Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2015 12:29

Εκκένωση του λιμανιού της Μυτιλήνης από την αστυνομία

Με χειροβομβίδες κρότου λάμψης επιτέθηκε η αστυνομία στους 1.000 περίπου πρόσφυγες (Αφγανοί μάλλον οι περισσότεροι) που ζητούσαν να επιβιβαστούν στο πλοίο για τον Πειραιά στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Η αστυνομία απώθησε τους συγκεντρωμένους πρόσφυγες και τους οδήγησε στον ανοιχτό χώρο της «Φυκιότρυπας», που βρίσκεται κοντά στο λιμάνι, όπου όμως δεν υπάρχουν υποδομές για την εγκατάστασή τους.

Στην Μυτιλήνη βρίσκονται αυτή τη στιγμή έως και 8.000 πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν καταγραφεί, αλλά δεν μπορούν να φύγουν από το νησί. Οι συνθήκες στις οποίες ζουν περιμένοντας να τους επιτραπεί η αναχώρηση για τον Πειραιά είναι άθλιες. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν στοιβαχτεί στο χώρο του λιμανιού, χωρίς να υπάρχει καμιά υποδομή κάλυψης στοιχειωδών αναγκών: υγιεινής, τροφής, νερού. Όπως έχει αναφερθεί, ένα μπουκαλάκι νερό αναγκάζονται να το αγοράσουν έως και 5 ευρώ και ένα σουβλάκι έως και 10 ευρώ.

Απέναντι σ' αυτή την κατάσταση, ο δήμαρχος Λέσβου χαρακτηρίζει τους πρόσφυγες “παράτυπα εισερχόμενους μετανάστες” και προτείνει στην κυβέρνηση την κήρυξη του νησιού σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, προφητεύει “συγκρούσεις και εξεγέρσεις” μεταξύ των προσφύγων, αλλά και “συγκρούσεις” μεταξύ προσφύγων και ντόπιων(!!!)

Για την κατάσταση αυτή η βασική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αποφάσισε να μην ανοίξει τα σύνορα στον Έβρο, με αποτέλεσμα οι εκατοντάδες χιλιάδες πια πρόσφυγες να αναγκάζονται να περνάνε με σαπιοκάραβα στα νησιά του Αιγαίου. Οι πνιγμοί των προσφύγων (οι οποίοι αυξάνονται και πάλι το τελευταίο διάστημα) είναι το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης. Μ' αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση προσπάθησε να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε μικρές Λαμπεντούζες, στις οποίες οι πρόσφυγες θα κρατούνται για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου να καθυστερείτε η μετάβασή τους στον Πειραιά και από κει προς τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης. Ταυτόχρονα, επιχείρησε να “ξεφορτώσει” τους πρόσφυγες στα σύνορα με την Μακεδονία, προκειμένου να τους διασκορπίσει στις άλλες χώρες των Βαλκανίων, από τις οποίες δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν στις χώρες της ΕΕ (ή θα καταφέρουν να φτάσουν ζωντανοί).

Η νέα, υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα κινηθεί στα ίδια πλαίσια, απαλλαγμένη από το πρόβλημα του όποιου κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η τεράστια αυτή τραγωδία που εξελίσσεται καθημερινά και εντείνεται με ένα τρόπο μόνο μπορεί να αντιμετωπιστεί. Να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα στον Έβρο και οι πρόσφυγες να μεταφέρονται στα αστικά κέντρα, σε χώρους που πληρούν τους κανόνες της ανθρώπινης διαβίωσης, και όπου θα τους παρέχονται τα απαραίτητα για την επιβίωσή τους και χωρίς να υπόκεινται σε καθεστώς εγκλεισμού. Να τους παραχωρηθούν άμεσα όλα τα χαρτιά που θα τους επιτρέπουν να μετακινηθούν νόμιμα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα.

 

2-Εκκένωση_του_λιμανιού_της_Μυτιλήνης_από_την_αστυνομία-nea-epeisodia-me-prosfuges-sto-limani-tis-mutilinis_10.w_l.jpg

 

3-Εκκένωση_του_λιμανιού_της_Μυτιλήνης_από_την_αστυνομία-upl55e952d560632.jpg

4-Εκκένωση_του_λιμανιού_της_Μυτιλήνης_από_την_αστυνομία-upl55e956752e01a.png

6-Εκκένωση_του_λιμανιού_της_Μυτιλήνης_από_την_αστυνομίαupl55e952e0eef64.jpg

15-Εκκένωση_του_λιμανιού_της_Μυτιλήνης_από_την_αστυνομία-4018-15694275.jpg

45-evrf35vby6ebuey-mitilini-metanastes.jpg

Φωτογραφίες:

thetoc.gr/koinwnia/article

makedonias.gr

tvxs

tvxs

efsyn.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 06 Αυγούστου 2018 17:45

Προσθήκη σχολίου

Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο.