Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 11:33

Θερμή υποδοχή των προσφυγόπουλων στα σχολεία, σε Νίκαια, Κερατσίνι, Βόλο, Λάρισα, Αλεξάνδρεια (φωτογραφίες, βίντεο)

Θερμές και μαζικές συγκεντρώσεις υποδοχής των προσφυγόπουλων στα σχολεία πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε πολλές πόλεις και δήμους της χώρας. Εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι συγκεντρώθηκαν για να δώσουν ένα μήνυμα έμπρακτης υποστήριξης των δικαιωμάτων των προσφύγων, αποδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι οι οργανωμένες ή οι δήθεν αυθόρμητες ρατσιστικές επιθέσεις δεν θα γίνουν ανεκτές μέσα στα σχολεία.

Παραθέτουμε σχετικές περιγραφές υποδοχής (μαζί με φωτογραφίες και βίντεο) από σχολεία στη Νίκαια (15ο Δημοτικό), το Κερατσίνι (5ο Δημοτικό), τη Νέα Ιωνία Βόλου (9ο Δημοτικό), τη Λάρισα (3ο Γυμνάσιο) και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας (4ο και 5ο Δημοτικό).

Η Νίκαια υποδέχεται τα προσφυγόπουλα

Τα συνολικά 27 προσφυγόπουλα, που θα φοιτήσουν στο 15ο Δημοτικό Σχολείο της Νίκαιας, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα γονείς παιδιών που φοιτούν ήδη στο Δημοτικό, συλλογικότητες αλλά και τοπικοί φορείς. Ελπιδοφόρα χαμόγελα και αγκαλιές για τα παιδάκια που αξίζουν μια νέα αρχή

Από: https://www.efsyn.gr/slideshow/i-nikaia-ypodehetai-ta-prosfygopoyla

000100023DSC 00144DSC 00155IMG 20170131 1358066IMG 20170131 1358227DSC 00188DSC 00209DSC 002110DSC 002211DSC 002412DSC 002513DSC 002614DSC 002715DSC 002816DSC 002917DSC 003018DSC 003119nikaia 120nikaia 221nikaia 322nikaia 723nikaia 624nikaia 425IMG 20170131 141010 126IMG 20170131 140843

 

Με θέρμη υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου

Με μια ζεστή ανοιχτή αγκαλιά έμοιαζε σήμερα η υποδοχή που επεφύλαξαν στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου στα προσφυγόπουλα οι μαθητές, οι δάσκαλοι, οι γονείς και η Δημοτική Αρχή της πόλης. Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα, πόλεις προσφυγικές, στάθηκαν αντάξιες της ιστορίας και των αγώνων τους και άπλωσαν, για άλλη μια φορά, χέρι αλληλεγγύης και ανθρωπιάς στους μικρούς μας φίλους.

Στα θρανία του σχολείου κάθισαν για πρώτη φορά τα 25 προσφυγόπουλα, που εδώ και μήνες διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο Σχιστό. Τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι έφθασαν με λεωφορείο στις δύο το μεσημέρι, υποδέχτηκαν με δυνατό χειροκρότημα οι παρευρισκόμενοι, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, έξω από το σχολείο κρατώντας πολύχρωμα μπαλόνια και λουλούδια, καθώς και πανό, με τα οποία τους καλώσορίζανε.

Βίντεο: 1 Φλεβάρη 2017 - Με θέρμη υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου 

Από: http://keratsini-drapetsona.gr/index.php/el/keratsini-drapetsona-news-gr/keratsini-drapetsona-annoncements-gr/item/4767

2r 2017 02 01 15 00 37 prosfyges 52r 2017 02 01 15 00 42 prosfyges 63r 2017 02 01 15 00 45 prsfyges 2www.kar.org.gr 2017 02 01 14 59 33 screen shot 2017 02 01 at 4.58.51 pm 1

 

Βόλος: Θερμή υποδοχή προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα

Η βροχή, που από το πρωί πέφτει σήμερα στην πόλη του Βόλου, δεν εμπόδισε φορείς και συλλογικότητες της πόλης, αλλά και πολίτες, να δώσουν το παρόν, λίγο μετά τις 14:30 το μεσημέρι [στις 18 Ιανουαρίου 2017], στην υποδοχή των 15 προσφυγόπουλων, που φιλοξενούνται στη δομή «Μοζα» και από σήμερα ξεκίνησαν τα μαθήματά τους, στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ιωνίας.

«Με χαρά περιμένουμε σήμερα τα παιδιά αυτά στο σχολείο και δεν εξετάζουμε ούτε την εθνικότητά τους, ούτε το θρήσκευμά τους, απέναντί μας έχουμε μόνο παιδιά» , τόνισε ο διευθυντής του 9ου δημοτικού σχολείου Ν. Ιωνίας, Γιώργος Βάλης, προσθέτοντας ότι το σχολείο δεν είναι περιουσιακό στοιχείο ούτε των δασκάλων, ούτε των γονέων και πως είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τον κ. Βάλη, τα μαθήματα των 15 προσφυγόπουλων, διάρκειας τεσσάρων ωρών, θα γίνονται σε μια αίθουσα, με διαδραστικό πίνακα, όπου τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε υπολογιστές. Τα μαθήματα που θα διδάσκονται θα είναι αγγλικά, πληροφορική, φυσική αγωγή και μουσική, ενώ την πρώτη εβδομάδα των μαθημάτων θα υπάρχει και μεταφραστής, που θα βοηθήσει το έργο της εκπαιδευτικού, η οποία έχει αναλάβει το συγκεκριμένο τμήμα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Απόστολος Μούσιος τόνισε ότι δικαίωμα στη ζωή και στην εκπαίδευση έχουν όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα. «Σήμερα, έστω και με καθυστέρηση , βλέπουμε τα παιδιά των προσφύγων να εισέρχονται στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης της χώρας μας. Ως εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε να πετύχουμε ένα σχολείο, που θα καλλιεργεί ότι ενώνει ανθρώπους και όχι ότι χωρίζει, και που βλέπει τη διαφορετικότητα ως πλούτο» είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας, Διαλεχτή Τσιτούμη, επισήμανε ότι η σημερινή κινητοποίηση δεν είχε μόνο συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς στόχος είναι να απομονωθεί κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική φωνή και να διδαχτούν στα παιδιά οι έννοιες της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, της αγάπης και της ειρήνης.

Από: http://www.ert.gr/volos-thermi-ypodochi-prosfygopoulon-tin-proti-mera-sto-scholio/

Πρόσκληση ΕΛΜΕ Μαγνησίας για υποδοχή προσφυγόπουλων

H ΕΛΜΕ Μαγνησίας καλεί εκπαιδευτικούς και μαθητές να δώσουν το αγωνιστικό παρόν για το καλωσόρισμα των προσφυγόπουλων στο 10ο Γυμνάσιο Βόλου. Σε ανακοίνωσή της τονίζει πως απαιτείται όλα τα προσφυγόπουλα να εγγραφούν στα σχολεία και να προσληφθεί εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας: «Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Μαγνησίας χαιρετίζει την ένταξη των Σύριων προσφυγόπουλων της περιοχής στο Δημοτικό Σχολείο. Χαιρετίζουμε την παρουσία των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας και των πολιτών της Ν. Ιωνίας και του Βόλου στην υποδοχή των προσφυγόπουλων την πρώτη μέρα των μαθημάτων τους στο 9ο Δ.Σ. της Ν. Ιωνίας. Γνωρίζουμε πως η συμμετοχή μας στην υποδοχή και η απαίτηση μας τα προσφυγόπουλα να έχουν πρόσβαση χωρίς αστερίσκους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν αποτελεί φιλανθρωπία ούτε απλά αλληλεγγύη, αλλά χρέος ανθρωπιστικό και καθήκον ταξικό.

