Κυριακή, 05 Νοεμβρίου 2023 13:28

Η ινδική εξέγερση

Καρλ Μαρξ Τα εγκλήματα που διέπραξαν οι εξεγερμένοι Σεπόι στην Ινδία είναι πράγματι τρομακτικά, αποτρόπαια, απερίγραπτα – τέτοια που είναι κανείς προετοιμασμένος να αντικρίσει μόνο σε πολέμους εξεγέρσεων, εθνικοτήτων, φυλών και κυρίως θρησκείας, με μια λέξη, τέτοια που η αξιοσέβαστη Αγγλία συνήθιζε να χειροκροτεί όταν διαπράττονταν από τους Βανδεϊκούς εναντίον των «Μπλε», από τους Ισπανούς αντάρτες εναντίον των άπιστων Γάλλων, από τους Σέρβους εναντίον των Γερμανών και των Ούγγρων γειτόνων τους, από τους Κροάτες εναντίον των εξεγερμένων της Βιέννης, από την Garde Mobile του Καβενιάκ ή τους Δεκεμβριστές του Βοναπάρτη εναντίον των γιων και των θυγατέρων της προλεταριακής Γαλλίας.
Lorenzo Forlani Σαράντα πέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο αείμνηστος Παλαιστίνιος διανοούμενος Έντουαρντ Σαΐντ δημοσίευσε το 1978 το θεμελιώδες βιβλίο του, Οριενταλισμός. Ήταν μια σημαντική ανακάλυψη για την κατανόηση των δυτικών αναπαραστάσεων μιας απροσδιόριστης έννοιας της «Ανατολής», που εκτεινόταν από την Ασία έως τη Βόρεια Αφρική. Ο Σαΐντ παρουσιάζει ένα πλαίσιο για τον εντοπισμό και την ανάλυση των μύθων και των στερεοτύπων για την Ανατολή που κυριαρχούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους δυτικούς λόγους, στις αναπαραστάσεις των μέσων ενημέρωσης και στην ακαδημαϊκή επιστήμη.
Λέον Τρότσκι Όσοι επιθυμούν να εξαλείψουν τον φασισμό, την αντίδραση και όλες τις μορφές καταπίεσης πρέπει να ανατρέψουν τον ιμπεριαλισμό. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αυτό το καθήκον δεν μπορεί, ωστόσο, να επιτευχθεί με ειρηνικές μεθόδους, με διαπραγματεύσεις και υποσχέσεις. Ποτέ άλλοτε στην ιστορία οι ιδιοκτήτες σκλάβων δεν απελευθέρωσαν οικειοθελώς τους σκλάβους τους. Μόνο ένας τολμηρός, αποφασιστικός αγώνας του ινδικού λαού για την οικονομική και εθνική του χειραφέτηση μπορεί να απελευθερώσει την Ινδία.
Joey Ayoub Dana El Kurd Leila Al-Shami Romeo Kokriatski Θέτουμε ένα κεντρικό ερώτημα: πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τους καταπιεσμένους λαούς, ακόμη και όταν είμαστε αντιμέτωποι με τη δική μας καταπίεση, αφήνοντας παράλληλα χώρο για να ασκήσουμε κριτική στις γεωπολιτικές δυναμικές και τις ηγεμονικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται τους αγώνες μας; Ελπίζουμε ότι οι προοπτικές που μοιραζόμαστε σε αυτό το άρθρο αναδεικνύουν ότι είναι δυνατόν να κάνουμε και τα δύο. Είναι δυνατόν να ακούσουμε τους ανθρώπους στην κάθε περιοχή και να οικοδομήσουμε σχέσεις αλληλεγγύης μαζί τους, παρόλο που οι άμεσες πραγματικότητές τους συγκρούονται με τις γεωπολιτικές ατζέντες και φαντασιώσεις.
Acácio Augusto Ιστορικά, η αστυνομία είναι μια σύγχρονη πολιτική τεχνολογία που λειτουργεί ταυτόχρονα ως κυρίαρχη εξουσία θανάτωσης και ως βιοπολιτική διαχείριση της ζωής του πληθυσμού και των πολιτών του. Από την εμφάνιση της νεοφιλελεύθερης ορθολογικότητας στη δεκαετία του 1970, το κυρίαρχο της πρόσωπο του θανάτου έχει ενισχυθεί. Αυτό εκδηλώνεται σε διαδικασίες όπως η στρατιωτικοποίηση, η υπερ-φυλακή, η δικαστικοποίηση της ζωής, η ειρήνευση με καταστολή εξαθλιωμένων αστικών περιοχών όπως οι φαβέλες, ή ακόμη και σε ολόκληρες χώρες όπως η Αϊτή και η Συρία.
Michael Pröbsting           Ο Αργεντινός οικονομολόγος Κλαούντιο Κατς δημοσίευσε μια μακροσκελή απάντηση στην κριτική που άσκησα στην ανάλυση και τα πολιτικά του συμπεράσματα σχετικά με τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Χαιρετίζω θερμά μια τέτοια συζήτηση... Παρ’ όλα αυτά, εξακολουθώ να μην πείθομαι από τα επιχειρήματά του. Στην πραγματικότητα, ενώ σέβομαι τη σοβαρή προσέγγισή του στη συζήτηση, θεωρώ ότι η θεωρητική του αντίληψη αποτελεί βάση για ένα ιδεολογικό εξωραϊσμό του ρωσικού και του κινεζικού ιμπεριαλισμού.
Σελίδα 1 από 15