Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 01:58

Αδειάζουν από τους πρόσφυγες τα νησιά – Αλλάζει άρδην η διαδικασία μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Αδειάζουν από τους πρόσφυγες τα νησιά – Αλλάζει άρδην η διαδικασία μετά τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας

Προκειμένου να τεθεί από τη Δευτέρα σε εφαρμογή η συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ ΕΕ – Τουρκίας, αδειάζουν από σήμερα τα νησιά του Αιγαίου, καθώς η συμφωνία δεν περιλαμβάνει τους χιλιάδες ανθρώπους που ήδη βρίσκονται στα νησιά. Ήδη στη Χίο πάνω από 1000 πρόσφυγες και μετανάστες επιβίβασε το Terra Jet και το μεσημέρι θα αποπλεύσει για λιμάνι της Αττικής.

Στη Μυτιλήνη από το πρωί μεταφέρονται στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μόρια και τον Καρά Τεπέ και το πλοίο θα αποπλεύσει για το λιμάνι της Καβάλας και από κει θα μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας στα Γιάννενα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά μέχρι και αύριο, θα μετακινηθούν σε δομές που έχουν δημιουργηθεί στην υπόλοιπη Ελλάδα προκειμένου από τη Δευτέρα να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται τα όσα περιλαμβάνει η συμφωνία στην οποία κατέληξαν και που προβλέπει ότι «όλοι οι παράτυποι μετανάστες που διασχίζουν την Τουρκία και φθάνουν στα ελληνικά νησιά από τις 20 Μαρτίου 2016 και μετά θα επιστρέφονται στην Τουρκία», αλλά και ότι «όσοι μετανάστες δεν καταθέτουν αίτημα ασύλου ή αυτοί των οποίων οι αιτήσεις κρίθηκαν αβάσιμες ή μη δεκτές θα επιστρέφουν στην Τουρκία». Αυτό σημαίνει ότι αλλάζει άρδην και ο μέχρι τώρα τρόπος φιλοξενίας τους στη χώρα, αφού οι άνθρωποι αυτοί δεν θα έχουν τις ελευθερίες που μέχρι τώρα είχαν μετά την καταγραφή τους.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει και ότι «η Τουρκία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψει τη δημιουργία νέων οδών παράνομης εισόδου στην ΕΕ είτε δια ξηράς είτε δια θαλάσσης» και απ΄ ότι φαίνεται η γείτονα έπιασε ήδη δουλειά αφού μαρτυρίες προσφύγων και μεταναστών που κατάφεραν σήμερα να φτάσουν στη Μυτιλήνη , μιλούν για βίαιη επίθεση που δέχθηκαν από το λιμενικό της Τουρκίας μέσα στη θάλασσα για να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Μέχρι το μεσημέρι 300 πρόσφυγες κατάφεραν να περάσουν από την Τουρκία στη Λέσβο και άλλοι 300 στη Χίο.

Από τη Λέσβο μέχρι αύριο θα φύγουν 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ακόμα και αν έχουν κάνει αίτηση ασύλου, από τη Χίο 2.7000 άτομα. Σε στάση αναμονής και η Σάμος στην οποία βρίσκονται περί τα 800 άτομα.

Το πρωί αναχώρησε και το Αριάδνη από Μυτιλήνη με 334 πρόσφυγες και μετανάστες, για Χίο όπου παρέλαβε άλλους 270 ανθρώπους με προορισμό το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το Μπλού Σταρ Πάτμος αύριο θα επιβιβάσει πρόσφυγες και μετανάστες από Χίο και Σάμο για την ηπειρωτική χώρα.

www.era-aegean.gr

Μετ΄ εμποδίων η εκκένωση της Λέσβου

Αρνούνται οι πρόσφυγες από τις δομές της Μόριας και του Καρά Τεπέ να εκδώσουν εισιτήρια και να επιβιβαστούν στο πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος και από κει στην Καβάλα και το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει με λιγότερους από 1400 πρόσφυγες και μετανάστες. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ, η άρνησή τους αυτή επέβαλε αλλαγή στον αρχικό σχεδιασμό και όσοι δε θέλουν να μεταφερθούν στην Καβάλα θα μετακινηθούν στο λιμάνι του Πειραιά με το πλοίο Αριάδνη που θα αποπλεύσει στις 8:00 το βράδυ, επιβιβάζοντας όμως μόνο 300 άτομα. Το Νήσος Μύκονος μετά την επισκευή του καταπέλτη του ξεκινά και πάλι το δρομολόγιο της άγονης γραμμής και θα επιβιβάσει όσους πρόσφυγες και μετανάστες θέλουν να μετακινηθούν στην Καβάλα. Στη Μόρια βρίσκονται περί τα 500 άτομα, στον Καρά Τεπέ 700 ενώ πονοκέφαλο στις αρχές έχει προκαλέσει η παραμονή πάνω από 500 άτομα, παράτυποι μετανάστες κυρίως Πακιστανοί στον εξωτερικό χώρο της Μόριας για τους οποίους πρέπει να ακολουθηθεί η διαδικασία της σύλληψης και της διοικητικής απέλασης.

Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ η απόφαση για την εκκένωση του νησιού ελήφθη χθες τα ξημερώματα, δεν υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο, με τις εντολές να αλλάζουν συνεχώς και να επικρατεί σύγχυση μεταξύ υπηρεσιακών παραγόντων. Πάντως παρά την αναστάτωση δεν έχουν σημειωθεί εντάσεις μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών.

www.era-aegean.gr

 

 

 

ΠΟΛΕΜΟΣ: Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ - Εκκενώνουν τα νησιά από πρόσφυγες - Ξημερώματα Κυριακής η εφαρμογή της συμφωνίας - ΒΙΝΤΕΟ

Άρχισε σήμερα η εκκένωση των νησιών από πρόσφυγες, προκειμένου τα ξημερώματα της Κυριακής 20 Μαρτίου που τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία Ευρώπης - Τουρκίας, να μην υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

00000 0000 www.onalert.gr

Προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και ομαλοποίηση της κατάστασης από τις προσφυγικές ροές στα νησιά αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά, καταβάλουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία.

Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν άλλα 388 άτομα. Χθες επίσης άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.

Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου αναμένεται να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Στη Μυτιλήνη

Ήδη στο λιμάνι της Μυτιλήνης  όπως μεταδίδει το LesvosNews.gr μεταφέρονται μετανάστες από το Hot – Spot της Μόριας, προκειμένου να επιβιβαστούν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» για να μεταφερθούν στην Καβάλα.

Τα ταξιδιωτικά πρακτορεία ενημερώθηκαν ώστε να μην κόβουν πλέον εισιτήρια σε κανένα πλοίο με προορισμό τον Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Lesvosnews.gr, το Hot – Spot της Μόριας θα λειτουργεί από αύριο σαν κέντρο κράτησης και όχι φιλοξενίας μεταναστών, οι οποίοι αφού συλλαμβάνονται για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, θα επαναπροωθούνται στην Τουρκία.

Στη Χίο

Σύμφωνα με πληροφορίες που πεταδίδει η ιστοσελίδα Astraparis.gr το ταχύπλοο επιβατηγό «Tera Jet» άρχισε από το πρωί του Σαββάτου, 19 Μαρτίου 2016, να επιβιβάζει κόσμο για τον Πειραιά και αναμένεται να αποπλεύσει ευθύς ως δοθεί η σχετική εντολή από το υπουργείο Ναυτιλίας.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν εκδοθεί περί τα 1000 εισιτήρια και μάλλον εκεί θα κλείσει – αφού δεν υπάρχουν άλλοι χωρίς εισιτήρια – και θα αναχωρήσει το πλοίο, είτε κατευθείαν για Πειραιά, είτε μέσω Μυτιλήνης, είτε μέσω Σάμου για να παραλάβει και από εκεί κόσμο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές πότε θα αναχωρήσει το «Tera Jet», το οποίο είχε αρχική προγραμματισμένη αναχώρηση στη μία το μεσημέρι του Σαββάτου, χωρίς να αποκλείεται αυτό να γίνει μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή ή ακόμα και την Κυριακή το πρωί.

Επίσης, το «Blue Star Patmos», το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι της Χίου από το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται ότι θα αναχωρήσει το πρωί της Κυριακής, 20 Μαρτίου 2016, με περίπου 500 άτομα, για τα οποία έγινε αλλαγή των εισιτηρίων τους από το «Blue Star 1».

Άλλα 900 εισιτήρια έχουν εκδοθεί για το πλοίο «Αριάδνη» και για αναχωρήσεις από το βράδυ της Κυριακής και σταδιακά όλη την εβδομάδα. Εδώ υπάρχει δυσκολία μετατροπής των εισιτηρίων, προκειμένου άμεσα να φύγουν όσου έχουν ήδη εισιτήρια στα χέρια τους, γιατί πρόκειται για διαφορετική ακτοπλοϊκή εταιρεία. Μόνο δε σε περίπτωση συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ή με απόφαση (αμφισβητήσιμης νομιμότητας) του υπουργείου Ναυτιλίας μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

00000000000000000000000000000 metanastes023

Αδειάζει η Χίος από πρόσφυγες και μετανάστες

Μετά τις εξελίξεις αυτές, η Χίος – που το Σάββατο, μαζί με τις αφίξεις της ίδιας ημέρας (330 άτομα) είχε συνολικά περί τους 2.600 έως 2.700 πρόσφυγες και μετανάστες – θα μείνει με περίπου 1200 άτομα, τα οποία και θα αναχωρούν σταδιακά με τα τακτικά δρομολόγια.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι παρατηρείται μια διαφορά μεταξύ των επίσημων στοιχείων της Αστυνομίας και της πραγματικότητας, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπολογίζονται στις αναχωρήσεις τα μικρά παιδιά για τα οποία δεν εκδίδονται εισιτήρια.

Με βάση τα πιο πραγματικά στοιχεία που τηρεί η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών, που παραμένουν στο νησί – μετά τις αναχωρήσεις το βράδυ του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής – στα 1200 άτομα.

Από κει και πέρα πλέον όλα θα κριθούν από τις νέες αφίξεις, οι οποίες θεωρητικά τουλάχιστον θα είναι μειωμένες, σε εφαρμογή της προαναφερθείσας απόφασης Ε.Ε. – Τουρκίας. Βέβαια, αυτό θα φανεί στην πράξη.

Βίντεο: metanastes ekenosi nision

πηγή: diktiospartakos, από onalert, 19/3/2016

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 07 Απριλίου 2016 22:17
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.