Στο μεγάλο έγκλημα της έλλειψης προστασίας των ανήλικων προσφύγων από την πολιτεία και όλες τις κυβερνήσεις, το βολικό για την εκμετάλλευση τους καθεστώς της αοριστίας ευθυνών για τη στέγαση, εκπαίδευση, περίθαλψη και στα όσα κατά καιρούς έρχονται στο φως για εξαφανίσεις προσφυγόπουλων και εξώθηση πολλών σε κυκλώματα trafficking, ήρθε να προστεθεί και η νέα αποκάλυψη για το έγκλημα Λιγνάδη που δείχνει ότι η βρωμιά ξεκινά από ψηλά.
Αυτές τις δύσκολες ώρες και μέρες, με τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι, μη ξεχνάμε ότι σε όλη τη χώρα μας βρίσκονται αιχμάλωτοι χιλιάδες άνθρωποι, που το μόνο τους “έγκλημα” είναι ότι έφυγαν από τις χώρες τους κυνηγημένοι, είτε για να αποφύγουν τις βόμβες, είτε το μένος των κυβερνώντων, είτε την απόλυτη φτώχεια. Ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα σε σκηνές ή κοντέινερ, στο Καρά Τεπέ, στη Σάμο, στο Κλειδί, στη Ριτσώνα, στη Μαλακάσα, στον Ελαιώνα, σε τόσα ακόμα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Παιδιά, γυναίκες, άντρες,ηλικιωμένοι.
Γιατί δεν έγινε η εκκένωση του Ελαιώνα πριν θαφτούν στο χιόνι οι σκηνές, χειμερινές και καλοκαιρινές, και κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές; Ζητούμε συγνώμη που διακόπτουμε τον περίπατο στο χιόνι του ακαμάτη δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη με τον κοσμοπολίτη θείο του Κυριάκο (Κούλη) Μητσοτάκη αλλά λίγα χιλιόμετρα από το «μεγάλο περίπατο» άνθρωποι ξεπαγιάζουν αβοήθητοι. Ο Δήμος και οι κυβέρνηση είναι υποχρεωμένοι να βάλουν τέλος σε αυτό το αίσχος. Τώρα στέγαση όλων, άστεγων, προσφύγων του Ελαιώνα, Ρομά σε ξενοδοχεία και σπίτια μέσα στις γειτονιές !
Καταγγέλλουμε το νεοφιλελεύθερο τοπικό κράτος του δήμου Αθήνας που λειτουργεί με τους χειρότερους όρους και απαιτούμε, έστω και την ύστατη αυτή ώρα να ενεργοποιηθεί γιατί τα προβλήματα δεν είναι πίσω είναι μπροστά. Να διασφαλιστεί το καθάρισμα των κεντρικών οδών, να ανοίξουν οι δρόμοι στις γειτονιές της πόλης, να ληφθεί άμεσα μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες, τους αστέγους, τους πρόσφυγες που παγώνουν στα απάνθρωπα καμπ χωρίς νερό και θέρμανση. Να ανοίξουν οι αίθουσες των δημοτικών διαμερισμάτων.
Τα προσφυγόπουλα παραμένουν εκτός σχολείων, παρότι αυτά άνοιξαν. Βασική αιτία η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ Αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 3060) σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η κυκλοφορία των διαμενόντων πολιτών τρίτων χωρών στα Κ.Υ.Τ. και στις δομές φιλοξενίας όλης της Επικράτειας. Η ερμηνεία αυτής της εγκυκλίου έχει δημιουργήσει εμπόδια τα παιδιά να παρακολουθούν τα μαθήματα, αφού δεν μπορούν να βγαίνουν και πολλά δεν έχουν κάνει ούτε εγγραφή.
Συμμετέχουμε μαζικά στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 28/1 ώρα 1μμ στα Προπύλαια
Σελίδα 1 από 91