυψη έκτακτων κενών. Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι το κάθε παιδί να έχει την εκπαίδευση που χρειάζεται χωρίς περικοπές κι εκπτώσεις. Δε θα σταματήσουμε να παλεύουμε μέχρι ο καθένας και η καθεμιά να δουλεύει ΜΟΝΙΜΑ και ΣΤΑΘΕΡΑ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

 

Με πρώτο βήμα τις 28/9 ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  • ΕΝΤΑΞΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΟΡΣΜΩΝ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

  • ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΥΠΑΡΧΟΝΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ, ΠΛΗΡΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ

  • ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ Η ΑΡΝΗΣΗΣ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

  • ΟΧΙ ΣΤΑ ΔΟΥΛΟΚΤΗΤΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ-ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΜΑΣ-ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ

 

Την ίδια στιγμή όμως κανείς και καμιά να μη βιώσει μόνος/η «τα προβλήματα της δουλειάς», κανείς και καμιά μη ζήσει τον εξαναγκασμό σε παραίτηση είτε γιατί δεν άντεξε είτε γιατί δεν είχε δικαίωμα σε αναρρωτικές. Δικτυωνόμαστε μεταξύ μας, απευθυνόμαστε στα σωματεία μας και πιέζουμε για να ανατρέψουμε το εργασιακό καθεστώς που μας θέλει δίχως δικαιώματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 22:30

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.