Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015 17:38

Η «εξέγερση των μεταναστών» στην Μυτιλήνη και οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης

Γράφτηκε από

Κώστας Κούσιαντας

 

Πολλές δεκάδες έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν την είδηση, όλα με τον ίδιο σχεδόν τίτλο: «εξέγερση των μεταναστών» στην Μυτιλήνη. Αρκετά προσθέτουν: «...και αιματοχυσία». Δεν έχει σημασία εάν διαβάζοντας λίγο παρακάτω δεν μπορεί κανείς να εντοπίσει που και πότε συνέβησαν αυτά τα κοσμοϊστορικά γεγονότα. Η αρχική εντύπωση που δημιουργεί η αναπαραγωγή του τίτλου οδηγεί τελικά στην επιβεβαίωση ενός ιδεολογικού στερεοτύπου (εξαγριωμένοι μετανάστες χύνουν αίμα) το οποίο αποκτά την ισχύ μιας αναμφισβήτητης προφητείας: μπορεί να μην έγινε έτσι αυτή τη φορά, αλλά την επόμενη φορά θα συμβεί. Πρόκειται για μια βασική λειτουργία του ρατσιστικού λόγου με την οποία μπορεί να επιβεβαιώνεται μέσα από την διάψευσή του (δεν συνέβη αυτό που είπα ότι συνέβη, επειδή το είπα).

Τα πράγματα όμως είναι σοβαρά. Το ίδιο το γεγονός, το οποίο σε μέγεθος και δραματικότητα απέκτησε τιτάνιες διαστάσεις καθώς πήρε την μορφή της «εξέγερση και της αιματοχυσίας», έχει τη δική του σημασία.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου στο κέντρο κράτησης του Καρά Τεπέ στην Μυτιλήνη υπήρξε κάποια ένταση μεταξύ των Αφγανών προσφύγων από τη μια και των Σύρων από την άλλη. Η αιτία αυτής της έντασης ήταν το σύστημα που εφαρμόζουν οι αρμόδιες αρχές όσον αφορά στην προτεραιότητα καταγραφής/ταυτοποίησης και αναχώρησης από το νησί. Αφορμή ήταν η αναχώρηση 1.800 περίπου, Σύρων κατά πλειοψηφία προσφύγων, τις προηγούμενες μέρες για τον Πειραιά. Καμιά 20αριά άτομα ήρθαν στα χέρια (από τους 1.400 που βρίσκονται στοιβαγμένοι στο Καρά Τεπέ). Στη συνέχεια, 100 έως 200 Σύροι έφυγαν από τον καταυλισμό και κατευθύνθηκαν με πορεία προς το λιμάνι, ζητώντας να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής τους, για να φύγουν για τον Πειραιά. Αυτή ήταν η... εξέγερση.

Παρενέβησαν οι δυνάμεις του Λιμενικού και ανάγκασαν τους Σύρους να μπουν στον περίβολο του εμπορικού λιμανιού (για να... μην τους βλέπουν τα κρουαζιερόπλοια) και στη συνέχεια προσπάθησαν να τους αναγκάσουν με τη βία να μπουν σε λεωφορεία για να τους μεταφέρουν σε κέντρο κράτησης στην Μόρια, ενώ έγιναν 7 προσαγωγές (σε φωτογραφίες βλέπουμε ένα πρόσφυγα χτυπημένο στο κεφάλι να υφίσταται αστυνομική βία. Άρα η «αιματοχυσία» προήλθε απ' το ανοιγμένο κεφάλι ενός πρόσφυγα).

Συμπερασματικά: η ελληνική κυβέρνηση σκόπιμα αναγκάζει τις ομάδες μεταναστών που έρχονται από την Τουρκία να κατευθύνονται κυρίως στην Μυτιλήνη. Εκεί στοιβάζονται αυτή τη στιγμή περίπου 3.000 άτομα από Συρία (οι περισσότεροι), Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν περιμένοντας (υπό κράτηση) να ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής/ταυτοποίησης, η οποία είναι σκόπιμα χρονοβόρα, προκειμένου να μείνουν για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί εκτός Αθήνας και κατά συνέπεια, εκτός των διαδικασιών («νόμιμων» ή μη) μετάβασής τους προς κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπως επιθυμεί το σύνολο των προσφύγων.

Ταυτόχρονα βλέπουμε ότι μεταξύ των τακτικών που χρησιμοποιούνται είναι η πρόκληση δυσαρεσκειών της μιας μεταναστευτικής κοινότητας εναντίον της άλλης, αλλά και η «αγανάκτηση των πολιτών» (δυο τρεις αγανακτισμένοι πολίτες ήταν παρόντες στο περιστατικό) καθώς και η κάθε μορφής αντιδραστική συνωμοσιολογία και στοχοποίηση των αλληλέγγυων αντιρατσιστών (κάποιος δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «ενδεχομένως να παρακινήθηκαν και από κάποιους που ζουν εδώ [...] Το αίτημά τους [των προσφύγων] το οποίο μπορώ να το κρίνω έως και παράλογο [...] πιθανόν κάποιοι τους παρακίνησαν γι' αυτή την πράξη»).