Καταδικάζουμε απερίφραστα την τραμπούκικη επίθεση της ναζιστικής, εγκληματικής Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, ενάντια σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Καταδικάζουμε κάθε φανερή ή κρυπτο-φασιστική απόπειρα εμπόδισης του δικαιώματος της μόρφωσης, ρατσιστικών διακρίσεων και γενικότερα στέρησης ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά σε παιδιά.

Χαιρετίζουμε την επερχόμενη λειτουργία και του τμήματος για τα προσφυγόπουλα του Γυμνασίου και καλούμε για την άμεση έναρξη των μαθημάτων. Καλούμε την εκπαιδευτική κοινότητα και ειδικά τους συναδέλφους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να δώσουμε και πάλι ενωτικό – αγωνιστικό παρόν στο καλωσόρισμα των παιδιών, στο απογευματινό τμήμα (ΔΥΕΠ) του 10ου Γυμνασίου Βόλου. (Θα υπάρξει ανακοίνωση μόλις γίνει γνωστή η ημέρα).
Απαιτούμε την εγγραφή όλων των παιδιών των προσφύγων και μεταναστών στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, χωρίς κανέναν αποκλεισμό, μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα τους για μετεγκατάσταση σε χώρους προορισμού. Απαιτούμε την πλήρη υγειονομική κάλυψη και την πρόσληψη με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς του αναγκαίου εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών όλων των παιδιών».

Από: http://www.ert.gr/prosklisi-elme-magnisias-gia-ypodochi-prosfygopoulon/

0 396702261 o 1021x5801 3330158452555 o2 00142515270762 o3 073926990164 o4 520120725760 o

 

Με χορούς και χειροκροτήματα υποδέχτηκαν τα προσφυγόπουλα στο 3ο γυμνάσιο Λάρισας

Πλήθος κόσμου, μαθητές, γονείς, φορείς της εκπαίδευσης και η δημοτική αρχή, υποδέχτηκαν με θερμά χειροκροτήματα και μια μεγάλη γιορτή, σήμερα, Παρασκευή, τα πρώτα προσφυγόπουλα που ξεκίνησαν τα μαθήματά τους στο 3ο γυμνάσιο Λάρισας.

Στην είσοδο του σχολείου ήταν αναρτημένο ένα μεγάλο πανό, που το έφτιαξαν οι μαθητές, ο Γιώργος και ο Βασίλης, με την συγκατάθεση όλων των μαθητών του σχολείου, για να δείξουν, όπως είπαν, την αγάπη και την αλληλεγγύη τους στους νέους τους συμμαθητές.

Το πανό έγραφε: welcome our friends

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τα παιδιά. Το αντίθετο μάλιστα. Έχουμε ετοιμάσει το πανό και άλλα πράγματα, γιατί όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Δεν κοιτάμε εθνικότητες, γιατί το σχολείο μας είναι ανοιχτό για όλους» είπαν χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι μαθητές, που πήραν την πρωτοβουλία του καλωσορίσματος.

Να σημειωθεί, πως τα προσφυγόπουλα, που ξεκίνησαν σήμερα τα μαθήματά τους στο γυμνάσιο της πόλης, είναι κάποια από τα πολλά παιδιά από την Συρία που διαμένουν με τους γονείς τους στο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας.

«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα. Το σχολείο μας θα τους αγκαλιάσει σαν μια μεγάλη οικογένεια και θα τους συμπαρασταθεί σε κάθε δύσκολή στιγμή» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του 3ου γυμνασίου Λάρισας, Αναστάσιος Τσιόπας, λίγο πριν την εκδήλωση υποδοχής που είχε ετοιμαστεί για την περίσταση.

Στην εκδήλωση καλωσορίσματος βρέθηκε και μίλησε ο δήμαρχος Λαρισαίων, Απόστολος Καλογιάννης, ο οποίος, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Δεν είναι μόνο η υποχρέωση του δήμου και της πολιτείας, η οποία μέσα από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει η χώρα, πρέπει να δώσει παιδεία και μόρφωση σ’ αυτά τα παιδιά. Είναι οι πανανθρώπινες αξίες που μας συγκινούν και μας διακατέχουν, αλλά και τα μαθήματα ανθρωπιάς που η πόλη έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα που εξελίχθηκε το προσφυγικό».

