Michael Pröbsting           Ο Αργεντινός οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς δημοσίευσε μια μακροσκελή απάντηση στην κριτική που άσκησα στην ανάλυση και τα πολιτικά του συμπεράσματα σχετικά με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χαιρετίζω θερμά μια τέτοια συζήτηση... Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να μην πείθομαι από τα επιχειρήματά του. Στην πραγματικότητα, ενώ σέβομαι τη σοβαρή προσέγγισή του στη συζήτηση, θεωρώ ότι η θεωρητική του αντίληψη αποτελεί βάση για ένα ιδεολογικό εξωραϊσμό του ρωσικού και του κινεζικού ιμπεριαλισμού.
Andy Durgan Η συμβολή του Νιν στη μαρξιστική σκέψη δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή όσο οι συνθήκες του θανάτου του. Πρέπει να αξιολογήσουμε αυτή τη συμβολή σε σχέση με το γενικά φτωχό τοπίο του ισπανικού μαρξισμού στη δεκαετία του 1930… Διακρίθηκε επανεξετάζοντας τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν η Ισπανία και η Καταλονία «μέσα από το πρίσμα ενός κριτικού μαρξισμού, βασίζοντας την ανάλυσή του στις σύγχρονες διεθνείς εμπειρίες και συζητήσεις».
Samuel Farber Η στάση του Τρότσκι στο βιβλίο Η ηθική τους και η ηθική μας, και γενικότερα η πολεμική του εναντίον του Βίκτορ Σερζ και άλλων αριστερών επικριτών των πρακτικών του λενινισμού στην εξουσία, είναι αυτή ενός ηττημένου αλλά σκληροτράχηλου επαναστάτη ηγέτη που ταυτίζεται αναδρομικά με τις ευθύνες και τις δύσκολες επιλογές που αντιμετώπιζε ως άνθρωπος της εξουσίας λιγότερο από δύο δεκαετίες νωρίτερα.
Victor Serge Σε τέτοια ζητήματα της ιστορίας (τα οποία είναι επίσης, εφόσον η ηθική πραγματικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την κοινωνική πραγματικότητα, ζητήματα σοσιαλιστικής ηθικής), το κίνημα της εργατικής τάξης ενδιαφέρεται να χυθεί φως παντού και να κάνει γνωστές τις απόψεις του χωρίς κανένα πάθος πέρα από αυτό της προσφοράς στον άνθρωπο και το μέλλον.
Victor Serge Η ανάγκη αυτής της κριτικής μου ήρθε πρόσφατα στο μυαλό μεταφράζοντας το αξιοσημείωτο δοκίμιο του Λέον Τρότσκι, Η ηθική τους και η ηθική μας. Σίγουρα δεν υπάρχουν άλλα σύγχρονα κείμενα που να εκφράζουν καλύτερα την ψυχή του μπολσεβικισμού, με αυτό εννοώ, φυσικά, τον μπολσεβικισμό των μεγάλων του χρόνων, αλλά και, όπως θα δούμε, τον μπολσεβικισμό της παρακμής του, ο οποίος, ενώ αντιτίθεται θαρραλέα στον σταλινισμό, το δόγμα του Θερμιδόρ της Ρωσικής Επανάστασης, φέρει ωστόσο το στίγμα του.
Τάκης Μαστρογιαννόπουλος: Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών. Γ΄ κύκλος: Η 3η Κομμουνιστική Διεθνής, Α΄ τόμος, εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2023. Η ελληνική και ακόμη η διεθνής φιλολογία για την ιστορία των τριών εργατικών Διεθνών, παραμένει αρκετά ελλιπής… Από αυτή την άποψη, η κυκλοφορία, από τις Εκδόσεις Τόπος, του τρίτου, αφιερωμένου στην Κομμουνιστική Διεθνή (Κομιντέρν), μέρους της μεγάλης μελέτης του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου Η Άνοδος και η Πτώση των Εργατικών Διεθνών αποτελεί μια ευπρόσδεκτη και ουσιώδη προσθήκη στην υφιστάμενη φιλολογία. Πολύ περισσότερο που το έργο του Μαστρογιαννόπουλου αποτελεί καρπό μιας ευσυνείδητης και επίπονης εργασίας δεκαετιών, στηριζόμενης σε μια πλούσια ειδική…
Σελίδα 1 από 14