Μπορεί στην Μυτιλήνη να μην υπήρξε τίποτε περισσότερο από μια απολύτως δίκαιη διαμαρτυρία 200 προσφύγων, αλλά μια μέρα μετά ξέσπασε μία εξέγερση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών. Κι αυτή φυσικά ως μια αναμφισβήτητη προφητεία η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί, εάν...

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη έδωσε συνέντευξη στον realfm 97,8 στις 17 Ιουνίου 2015. Το θέμα ήταν η διαπραγμάτευση και ο «κίνδυνος» να μην υπάρξει τελικά συμφωνία με τους δανειστές. Ο Πανούσης υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεσα συμφωνία και για να εφαρμοστεί, ο Τσίπρας θα πρέπει να διώξει το αριστερό του κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ και ο,τι μείνει να συγκυβερνήσει με το ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, επειδή σύμφωνα με τη γνώμη του αποτυχημένου πολιτικού, αυτό θέλει «ολόκληρη η κοινωνία».

Και γιατί πρέπει να γίνουν όλα αυτά; Γιατί: «αν υποθέσουμε ότι κρατήσει πολύ αυτή η ιστορία της διαπραγμάτευσης και οδηγήσει σε κάποιες σκέψεις ρήξης, σκεφτείτε, είναι δυο εκαταμμύρια τρακόσιες χιλιάδες στα παράλια της Μικράς Ασίας που θέλουν να περάσουν απέναντι, απ' τη Συρία, σκεφτείτε, όχι εκατό χιλιάδες, ας πούμε τρακόσιες χιλιάδες το καλοκαίρι, διελύθη το κράτος, όχι διελύθη η κυβέρνηση. [...] Αν θέλετε διέξοδο: το σταμάτημα στη Τουρκία, να μην περνάνε. Αν περάσει τελείωσε το παιγνίδι. Το θέμα [είναι]: έχει η διεθνής κοινή γνώμη, η διεθνής κοινότητα, η ΕΕ, η Αμερική τη δύναμη να σταματήσει μεσ' στην Τουρκία αυτή την ιστορία; γιατί αλλιώς τι να συζητάμε;»

Αργότερα στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο δημοσιογράφος που παρουσίαζε τις δηλώσεις του υπουργού φρόντισε να ερμηνεύσει τα λόγια του (αποδίδοντας μάλιστα την ερμηνεία στον ίδιο τον υπουργό): «Σε περίπτωση χρεοκοπίας θα δημιουργηθεί κοινωνική έκρηξη αφού στη χώρα όπως είπε [που δε το είπε], ζουν και εργάζονται πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες».

Άρα λοιπόν σύμφωνα με τον Πανούση και το Mega, εάν τελικά οδηγηθούμε σε ρήξη με την τρόικα, θα εισβάλουν εκατομμύρια μετανάστες οι οποίοι θα «διαλύσουν» όχι μόνο την κυβέρνηση (την οποία όπως ακούσαμε ο ίδιος ο Πανούσης προτείνει να «διαλυθεί»), αλλά, αλίμονο, το ίδιο το κράτος. Την ίδια στιγμή, οι πλέον του ενός εκατομμυρίου μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα θα εξεγερθούν για να διαλύσουν κι αυτοί το κράτος (ίσως διαμαρτυρόμενοι επειδή δεν υπήρξε συμφωνία;)

Το συμπέρασμα από αυτή την προφητεία καταστροφής είναι πιο ανησυχητικό: αυτό με το οποίο απειλεί και πιέζει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο Πανούσης και το Mega (και όχι μόνον αυτοί), είναι ότι εάν δεν προχωρήσει άμεσα στην υπογραφή ενός νέου μνημονίου, θα χρησιμοποιήσουν το χαρτί του ρατσισμού εναντίον της. Βέβαια το πρόβλημα είναι, ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΖΑ δεν φαίνεται διατεθειμένος να κάψει αυτό το χαρτί. Αυτή ακριβώς την έλλειψη διάθεσης να κάψει το χαρτί του ρατσισμού σηματοδοτεί η παρουσία του Πανούση στο υπουργείο προστασίας του πολίτη.

1_metanast1--2-thumb-large.jpg

 

3_kara_tepe_mitilini_1.jpg

 

5_entasi-metaksu-metanaston.jpg

 

6_yays_1.jpg

 

7_ueure.JPG

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2016 02:02