Το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να ζουν αγαπημένοι και «να στηρίζουν με ανοικτές τις αγκαλιές τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη και να τους προσφέρουν μια ευκαιρία στη ζωή», έστειλε με την σειρά της η διευθύντρια Περιφερειακής εκπαίδευσης Θεσσαλίας, Ελένη Αναστασοπούλου, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Στην υποδοχή ήταν και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με τον πρόεδρο, Τάσο Τσιαπλέ να καλωσορίζει τα παιδιά των προσφύγων, αλλά και η πρόεδρος της Ένωσης Γονέων μαθητών Λάρισας, Ελένη Τσιπλάκη.

«Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, σας καλωσορίζει στη χώρα μας και στα δημόσια σχολεία μας. Παλεύουμε μαζί με όσους αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό, τον πόλεμο και την εκμετάλλευση που γεννάει την προσφυγιά. Απομονώνουμε τις φασιστικές ρατσιστικές και εθνικιστικές αντιλήψεις. Όλα τα παιδιά του κόσμου, έχουν τα ίδια δικαιώματα και θα παλέψουμε για να τα κατακτήσουμε» τόνισε ο κ. Τσιαπλές στον χαιρετισμό του.

Αξίζει να επισημανθεί, πως πριν οι νέοι μαθητές από την Συρία μπουν στην τάξη τους, οργανώθηκε στο σχολείο μια όμορφη εκδήλωση υποδοχής και μια μεγάλη γιορτή, με την συνοδεία μουσικής από την σχολική μπάντα του μουσικού σχολείου Λάρισας.

Στον προαύλιο χώρο οι Έλληνες μαθητές, μαζί με τους νέους συμμαθητές τους από την Συρία και τους εκπαιδευτικούς, χόρεψαν μαζί πιασμένοι χέρι -χέρι, στέλνοντας το μήνυμα της αλληλεγγύης.

Στο τέλος της εκδήλωσης, δόθηκαν πολλά δώρα στα παιδιά των προσφύγων από τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς της πόλης.

Βίντεο: ONLARISSA.GR - Τα πρώτα προσφυγόπουλα σε σχολείο της Λάρισας 

https://www.kar.org.gr/2017/01/28/me-chorous-ke-chirokrotimata- από http://www.altsantiri.gr/ellada/chorous-ke-chirokrotimata-ypodechtikan-ta-prosfygopoula-sto-3o-gymnasio-larisas-ikones/

1 2017 01 28 05 21 04 screen shot 2017 01 28 at 7.20.30 am 12 9e9e7d7c66a41afcf3 700219f8c2ebac4 e374614af90e8a60f66d135 a3c22fdd65076e7f0515

 

Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας υποδέχτηκε με αλληλεγγύη τα προσφυγόπουλά μας (4ο και 5ο δημοτικό)

Ξεκίνησαν τα μαθήματα για τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στα στρατόπεδο 722 της Αλεξάνδρειας σήμερα Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου.

Μέλη της αντιφασιστικής ομάδα όπως επίσης και αλληλέγγυος κόσμος υποδέχτηκε θερμά τους μικρούς μας φίλους με μπαλόνια, καραμέλες και χαμόγελα.

Όχι στον φασισμό. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας

Αντιφασιστική πρωτοβουλία Αλεξάνδρειας

Βίντεο: Η Αλεξάνδρεια Ημαθίας υποδέχτηκε με αλληλεγγύη τα προσφυγόπουλα 

Από: https://www.kar.org.gr/2017/02/01/i-alexandria-imathias-

2 2017 02 01 16 08 04 21 2017 02 01 16 05 48 13 2017 02 01 16 08 27 024 2017 02 01 16 08 47 35 2017 02 01 16 09 10 3b6 2017 02 01 16 09 30 47 bd37b52a0266d523a 650 4328 1 16 03 39 00

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017 22:50
Το e la libertà.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά σχόλια με υβριστικό, ρατσιστικό, σεξιστικό φασιστικό περιεχόμενο ή σχόλια μη σχετικά με το κείμενο

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.